Romana Schuring en Jordy Mol in Bakoe

Romana Schuring en Jordy Mol in Bakoe
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © Jordy Mol/© Sven Mooij/© TV Triffis Alkmaar en © Romana Schuring/© TVIJ


BAKOE – Op 15 en 16 februari 2020 vond de FIG World Cup trampolinespringen plaats in Bakoe, Azerbeidzjan. Twee topsporters namen namens Nederland deel aan deze World Cup, Romana Schuring bij de dames in het vervolg van het wereldbekertraject richting kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio en Jordy Mol bij de heren in zijn debuut als senior in deze internationale competitie.

Nu Jackie Lionahr zich vlak voor het WK van vorig jaar in Tokio blesseerde, moet Schuring het kostbare traject via de FIG World Cups in haar eentje vervolgen. Op 8 februari 2020 wist ze nog de  Barmstedt Cup op haar naam te schrijven. Dit een laagdrempelig internationaal toernooi in Noord-Duitsland waaraan jaarlijks zowel beginnende wedstrijdspringers als internationale toppers meedoen. De club van Schuring, TVIJ IJmuiden, deed voor het eerst in jaren weer mee met een grote selectie springers aan een dergelijk toernooi mee, onder begeleiding van coach Milco Riepema, assistent-coach Faith van den Brande, jurylid Babette van Wetering en aantal ouders.

TVIJ Trampoline succesvol in Barmstedt

Voor veel van haar clubgenoten was het hun internationale debuut, voor Schuring was het een mooie generale repetitie voor de FIG World Cup. Voor het eerst begon ze haar finale-oefening met een super-moeilijke sprong, de ‘triffis gehoekt’: een drievoudige salto voorover in gehoekte houding met een halve schroef in de laatste salto. Het leverde haar de hoogste dagscore en het goud op. De trampolinespringster kon met een goed gevoel en groot vertrouwen zich voorbereiden op de eerste wereldbekerwedstrijd van dit nieuwe jaar. Met 97,615 punten voor twee uitgesprongen oefeningen werd ze in Bakoe negenendertigste in een veld met 59 deelneemsters. De beste acht gingen door naar de finale waar de Chinese Xueying Zhu de concurrentie voor wist te blijven met ruim een punt voorsprong (55,810). Landgenote Lingling Liu bleef haar in het kielzog volgen zowel in de kwalificatie als de finale, maar had net niet genoeg power in de finishing touch (tweede met 54,945). Het verschil met nummer drie Samantha Smith uit Canada was minimaal (0,36 punt), maar dat brons was al een zeer knappe prestatie gezien het feit dat ze de finale als zevende was ingegaan en heel wat grote namen achter zich liet, zoals Olympiër Katherine Driscoll uit Groot-Brittannië, Charlotte Drury uit de VS, Jessica Pickering ui Australië en de twee Japanse dames, Megu Uyama en Ayano Kishi.

Jordy Mol had bijgedragen op de NK Clutbteams & EK-kwalificatie aan het winnende team van zijn club TV Triffis Alkmaar in de hoogste divisie en kon onder leiding van trainer/coach Sven Mooij met een goed gevoel vertrekken naar zijn eerste wereldbekerwedstrijd. “De voorbereiding is prima gegaan en ik heb er zin in. Fantastisch om samen met al deze wereldtoppers te mogen springen. Zaterdagochtend ben ik aan de beurt!”, schreef Mol op zijn Facebook-nieuwspagina. In Azerbeidzjan verbleef hij in goed gezelschap op de grote trampoline, waar hij met 100,515 punten voor zijn twee oefeningen op de tweeënveertigste plaats eindigde in een schitterend veld met 63 deelnemers. De finale met de beste acht was een knotsgekke wedstrijd met een legendarisch stel mannen op de trampoline. Lei Gao uit China trok aan het langst eind met 61,585 punten, gevolgd door de Wit-Rus Han Litvinovich met 61,360 punten op de tweede plaats en zijn vermaarde landgenoot Dong Dong met 60,260 punten op de derde plaats. Daar achter nog een paar wereldtoppers: twee Russen, een Oekraïner, de Wit-Russische Olympisch kampioen Uladzislau Hancharou en een Japanner. “Tevreden met mijn World Cup-debuut en mijn 42e plaats op het allerhoogste niveau in Bakoe. Fantastisch om samen met alle wereldtoppers te mogen springen. De wereldtop is nog ver weg, maar deze ervaring motiveert mij enorm en het smaakt naar meer!Mijn internationale debuut was ontzettend leerzaam! Dag Bakoe, tot ziens op het WK 2021!”

Zowel Romana Schuring als Jordy Mol moeten naast het trainen hard aan de slag om de nodige fondsen binnen te halen om hun sportcarrière mogelijk te maken, nu ze op grond van het besluit van de KNGU/DG geen beroep kunnen doen op een topsportstatus van de NOC*NSF. De eerstvolgende belangrijke internationale datum voor alle trampolinespringers in binnen- en buitenland is de Dutch Trampoline Open op 14 en 15 maart 2020 in Alkmaar. De volgende FIG World Cup trampolinespringen wordt op 24 en 25 april 2020 in Brescia, Italië, gehouden. Schuring en Mol zijn van plan er weer te staan.

Van 7 tot en met 10 mei 2020 vinden de Europese kampioenschappen plaats in Gotenberg, Zweden. Nederland komt in actie met een kleine delegatie op de grote trampoline en en een grote op de dubbelmini (DMT). Schuring is gekwalificeerd voor het onderdeel trampolinespringen samen met Niamh Slattery van Triffis Alkmaar en Romée Pol van Sparta Ermelo bij de senior dames; Milco Abrahams bij de senior heren en Senna van Gelder bij de junior dames, beiden van Flik-Flak Den Bosch. Eerstejaars senior Mol richt zijn pijlen op het WK volgend jaar en op de Spelen van 2024 in Parijs.

De complete uitslagen van de World Cup in Bakoe en meer info over de komende EK zijn te vinden op de website van de FIG en op de Facebook-nieuwspagina van de LTC Trampolinespringen & DMT van de KNGU/DG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldcitaten © Romana Schuring/© TVIJ en © Jordy Mol/© Sven Mooij/© TV Triffis Alkmaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.