NK Show één groot sportfestijn in Almere

NK Show één groot sportfestijn in Almere
Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Eén van de Kapa Haka's van RC De Ker-Rolls Kerkdriel in de mixed zone op NK Show Almere 2020

Deze diashow vereist JavaScript.

ALMERE – Topsportcentrum Almere, ooit het oneindige eindejaarswalhalla van de gymsportwereld, was op zaterdag 8 februari 2020 weer de setting voor de NK Show in het kunstrolschaatsen van rollersportbond NRB. Er stonden tweeëndertig teams van acht sportclubs paraat voor de nationale titelstrijd, dit jaar extra spannend omdat er ook gestreden werd voor de tickets voor de Europese Kampioenschappen die van 30 april tot en met 2 mei 2020 worden gehouden in dezelfde locatie in eigen land. Zes uur lang – met de nodige kleine en grote pauzes waar er een mooie demo van andere artistieke en verwante zaalsporten als roldansen, rolstoeldansen, rhönradturnen, dans of formatiedansen, twirlgroepen, kunstwielrijden, of een zaalsport als cycleball of rolhockey wellicht ook leuk zou zijn geweest – intensief genieten van de grote mate aan creativiteit, originaliteit en kwaliteit in techniek die deze artistieke sport in Nederland rijk is. Eén groot wervelend sportfestijn van sierlijke schoonheid, klein maar fijn!

De eindejaarsshows zijn voor de diverse sportclubs in het kunstrolschaatsen gebruikelijk de generale repetitie voor deze Nederlandse kampioenschappen Show, een discipline in deze sport waarbij in de groepschoreografieën de schitterende kostuums, inventieve props, gedegen presentatie en puik teamwork net zo’n belangrijke rol spelen als de getoonde rolschaatstechniek en -vaardigheden alsook de moeilijkheid, netheid en artisticiteit in uitvoering. Het is altijd uitkijken naar welke acts of onderdelen uit die eindejaarsshows een voorproefje zijn voor de NK Show en hoe ze uiteindelijk uitgewerkt en aangepast worden tot NK-waardige optredens. Het verschil tussen eind december en op het NK kon behoorlijk groot zijn. Soms spectaculairder, soms minder overtuigend. Maar het grondidee voor de thema’s stonden er al.

Het complete beeldverslag van GymPOWER gepubliceerd op 12-03-2020

Showact zeggingskracht laten behouden op wedstrijdvloer

Het is een grote kunst om een spectaculaire act in de theatrale context van een eindejaarsshow weer met net zoveel zeggingskracht te laten schitteren op de ‘kale’ wedstrijdvloer in Topsportcentrum Almere. De foutloze uitwerking van het gekozen thema tot in elk detail is het streven van elke groep, onafhankelijk van de samenstelling – kwartet, kleine of grote groep – en leeftijdsklasse – espoir, cadet, junior of senior -, waarbij hoe groter de passie en gedrevenheid hoe groter de impact maar ook de aaibaarheidsfactor en schoonheid in bewegen het grote publiek aan supporters ontroerde en aansprak. Het was voor de toeschouwers in ieder geval ademloos genieten, voor de jury – aangevuld vanuit België en Duitsland – een grote klus om de juiste beoordeling te geven qua technische en artistieke score. Ook voor de organisatie die moest zorgen voor een compact en geolied programma: ‘s ochtends inrijden, daarna zeven wedstrijdrondes met tussendoor (lang) genoeg een pauze voor rusten, eten, drinken en andere nuttige dingen zoals de vloer schoonvegen en bevrijden van steentjes, haarspelden, pepermunt, veertjes en andere minuscule dingetjes die een groot gevaar zijn voor een kunstrolschaatsteam vol in beweging in het vuur van de strijd.

Alles kwam voorbij en ontvouwde zich in haar diepste eenvoud en grootste schoonheid. Van inventieve vondsten om enkele te noemen- zoals een boekenverslindende wurm, typende secretarissen op rolletjes en een complete circus-act met geworpen messen – tot magische creaties – zoals een vliegensvlugge Harry Potter met zijn hele toverklas met Voldemort in de achtervolging, golven meerminnen in een denkbeeldige zee, de witte wolf in Roodkapje’s kleren en alle Mary Poppins van dit halfrond verzameld met tas, jas en plu -. Van super-romantische, schilderachtige thema’s op dito muziek om bij te smelten – zoals het Hawaïaans zoete Somewhere over the Rainbow, de oogstrelende belichaming van ‘La Primavera’ van de Italiaanse Meester, het overbekende thema ‘Dreams are made of this’, het feeërieke Caja de Musica met uit hun muziekdoosje ontsnapte ballerina’s en natuurlijk een zalmkleurig thema uit de grootste show ter aarde, The Great Escape.

Van integoten bezinning tot explosieve puberale schwung

Van ingetogen bezinning – zoals de helende Heartbeat van een hart in tig stukken, de kalmerende sprankelingen van een vallende waterstroom in ‘Magische waterval’, een heuse boetepsalm van de oude koning David met Miserere in de juiste uitspraak en een compleet nonnenklooster dat te biecht ging bij broeder Roy (Broekema die schitterde in de teams van KRC Rolling Nieuwegein) – tot vrolijke en explosieve puberale schwung en streken – glinsterende Hairspray-girls, Spaans gepeperde dans met Bailamos, casual musical-sterren met More 4 Broadway, hard rock-chicks versus Spice Girls, ondeugende strandmeisjes zonder hun Beachboys, eigenwijze Sweet rebels aan de rock ‘n roll, de temperamentvolle ‘toreadoras’ in ‘Temporada Grande!’ en de swingende battle tussen de zwierige Esmeralda’s versus de heftige Survivors -. Van de meest wildste avonturen in de jungle met allerlei soorten exotische creaturen en avonturiers – ongebruikelijke figuranten uit de lagere regionen van de Lion King’s voedselketen (hyena’s en impala’s), superheld Diego met een heel stel Dora’s, de fluitende Kookaburras in prachtige vogelpakken en duizend vuurvliegjes tussen de groene vlinderpakjes -, tot de meest inheemse en temperamentvolle saga’s en expedities –  met toch weer de ongebroken en inspirerende ‘Spirit of Africa’ en ook met een indrukwekkende Kapa Haka waarvan zelfs van de Maori’s de haren te berge zouden rijzen – .

Voor iedereen in topsporthal Almere was er wat wils. De climax van de korte wedstrijddag kwam begin van de avond met de küren van de grote groepen. Aan de hand van de massale optredens in deze categorie die de hele hal in vuur en vlam zetten, kon je zien hoe hard verenigingen eraan gewerkt hadden in de voorbereiding op deze NK, maar dat geldt uiteraard voor elk team: de choreo maken, de muziek mixen, het instuderen en trainen, de bijbehorende kostuums en props op tijd afhebben, op het moment suprême het op en top beheersen van je rol en je zenuwen in bedwang weten te houden; kortom: ‘shinen’ in je ‘five minutes of fame’. Kunstrolschaatster van De Ker-Rolls en één van de Kapa Haka’s, Lieke van Hooft: “Het rijden in zo’n grote groep is wel heel erg gaaf! Het tempo zit er altijd goed in en je bent heel erg bezig met de choreografie. Je wilt dat die overkomt! Daarom kwamen we ook met dit originele thema.” Na alle beleving en spanning is het voor de clubs en toeschouwers altijd jammer dat er maar één kan winnen en slechts drie het erepodium betreden.

Nederland is klaar voor de grote omwenteling in de sport

Opvallend was dat van meerdere verenigingen het geluid kwam dat het niveau was gestegen. Ondanks het feit dat in Nederland nog weinig trainingsuren kunnen worden gemaakt, heeft samenwerking, trainingsintensiteit en nieuw talent er volgens experts mee te maken. Er is daar bovenop een ontwikkeling waarbij de inbreng van de heren een steeds belangrijker wordt. Er waren er dit keer meer, waarbij ze een prominente rol  hadden in de acts en meededen in meerdere groepen. Hun ingebrachte kwaliteit en vaardigheden hielp zeker ook bij de score. Het jonge toptalent Thijmen Hendriks van De Ker-Rols reed confident en brak hoogstwaarschijnlijk alle records door in diverse groepen van zijn club voor te gaan in de overrompelende optredens die naar een felbegeerde titel of medaille leidden. Wat hem betreft is hij maar ook Nederland klaar voor de grote omwenteling in het kunstrolschaatsen. Thijmen Hendriks: “Het is al lang geen sport meer alleen voor dames! In Italië hebben de heren al langer een grote rol en andere landen volgen nu ook!” De invloed van Italië, één van de toplanden in deze sport, is nog steeds goed te bemerken in Nederland, waarbij de laatste jaren bijvoorbeeld toppers als Andrea Bassi en Danielle Tessaro vaak trainingsstages en choreografie-adviezen hebben gegeven aan diverse clubs, maar verenigingen hebben ook hun weg weten te vinden naar het buitenland. De internationale inspiratie was terug te zien en tastbaar bij verschillende küren op dit NK.

Teruggekeerd dit jaar naar Topsportcentrum Almere zorgde deze ‘hal of fame’ voor een goede en sfeervolle ambiance voor de NK Show. Ook voor verenigingen waarvan de kunstrolschaatsers nog niet eerder of nog niet vaak in de NK-arena stonden, werd luid gejuicht. Elke vereniging had een bijzonder verhaal in de aanloop naar deze NK en moest de eigen obstakels overwinnen. Uiteraard was deelnemen en op de NK staan al een grote eer, maar elk team ging hier voor de nationale titel of een medaille en haalde alles uit de kast voor het ultieme doel. Zij die er met vertrouwen stonden en met passie en volledige overgave hun kür reden, wonnen de hoofdprijs of kwamen daar dicht in de buurt. Jonathan Hendriks, voorzitter van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB), de overkoepelende sportbond van het kunstrolschaatsen en het rolhockey, benadrukte in zijn speech bij de openingsceremonie dat sportiviteit en samenwerking naar de oorspronkelijke Olympische gedachte een belangrijke basis vormen voor huidig en toekomstig succes in deze sport: “Deelnemen is belangrijker dan winnen!”

Deze diashow vereist JavaScript.

“NK is grote ervaring”: indrukken van kijkers en sporters

Veel zin heeft de voorzitter, net als alle Nederlandse verenigingen, in de komende EK in eigen land. Om zich hiervoor te plaatsen moesten de groepen op deze NK bij de top drie eindigen en een score hebben waarvan de SBK zijn vertrouwen tot deelnemen kan uitspreken. Dit zal ongeveer over een week bekend zijn. Ontzettend spannend, om je vingers bij op te eten. Op zich bestond elke categorie uit vier tot zeven teams, met alleen bij de junior kwartetten maar twee deelnemers. Op deze NK was nog niet eens alle kunstrolschaatstalent uit Nederland te zien. Naast atleten die zich specifiek richten op de individuele NK’s met andere disciplines zoals het roldansen en het figuurrijden, zijn er ook clubs die er op wachten hun entree te maken in het show-wedstrijdcircuit. Zo ook de club uit Groningen die wordt geïnspireerd door internationaal jurylid Gea van Henning: “Ze trainen hard, maar komen pas naar de NK als ze zich met de allerbeste kunnen meten.”

Er waren drie verenigingen die op de NK Show 2020 in Almere met één jong team stonden. De Espoir-groep van VRC uit Valkenswaard wist met het grappige ‘The typewriter’ op de juiste knoppen te drukken om knap brons te behalen in een categorie met zes deelnemers. In de mixed zone stonden ze met ferme bravoure ons als pers te woord:  “Het is niet onze eerste keer op het NK, maar het voelt wel bijzonder! Fijn dat we hier kunnen staan. We hadden heel veel steun van ons publiek en onze families.” De Espoir-groep van RC Alico uit Schijndel werd vijfde met hun eigenwijze ‘Sweet Rebels’. Het had wellicht net te veel concurrentie van de qua thema sterk gelijkende winnaar. De dames reageerden nuchter achteraf: “Het betekent heel veel voor ons hier te staan. Het NK is een grote ervaring!” Met hun motto erbij ‘Snel snel snel, RC Alico lukt het wel!’ moet dit voor de juiste stimulans met toekomstperspectief zorgen. De derde club met één team was ZRC Pauwin uit Zaandam, wiens Cadet-kwartet met het sprankelende ‘Magische waterval’ zesde werd in de categorie met het grootste deelnemersveld.

Grote overgang van eindejaarsshow naar wedstrijdvloer

De Waterval-meisjes, in schitterende outfits gestoken en prachtig geschminkt als pauwen zo mooi, vertelden na afloop in de mixed zone vol enthousiasme aan GymPOWER: “Deze NK is tot nu toe de allerbeste voor ons! We schaatsen met deze groep al een jaar samen.” De ingenieuze liften vonden ze heel normaal om te doen – hoort erbij! – , ook dat het publiek helemaal los ging voor ze. “We hebben de helft van de familie meegenomen!” Het thema vonden ze zelf ook erg leuk en mooi. “We beeldden een waterval uit. Het nummer is heel sierlijk! We hadden een kerstshow met de jungle als thema en daarin waren wij de waterval van de jungle. Zodoende staan we hier.” Geen medaille, maar dat overkwam de besten op dit NK. RV Olympia uit Mierlo presenteerde vier teams in vier categorieën met thema’s uit haar prachtige Kerstshow die nog verder waren uitgewerkt, maar toch naast de prijzen grepen: de grote groep met de vuurvlinders in ‘Glow in the Dark’ werd vierde, de junior groep met het gebroken hart in ‘Heartbeat’ en het Cadet-kwartet met de vrolijke musical-sterren in ‘More 4 Broadway’ werden vijfde en de Espoir-groep met het diep ontroerende en ontwapenende ‘Caja de Musica’ werd zelfs zesde. Iedere onafhankelijke toeschouwer had de club minstens één nationale prijs gegund, zeker als je weet hoeveel kwaliteit,  expertise, energie en werk ze in zoveel teams gestoken hebben.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor de kleine ballerina’s uit Mierlo was het toch een feestje om op de NK te rolschaatsen: “Deze kür was heel leuk om te dansen. We hebben hele lieve trainers en zo konden we ons mooie dansje doen en de groep is ook heel leuk. De muziek stond wel een beetje hard voor ons, maar was wel super vrolijk”. Rolling ’90 uit Moerkapelle, in een geheel vernieuwde bezetting en leiding, kwam met vijf teams op de wedstrijdvloer, waarbij twee keer een bronzen medaille behaald werd met topchoreografieën, het intens en diep rakende ‘La Primavera’ van het senior kwartet en het passievolle ‘Bailamos’ van het Cadet-kwartet,. Twee keer een schrijnende vierde plaats (net geen kans meer op een EK-ticket) met ‘Hairspray’ van de juniorengroep en de impala’s in de ‘Cirkel van het Leven’ van de kleine seniorengroep, en tot slot zelfs een zevende plaats voor het andere Cadet-kwartet, de hyena’s met ‘Sta Paraat!’ Internationale toptalenten Nicky Boer en Anne-lin Polder die met collega’s Iris Dijkema en Kelly Stekelenburg het schitterende Italiaanse schilderij tot leven brachten maar zich ook samen ingezet hebben bij het coachen van de jongere en nieuwe leden van de club, legden uit in de mixed zone aan GymPOWER hoe deze NK was voor Rolling ’90: “We hebben heel hard gewerkt en vooral in de kleine groep was het onze missie om een goede mix te maken tussen ervaring en jong talent. We wilden eens iets anders van de Lion King, waarbij het talent van iedereen een plekje had. Zo willen wij onze ervaring doorgeven aan de jonge generatie.” Dat ìs de Cirkel van het Leven!

Drie clubs in top klassement verdeelden nationale titels

De drie overige clubs KRC Rolling uit Nieuwegein, RC De Oude Molen uit Beek en Donk en RC De Ker-Rolls uit Kerkdriel bezetten met extreem goed ontvangen en beoordeelde optredens de top van het medaille-klassement en kunnen zich, met alle gouden en zilveren medailles op zak, zo goed als zeker gaan opmaken voor de EK in eigen land. RC De Ker-Rolls uit Kerkdriel behaalde het grootste aantal Nederlandse titels (drie keer goud) met het fantastische optreden van de juniorengroep met ‘Harry’s Adventure’, het fascinerende ‘Deadly Throwing Act’ van van Cadet-kwartet en het sublieme ‘The Battle of a Survivor’ van het juniorenkwartet, met een glansrol voor Thijmen Hendriks. Ze voegden daar nog een zilveren medaille toe met het gave ‘Kapa Haka’ van de grote groep en een bronzen medaille voor ‘Do they exist’ van de meerminnen in de kleine groep. Alleen de Espoir-groep kon met ‘Beachgirls’ de concurrentie niet geheel verschalken en ging naar huis met een vierde plaats. Hoofdtrainster/coach Sonja Pompen zag de bui al hangen vooraf in de mixed zone: “Dit is echt een schot in de roos, ja. Supertrots! Ons mixed kwartet is op zich bijzonder, er zijn nog niet zoveel heren in het kunstrolschaatsen. Aan het eind bij de prijsuitreiking zullen we zeker heel blij, heel blij zijn!” 

De andere twee, KRC Rolling en RC De Oude Molen, hielden elkaar in evenwicht met het grootst aantal medailles (zes) en evenveel gouden. De Nieuwegeinse formaties verzamelden wel meer zilveren (vier), terwijl de teams uit Beek en Donk de krachten gelijkelijk verdeelden: twee medailles van elke kleur. KRC Rolling uit Nieuwegein, de enige club met minstens een team in elke categorie, pakte de Nederlandse titel in de categorie van de kleine seniorgroepen met het oogstrelende ‘The Great Escape’ en in de categorie van de grote seniorengroep met à la ‘film noir’ donkere en inktzwarte ‘Confession’, terwijl dat net niet lukte in vier andere categorieën waarin haar teams tweede werden: de juniorengroep met de geniale ‘Boekenwurm’, het ene seniorenkwartet met het  ‘Somewhere over the Rainbow’, de Espoir-groep met ludieke ‘Diego & Dora, the explorer’ en het juniorenkwartet met het kleurige ‘Esmeralda’. Het Cadet-kwartet met de exotische ‘Kookaburras’ op zoek naar vogelspotters en het andere (versterkte) kwartet met het ingetogen ‘Dreams are made of this’ werden vierde. [Spijtig eigenlijk dat er geen (mixed) paren rijden op deze NK Show, dat zou best nog meer vuurwerk kunnen geven…] Sylvia Pistorius, toprijdster en trainster/coach van KRC Rolling, verklaarde in de mixed zone aan GymPOWER: “Het gevoel is goed. We hebben ons heel goed voorbereid. Het ‘team-gevoel’ is bij ons heel erg groot. We doen het mooiste hier. Hier plaatsen we ons voor het EK in eigen land, en dat is het allerbelangrijkste doel dit jaar.”

Spannende week in afwachting van witte rook EK-selectie

Tot slot, ‘last but not least’, was er ook nog een prestatie van formaat voor RC De Oude Molen uit Beek en Donk. Elk van de zes deelnemende teams ging naar huis met een medaille! De Nederlandse titels gingen naar het seniorenkwartet dat de concurrentie overtroefde met het verrassende ‘Miserere’ en de Espoir-groep met een opmerkelijke keuze voor deze leeftijdsklasse, het eigenwijze maar swingende ‘The rockband with a pink touch’. Het zilver ging naar het Cadet-kwartet met ‘Temporada Grande!’, dat voor even de Spaanse zon in de Almeerse hal deed schijnen, en de kleine seniorengroep met het voortreffelijke en mysterieuze ‘Red Riding Hood; The Wolf Amongst Us’. Het brons ging tenslotte naar de juniorengroep met een vloeiend optreden op het thema met die onuitsprekelijk lange uitroep van Mary Poppins als  naam (It’s supercalifragilisticexpialidocius!!) en de grote seniorengroep met het warme en kleurige ‘The Spirit of Africa’.

Trainster Shirley Westhoff van RC De Oude Molen was op het NK begrijpelijk meerdere malen in tranen:  van blijdschap: “Dat we hier met een grote groep konden staan en het zo goed hebben gedaan, is ongelooflijk! Eigenlijk geldt dat voor al onze groepen. Die werken er zo hard voor en als het er dan uitkomt, ja dan komt de ontlading!” Het wordt wellicht nog een spannende week wachten in afwachting van de witte rook: het besluit van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen van de NRB wie Nederland mag vertegenwoordigen op de komende EK in eigen land. Feit is dat ons land dit jaar zeker wat te bieden heeft op de Europese titelstrijd, wie weet met weer een stukje aansprekende en onvergetelijke sportgeschiedenis dat het kunstrolschaatsen nog meer kan doen groeien en bloeien.

Rode loper voor de pers en kraakhelder beleid over beelden

Deze bond heeft het in ieder geval goed begrepen en haar huiswerk al gedaan. Ze gaat pal voor het algemeen belang van de showsport staan met op deze NK een statement te maken door de rode loper voor de pers uit te rollen en bovenal met de verklaring die bij elke deur en ingang hing. Haar beeldbeleid is kraakhelder en is er op gericht om de sport en sporters te promoten, punt uit. Wie binnentreedt tot haar NK-arena, geeft daarmee expliciet zijn of haar toestemming aan de organisatie en de geaccrediteerden beelden te maken voor promotie-doeleinden en publiciteit van de bond en de sport. Wie daar niet mee eens is of niet wil, heeft zeker die keus. Niemand is verplicht het domein van het SBK-NRB te betreden tijdens haar openbare NK, waar de artistieke sport zich van haar beste kant en met de beste beoefenaars kan tonen aan de wereld. Een betere showcase is er niet.

Bovenstaande YouTube-link leidt naar de eerste beeldreportage van GymPOWER die een impressie geeft van de showteams van RV Ker-Rolls uit Kerkdriel, de grote winnaar die met zes teams op deze NK stond die vijf medailles behaalden, – drie nationale titels, één keer zilver en één keer brons -, met een glansrol voor toptalent Thijmen Hendriks, en een vierde plaats bij de jongste leeftijdscategorie. Met hun indrukwekkende optredens verdienden de grote groep met het kippenvel gevende ‘Kapa Haka’, het cadet-kwartet met een messenwerpende circusact, de juniorengroep met een vliegende Harry Potter met zijn hele toverklas en het juniorenkwartet met een overtuigende ‘battle of a survivor’ – ook vier van de twaalf EK-tickets die het SBK van de NRB heeft toegekend voor de Europese kampioenschappen die van 30 april tot en met 2 mei 2020 in eigen land, in Topsportlocatie Almere. Een beeldreportage van GymPOWER met meer interviews en beelden met de andere clubs volgt nog.

SBK van NRB heeft twaalf showteams EK-waardig bevonden

De andere geselecteerde EK-gangers zijn: vier teams van KRC Rolling Nieuwegein: de kleine groep met ‘The Great Escape’, het juniorenkwartet met ‘Esmeralda’, de grote groep met ‘Confession’ en het kwartet met ‘Somewhere over the rainbow’; twee teams van RC De Oude Molen uit Beek en Donk: de kleine groep met ‘Red Riding Hood; The Wolf amongst us’ en het kwartet met ‘Miserere’;  en twee teams van Rolling ’90 Moerkapelle: het kwartet met ‘La Primavera’ en het cadet-kwartet met ‘Bailamos’.  De Espoir-groep is te jong om uit te zenden naar de EK. Dat wordt uitkijken naar de EK in eigen land!

Meer informatie over de sport kunstrolschaatsen, de NK Show èn de EK Show & Precisie 2020 in Almere is te vinden op de website en de Facebook-nieuwspagina van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de rollersportbond NRB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst en sportfotografie © Therry da Silva | Interviews en overige (video)beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.