Acrolove op Valentijnscup in Oosterwolde

Acrolove op Valentijnscup in Oosterwolde

OOSTERWOLDE – Komend weekend, zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020 wordt de twaalfde editie gehouden van de Valentijnscup in sporthal De Boekhorst in Oosterwolde, georganiseerd door de afdeling gymnastiek van SV Donkerbroek. Het worden twee intense dagen van vroeg tot laat gevuld met volop acrobatisch kijkspektakel en sportplezier in de voor de gelegenheid traditioneel romantisch versierde wedstrijdzaal, waar ontluikend acrotalenten zelf hun passie voor de sport ontdekken en deze tonen en delen met hun supporters. “Acrolove is in the air 💕”

Er komen circa zeshonderd acrogymnasten van vijfentwintig Nederlandse clubs met grotere of kleinere naam en traditie in de acrogym uit diverse delen van Nederland, met name uit de noordelijke provincies maar ook verder naar het zuiden tot aan Zaandam, Krommenie, Zwolle en Utrecht toe. Ze zijn verdeeld over ruim 240 (combi)teams in diverse samenstellingen (groepen en paren), leeftijdscategorieën (instap, pupil, jeugd, junior en senior) en niveaus (A, B, C, D en E) om hun beste kunnen te tonen. Na de opening van de inschrijving voor deze twaalfde editie eind oktober vorig jaar liep het zodanig storm dat het toernooi binnen een week zo goed als volgeboekt  was en er een wacht- c.q. reservelijst opgesteld moest worden. Onder de deelnemers opvallend veel heren, in diverse leeftijdsklasses en niveaus. Een mooi gegeven die toekomstperspectief opent voor de zo gewenste en benodigde grotere genderdiversiteit in de sport.

De naar de Valentijnscup meedingende clubs zijn dan ook: SV Donkerbroek Afdeling Gymnastiek, Adonis Sportacrobatiek Drachten/Leek/Groningen, Volonté Acrogym Meppel, ATA Acrogym Ter Apel, RSO Acro Oudega, SVD Damwoude, GVV Veenwouden, ATC Sneek, GV Set ‘m Op Augustinusga, GYM Academy Marum, SV Hercules Tjalleberd, Longa Utrecht, WSBF Surhuisterveen, FC Meppel Gymnastiek, SV Dynamica Pekela, CGV Wardy Kollum, Sportacrobatiek Zwolle (SAZ), Lycurgus Hygiëa Gymnastiek Krommenie, Acro Academy Noord-Nederland (AANN) Marum, TGD Acro Dokkum, SV MidOost Oostwold, SFK Drachtstercompagnie, CCO Zaandam, Turninstituut Hoogezand, CGV Wilhelmina Kampen.

Meer heren in de sport mooi toekomstperspectief

Het E-instap damespaar Esrah Kusters en Tessa Posma van SV Donkerbroek Afdeling Gymnastiek opent het toernooi en de wedstrijd op zaterdag. Het D-senior damespaar Elise Schrikkema en Sanne Veld van SV MidOost Oostwold doet dat op zondag. Op de zaterdagochtend komen 67 teams in actie, de meeste damesgroepen en -paren maar ook drie mixparen (D-junior duo Marnique Jansen en Wendelyn Kabassa van Volonté Arogym Meppel, D-jeugd duo Kay Gebrandy en Lizz Stoker van Adonis Sportacrobatiek Drachten/Leek/Groningen en E-jeugd duo Fabian van Dijk en Suze Wiersma van GYM Academy Marum) en twee herenparen (E-jeugd duo Jelmar Feenstra en Danny Swart van Hercules Tjalleberd en E-jeugd duo Minze Visser en Leo Meester E-jeugd van RSO Acro Oudega).

Tussen de middag wordt de Valentijn Fun Cup gehouden, daar hebben zich zeven teams voor aangemeld, drie trio’s (waaronder een met Ties Oosterhof), drie paren en een kleine groep van vijf gymnasten. Op de zaterdagmiddag treden er 62 teams aan, waaronder één herenpaar (D-senior duo Joost Oost en Remon Walta van ATC Sneek) en een mixed paar (E-junior duo Querijn Jansen en Pyke Keizer van Volonté Acrogym Meppel). Op de zondagochtend staan 58 teams op de startlijst waaronder een mixed paar (D-senior duo Leon Riddersma en Else Mare Haisma van SFK Drachtstercompagnie ) en op zondagmiddag 49 teams waaronder drie mixed paren (A-pupil duo Ties Oosterhof en Rebecca Groote van Acro Academy Noord-Nederland Marum; C-senior duo Stefano Stienstra en Melissa Kraak; en B-junior duo (voormalig turner) Juan Scheper en Sarah Douma van Adonis Sportacrobatiek Drachten/Leek/Groningen). Net als de damesparen en -groepen zullen zij ook vol gaan voor de winst om de prachtige medailles en bekers voor hun club te winnen.

Internationale deelname Valentijnscup

Eén en ander heeft de afgelopen maanden een hoop logistieke hoogstandjes van de organisatie gevergd en belooft ook voor de jurypanels en ingehuurde media een flinke klus om alles en iedereen te beoordelen c.q. vast te leggen. Door de jaren heen heeft het organisatieteam en haar vrijwilligers en medewerkers, aangevoerd door Bernou Veenstra, Saskia Anbergen en Rianne Jansma, bewezen een mooi geolied evenement te kunnen neerzetten dat intussen definitief is omgedoopt. “Met de Valentijnscup willen we een extra wedstrijdmoment creëren voor de acrogymnasten in voornamelijk Nederland, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en andere landen. We willen onze sporters en trainsters de kans bieden zich verder te kunnen ontwikkelen. Voor de vereniging een mooie gelegenheid om zich verder te profileren en te professionaliseren. De Valentijnscup is niet alleen een wedstrijdtoernooi, met name het sociale element is zeker niet onbelangrijk; gezelligheid, laagdrempeligheid, met en voor elkaar het toernooi dragen!”, is het statement op de website.

Uitgegroeid tot een begrip in acrogymsportwereld

Ooit in 2008 begonnen als een lokaal toernooi om teams en trainers in de regio in de lagere wedstrijdlijnen D/E de kans op wedstrijdervaring te geven, is de Valentijnscup net als de sport zelf inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de acrosportwereld die zelfs kan bogen op het bezoek van weerman Piet Paulusma. GymPOWER sprak Bernou Veenstra over de voorbereidingen en over hoe de vlag er voor staat aan de vooravond van de twaalfde editie. Aan alles is gedacht, zowel voor de competitie als de side-events en gadgets, om weer een voor sporters en supporters aantrekkelijk toernooi te organiseren, waarbij nu vol vertrouwen wordt gewerkt aan de laatste loodjes c.q. puntjes op de i. Veenstra: “Dit jaar heeft de Valentijnscup een nationaal karakter. Het is leuk als je er een internationaal tintje aan kan geven, maar zo is het ook prima. Komend weekend wordt door de KNGU/DG ook de tweede plaatsingswedstrijd voor C/D/E-teams en  de derde en laatste WK-kwalificatie gehouden tijdens de Zuid-Nederlandse kampioenschappen voor A/B/C/D/E-teams. Dus er zijn niet zoveel teams uit de hoogste A-lijn die hier kunnen deelnemen. Dat is jammer, want dat is mooi om naar  te kijken.”

Doch nog steeds, zo vlak voor de aanvang van het toernooi, hebben ze in Oosterwolde een reserve- c.q. wachtlijst. Veenstra: “Zeshonderd deelnemers en nog steeds een reservelijst. Er is nog steeds geen plek genoeg met twee volbezette dagen. Teams kiezen graag voor een gezellige wedstrijd. Wat ons betreft, is dit zo ook prima. De teams in de lagere lijnen krijgen de kans zich te laten zien. Het is niet onze insteek om een vast aantal teams per niveau aan te houden. We schrijven nog steeds alle verenigingen aan in binnen- en buitenland en ze kunnen met al hun teams komen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!” De inschrijving voor de Valentijn Fun Cup is ook al vol. Dat is op zaterdag en op zondag worden twee demo’s gegeven door twee jeugdteams van de Acro Academy & WSBF Surhuisterveen uit de A-lijn, die zich al voor de WK hebben gekwalificeerd: damesgroep Marieke Hulder, Inge Stienstra en Chanel Dewnarian en damesgroep Xiao Mei Harms, Inge Speerstra en Lisanne Hulder (vorig jaar zesde op de EK in Holon, Israël) die in hun jongere jaren nog aan dit toernooi hebben meegedaan.

Creativiteit aanboren voor gave show op Fun Cup

Het thema van de Valentijn Fun Cup dit jaar is ‘Sprookjes’. Aan de teamnamen op de startlijst op de website van de Valentijnscup kun je al raden dat het weer een leuke en ludieke bedoening wordt: ‘De drie biggetjes’; ‘De te gekke Geisha’s’; ‘De Gelaarsde Katjes’; ‘Wizard of Oz’, ‘Hey ho wacht eens even’, ‘Las locas Chicas’ en ‘7’[zeven]. Veenstra: “Je mag een gave voorstelling neerzetten van maximaal twee minuten met je vaste team of een gelegenheidsteam. Ieder team bedenkt zelf een leuke teamnaam en draagt bij voorkeur originele kleding, beslist geen acropakjes! Het gaat er om dat je je fantasie de vrije loop laat en schittert met een prachtige show tijdens onze Fun Cup. De muziek is helemaal vrije keus!” De prijzen, medailles en bekers liggen al klaar, ook voor de acrowedstrijden natuurlijk. Zowel op zaterdag als op zondag is weer de echte Valentijnscup te winnen. De club met de beste gemiddelde scores mag aan het eind van elke wedstrijddag deze naar huis meenemen.

Veenstra: “En anders kun je ook nog mega veel prijzen winnen in de verloterij. Onze gymnasten komen weer bij langs op de tribunes om het dagje genieten nog leuker te maken. De lootjes zijn één euro per stuk, maar voor vijf euro krijgt je er zes! Dat is dus nog meer kans op het winnen van fantastische prijzen!” Sowieso worden de deelnemers, supporters en bezoekers van de Valentijnscup als vanouds in een romantisch tot pop-achtige sfeer – speciaal bij de prijsuitreikingen – vertroeteld met veel leuke extra’s en volop gezelligheid. Veenstra: “We hebben weer een marktje met kraampjes: mooie sieraden, cadeautjes, kleding @ Ilse’s Plak van Ilse de Vries-Van der Veen – motto: ‘creatieve uitspattingen waar je blij van wordt – met items die je ook kan laten bedrukken en nabestellen; de selfie-corner @ Sil’s Photography van fotograaf Silvia Nijholt om leuke foto’s te laten maken en gelijk printen. Ook hebben we dit jaar twee hartjes-mascottes: Val en Tijn die samen de openingsdans gaan doen om het publiek warm te maken!” Er zijn overigens ook allerlei (last-minute-)acties van genoemde kraampjeshouders alsook van de sponsoren van het evenement.

“Het wordt fantastisch, kom samen kijken en genieten!”

De vermaarde vaste speaker van de Valentijnscup, Corma Schmitz, kan er wegens omstandigheden dit jaar niet bij zijn en de honneurs worden waargenomen door Esther Vermaning op zaterdag en Caroline Mussche op zondag. Er worden diverse lokale en regionale omroepen en andere media verwacht die onder persaccreditatie een (beeld)reportage komen maken om het succesvolle toernooi en de prachtige acrosport onder de aandacht van mensen te brengen die het nog niet kennen. Er zijn geen restricties qua beelden maken, weten deelnemers en bezoekers. Er is door de organisatie zelf twee commerciële fotografen aangetrokken om alles vast te leggen: Harry Lasker op zaterdag en Jan de Koning op zondag. Alle publiciteit voor het toernooi en de acrosport is mooi meegenomen!

Dit jaar is er voor gekozen om geen livestream te doen. Veenstra: “We gaan twee lange dagen gevuld van acroplezier tegemoet, vanaf 7:30 uur met het inturnen tot een uur of 19:00 (zaterdag) en 18:00 uur (zondag), inclusief de prijsuitreiking en de afmars. Het wordt fantastisch, dus iedereen is van harte uitgenodigd samen te komen kijken en genieten in Oosterwolde!” 

Meer informatie over het wedstrijdprogramma, nevenevenementen en Valentijnscup-acties voor de twaalfde editie in 2020 is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de Valentijnscup in Oosterwolde. Elk jaar, sinds 2008, maakt Gympower Sportmagazine een verslag van de Valentijnscup. De beeldreportages van GymPOWER geven een indruk van het toernooi en zijn op YouTube te bekijken, o.a. via de link ingesloten bovenaan dit artikel.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interview © Casper Beijn | Credits beeldcitaten © Valentijnscup Oosterwolde/inzet: fotograaf © Bart Treuren

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.