Prestaties van hoog niveau op NK 2020

Prestaties van hoog niveau op NK 2020
Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Emilia Soloukhin en haar coach zijn blij met haar prestatie

 

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Nederlands kampioen jr Lindsay van Zundert, runner-ups Dani Loonstra en Mikai van Ommeren

DEN HAAG – Van 20 tot en met 23 februari 2020 werden in sportcentrum De Uithof in Den Haag tegelijkertijd met de internationale Challenge Cup de Nederlands kampioenschappen kunstrijden gehouden voor de 42 finalisten, dames en heren in de leeftijdscategorieën senior, junior, advance en basic novice op het hoogste niveau. Met beduidend veel meer publiek en deelnemers, wat een mooie ambiance gaf aan de nationale titelstrijd en het prestigieuze toernooi en daarmee een groot impuls was voor deze artistieke schaatssport. In de mixed zone sprak GymPOWER met diverse Nederlandse sporters en hun trainers en coaches die trots waren op hun deelname en prestaties, maar ook dat hun sport zo mooi in de (inter)nationale spotlights stond.

Spannende wedstrijden, bijzondere prestaties

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Erepodium Advanced Novices en junior heren met Nederlands kampioenen Julia van Dijk en Didier Dijkstra, runner-ups Lilia Lupanova en Emilie Schop

Na de spannende wedstrijdrondes verdeeld over vier dagen werden de nationale titels veroverd door: bij de senioren Niki Wories en Thomas Kennes bij het solo rijden, Daria Danilova & Michel Tsiba bij het paarrijden en Chelsea Verhaegh & Sherim van Geffen bij het ijsdansen; bij de junioren Lindsay van Zundert  – die door de KNSB uitgezonden wordt naar de WK voor junioren begin komende maand in Tallinn, Estland – en Didier Dijkstra – die verrassend hierna aankondigde besloten te hebben te stoppen met zijn sportcarrière -.

Bij de advanced novice en basic novice kroonden Julia van Dijk en Emilia Soloukhin zich tot Nederlands kampioen, met internationaal een extra glansrol op de Challenge Cup voor beide in hun categorie: Soloukhin pakte een bronzen medaille (zie inzetfoto verslagartikel op website) en Van Dijk eindigde knap nipt naast het erepodium, als vierde. Wories en het paar Danilova & Tsiba wisten tevens, in hun allerlaatste kans, de vereiste puntenlimieten te behalen voor plaatsing voor de WK, een bijzondere topprestatie die ze met elkaar vierden (zie inzetfoto beeldverslag YouTube).

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Rosenboom: Erepodium Basic Novice met Emilia Soloukhin, Nijne van Erp en Roos Harkema

Bijzonder was ook het feit dat na meer dan vijf jaar het ijsdansen weer op het programma van de Challenge Cup stond door inbreng van het Nederlandse paar Verhaegh & Van Geffen, getraind door trainer Peter Moormann. Een Nederlandse ‘touch’ bij de Belgische delegatie: voormalig toprijdster Monique van der Velden was er als coach en moeder van basic novice (paar)rijders Beau en Nora Coppens. In bovenstaand beeldverslag van GymPOWER op YouTube kun je de beelden vinden van het NK kunstrijden 2020 voor dames en heren in alle drie onderdelen en vier leeftijdscategorieën.

Spannende battle om NK-titel senior dames

Niki Wories balde haar vuisten en greep met beide handen naar haar hoofd, toen ze besefte dat ze met haar vrije kür naast de Nederlands kampioenstitel ook de benodigde ISU-WK-limiet, die zij dit seizoen eerder op 0,02 punten miste, binnen had gehaald. Wories ontving de ovatie van het publiek met open armen en viel na afloop dolblij haar Canadese coach Ian Connolly in de armen.

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Nederlands kampioen 2020 Niki Wories en coach Ian Connoly na de prijsuitreiking

De voor de WK met Daria Danilova ook gekwalificeerde Michel Tsiba gaf Wories een veelbetekenende pink: een weddenschap waartoe beide besloten na het nét missen van de limiet eerder dit seizoen en een belofte om er in Den Haag helemaal voor te gaan. Wories stelde bij de mixed-zone dat de limiet halen op zondag simpel een kwestie was van het karwei afmaken: “Uiteindelijk is het zo simpel. Je doet dingen op het ijs die je elke dag doet, maar je hebt niet elke dag de jury voor je en ook niet elke dag zoveel publiek. Als je in het moment kan blijven, komt er iets goeds uit.”

De afgelopen jaren waren voor Wories een rollercoaster: “Dit seizoen heb ik laten zien dat ik het moet doen met wat ik heb. Nu had ik griep gehad, maar iedereen is wel een keer ziek. En ja, ik moest lang wachten op de score van de rijdster ervoor, maar dat is dan maar zo. Het was genieten, maar vooral na mijn laatste sprong. Leuk en spannend tegelijk, dat maakt het kunstschaatsen zo mooi. Ik ben blij dat ik het voor mijn fans en vooral familie heb kunnen doen.”  Coach Connolly beaamt ook haar progressie: “Niki heeft dit seizoen fysiek heel hard gewerkt, maar ook mentaal. Dat is zeker onderdeel vaan het succes vandaag. Het hoeft niet perfect te zijn. Je mag foutjes maken. Dat neemt veel druk bij haar weg. Je bent een mens. Dit is iets groots voor haar, ze heeft twee thuisbases, Montreal, Canada en hier. Mooi, in je thuisland de limiet halen voor de WK in je tweede thuisland.”

Teleurstelling incasseren hoort bij topsport

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Erepodium senior dames NK kunstrijden 2020

Voor de derde finaliste bij de senior dames, Kyarha van Tiel, draaide het NK 2020 uit op een grote teleurstelling die ze moest zien te incasseren met topsportmentaliteit. Omdat ze de WK-puntenlimieten al eerder behaald had, was het voor haar van groot belang om een hogere klassering te behalen op dit ISU-toernooi in De Uithof dan concurrente Wories en bovenal vormbehoud tonen.

Op zich was het voor Van Tiel zeker geen onhaalbare kaart, maar om welke reden ook ging het in de eerste kür op zaterdag 22 februari 2020 flink mis voor Van Tiel met enkele vallen wat het voor haar een schier einde verhaal was. Van Tiel streed moedig door tot het eind als een topsporter betaamt, maar met 38,12 punten stond ze na de eerste ronde op de tweeëntwintigste en laatste plaats. Wories stond met 52,46 op de elfde plaats. Wetende dat dit haar concurrente vleugels zou geven, kon Van Tiel op de tweede en laatste dag alleen zelf haar opperste best doen en hopen op een mirakel.

Dat kwam er echter niet. De klad zat er bij Van Tiel muurvast in en al streed en gaf ze alles, met 83,75 punten belandde ze weer onderaan het klassement, wat uiteindelijk de 21ste plaats opleverde allround. Een positie waarmee ze zich voor dit jaar alleen met het NK-brons kon troosten. Wories groeide boven zichzelf uit en gooide er alles tegenaan om met 103,74 punten voor de lange kür zelfs de zesde score in het internationale veld te behalen, waardoor ze als beste Nederlandse als zevende eindigde. Vorig jaar won Van Tiel de slag van Wories om het WK-ticket, al won Wories de Nederlandse titel toen. Daar de strijd nog lang niet is gestreden richting de Olympische kwalificatie voor de Spelen van Beijing 2022, kan deze battle op het NK 2020 niet anders dan een intermezzo gezien worden. Van Tiel was echter niet bereid om een reactie te geven aan GymPOWER over de spannende strijd om de NK-titel en het WK-ticket, dus weten we niet wat dit voor haar betekende.

Stille kracht en vaandeldrager senior heren

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Thomas Kennes wacht met zijn twee coaches monter in de ‘Kiss & Cry’ zijn score af na de korte kür 

Als tweede bij de senioren dames, met 134,32 punten (SP 44,70; LP 89,62) eindigde verrassend Lenne van Gorp, die als kersverse senior hiermee zeker van zich deed spreken (internationaal zeventiende). Stille kracht Van Gorp kon als eerstejaars zonder last van verwachtingen de Haagse ijsarena op, maar heeft duidelijk een plan en was achteraf tevreden met haar uitvoering ervan dit jaar: “Mijn doel was om voor mezelf goed te schaatsen, het is mooi om de vrije kür op deze muziek te rijden, deze muziek ademt mij gewoon. Volgend jaar wil ik de punten halen voor EK en WK en wat de KNSB daar mee doet, maakt niet uit.” Dat klinkt vastberaden en illustreert ook het zelfvertrouwen en de passie waarmee Van Gorp dit jaar al op het ijs stond alles te geven in haar twee küren.

Thomas Kennes die zich eerder dit seizoen wel voor zijn vijfde EK wist te plaatsen, had zich als enige senior heer weten te kwalificeren voor het NK 2020 en reed dan ook zonder tegenstand naar de Nederlandse titel. Hij werd zeventiende in het internationale veld met een keurige score voor een verdienstelijk optreden: 151,96 punten (SP 50.93; LP 101,03). Het WK zal hij echter aan zich voorbij moeten laten gaan, omdat hij het ISU-puntenlimiet niet heeft behaald. Kennes die ook één van de talentvolle kunstrijders die gesteund worden door Stichting Kunstrijden Nederland van de Olympische toppers van weleer Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra, blijft op en top een ambassadeur van het kunstrijden en vaandeldrager voor de Nederlandse heren: “Het ijs was geweldig en het publiek was enorm, niet normaal. In eigen huis, zo’n volle hal! Hopen dat het elk jaar zo blijft!”

Uitkijken naar het WK en volgend seizoen

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Daria Danilova en Michel Tsiba veroverden na EK-finale ook NK-titel èn WK-ticket

Het is de zesde Nederlands kampioenstitel bij de senior heren voor Kennes en daar is hij oprecht heel blij mee. Hij maakt zich op om met nieuwe energie de volgende etappe in deze Olympische cyclus in te gaan. Kennes tegenover GymPOWER in de mixed zone: “Mijn winterseizoen zit er nu op, dus ik kijk heel erg uit naar het zomerseizoen om met volle motivatie verdere verbeteringen aan te brengen in de techniek, nieuwe küren te maken, er nog beter en constanter te staan dan dit seizoen en in het perfecte ritme te komen. Ik wil er alles uithalen wat er in zit, met als persoonlijk doel, volgend jaar me kwalificeren voor het WK. Zondag kon veel slechter, maar mijn lützen waren niet zo goed. Het is vreemd, maar ze lijken wel een issue. Verder ben ik tevreden over mijn beide küren.”

Twee Nederlandse senior paren streden in De Uithof in twee verschillende disciplines om de prijzen, een unicum! Daria Danilova en Michel Tsiba sprongen letterlijk een gat in de lucht, toen zij in de ‘kiss & cry’ (met uitzicht op het Haagse torentje) na hun korte kür de score hoorden, de vijfde (!) van het internationale veld die goed was voor het behalen van het WK-limiet. De Nederlandse titel was met 137,73 punten (SP 51,81; LP 85,92) en zonder tegenstand logisch, maar de wijze waarop Danilova & Tsiba zich ontwikkelen dwingt respect af, na ook al finaleplaats op de EK eerder dit jaar. Zelf hebben ze het hoogste doel voor ogen: “Ons eerste EK, zo’n grote wedstrijd, dat was een mooie ervaring! We worden stap voor stap beter en ook deze Challenge Cup & NK in Den Haag past natuurlijk goed in dat proces, als onze opstap naar de WK, na de lange kür in Zagreb. We werken ervoor om de beste te worden. Het is mooi om te zien dat het harde werken wordt beloond.”

Sport heeft het nodig gezien te worden

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Nederlandse titel voor ijsdanspaar Chelsea Verhaegh en Cherim van Geffen

Het Nederlandse ijsdanspaar Chelsea Verhaegh & Sherim van Geffen, dat afgelopen seizoen van zich deed spreken op internationale wedstrijden en als doel de EK 2021 hebben, werden in De Uithof luid toegejuicht: “We hebben hard getraind en gezorgd dat we elke wedstrijd met een goed gevoel het ijs af konden komen. We hebben nu vier internationale wedstrijden achter de rug, Riga, Istanboel, Polen en Öbersdorf.”

Het grote verschil met het paarrijden dat grote moeilijke en sensationele stunts heeft, is dat het bij het ijsdansen heel precies is en nauw luistert leggen de twee uit aan GymPOWER. “Ze noemen het wel ballroom-on-ice, maar heeft zeker ook innovatieve en lastige lifts, naast de pirouettes en twizzles. Er is ontzettend veel samenspel, de meeste toprijders rijden allemaal foutloos, dus het gaat echt om de kwaliteit van de edges en hoe je het met elkaar op het ijs brengt. Toen we begonnen, zagen we dat bij iedereen alle elementen klopten, maar nu zie je het verschil in de verfijnde dingen, ook in de mimiek.”

De onderdelen heten hier ‘Rhythm Dance’ en ‘Free Dance’. Verhaegh & Van Geffen behaalden totaal 123,68 punten (RD 45,94; FD 77,74). Ter vergelijking, de laagst behaalde totaal score om je te kwalificeren voor de EK-finale dit jaar – met de beste twintig van zevenentwintig ijsdansparen – was van het Zwitserse koppel Victoria Manni & Carlo Roethlisberger: 145,23 punten  (RD 59,78; FD 85,45). Er is werk aan de winkel voor het Nederlandse duo. Trainer en sportpsycholoog Peter Moormann die ze in deze bijzondere saga op het ijs begeleidt, kan deze een historische en eigentijdse setting geven: “Het laatste kampioenspaar was Marie-Louise en Xander Gijtenbeek [broer en zus, meervoudig Nederlands Kampioen IJsdansen-RedGP]. Van de jaren ’90 tot dan waren er verscheidene paren Nederlands kampioen. Ik kon het niet meer combineren met mijn werk aan de universiteit en pas nadat ik Chelsea solo les had gegeven en we in Hoorn een seminar over ijsdansen hadden en de WKC Unicorn Trophy hielden, besloten we ons helemaal op het ijsdansen te richten. Omdat Sherim ouder is, kon junior niet meer en zijn ze gelijk senior gaan doen.”

Het was mooi om te zien dat op het ijs echte danspassen werden gedaan, op muziek die wel aan ballroom doet denken. Moormann: “Voor de choreografie dacht ik aan een Russisch bal en zo kwamen we op ‘Second Waltz’, met Romance ervoor en een polka aan het eind. Of het nu aan gaat slaan? Ik hoop het. Het werkt als mensen het zien! Hier en op de training.” 

Uitzendrechten en journalistieke documentaire

Het is wat dat betreft jammer dat de uitzendrechten van het NK met de Challenge Cup verkocht zijn aan commerciële partijen. Al zijn er wel beelden van toeschouwers en anderen online te vinden, zoals fotograaf en filmmaker Joris Maas voor zijn persoonlijke projecten (zie ingesloten YouTube-filmpje met alle paarrijders en het ijsdanspaar). De beeldreportage van GymPOWER, een journalistieke documentaire van het NK kunstrijden 2020 in De Uithof in Den Haag, met alle beelden en interviews met de Nederlandse deelnemers en begeleiders, is te bekijken via de YouTube-link bovenaan dit artikel. De complete uitslagen van het NK 2020 zijn te vinden op de website van de KNSB tussen de resultaten van de Challenge Cup 2020. Meer info is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van het Sectiebestuur Kunstrijden (SBK) van de KNSB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, interviews en (video)beelden: sportjournalist © Casper Beijn; credit sportfotografie: fotografen © Therry da Silva (dag 2 en 3) en © Yoshida Rosenboom (dag 4)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.