Valentijnscup maakte acroharten blij

Valentijnscup maakte acroharten blij
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Martine Hooijenga-Le Duc

Deze diashow vereist JavaScript.

OOSTERWOLDE – In het weekend van 15 en 16 februari 2020 werd de twaalfde editie van de jaarlijkse Valentijnscup gehouden in sporthal De Boekhorst in Oosterwolde, georganiseerd door de afdeling gymnastiek van SV Donkerbroek. Een toernooi in romantische sfeer, opgedragen aan Valentijnsdag, waaraan dit jaar ruim 230 teams van gymsportclubs uit Noord-, West- en Midden-Nederland meededen in diverse samenstellingen, leeftijdscategorieën en niveaus. GymPOWER nam er een kijkje op de eerste wedstrijddag en was getuige van mooie prestaties, grote gezelligheid en veel passie voor de acrosport. Met de Valentijn Fun Cup als leuk tussendoortje, heel veel medaillekansen en extra’s voor de supporters. De Valentijnscup maakte weer vele acroharten blij.

Zoals elk jaar weer had het Valentijnscup-vrijwilligerslegioen op de vooravond van het tweedaagse toernooi de ruime zaal in sporthal De Boekhorst in Oosterwolde, – gunstig gelegen tussen Friesland, Groningen en Drenthe in -, pico bello ingericht, waarbij deze opgedeeld werd in een ‘inturnruimte’ en de wedstrijdvloer met daarnaast nog een tribune voor de VIP’s. De selectie van SV Donkerbroek, afdeling gymnastiek, onder aanvoering van de kersverse mascottes Val en Tijn opende op de vroege zaterdagochtend het toernooi met een gezellig dansje waaraan iedereen kon meedoen. Een mooie vondst van de organisatie om het publiek en de supporters nog meer te betrekken bij de actie en te stimuleren niet de hele tijd te blijven zitten.

Kersverse mascottes Val en Tijn met gezellig dansje

Ook op de tweede dag brachten de twee kloppende hartjes Val en Tijn de mensenmenigte in De Boekhorst vrolijk in beweging en kon het toernooi weer verder gaan met iedereen met de juiste focus en dynamiek. Val en Tijn zetten de juiste toon voor wat de Valentijnscup graag wil zijn in het begin van dit acrosportjaar: een gezellig toernooi in een geheel eigen en ongedwongen sfeer voor iedereen op de vloer en langs de lijn: sporters, begeleiders en supporters. Gewoon een leuk uitje waar je graag naar toe gaat en met energie naar huis terugkeert. Alle storm en griep ten spijt, het toernooi kon weer rekenen op een hoop enthousiasme.

Of je nou routinier of beginner bent op welk niveau ook, hier kun je met de hele club naar toe komen en op de wedstrijdvloer met het team op tijd de vorm terugpakken of een oefening voorzichtig testen of ervaring pakken met de eerste stappen in je sportcarrière. Met één van de grote charmes van het toernooi: veel kans voor veel teams op een medaille, omdat elk team zich per onderdeel (balans, tempo of een combi van die twee) kan inschrijven en je dat kan doen in het onderdeel waarop je het beste op voorbereid bent op het moment. Je hoeft ook niet perse voor een medaille te gaan. Er ligt geen enkele druk op, er hangt niks van af, winnen mag en is altijd leuk, maar op de Valentijnscup staan is al een grote kick.

Longa Utrecht wint Valentijnscup op eerste dag

Twee verschillende clubs gingen op de twee wedstrijddagen naar huis met de Valentijnscup, omdat hun teams de hoogste gemiddelde score behaalden. Op zaterdag 15 februari 2020 was dat Longa Utrecht die met zes teams naar het hoge noorden afreisde, die gezamenlijk een gemiddelde van afgerond 22,80 punten wisten te behalen. Met uitschieters voor de damesgroep in de D-Jeugd, bestaande uit Lois Pontoh, Sara Kaufman en Femke van Wezel, die 24,03 punten noteerden voor de combi-oefening en de damesgroep in de E-Senior, bestaande uit Manuela Bras, Amber Knol en Ulijn Hopman, die 23,78 punten noteerden voor hun combi-oefening. Beide groepen wonnen daarmee ook het goud in hun categorie.

 

Het damespaar Bo van den Bliek en Arielle van Munnigen dat in de D-junior vijfde werd, behaalde 22,30 punten, ook voor een combi-oefening. In de E-jeugd werd de damesgroep bestaande uit Prihtika Ramgatie, Pien Oudshoorn en Morgana Lippi die 22,34 punten scoorden voor hun combi-oefening. Op zaterdagmiddag in de E-jeugd wist het damespaar Wietske Spits en Aaf de Jong het brons te behalen in hun categorie met 22,08 punten voor de combi-oefening. De damesgroep bestaande uit Emma Baakman, Sofie van der Leest en Lena Ramaekers werden met 22,24 punten voor hun combi-oefening achtte in de D-Jeugd, dezelfde categorie waarin hun clubgenoten Pontoh, Kaufman en Van Wezel het goud wonnen met de hoogste score voor Longa Utrecht.

GYM Academy wint Valentijnscup op tweede dag

Op zondag 16 februari 2020 spekte GYM Academy uit het Groningse Marum de prijzenkast extra met de tweede Valentijnscup 2020 voor de hoogste gemiddelde score. De acht teams van de club in Oosterwolde zorgden voor een gemiddelde score van afgerond 23,36 punten, met uitschieters voor liefst drie teams. In de categorie B-Senior pakte het damespaar Floor van Dongen en Maura de Boer, een combiteam van GYM Academy en Turninstituut Hoogezand het goud voor hun balansoefening met 24,67 punten. In de categorie B-Junior veroverde de damesgroep bestaande uit Nynke Smits, Elles van der Weg en Kari Sietzema het zilver met 24,05 punten. Met een klein verschil van 0,2 punt met het winnende trio van Adonis Sportacrobatiek. De derde beste score voor GYM Academy was voor de damesgroep in de categorie B-Senior, bestaande uit Ilse van Brenk, Zefanja Nieman en Nina van Roon.

 

Het combiteam van GYM Academy en organiserende club SV Donkerbroek kreeg met 24,03 punten voor hun balans-oefening zonder tegenstand het goud omgehangen. Drie andere teams noteerden 23+scores. De damesgroep bestaande uit Eva van Sluijs, Elien Kluiter en Lynn Renkema wist met 23,91 punten voor de balansoefening beslag te leggen op het goud in de categorie C-Senior. Het damespaar Amerins van der Steen en Fardau Feenstra wist in dezelfde categorie met 23,68 punten voor de balansoefening ook het goud voor de club te bemachtigen. Het damespaar Jannie Bos en Rosanna van Baardwijk veroverde het vierde goud voor de club met 23,05 punten voor de balans-oefening in een categorie zonder tegenstand: de B-Junior. Bij de D-junioren wist de damesgroep van GYM Academy bestaande uit Anna Peters, Laura Schreiber en Elynn Venema vijfde te worden met 22,18 punten voor de combi-oefening. Bij de E-Senior damesparen tenslotte werden Lotte van Sluijs en Evelien Gering negende met 21,34 punten voor de combi-oefening.

Groep ‘Wizard of Oz’ wint overtuigend Fun Cup

De Valentijnscup is alweer twaalf jaar onderweg en ooit is begonnen met de Fun Cup als leuk tussendoortje om de lange, spannende wedstrijddag te doorbreken. Het is zo’n diepgewortelde traditie geworden dat er elk jaar weer er al snel voldoende kandidaten inschrijven die flink wat werk maken van hun ludieke showacts. Zodanig de Fun Cup een steeds meer op zichzelf staand autonoom onderdeel is geworden van het acrotoernooi. Dit jaar was geen uitzondering. Er hadden zich zeven teams  aangemeld: drie trio’s, drie paren en een grotere groep van vijf gymnasten. Met klinkende namen en ludieke acts die op hun eigen grappige en creatieve manier verwezen naar het thema van dit jaar, sprookjes, brachten ze mythische wezens tot leven en probeerden ze de jonge publieksjury te overtuigen die er een rekentest op de vingers van maakte. Leuk om te zien dat ook hier samenwerking troef was en de acrobaten hun passie toch niet konden negeren in hun acts.

Dit uniek onderdeel van de Valentijnscup heeft maar één doel: voor de afleiding en het vermaak van iedereen die meedoet en toekijkt. Dat was er dan ook volop: veel gekkigheid, wel veel twists en skills, maar alles voor de fun! Geen winnaar met een choreo uit The Greatest Showman – die inmiddels zelf op een legendarisch sprookje begint te lijken -. De grote groep bestaande uit Anouk, Anna, Aukelies, Marieke en Jacqueline die de ‘Wizard of Oz’ interpreteerde op een eigen wijze, ging er met de derde Valentijnscup vandoor. “Een terechte winnaar! Het was een wervelende show vol theater met mooie kostuums! Er zat veel werk in en er gebeurde mega veel. Er kwamen steeds mensen en wezen achter elkaar aan en ze werden weer geholpen door anderen. Zelfs de schattigheid van de peuter in één van de andere deelnemende teams kon daar niet tegenop!”, schetste een ooggetuige vol bewondering de act.

Vele gouddelvers op de Valentijnscup 2020

De grootste gouddelver onder de clubs vertegenwoordigd op de Valentijnscup 2020 was Adonis Sportacrobatiek die tegenwoordig actief is op drie locaties in Drachten, Leek en Groningen. Met twintig teams en totaal zeventien medailles, waaronder zeven gouden, meldt de club op de day after op haar Facebook-nieuwspagina dat ook haar teams volop genoten hebben van alle gezelligheid op het romantische toernooi. Met een prachtige grote delegatie […] ruim twintig teams presenteerden zich. Sommige voor de eerste keer dit seizoen, sommigen in voorbereiding op de volgende wedstrijd. Alle teams hebben geschitterd, wedstrijdervaring opgedaan en mooie herinneringen gemaakt!” GYM Academy uit Marum (met twee combi-teams, respectievelijk met SV Donkerbroek en Turninstituut Hoogezand), Volonté Acrogym uit Meppel, Acro Academy Noord-Nederland uit Marum, Sportacrobatiek Zwolle, thuisclub SV Donkerbroek, afdeling gymnastiek (met ook een combiteam met Acro Academy), Longa Utrecht, TGD Acro Dokkum en WSBF Surhuisterveen bezetten de top het medailleklassement.

Maar ook de prestaties als die van CGV Wardy Kollum, GV Veenwouden (GVV), Acrogym Ter Appel (ATA) – met één of twee teams (gouden) medailles pakken – zijn uiteraard ook noemenswaardig en eigenlijk van alle andere teams en clubs die acte de présence gaven in Oosterwolde: ATC Sneek, FC Meppel Gym, SFK Drachtstercompagnie, Hercules Tjalleberd, CCO Zaandam, CGV Wilhelmina Kampen, SV Damwoude (een combiteam met GVV), Lycurgus Hygiëa Krommenie, RSO Acro Oudega, CGV Set ‘m op Augustinusga en SV Dynamica Pekela. Een mooi teken hoe groot het bereik en de power is van de acrosport in Nederland. De acroliefde is weer in vuur en vlam in dit nieuwe jaar waar het hoogste doel voor de sport op de WK 2020 in Génève zal zijn.

Meer verhalen, beelden en de complete uitslagen van de Valentijnscup 2020 te Oosterwolde is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en website van het toernooi.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva met een bijdrage van © Martine Hooijenga-Le Duc in tekst en fotografie | Credit beeldcitaten © Valentijnscup 2020/© SV Donkerbroek afd. Gymnastiek en © Adonis Sportacrobatiek

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.