Derde en laatste WK-kwalificatie in Oss

Derde en laatste WK-kwalificatie in Oss
Beeldcitaat © damespaar Esmée de Graaf en Tess Offringa van Acro Academy en SV Donkerbroek

OSS – Tijdens de Zuid Nederlandse Kampioenschappen in het weekend van 15 en 16 februari 2020 gehouden in sporthal De Rusheuvel in Oss, vond ook de derde kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen acrobatische gymnastiek 2020 plaats. Voor de verandering dus niet alleen teams uit regio Zuid op de vloer op de zondagmiddag. Het werd een zenuwslopende competitie, voor sommigen de laatste kans om zich te kwalificeren voor dit evenement. De spanning bij zowel de gymnasten zelf als de ouders en andere supporters op de tribune liep hoog op. Met een prachtig resultaat: Nederland mag net als bij de EK vorig jaar opnieuw een delegatie van veertien teams uitzenden naar het mondiale titeltoernooi in Zwitserland. Een verslag rondom de zenuwen en emoties, teleurstelling en blijdschap, van de laatste kwalificatiewedstrijd.

De voorgaande twee kwalificatiewedstrijden, waar GymPOWER ook verslag van deed, werden vroeg in het jaar/seizoen gehouden: op zondag 12 januari 2020 in Mierlo en op zondag 2 februari 2020 in Naaldwijk. Om zich definitief te kwalificeren moest een team naast een laag limiet behalen: minimaal 25,8 punten per oefening voor senior en junior II teams; minimaal 25,5 punten per oefening voor junior I en jeugdteams; en ook een hoog limiet: minimaal 26,3 punten per oefening voor senior en junior II teams, minimaal 26 punten per oefening voor junior I en jeugdteams.

Spanning had goede uitwerking op duo

Laten we starten met damespaar Lotte van Vugt en Femke de Jong van Stichting Flik-Flak Den Bosch dat uitkomt in de oudste categorie Senior A. Het team had in de tweede wedstrijd de lage limiet al behaald, en moest dit keer het hoge limiet behalen om kwalificatie zeker te stellen. Die spanning had kennelijk een goede uitwerking op het duo, dat drie strakke oefeningen neerzetten en zeer overtuigend over hun limiet heen kwam. Naar de Europese kampioenschappen van 2019 in Holon, Israël, was Nederland niet in staat een senior damespaar heen te zenden, maar bij de WK in Genève zal dat dus wel weer het geval zijn.

In dezelfde categorie kon damesgroep Danique van Berkum, Ratna Hulleman en Romy Zwiers van Sportacrobatiek Zwolle deze middag zonder spanning doorkomen. Het trio had in de vorige twee wedstrijden al aan de kwalificatie-eisen voldaan. Na in januari in Mierlo al de lage limiet te hebben binnengesleept, wist de groep met het behalen van het hoge limiet op 2 februari jl. in Naaldwijk, de deelname aan de WK zeker te stellen. Op deze wedstrijd hoefden zij dus niet meer in actie te komen.

Debuut in combi met comeback bij laatste wedstrijd

De andere senior damesgroep bestaande uit Mare Blaam, Robin Hooijenga en Fei Oudhof van Acro Academy Noord-Nederland kwam in Oss voor het eerst op de vloer dit seizoen vanwege een blessure. Met drie strakke oefeningen en de hoogste drie dagscores van de wedstrijd wisten zij zich sterk te profileren bij hun eerste optreden. Blaam maakte bij dit debuut tegelijkertijd een comeback op het hoogste niveau na haar afscheid een paar jaar terug. Na afloop van de wedstrijd verklaarden zowel Acro Academy als het trio zelf op hun respectievelijke Facebook-accounts dat ook zij zullen afreizen naar Genève.

Dit team valt wellicht onder de zogenaamde wildcard-regeling waarin de kwalificatienormen van de KNGU/DG voorziet. Punt zes van het Kwalificatiedocument luidt : “De Landelijke Technische Commissie heeft de mogelijkheid om na overleg in klein comité (LTC-leden en/of internationale juryleden) een (of meer) wild cards uit te delen aan teams die (net) niet aan de kwalificatienorm hebben voldaan maar op een nader te bepalen moment wel kunnen aantonen EK/ WK-waardig te zijn.”

Knallende afsluiting kwalificatie met combi-oefening

Het junior II damespaar Lola van Zanden en Sequoia Steensma van Sportacrobatiek Zwolle leek het nog even erg spannend te maken in hun competitie door voor tempo en balans net tekort te komen voor de hoge limiet. Het is echter het totaal aan punten dat telt en het paar zette alles op alles voor een knallende afsluiting van hun wedstrijd. En met groot succes: met hun combinatie-oefening wisten zij de benodigde punten te compenseren en toch het zo felbegeerde limiet te behalen. Ook dit paar mag dus afreizen naar de WK in Genève.

Bij de Junior II damesgroepen streden er nog twee teams om de WK-tickets. De damesgroep bestaande uit Kaya Honders, Zola Vorstius Kruijff en Mila te Lam van Stichting Flik-Flak Den Bosch had in de eerste wedstrijd in Mierlo al ruim bewezen het niveau aan te kunnen, maar kampte in de tweede kwalificatie twee keer met een val. Dit keer wisten ze aan te tonen hoe terecht die winst in hun eerste wedstrijd was. Met superstrakke oefeningen behaalden ook zij (opnieuw) ruim de gestelde hoge limiet. Dit geeft vertrouwen voor hun optreden op de WK.

Ongerustheid damesgroep bleek echter voorbarig

De damesgroep van Nynke Veenma, Emma Heitbrink en Djamilla Wisselink van Sportacrobatiek Zwolle had in de tweede kwalificatiewedstrijd in Naaldwijk reeds het lage limiet behaald  en moest op deze wedstrijd in Oss voor het hoge limiet gaan. Die wisten zij voor zowel hun tempo-als hun balans-oefening te behalen, waarmee het WK-ticket ook voor binnen handbereik is. Hoewel de schrik er even in zat, toen er iets mis ging in hun combinatie-oefening. De ongerustheid bleek echter voorbarig. Volgens de kwalificatienormen mag het hoge limiet met alleen balans en tempo behaald worden, zolang maar minimaal één maal in die drie wedstrijden een combinatiewedstrijd van WK niveau getoond is. En dit had het trio gedaan met een keurige oefening tijdens de twééde wedstrijd in Naaldwijk. Dat was afdoende om ook voor hen deelname aan het WK zeker te stellen.

Over naar de Junioren I waar dit jaar het grootste aantal teams in de Nederlandse delegatie van blijkt te komen! Het damespaar Nikky van Berkom en Guusje van Vugt van Stichting Flik-Flak Den Bosch was al zeker van kwalificatie na in de eerste wedstrijd al het lage limiet te hebben behaald en dit in de tweede wedstrijd te bekronen met het hoge limiet. Eigenlijk hoefden ze om deze reden niet meer in actie te komen op deze derde WK-kwalificatie, maar omdat de wedstrijd tegelijkertijd ook gold voor het Zuid-Nederlands Kampioenschap, kwam het duo toch een derde keer op de vloer. Met een prachtige tempo- en balans-oefening wisten zij opnieuw te bewijzen hun plaats bij de delegatie verdiend te hebben.

Overtuigend met weer half punt boven WK-limiet

Het combiteam Esmée de Graaf en Tess Offringa van Acro Academy Noord-Nederland en SV Donkerbroek Afdeling Gymnastiek had in hun vorige wedstrijd het hoge limiet ruim behaald, maar moest hier nog het lage limiet aan toevoegen. Dat deden ze overtuigend door met hun balans- en tempo tezamen opnieuw ruim een half punt boven het hoge limiet te eindigen. Twee damesparen Junior I dus namens Nederland op de wedstrijdvloer op de WK in Genève.

De strijd bij de damesgroepen in dezelfde categorie was feller en spannender. Er waren namelijk drie gegadigden voor de twee WK-tickets. Per land mag slechts twee teams per categorie afgevaardigd worden. De damesgroep Charissa Delfsma, Kiara Palsma en Yousra Ben Haj Fredj van Sportacrobatiek Zwolle had, net als de tweede damesgroep met hun clubgenotes Chelsy Dijkstra, Janelle Koster en Amber Voolstra, eerder al voldaan had aan het hoge en lage puntenlimiet, en moest deze wedstrijd in Oss hun WK-gang zeker stellen. Met drie sterke oefeningen, waarbij alleen combi net niet het limiet haalde, wisten Delfsma, Palsma en Ben Haj Fredj dit voor elkaar te krijgen. Een hogere score voor de combi-oefening hadden zij reeds in de tweede wedstrijd in Naaldwijk aan de jury voorgeschoteld.

Reserve door dure foutjes op moment suprême

Damesgroep Indy Gjaltema, Nova Houtman en Anna Koster, een combinatieteam van Acro Academy Noord-Nederland, SV Donkerbroek Afdeling Gymnastiek en FC Meppel Gymnastiek, had in de eerste wedstrijd in Mierlo duidelijk de overhand maar incasseerde bij de tweede wedstrijd in Naaldwijk een val. Nu in de derde wedstrijd in Oss wisten zij met sterke oefeningen te bewijzen het sterkste team in deze categorie te zijn en de WK-ticket veilig te stellen als eerste Nederlandse team. Dijkstra, Koster en Voolstra die dus in de voorgaande kwalificaties in Mierlo en Naaldwijk al voldaan hadden aan de puntenlimieten (hoog en laag), maakten op het moment suprême in Oss enkele dure foutjes, waardoor zij als derde team uit de bus kwamen. Een reserveplaats, voor als één van de andere twee teams door blessures uit zou vallen.

Dat er in de categorie Junior I ook een herenpaar in actie kwam, is voor Nederlandse begrippen een unicum te noemen. Sinds het duo Mark Witvoet en Leon van Dam acht jaar terug, – op de WK van 2012 in Lake Buena Vista, V.S. -, met een verschil van enkele honderdste punten nipt het erepodium mistte, is er geen Nederlands herenpaar meer naar een WK geweest. Maar het jonge herenpaar Joep Sauvé en Lars van Hilten van Stichting Flik-Flak had zich in de eerste twee wedstrijden al op basis van tempo en balans gekwalificeerd en hen restte alleen om in deze laatste wedstrijd nog een WK-waardige combinatie-oefening te laten zien. Die hadden zij de eerste twee wedstrijden niet gedraaid. Met een mooie combi claimden ook zij hun plek in de Nederlandse delegatie en kunnen ze historie gaan bijschrijven in Zwitserland.

WK-ticket al behaald in voorgaande kwalificaties

Tot slot de categorie Jeugd. Hier had het damespaar Vera van Geenen en Vicky Smits van Stichting Flik-Flak zich al eerder overtuigend geplaatst voor dit WK door twee maal het hoge limiet te halen. Zij stonden deze derde keer vooral op de vloer voor het Zuid-Nederlands Kampioenschap, maar wisten daarbij met twee prachtige oefeningen voor een derde maal het hoge WK-limiet neer te zetten. Twee andere damesparen in deze categorie, die het in de vorige twee wedstrijden niet gelukt was één van de limieten te behalen, waren deze wedstrijd afwezig.

Net als de twee damesgroepen in deze categorie, maar dan met een andere reden: zij waren op de vorige wedstrijden al overduidelijk gekwalificeerd. Zowel het trio Lisanne Hulder, Inge Speerstra en Xiao Mei Harms, dat op het EK 2019 een verdienstelijke zesde plaats wist te halen in de finale, als het nieuwe trio Marieke Hulder, Inge Stienstra en Chanel Dewnarain had bij beide eerdere wedstrijden al een hoog limiet behaald en had dus aan alle kwalificatienormen voldaan. De twee damesgroepen – met elk een tweelingzus Hulder in de gelederen – zijn beide combinatieteams van Acro Academy en WSBF Surhuisterveen.

Veertien teams van drie sportclubs naar WK 2020

Samengevat kunnen er namens Nederland veertien teams namens drie clubs naar de Wereldkampioenschappen acrobatische gymnastiek in Genève, Zwitserland, gaan.  Acro Flik-Flak Den Bosch telt vijf teams in de Nederlandse delegatie voor de WK 2020: A-senior damespaar Lotte van Vugt & Femke de Jong; A-junior II damesgroep Kaya Honders, Zola Vorstius Kruijff & Mila te Lam; A-junior I damespaar Nikky van Berkom & Guusje van Vugt; A-junior I herenpaar Joep Sauvé & Lars van Hilten; en het A-jeugd damespaar Vera van Geenen & Vicky Smits (al eerder in Naaldwijk gekwalificeerd).

Acro Academy Noord-Nederland kan ook vijf teams afvaardigen: A-senior damesgroep Mare Blaam, Robin Hooijenga & Fei Oudhof; A-junior I damespaar Esmee de Graaf & Tess Offringa; A-junior I damesgroep Indy Gjaltema, Nova Houtman & Anna Koster; en twee A-jeugd damesgroepen Lisanne Hulder, Inge Speerstra & Xiao Mei Harms en Marieke Hulder, Inge Stienstra & Chanel Dewnarain.

Sportacrobatiek Zwolle heeft vier gekwalificeerde teams en één team die als derde geplaatste reserve staat: A-senior damesgroep Danique van Berkum, Ratna Hulleman & Romy Zwiers;  A-junior II damespaar Lola van Zanden & Sequoia Steensma;  A-junior II damesgroep Nynke Veenma, Emma Heitbrink & Djamilla Wisselink; A-junior I damesgroep Charissa Delfsma, Kiara Palsma & Yousra Ben Haj Fredj ; en als reserve staat paraat A-Junior I damesgroep Chelsy Dijkstra, Janelle Koster en Amber Voolstra.

De 11de WAGC vindt van 20 tot en met 26 mei 2020 plaats en de 27ste WK van 27 tot en met 31 mei 2020. Kaya Honders van Flik-Flak Den Bosch vertelde in een interview met GymPOWER over de Nederlandse equipe voor de WK : “We zijn nu ook echt een delegatie met elkaar. Wat ik nog wel zou willen om nog meer dat Team NL-gevoel te krijgen, zeker nu na deze kwalificatie en de WK-teams zeker zijn, is dat we een keer hier in Nederland echt met z’n allen gaan trainen. Ik heb nog nooit zo met iedereen samen getraind.” Dat was vroeger wel zo.

De complete uitslagen van de derde en laatste WK-kwalificatiewedstrijd acrogym in Oss en meer informatie over de kwalfictieprocedure is te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU/DG en meer over de World Age Group Competition (WAGC, de WK voor jeugd en junior I acroteams) en de WK voor junior II en senior acroteams in Genève is te vinden op de website van de internationale gymnastiekfederatie FIG alsook op de Facebook-nieuwspagina en de website van de Zwitserse organisatie van het mondiale titeltoernooi.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva met een bijdrage van © Martine Hooijenga-Le Duc; Credit interview © Casper Beijn | Credit beelden/beeldcitaten: © Acro Flik-Flak Den Bosch/© damespaar Vicky & Vera en damesgroep © Zola, Kaya en Mila ; © Acro Academy Noord-Nederland/© SV Donkerbroek Afd Gymnastiek/© damespaar Esmée en Tess (inclusief beeldcitaat inzet); © Sportacrobatiek Zwolle & damesgroep Charissa, Kiara & Yousra

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.