Laatste battle voor WK op Spring Cup 2020

Laatste battle voor WK op Spring Cup 2020
Poster © Spring Cup Milano 2020

MILAAN – Op 15 en 16 februari 2020 wordt in Milaan de 26ste Spring Cup gehouden die dient als derde WK-kwalificatiemoment voor de senior Nederlandse synchroonteams, Team Ice United van Bossche Kunstrijvereniging BKV uit Den Bosch en Team Illumination van Kunstrijvereniging Kids on Ice uit Eindhoven. Na twee eerdere wedstrijden, de Lumière Cup in Eindhoven en de Hevelius Cup in Gdansk, Polen, zijn ze er klaar voor om komend weekend de laatste battle aan te gaan in de Italiaanse modestad. Niet alleen met elkaar maar ook met drieëntwintig teams uit zestien landen, met alle potentiële concurrenten op de mondiale titelstrijd op 3 en 4 april 2020 in Lake Placid, V.S.

Op donderdag 13 februari 2020 vertrokken Team Illumination van Kids on Ice en Team Ice United van BKV Den Bosch naar Italië. Vandaag 14 februari 2020 wordt ingereden, zaterdag 15 februari 2020 staat de korte kür op het programma en zondag de lange kür. Een belangrijke wedstrijd ook voor de ervaring met een groot veld deelnemers waaronder vele topteams. Onze GymPOWER-correspondent is aanwezig op locatie om alles op de voet te volgen.

Twee teams in balans na twee WK-kwalificaties

Op het eerste kwalificatiemoment op de vierde editie van de Lumière Cup in het IJssportcentrum Eindhoven (waarvan het verslagteam van GymPOWER op locatie een reportage op dag 1 en op dag 2 maakte) maakten de twee teams het heel spannend in een veld met tien deelnemende teams uit zeven landen, waarbij Team Ice United zesde werd met totaal ruim 101,55 punten èn beslag legde op de Nederlandse titel en Team Illumination van Kids on Ice in eigen huis er vlak achter eindigde met totaal 98,35 punten. Nadat op de eerste dag de Eindhovense ploeg de leiding had genomen met 33,12 punten voor de korte kür (en Team Ice United 29,94 punten) werden op de tweede dag de rollen omgedraaid met een verrassende uitslag: 71,61 punten voor de Bossche formatie en 65,23 punten voor de concurrentie die één punt strafpunt moest incasseren. Het onderlinge verschil in het eindklassement bedroeg 3,2 punten.

Op 18 en 19 januari 2020 werd de vierde editie van de Hevelius Cup in Gdansk, Polen, verreden. In een veld met acht teams uit zes landen behaalde Team Illumination de hoogste score met totaal 115,17 punten voor de vijfde plaats. Team Ice United behaalde 100,76 punten voor de zevende plaats. Zowel met de korte als de lange kür behaalden beide teams eenzelfde positie met de volgende scores: korte kür 34,73 en 30,95 punten, lange kür 80,44 en 69,81 (minus één punt aftrek) punten. Het verschil was nu 14,41 punten in het voordeel van de Eindhovense formatie. Het staat nu wat wedstrijden betreft gelijk (1-1) en al gaat Illumination wat betreft de totaal behaalde punten in de twee voorafgaande WK-kwalificatiewedstrijden aan de leiding met 213,52 punten tegen 202,31 punten van Ice United, het gaat er nu om wie het hoogste eindigt.

Ontknoping op derde wedstrijd met 23 teams

Het door de KNSB gestelde puntenlimiet is door beide teams behaald (negentig punten). Op de Spring Cup in Italië staan de twee Nederlandse synchroonschaatsteams voor de uitdaging om een goede score in een gunstige rangschikking te behalen. Hoe hoger ze staan, hoe gunstiger startpositie ze krijgen op de WK. Ze kunnen er vrijuit vol gas voor gaan wie het felbegeerde WK-ticket mag verzilveren namens Nederland. Na hun verrassend goede comeback op de Lumière Cup is Team Ice United er op gebrand om dat succes door te pakken, maar Team Illumination laat zich niet zomaar de kaas van het brood eten. Wie het ook wordt, ze hebben allebei er heel veel in geïnvesteerd en hard voor gewerkt om afvaardiging te verdienen. Uiteindelijk kan voor de WK namens Nederland slechts één team zich kwalificeren, maar in Milaan kunnen we zien wie de beste papieren heeft.

Vorig seizoen (2018-2019) leek met de oude code een score van boven de honderd punten moeilijk te behalen. Dit lukte uiteindelijk wel. Nu er dit seizoen een nieuwe code is, hoor je veel kenners zich uitspreken, dat het behalen van de magische honderd puntengrens nog moeilijker zou worden. Doch op de Lumière Cup in december 2019 in Eindhoven, waarbij de teams nog in opbouw waren, bleek al wel dat beide teams ook dit seizoen de potentie hebben om dit neer te zetten en zich te kwalificeren voor de WK. Leden van Team Illumination vertelden in de mixed zone aan GymPOWER: “We hebben dit jaar twee nieuwe küren, twee moeilijkere dan vorig jaar. Dat vraagt dan meer van ons als team zijnde en dat heeft ook tijd nodig om dat te laten uitkomen. We verwachten dat dit ook te zien zal zijn in de punten.”

Beide teams hebben ‘confidence & commitment’

Team Illumination legde verder uit: “De twee küren zijn ook verschillend van elkaar. De korte show is chique en heel sierlijk, beetje zweverig over het ijs, klassiek ook wel. Met onze lange kür gaan we eigenlijk het gevecht aan met elkaar, gaan we laten zien dat we als team samen sterk zijn en aan het eind er ook samen staan! We willen graag beter en nog mooier, maar de reglementen zijn weer aangepast. Er zitten minder elementen in de kür, dus de punten die we vorig jaar haalden, zullen we dit jaar niet zomaar halen omdat er totaal minder punten te behalen zijn.” Hoofdtrainster/coach Angelique Visser: “We werken altijd hard met de scores van de ene wedstrijd naar de volgende wedstrijd. We hebben nu de doelen staan welke levels we willen halen en hebben hard gewerkt aan de elementen. Voor de eerste wedstrijd hbben we de choreografie in elkaar gezet en gewerkt aan de lijnen, dat staat. Nu gaan we dat verder uitdiepen voor de volgende wedstrijden.”

GymPOWER sprak Team Ice United uit Den Bosch op de eerste dag van de Lumière Cup, aan de vooravond van de verrassende verovering van de Nederlandse titel en ook dit team straalde ‘confidence & commitment  uit met het grote doel voor ogen: “We weten vanuit de trainingen wat we kunnen en als we dat ook nog kunnen laten zien op zo’n wedstrijd dan zijn wij tevreden. […] We zijn met de korte kür gegaan voor het nummer van Duncan Lawrence, Arcade, een supermooi nummer. Iets anders dan wat we altijd hebben gedaan, een kür waarin we echt ons gevoel in kunnen stoppen, daar is het weer een goed nummer voor. Iedereen kan een verhaal bedenken waarmee hij zich in kan leven in dit verhaal. Het gaat over een liefde die je hebt verloren en die je niet meer terug krijgt. Je merkt dan dat je het samen doet en beleeft. Dit seizoen was ons grootste doel ons zelf verbeteren.”

Grote steun aan aanmoedigingen Oranje-legioen

In Gdansk hielden ze met slechts 0,79 punt minder dan op de Lumière Cup stand en zonder aftrek had dat zelfs de andere kant op geweest. Team Ice United houdt vertrouwen en is ook goed gemutst naar Italië vertrokken. In Eindhoven verklaarden ze hun werkwijze: “We zijn nog steeds op de goede weg. We kijken zo min mogelijk naar andere teams en zoveel mogelijk naar onszelf. Als we het voor onszelf goed doen, zijn we tevreden. […] In de lange kür kunnen we heel veel energie, veel positiviteit, totaal iets anders dan de korte kür, heel vrolijk heel blij. De vorige keer was het publiek heel enthousiast met onze lange kür.” 

Het wordt er op of eronder in Milaan, één van de twee organiserende steden van de Winterspelen in 2026, waar het synchroonschaatsen hoopt opgenomen te zijn als Olympische (demo)sport. We wensen beide teams veel succes toe in hun laatste WK-kwalificatiemoment. De Oranje-leeuwen en Mr Orange-man zijn in ieder geval mee met het Oranjelegioen supporters om de twee teams luid aan te moedigen.

Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en website van de Spring Cup Milano 2020, de media van BKV Den Bosch/Team Ice United en Kids on Ice/Team Illumination, de website van de internationale schaatsfederatie ISU en de media van het Sectiebestuur kunstschaatsen van de KNSB. Meer over de WK synchroonschaatsen voor senior teams 2020 in Lake Placid, USA, is te vinden op de website van het toernooi. Meer over de WJK synchroonschaatsen voor junior teams die op 13 en 14 maart gehouden worden in Nottingham, UK, is te vinden op de website van het toernooi. De kwalificatie daarvoor is gehouden op de NK tijdens de Lumière Cup 2019 (zie ons verslag daarvan: dag 1 en op dag 2 ).

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interviews en beelden © Casper Beijn | Credit beeldcitaten: © Spring Cup Milaan 2020, © BKV/©Team Ice United en © Kids on Ice/© Team Illumination

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.