Keur aan toppers en talenten in De Uithof

Keur aan toppers en talenten in De Uithof
Beeldcitaat © Gofund Future Dutch Ice Skating © Chelsea Verhaeg © Sherim van Geffen

DEN HAAG – De spanning voel je toenemen, dat prettige gevoel dat er iets bijzonders staat te gebeuren, en het aftellen naar het mooiste schaatsevenement van het jaar is dan ook nooit zo leuk geweest. Alles en iedereen verenigt zich om deze prachtige Olympische sport te doen schitteren op het ijs in De Uithof in Den Haag. Wie erbij kan zijn, zoekt naar alle manieren om erbij te zijn. Wie dat niet lukt, heeft gelukkig de livestream nog. Nog twee nachtjes slapen en dan staan de beste Nederlandse kunstrijders in de hoogste divisie in diverse leeftijdsklasses tijdens de Challenge Cup & NK 2020. Van 20 tot en met 23 februari 2020 (st)rijden ze mee om de nationale titels in hun categorie, naast internationale sporters die heel graag die Nederlandse beker mee naar huis nemen, sommigen ver weg van Europa helemaal naar Japan, Hong Kong, de Filipijnen en de VS.

Het aantal deelnemers aan het ISU-toernooi op Nederlandse bodem is dit jaar verdubbeld, zowel uit Nederland als uit het buitenland, wat het niveau van het toernooi tot grote hoogte zal stuwen. Een keur van talenten en toppers die zich hebben gekwalificeerd in de voorgaande drie ‘KNSB Cups’ in Dordrecht, Eindhoven en Alkmaar zullen aantreden in De Uithof in Den Haag, op bij voorbaat al één van de spannendste titeltoernooien op eigen bodem in de afgelopen jaren. Met het programma in de hand heb je de nodige voorkennis om op locatie of via de livestream te genieten van vier dagen lang (of een moment of deel ervan) artistieke sport van de bovenste plank. Het aanstormende talent en de toppers uit deze topsport die het komende decennium zullen kloppen aan de deur van de Olympus ,krijgen nu alvast gezicht en naam voor de sportliefhebbers.

Alle kunstrijders, Nederlander of buitenlander, schaatsen in hun eigen leeftijdscategorie twee küren op muziek, een korte verplichte en een lange vrije. De drie beste per categorie winnen de Challenge Cup c.q. de medailles, de drie beste Nederlanders per categorie winnen de Nederlandse titel c.q. NK-medailles. Bij de senioren dames en heren uit Nederland staat ook kwalificatie op het spel voor de Wereldkampioenschappen van dit jaar. Een pittig, compact programma ontrolt zich in vier dagen tijd in gezwinde schaatspas. Vele topclubs in Nederland, waaronder ook Regionale Talentopleidingscentra van de KNSB en NOC&NSF, meldden via hun media terecht trots dat hun sporters zullen aantreden op dit (inter)nationale ISU-schaatssportfestijn.

De loting voor de volgorde vindt plaats op woensdag 19 februari 2020 in Hotel Atlanctic in Den Haag. De openingsceremonie begint op donderdag 20 februari 2020 om 12:45 uur, waarna gelijk de wedstrijd begint met de korte kür voor de deelnemers in de categorie ‘Advanced Novice’ (Jeugd II), vanaf 13:00 uur de jongens (zes deelnemers) en vanaf 13:30 uur de meisjes (achtendertig deelnemers). Ook in deze sport zijn de heren in elke leeftijdsklasse schaars. Bij de dames hebben zich liefst dertien schaatsters zich gekwalificeerd voor de Challenge Cup & NK 2020. Om 18:00 uur komen de junior heren in actie met de korte kür, waarna de eerste wedstrijddag op het ijs van De Uithof om 19:45 uur besloten wordt, zonder prijsuitreiking nog.

Op vrijdag 21 februari 2020 om 8:00 uur rijden de meisjes in de categorie ‘Advanced Novice’ hun tweede, de vrije kür. Ook de junior heren treden om 13:00 uur weer aan voor hun tweede, vrije kür. Hierna betreden om 15:15 uur de junior meisjes voor het eerst aan met hun korte kür, waarna om 18:00 uur de eerste prijsuitreiking van de Challenge Cup & NK 2020 plaatsvindt, voor meisjes uit de ‘Advanced Novice’-categorie en voor de junior heren. De organisatie heeft het uitgekiend dat er altijd dames en heren gehuldigd worden tijdens deze ceremonies. Hierna om 19:00 uur beginnen de senior heren aan hun wedstrijd met de korte kür, waaronder Olympisch vicekampioen Shoma Uno uit Japan en Nederlands kampioen Thomas Kennes. Om 21:30 uur wordt de tweede wedstrijddag van de Challenge Cup & NK 2020 besloten.

Op zaterdag 22 februari 2020 beginnen de jongens in de categorie ‘Advanced Novice’ met hun tweede, vrije kür waarna om 9:00 uur de junior dames hun tweede, vrije kür schaatsen. Om 12:00 uur volgt de tweede prijsuitreiking van de Challenge Cup & NK 2020 voor deze beide categorieën. Om 12:45 uur staan de senior dames paraat voor hun eerste, korte kür, waarna om 15:45 uur de senior heren los gaan op hun tweede, vrije kür. Om 18:45 uur volgt de derde prijsuitreiking voor de junior dames en senior heren. Om 19:30 uur beginnen de junior paren aan hun korte kür, gelijk om 19:45 uur gevolgd door de senior paren met hun korte kür, met onder andere het duo Michel Tsiba en Daria Danilova, EK-finalist 2020 namens Nederland dat het affiche van de Challenge Cup 2020 siert. Om 22:15 uur begint het NK voor het andere senior paar Chelsea Verhaegh and Sherim van Geffen (inzet) dat een lans breekt voor het ijsdans in Nederland, waarna om 22:30 uur de derde wedstrijddag van de Challenge Cup & NK 2020 tot een eind komt.

Op de laatste wedstrijddag van de Challenge Cup & NK, op zondag 23 februari 2020, komen de jongens (vanaf 8:00 uur) en de meisjes (vanaf 8:10 uur) in de jongste leeftijdscategorie ‘Basic Novice’ (Jeugd I) in actie met hun enige kür, de vrije kür, waarna om 10:45 uur gelijk de vierde prijsuitreiking volgt. Om 11:30 uur keren de senior dames terug op het ijs van De Uithof voor hun tweede, vrije kür en wordt er om 14:30 uur door de paren uit de ‘Basic Novice’ categorie  hun enige, vrije kür geschaatst. Gevolgd door de junior paren om 14:45 uur, de senior paren om 15:15 uur en het senior ijsdanspaar Verhaegh en Van Geffen om 17:45 uur, allemaal met de tweede, vrije kür. Tot slot wordt om 18:00 uur de laatste prijsuitreiking van de Challenge Cup & NK 2020 gehouden, voor de senior dames en alle paren. Weten we wie allemaal Nederlands kampioen is en welke senior solisten en paren naar de WK mogen namens Nederland.

Publiek is welkom op de Uithof in Den Haag. De Challenge Cup & NK is elke dag te volgen via YouTube-livestream van Show Your Skill Online, op elke dag weer een andere: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Info © KNSB/Schaatsen.NL en Challenge Cup & NK De Uithof Den Haag 2020

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.