Succesvolle Donar Team Cup op herhaling

Succesvolle Donar Team Cup op herhaling
Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Eline de Boer wint goud op favoriete sprongtoestel op eigen Donar Team Cup 2020 en hoopt op sprongmedaille voor Team NL in Tokio

DEN HAAG – Op 25 en 26 januari 2020 vond in sporthal Overbosch de tweede Donar Team Cup plaats, georganiseerd door gymnastiek- en turnvereniging Donar uit Den Haag. Een gewild turntoernooi in gezellige sfeer, met een uniek wedstrijd-format voor turnsters uit de onderbouw N/D1/D2 en bovenbouw derde, vierde en vijfde divisie. Namens achttien clubs deden ruim vierhonderdvijftig deelneemsters mee, verdeeld over het hele weekend in over de honderd teams – van drie à vier turnsters per team – in zeven wedstrijdrondes met twee banen. Een kolossale logistieke klus die de organisatie weer op soepele wijze wist te klaren, tot groot plezier van sporters, begeleiders en supporters. GymPOWER ging op uitnodiging op de tweede wedstrijddag een kijkje nemen.

De verenigingen die deelnamen in Den Haag waren: RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn, Turnclub P.i.T. Lunteren, GV O&O Zwijndrecht, GV Maasluis, Kracht & Vlugheid Pijnacker, TOOS Waddinxveen, GV Jahn Hillegom, GV Quintus Kwintsheul, SKR Katwijk, Turnz Amsterdam Gymnastics, Deogym Nootdorp, Donar Den Haag, KDO Sport Hellevoetsluis, CGV Zoetermeer, Levitas Wijk bij Duurstede, DOS Alphen aan den Rijn, DOS Monster en Velocitas Gouda.

Elk team mocht zelf een ludieke naam bedenken

Elk team mocht zelf een ludieke teamnaam bedenken en de meeste teams maakten daar werk van. Zoals Turntastic van TOOS Waddinxveen, Gymniaal van RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn, de Kieliekielietjes van GV Maasluis, de Vier Musketiers van SKR Katwijk, Familie Duck, de Minions en Taart-Danoontje-Kipsaté-Banaantje-Konijntje-Hondjes van K&V Pijnacker, de Glitter Squad van PiT Lunteren, de Powergirls, de Oemapa Loempa’s en de Sprinkled Donuts van Deogym Nootdorp, Girlpower van Jahn Hillegom, de Coookiemonsters van Turnz Amsterdam, FC De Mootjes en De Diva’s van O&O Zwijndrecht, de Turnlovers van GV Quintus Kwintsheuvel; de Dodo’s, de Toppers, Turnower een de Sliders van Donar Den Haag. Om een paar te noemen uit de lange rij creatieve en fantasierijke benamingen.

De teams werden met deze namen aangekondigd, waarop ze zich bij het eerste toestel konden aanmelden. Later bij de prijsuitreiking werden ze ook zo naar voren geroepen door de speaker als ze medailles hadden gewonnen. Dat vergrootte natuurlijk de lol voor iedereen. Turnsters vonden het leuk om in een team voor hun club te strijden zoals Marloes Dijkstra van K&V Pijnacker die na twee jaar gestopt te zijn met turnen, speciaal voor deze wedstrijd weer in training ging en met haar team het zilver behaalde. Mooi was ook dat er tussen clubs werd samengewerkt doordat teams met turnsters van verschillende verenigingen werden gecompleteerd; en dat teams voor een onofficieel 5-3-3 of 4-3-3 systeem kozen, waarbij in tegenstelling tot de landelijke en districtswedstrijden in de KNGU/DG-competitie turnsters ook alleen een toestelspecialiteit konden doen.

View this post on Instagram

Na de tweede geslaagde editie van de Donar Team Cup op 25 en 26 januari 2020 in Den Haag heeft de organiserende club Donar Den Haag alweer twee andere toernooien geagendeerd voor dit Olympische jaar: de achtse editie van de (individuele) Haagse Donar Cup op 6 en 7 juni 2020 (toernooi met een meerkampcompetitie en ook toestelmedailles voor D2, D1, 4e/5e/6e divisie) en de eerste editie van het internationale The Hague Open Gymnastics (THOG) op 4 en 5 juli 2020, de nieuwe seizoensafsluiter voor voorgeschreven oefenstof en keuze turnsters in de N en tweede en derde divisie met prijzen in de meerkamp en per toestel (inschrijvingen openen 23 februari 19:00 uur). Van het eerste toernooi, de Donar Team Cup 2020, maakten verslaggevers en redacteurs onder persaccreditatie van © GymPower Sportmagazine een verslag inclusief beeldreportage, interviews en overzicht medaillewinnaars, dat nu te bekijken is op de website van GymPOWER. Credit interviews en (video)beelden © Casper Beijn

A post shared by GymPOWER Sportmagazine (@gympower_sportmagazine) on

Deelname door combiteams met andere sportclubs

Trainster/coach Cindy de Jong van de organiserende club, weet het zeker, het toernooi is een blijvertje. Vorig jaar was de eerste editie in Voorburg en nu zijn we weer in onze vertrouwde hal die we gewend zijn. In juni hebben we hier altijd de Donar Haagse Cup. Het loopt superlekker, het gaat supergoed, iedereen heeft het naar z’n zin, dan zijn we ook heel blij! Dat is weer superfijn. We gaan zeker door volgend jaar!” Voor de eigen turnsters van Donar is het ook leuk zo’n thuiswedstrijd. “We zijn hier ook met een grote groep van Donar, dat is superfijn! Maar ze zitten ook gecombineerd met andere verenigingen, als we een team niet compleet krijgen, zodat ze toch mee kunnen doen […] Hier kan iedereen op elk toestel knokken om een medaille omgehangen te krijgen. Ze hoeven de ‘koppies’ niet te laten hangen als er één toestel verkeerd gaat. Dat maakt de wedstrijd zo superleuk.

Eline de Boer van team Donar’s Sliders (inzetfoto) die op de zaterdag in actie kwam, beaamde dit: “Zo’n wedstrijd in eigen huis vind ik heel erg leuk, dat je ook met een individuele sport als turnen ook in een team kan meedoen” […] “We zijn met het team derde geworden, wat we niet helemaal verwacht hadden, want we hadden hier en daar wat foutjes op een toestel. Voordeel was misschien dat we niet erg op andere teams hebben gelet, maar op onszelf focusten. We waren heel blij met de medaille!” Zelf pakte ze individueel goud op haar favoriete toestel sprong. “Ik ben niet heel lenig, dus ik moet het van mijn sprongkracht hebben.” Ook op dit turnniveau vind je topsupporters van het Nederlandse damesturnteam dat deze zomer aan de Spelen zal deelnemen. Als na deze medaille tijdens de ‘opening van het Olympisch jaar’ op de Donar Team Cup in Tokio er ook een medaille veroverd wordt op sprong door één van de Oranjeturnsters die hier heel goed in zijn – zoals Tisha Volleman, Vera van Pol en Elze Geurts -…, “dan zou dat wel heel leuk zijn!”, glimlacht de Haagse turnster van oor tot oor.

174 toestelmedailles, 42 teammedailles, 14 bekers

Met een erepodium per baan en per wedstrijdronde werden er in totaal 42 teammedailles uitgereikt, waarbij de veertien teams die nummer één werden beslag legden op de Donar Team Cup-beker. Voor zover we het goed konden opmaken uit de verstrekte uitslagenlijsten, haalden dertien clubs het medaille-teamklassement. De teams van RKSV Wilskracht Alphen a/d Rijn, PiT Lunteren en GV O&O Zwijndrecht legden beslag op de meeste gouden medailles (drie), gevolgd door GVM Maassluis (twee) en drie clubs met één (K&V Pijnacker, TOOS Waddinxveen en Quintus Kwintsheul). De teams van TOOS Waddinxveen behaalden de meeste medailles (acht: één keer goud, twee keer zilver en vijf keer brons), gevolgd door RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn (zeven: drie keer goud, drie keer zilver en één keer brons) en twee clubs met vijf medailles: PiT Lunteren (drie keer goud en twee keer zilver) en K&V Pijnacker (één keer goud, drie keer zilver en één keer brons). Eén meer dan O&O Zwijndrecht die volgde met vier medailles (drie keer goud en één keer zilver). SKR Katwijk en Jahn Hillegom konden bogen op twee medailles (één keer zilver en één keer brons); één team van Turnz Amsterdam Gymnastics legde beslag op het zilver; drie teams van Deogym Nootdorp op het brons; Donar Den Haag en KDO Sport Hellevoetsluis op één keer teambrons.

 

Individueel werden er op de vier toestellen totaal 174 medailles behaald. Hier was PiT Lunteren de grootse gouddelver met negen gouden medailles. Gevolgd door RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn en Deogym Nootdorp met acht gouden medailles; TOOS Waddinxveen en O&O Zwijndrecht met zeven; Donar Den Haag, K&V Pijnacker en SKR Katwijk met vier; GVM Maasluis, Turnz Amsterdam Gymnastics met drie; Quintus Kwintskeul en KDO Sport Hellevoetsluis met twee en CGV Zoetermeer met één. TOOS Waddinxveen (zeven keer goud, acht keer zilver, acht keer brons) en O&O Zwijndrecht (zeven keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons) oogstten het grootste aantal medailles (23), gevolgd door PiT Lunteren (negen keer goud, zeven keer zilver en zes keer brons) en RKSV Wilskracht met 22 medailles. De turnsters van Deogym Nootdorp pakten zestien medailles (acht keer goud, zes keer zilver en twee keer brons).

Na turnweekend met een voldaan gevoel naar huis

De deelneemsters van organiserende thuisclub Donar hielden individueel twaalf medailles in Den Haag (vier keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons). Ze bleven twee clubs voor die volgden met elf medailles: K&V Pijnacker (vier keer goud, drie keer zilver en vier keer brons) en GVM Maassluis (drie keer goud, vier keer zilver en vier keer brons). De turnsters van SKR Katwijk bemachtigden negen medailles (vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons) en die van Quintus Kwintsheul eentje minder (twee keer goud, twee keer zilver en vier keer brons), gevolgd door drie clubs met vijf medailles, verdeeld in verschillende kleuren: Turnz Amsterdam Gymnastics (drie keer goud, twee keer zilver), KDO Sport Hellevoetsluis (twee keer goud, één keer zilver en twee keer brons) en Jahn Hillegom (drie keer zilver en twee keer brons). Tenslotte tekende een turnster van CGV Zoetermeer voor één keer goud en een turnster van Levitas Wijk bij Duurstede voor één keer brons.

Iedereen kon naar huis keren met een voldaan gevoel na een gezellig en plezierig turnweekeinde. Prijs of niet, samen met je maatjes turnen op een leuke wedstrijd is goud waard en geeft een positieve impuls voor de rest van het seizoen. GymPOWER was bij de laatste wedstrijdronde op zondag en zag op de wedstrijd Divinia Moreauw van O&O Zwijndrecht op sprong,  Flo Dijkhuizen van Donar Den Haag op brug, Marloes Dijkstra van K&V Pijnacker op balk en Sanne Bolleboom van Deogym Nootdorp op vloer knappe prestaties neerzetten die hen individueel het goud opleverde op deze toestellen. Via de bovenaan dit artikel ingesloten YouTube-link kun je de beeldreportage van GymPOWER bekijken met een impressie van het toernooi en de reacties van de organisatie en deelneemsters in de mixed zone. Een tweede ingesloten link naar de Facebook-pagina van GymPOWER laat een impressie met foto’s zien.

Haagse Donar Cup & The Hague Open Gymnastics 2020

Meer over de Donar Team Cup, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en website van het toernooi en op de media van de organiserende club, Donar Den Haag. Meer informatie over de andere twee toernooien die de Haagse club organiseert vind je op de Facebook-evenementenpagina’s: de achtse editie van de (individuele) Haagse Donar Cup op 6 en 7 juni 2020 (toernooi met een meerkampbeker en ook toestelmedailles voor D2, D1, 4e/5e/6e divisie) en de eerste editie van het internationale The Hague Open Gymnastics (THOG) op 4 en 5 juli 2020, de nieuwe seizoensafsluiter voor voorgeschreven oefenstof en keuze turnsters in de N en tweede en derde divisie met prijzen in de meerkamp en per toestel (inschrijvingen openen 23 februari 19:00 uur).

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interviews en (video)beelden © Casper Beijn inclusief inzetfoto: Eline de Boer wint goud op favoriete sprongtoestel op eigen Donar Team Cup 2020 en hoopt ook op sprongmedaille voor Team Nederland op de Spelen van Tokio 2020

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.