Info over GymPOWER Sport Awards 2019

Info over GymPOWER Sport Awards 2019

ROTTERDAM – Tot en met 31 januari 2020 kon genomineerd worden voor de GymPOWER Sports & Media Awards voor 2019 in alle sporten en disciplines die onze sportredactie, verslaggevers en samenwerkingspartners volgden en vastlegden. Met zoveel geweldige prestaties, inspirerende verhalen maar ook aparte en moeilijke momenten, kon het niet anders dat er een lawine aan nominaties binnenkwamen voor elke sport. Stichting GymPOWER heeft in overleg met de vakjury besloten om meer tijd uit te trekken om alle nominaties op de juiste waarde te schatten. Op 1 maart 2020 vindt de verkiezing van de sportprijzen plaats op het GymPOWER Sportgala. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Er kon per sport die GymPOWER volgt genomineerd worden in diverse categorieën. Bij het terugdraaien van de film van 2019 val je tussen alle geweldige sportmomenten  diverse grote en kleine dingen op, vaak leuk en soms ook niet. Eén van de meest opvallende dingen is dat er in bijna elke artistieke sport een choreografie gemaakt is, geïnspireerd op de één van de nummers van de soundtrack van ‘The Greatest Showman’ met Hugh Jackman in de hoofdrol, tot aan de overrompelende demo van het 20+team van Dance Studio Janien op Dance2Show 2019 in Ahoy, de zomerhitte-bestendige voorstelling van RK DOS Kampen IJsselmuiden en de eindejaarsshow van Rolling ’90 Moerkapelle die wederom het oude jaar uitzwaaide.

‘The Greatest Showman’ inspireerde menige choreograaf

Hoe kan het anders met showsporten pur sang zoals demo- en danssport, (show)twirl, kunstrolschaatsen, de acrobatische gymnastiek, formatiedansen en het kunstrolschaatsen. Ook een grote, algemene tendens in 2019 was de nadrukkelijke opkomst van de Masters in vele sporten, zoals met het Veteranentoernooi in het turnen, de Masters Diving Cup in het schoonspringen, de NSK’s Groepsspringen en Trampolinespringen en de Winter Masters Championships in het kunstrijden, naast de klassiekers als de Oldies Cup voor trampolinespringers en de Masters-NK’s in het synchroonzwemmen en Paalsport.

Deze diashow vereist JavaScript.

Al waren er veel meer raakvlakken en crossovers natuurlijk, waarover de door CTO Zuid geadopteerd initiatief van de ‘Saltotoppers’ boekdelen spreekt. Zoals de strijd om op het hoogste sportpodium ter wereld te kunnen opereren, wat voor velen het meest aansprekende is van sport. En dat was niet alleen exclusief voorgehouden aan het topturnen – met vier tickets voor het damesturnen en één op naam van turner Bart Deurloo van O&O Zwijndrecht op het WK in Stuttgart -, maar ook sporten als trampolinespringen (Spring is in the Air), ritmische gymnastiek (belofte-status), acrobatische gymnastiek (wereldwijde petitie voor Olympische status), cheerleading (demosport in Tokio 2020), paalsport (Olympische lobby), parkour (World Urban Games) en kunstrolschaatsen (World Roller Games) lieten hun ambitie en anders hun tanden zien in een pre-olympisch jaar waarin de dobbelstenen flink geschud werden.

WK-sterren topturnen kregen podia op eindejaarsgala’s

De grote bonden en de NOS Sport in samenwerking met de NOC*NSF weer bereid lijken in te zetten op sporten die medailles en prijzen kunnen opleveren, lang voor de openingsceremonies in Tokio 2020 of zelfs Beijing 2022, zoals schoonspringen, synchroonzwemmen of het kunstrijden. Het KNGU/DG-gala ‘A Touch of Gold’ in het Ziggodome is met stille trom verdwenen, maar de WK-sterren van het topturnen kregen toch hun podia in Nederland om het kunnen te tonen, van eindejaarsshows als It’s a kind of Christmas en de Turngala’s in Leek en Den Bosch, maar dat was er ook voor andere turners en turnsters zoals de bondsfinales voor lagere divisies en eindeseizoensshows georganiseerd door (jubilerende) verenigingen zoals DOS Vianen, K&K Tilburg, OKK Hardinxveld en Saturna Alkmaar.

Deze diashow vereist JavaScript.

Acrobratische gymnastiek, met een eigen, vaste livestreamer AcrogymTV uit Nederland, beleefde een kroonjaar na het veelbelovende voorproefje op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 in Buenos Aires, Argentinië, waar de sport voor het eerst op het programma stond. Het jaar begon met de triomf van het Russische acropaar dat de wereldwijde sportverkiezing van de World Games won, op zich een prestatie van formaat die de toon zette voor heel 2019. Op de Europese Spelen, inclusief Testevent, werd acrogym weer geagendeerd, waarbij de twee teams van Nederland er een historische missie van maakten. Voor de Europese kampioenschappen in Holon Israël wisten zich een recordaantal van veertien teams te kwalificeren, waarbij weer historische prestaties werden geleverd. Naast finaleplaatsen in elke categorie waarin deelgenomen werd, ook een zilveren medaille bij de junioren I behaald door damespaar Robin Hooijenga en Anna Koster en een bronzen medaille bij de senioren door mixed paard Stef van der Locht en Fenne van Dijck die we toevallig eerder zagen schitteren in de jubileumshow van hun eerste club, V&K Uden.

Historische prestaties en comeback van vele Masters

Al was het ook leuk om getuige te zijn hoe voormalige talentvolle acrobaten zich terugvonden in prachtinitiatieven als Showciety Acrobatics en de theaterproductie ‘Amilia’ van Van der Lei Producties – in deze met cheerleaders, dansers en circusartiesten – om te kunnen schitteren op het podium, zoals die van de enige Challenge 4 Life competitie van Nederland op het IAG sportevent in Den Bosch. Om niet te vergeten dat Sportacrobatiek Zwolle voor een primeur zorgde met een volledig aan de acrosport gewijde eindejaarsshow ‘All you need is SAZ!’, maar er ook bijzondere toernooien op eigen bodem hun doorgang vonden: de Valentijnscup in Oosterwolde, de OZAK in Zierikzee, de OKWN in Beverwijk, de BOAC in Breda, het IAG-toernooi in Den Bosch en het ‘Spring is in the Air’-toernooi in Zwolle, naast al die in het buitenland zoals de FIAC, de MIAC, de GIAC, de BIAC, de SYTA en alle andere waar AcroGymPOWER ons van op de hoogte houdt, net als van alle andere kleinere wedstrijden, wapenfeiten en prestaties op lagere niveaus. Om af te sluiten met de oproep c.q. petitie van Lourenço França, initiatiefnemer van de Acro Champion League en al jaren een grote naam in de acrowereld, die viraal ging voor een goed doel: “FIG kom je belofte van twintig jaar terug na en maak de sport Olympisch!”

Hoe vaak worden er op nationaal en international historische en grootse prestaties geleverd in zoveel sporten die niet de eer krijgen die ze toekomt en niet de aandacht die ze nodig hebben om zich verder te ontwikkelen en de ondersteuning te krijgen die ze doet groeien. Bijvoorbeeld, dat er naast de jaarlijkse, prestigieuze CVI, de Hippiade & NK -, er een dubbeltoernooi met een EK en WJK voltige tegelijk is gehouden in het KNHS-centrum in Ermelo, waar het Nederlandse juniorenteam zich weer voor wist te kwalificeren onder leiding van de ervaren bondscoach Diana van Klaveren die eind van het jaar afscheid nam en opgevolgd werd door Nederlands kampioen Claire de Ridder die naam gemaakt heeft in deze wereld door haar prestaties en vooruitstrevende inzichten als coach/trainer qua trainingsfaciliteiten en -methode. Maar ook Carola Sneekes die ondanks een schouderblessure internationaal en nationaal mooie prestaties voor Nederland wist te leveren.

Coachingpower, jurypower en doorzettingsvermogen

De teams van De Wittegheit onder leiding van hoofdtrainster Meta Jans, die de KNSB Cup begin van het jaar wonnen, deden internationaal van zich spreken maar ook op het eigen toernooi in Odiliapeel, waar we Team IV onder leiding van Marloes van den Akker ontmoetten. Zoveel aanstormende Nederlandse talenten en toppers in deze hippische sport, dat moet een mooie toekomst tegemoet gaan. Zoals Annebeth Kubbe, Renske van Schaik, Charlotte Seidel en Lotte Geelhoed en ‘last but not at all least’ Team Roy Rogers onder leiding van trainer/coach Cynthia Danvers die op senior niveau weer van zich deed spreken, zoals op het EK in eigen land en met hun bijzonder element, de ‘hangover’. Daarnaast doken we met Fleur Medema de parallelle wereld van ‘Western Riding’ in, waarin Team NL met routiniers als Robyn Barkey en talent Yildiz Otten, onder leiding van bondscoach Colin Rietdijk van zich deed spreken op de EQHA in eigen land. ‘Klein’ maakt een sport beslist niet onbetekenend, wel vaak onbekend en onbemind.

Al zijn er zijn kleinere sporten in Nederland die het van veel minder moeten hebben dan bijvoorbeeld cheerleading en het rhönradturnen, die vanuit de internationale en nationale bonden en toernooien heel veel steun en motivatie krijgen om aan de weg te blijven timmeren. Elke sport met de eigen obstakels hier in Nederland, de een met twee bonden die op termijn een fusie of samenwerkingsverband moeten zien te bewerkstelligen voor reële Olympische deelname op termijn en de ander moet ondanks vele wereldkampioenen, WK-medaillisten en internationale successen met een nieuwe generatie de wederopbouw vorm geven, waarbij sporthelden van het eerste uur zoals Margreet Steg, Rob en Mayke Tonnaers-Bongers en Anne-Marie Olçay-Jansen het stokje nu overdragen als coaches/trainers, bestuurders en juryleden.

Daarvoor zijn initiatieven zoals de AFBN DD&C Sportgala, de Nationale Rhönrad Beleving en de showcase op het Pepernotentoernooi maar ook uiteraard de deelname aan WK en EK, de World Team Cup, de Austrian Open, de Belgian Open en de stages in het Duitse walhalla Taunusstein ook een mooi opstapje. Met veel coachingpower en jurypower van trainers en juryleden die hun sporen verdiend hebben in deze sportwereld en dit ook buiten de wedstrijdvloer tonen, een mooi visitekaartje voor hun sport. Al wordt er ook gekampt met pechmomenten en obstakels die het niet makkelijker op maken. De nominaties rolden binnen, zonder daarbij – zoals in de bovenvermelde sporten – de ‘kleintjes’ te vergeten. Zoals het bijzondere verhaal van Kim van den Berg of de opmerkelijke progressie van Gabriël Lomans en Marjet Waldram.

Deze diashow vereist JavaScript.

‘Sneak peek’ nominaties en GymPOWER sportgala

Dit zijn nog maar om een paar sporten te benoemen waarin nominaties gedaan zijn over afgelopen jaar. Meer van de andere sporten volgt nog. Ieders verhalen en hoogtepunten staan in het GymPOWER Sportjaarboek 2019 en op de social media wordt deze week een ‘sneak peek’ gepubliceerd van de nominaties per sport. Op 1 maart 2020 ligt de kandidatenlijst van de vakjury klaar voor de sportverkiezing op het GymPOWER Sportgala 2019. In de komende twee weken worden plaats en tijd bekendgemaakt aan kandidaten en genodigden. Meer over de nominaties, kandidaten en sportverkiezing wordt gedeeld op de media van GymPOWER, inclusief de Facebook-evenementpagina.

Wil je een exemplaar van het GymPOWER Sportjaarboek 2019 bestellen of wil je erbij zijn op het GymPOWER Sportgala 2019, bestel je kaartjes via het contactformulier op deze website.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Casper Beijn | Credit beelden in dit artikel: zie onderschrift of aftiteling voor bron en naambeeldmakers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.