Teamgym deels in beeld op NK 2020

Teamgym deels in beeld op NK 2020

NIJVERDAL – Op 1 februari 2020 werden de Nederlandse kampioenschappen micro-teamgym gehouden in sporthal Kruidenwijk in Nijverdal, waarbij thuisclub GV Fysion in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie Groepsspringen van gymnastiekunie KNGU/DG weer haar organisatietalent kon tonen in haar mooie accommodatie. Lekker veel kijkspektakel voor de toeschouwers en liefhebbers van airtrack-tumbling en springen met de minitrampoline en het springtoestel. Onduidelijkheid heerste over welk team nou wel of niet in beeld wilde, waarbij individuele wensen van sporters in spagaat waren met die van de clubs die graag hun sport, prestaties en verhalen aan de wereld willen tonen. GymPOWER-verslaggevers waren er onder persaccreditatie en maakten met groot genoegen, conform de afspraken met de wedstrijdleiding en de clubtrainers, een (beeld)verslag van dit bijzonder titeltoernooi waar sportplezier, sportiviteit, springtalent en ‘skills’ weer welig tierden.

Met de deelname van uiteindelijk negentig teams van zeventien sportclubs uit heel Nederland op A-, B- en C-niveau in drie verschillende leeftijdscategorieën (jeugd, junior en senior) stond in Nijverdal een keur aan topgymnasten die hun beste sprong- en tumblingkracht in de twee teamgym-onderdelen toonden in de strijd om de felbegeerde nationale titels. Een dag lang gedoseerd springgeweld, waarbij je op en naast de wedstrijdvloer kon zien hoe graag gymnasten van elke leeftijd over de kop gaan en genieten van hun explosieve sprongkracht die extra aangezwengeld werd door de combi van sprint en afzet op de minitrampoline, het springtoestel (een soort pegases) en airtrack op de wedstrijdvloer. Groepsdans stond (nog) niet op het NK-programma. Er moet daar nog het één en ander aan gesleuteld worden zodat er een landelijk breed deelnemersveld ontstaat om er een wedstrijd-waardig onderdeel van te maken. 

Krachten verdeeld naar expertise, kansen en ambitie

In Nijverdal zag je dat de krachten anders verdeeld worden naar gelang de expertise, mogelijkheden en ambitie. De ene club investeert in kwantiteit, de andere in kwaliteit, weer een andere in moeilijkheid of meer in een bepaald onderdeel. Het luisterde vaak allemaal heel nauw wat betreft de scores, mede omdat de uitvoering tegenwoordig zwaar meetelt, zeker ook bij de afronding: de landingen. De verschillen waren soms zelfs bijna ontraceerbaar voor het blote oog van een leek. Twee grote jurypanels hadden er hun handen vol aan om in sneltreinvaart eh… ‘groepsspringsnelheid’ de juiste beoordelingen te geven. Bij het sluiten van de markt aan het eind van het ochtend- en middagprogramma kon het overall-overzicht opgemaakt worden. Iedere club kon bogen op een bijzonder wapenfeit of verhaal en al was dat niet in alle gevallen een medaille, het feit dat er minstens één team stond, betekende dat de club minstens haar bijdrage gaf aan het opbouwen en ontwikkelen van deze sport in Nederland, wat de support en back-up is voor de Nederlandse selectie die in het najaar zal aantreden op de Europese kampioenschappen in Kopenhagen, Denemarken. 

Deze diashow vereist JavaScript.

CGV Urk was in Nijverdal vertegenwoordigd met het grootste aantal teams (negen), maar Quick Gym Oldenzaal met acht teams benutte het beste de kwantiteit door beslag te leggen op het grootste aantal gouden medailles (drie) gecombineerd,met het grootste aantal medailles (zes in totaal: drie keer goud, drie keer zilver). STAR Dordrecht behaalde met zeven teams zes medailles, maar in een andere kleur: twee keer goud, drie keer zilver en een keer brons.  TVC Coevorden die net als Turnschool Rijssen en HSV 1946 Hoek van Holland met zes teams op deze NK stond, behaalde ook drie keer goud maar kon dat maar met een zilveren medaille aanvullen (totaal vier medailles). Al kan TVC trots zijn op de tweede beste dagscore: 45,00 punten voor het team in de categorie ‘Mix Senior A-lijn’.

Verdeling van medailles per club en haar clubteams

Voor thuisclub Fysion stonden er vijf teams op de wedstrijdvloer die ook drie gouden medailles bemachtigden en stond mooi derde in het algemeen medailleklassement. GV Veenwouden kon trots naar huis terugkeren met een 100% score wat nationale titels betreft: drie teams, drie keer goud. Turnschool Rijssen, de club met een groot aantal genomineerden voor sportprijzen in de gelederen die zichtbaar investeert in kwaliteit en uitdaging over de hele lengte, breedte en hoogte, verdeelde de krachten over twee keer goud, twee keer zilver en een keer brons. In de categorie ‘Senior Heren A-lijn’ noteerde het tweede team van Turnschool Rijssen in deze categorie, dankzij de hoge moeilijkheid van de sprongen gekoppeld aan dito mate van netheid in uitvoering – de hoogste dagscore van de hele NK: 46,45 punten. Met drie andere teams werd ook de 40+puntengrens gepasseerd en alle vijf teams stonden in de top tien van het klassement wat betreft de behaalde totaalscore. GV DOS Udenhout stond in Nijverdal met zeven teams en wist drie medailles naar Brabant mee te nemen: twee keer goud en een keer zilver.

GV Leeuwarden onder leiding van Chantal Vellinga, de KNGU/DG-coach van 2019, vertrok de andere kant op naar Friesland met precies dezelfde oogst, maar had drie teams minder in de nationale titelstrijd. De zes teams van HSV 1946 uit Hoek van Holland zetten hun lange reis naar het noorden ook mooi om in een oogst van drie medailles, maar van een andere kleurstelling: twee keer goud en een keer brons. Voor KEV Vriezenveen kwamen zeven teams in actie, waarbij ze twee medailles uit het vuur wisten te slepen: één keer goud en één keer zilver. GV SHELL Oudehaske had drie teams minder en behaalde drie medailles, maar geen zilver: één goud en twee brons. CGV LOVA uit Vroomshoop met vier teams en één keer goud sloot zich als laatste aan bij de top elf van het algemeen medailleklassement van clubs die een nationale titel naar huis meenamen. Ondanks dat CGV Urk het grootst aantal teams op deze NK opstelde en op drie medailles beslag legde (twee zilver, één brons), kon de club geen Nederlandse titel naar huis meenemen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op NK staan is bijdrage leveren aan toekomst sport

Hieronder volgden vier clubs met één medaille, alle vier brons. Het verschil zat in het aantal teams op de NK: CSC ’45 Heerenveen (vier teams), TV United Amstelveen (drie), GV DOS Dronrijp (eigenlijk twee, maar een moest zich op het laatste moment terugtrekken wegens omstandigheden) en – heel knap – GV MTV ’69 Middelburg en SV Twello (beide clubs één medaille met één team). Twee clubs keerden huiswaarts met het goede gevoel dat hun teams hier hun best gedaan hebben en waardevolle wedstrijdervaring hebben opgedaan voor de toekomst: Be Quick Franeker en Swentibold Sittard.

Zoals gezegd, juist in deze teamsport geldt het gevleugelde adagium dat de Britse toptrainer en Nederlandse bondscoach, wijlen Mitch Fenner, een decennium terug met verve introduceerde als basis van de benodigde landelijke mentaliteitsverandering om het tij te keren in de hele Nederlandse gymsportwereld: One team, one goal, one mission!” Meer informatie, inclusief de complete wedstrijduitslagen, is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van de Landelijke Technische Commissie Groepsspringen & Teamgym en op de website van gymnastiekunie KNGU/DG. Bovenaan dit artikel is de YouTube-link ingesloten naar de beeldreportage van GymPOWER met meer beelden en interviews van de NK Micro-Teamgym 2020 in Nijverdal.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en sportfotografie © Therry da Silva | Credit interviews en (video)beelden © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.