Druk bezochte Spelthorne Acro Cup 2020

Druk bezochte Spelthorne Acro Cup 2020
Screenshot livestream © BG-App: herengroep 12-18 jaar Clegg, Turner, Gold & Watson

Deze diashow vereist JavaScript.

SUNBURY-ON-THAMES – De wereldberoemde Britse topclub Spelthorne Gymnastics – die als eerste de acrobatische gymnastiek op de tv-kaart zette door Britain’s Got Talent te winnen in 2010 – organiseerde op 22 en 23 februari 2020 voor de derde maal de Spelthorne Acro Cup, een groot drukbezocht toernooi met teams uit alle hoeken van Groot-Brittannië en Ierland, waaronder vele die tot de Europese top behoren.

Met categorieën van soms wel vierentwintig teams die het tegen elkaar moesten opnemen in de strijd om de medailles. De populariteit van het toernooi blijkt alleen al uit het feit dat zesendertig verschillende verenigingen zich ingeschreven hadden voor dit toernooi. Twee volle wedstrijddagen dus voor de Britse club, met overvolle tribunes en vele andere fans die het toernooi konden volgen via de officiële BG-app van de Britse gymnastiekfederatie voor live stream & scores.

Brits niveau-systeem in ‘National Development Plan’

Een paar belangrijke dingen vooraf, want het niveau-systeem in Groot-Brittannië wijkt enigszins af van dat in Nederland. Waar wij E- tot en met A-niveaus hebben, werkt de Britse gymnastiekfederatie met Grade 1 tot 5 in het zogeheten ‘National Development Plan’. Jonge gymnasten starten in Grade 1, waar ook een maximum leeftijd van 11 jaar aan zit. In grade 1 alleen paren, vanaf Grade 2 ook groepen. Teams kunnen dan doorgroeien via Grade 2 naar 3, 4 en 5. Tussen Grades 4 en 5 zit Youth, wat bij ons Pupillen is, want Grade 5 komt grotendeels overeen met de eisen van de 11-16 FIG-levels.

Het verschil zit er in dat als een team in FIG 11-16 ingedeeld is, ze ook internationaal uitkomen voor Groot-Brittannië, terwijl Grade 5 nationaal blijft. Daarnaast heb je de levels IDP 1 en 2, International Development Pathway niveaus, en dat zijn de teams die klaargestoomd worden voor de FIG-levels en daarmee de internationale wedstrijden en titeltoernooien. Natuurlijk zijn ook de FIG-niveaus 11-16 (in Nederland A-Jeugd), 12-18 (in Nederland A-Junior 1), 13-19 (in Nederland A-Junior 2) en (A-) Senior op dit toernooi aanwezig.

Spelthorne speelt al jaren prominente rol in acrotop

Ze mogen daar politiek voor de Brexit gekozen hebben, wat de acrosport betreft is Groot-Brittannië wereldwijd één van de inspirerende grootmachten op dit continent. In dat kader speelt Spelthorne al jaren zowel in eigen land als daarbuiten een prominente rol. Op de Europese Kampioenschappen in Israël wisten de teams van deze club naast twee Europese titels totaal liefst acht medailles (drie goud, drie zilver en twee brons) te claimen voor Groot-Brittannië. Sommige van de teams die mooie resultaten neerzetten in Holon waren ook tijdens de Spelthorne Acro Cup van de partij. Daarom waren we benieuwd naar hun optreden hier, wat een idee geeft waar ze dit jaar mee bezig zijn richting de WK in Génève. Laten we dit verslag dan ook starten door een kijkje te nemen bij de eigen teams van Spelthorne.

We zien bijvoorbeeld dat de 13-19 herengroep bestaande uit Kieran Holbrook, Max Crawford, Andrew Morris-Hunt en Cameron Patrick-Lothian die na hun succes op de EK (waarvan ze goud, zilver en brons mee namen) de  grote overstap naar de senioren maakten. En hoewel het leek alsof ze even op gang moesten komen in hun tempo en balans, maakten ze dat méér dan goed met een wervelende combinatie oefening die hen de  (gedeelde) hoogste score van de Acro Cup opleverde: een 28,850 – een prestatie die op deze wedstrijd alleen het herenpaar Farhad Nasimi & Sam Reynolds van Wakefield Gym Club wist te evenaren.

Ook vele Europese toppers deden mee aan SAC 2020

In de categorie 12-18 was Spelthorne Gymnastics ijzersterk, en wist  – ondanks een foutje hier en daar – met hoge punten en indrukwekkende oefeningen het niveau van hun club te tonen. De gemaakte fouten waren dan ook in elementen met een hoge moeilijkheid. Het 12-18 damespaar Sasha Carpenter en Poppy Yates, de regerend Europees Kampioenen, scoorden bijvoorbeeld ruim boven de 28 punten voor hun tempo, maar incasseerden een val in  hun balansoefening bij het element ‘heffen op potlood’. In hun combi deden ze dat onderdeel niet en draaiden nóg mooier dan bij tempo.

Voor herenpaar Ethan Law en Archie Collier was het juist hun tempo-oefening waar ze in de problemen kwamen. Tijdens het salto-vangen waarbij Law een 180°-draai maakte kwam het paar net niet goed uit. De rest van de oefening en de andere oefeningen waren vertrouwd weergaloos. Aan heren geen gebrek bij Spelthorne Gymnastics, want ook bij de 12-18 een herengroep. Bradley Gold, Jack Clegg, Jake Turner en Harry Watson, die op de EK 2019 in Israël zilver scoorden, zorgde hier met drie strakke oefeningen ook voor veel enthousiast gejuich van het publiek. Ook deze herengroep toonde aan wat voor een aanwinst het is voor de sport en het toernooi, omdat je met meer teamleden meer power hebt om meer acrobatisch spektakel te brengen.

Nieuwe teamsamenstellingen en strakke uitvoeringen

Spelthorne was hier niet de enige met EK-gangers en top-talent in huis. Naast het al genoemde herenpaar Nasimi & Reynolds van Wakefield Gym Club, dat in Israël in de kwalificaties derde werd maar vanwege de landenregel niet naar de finale mocht, draaiden bijvoorbeeld hun clubgenoten, gemengd paar Joseph Hill en Cheri-May Cunningham, hier op de Spelthorne Acro Cup een schitterende wedstrijd met daverende punten. Drie ruime 28+scores voor het team. Niet verwonderlijk want zij mochten in oktober vorig jaar het EK zilver mee naar huis nemen. Daarnaast ook meerdere EK-gangers die hier in nieuwe teamsamenstellingen opnieuw hoge ogen lijken te gaan gooien dit seizoen met de Wereldkampioenschappen in Génève in mei als hoogste doel.

Opvallend bij de Spelthorne Acro Cup was ook het hoge niveau van sommige teams in de lagere ‘grades’. Het toont aan hoe stevig er in Groot-Brittannië wordt ingezet op een sterke basis. Zelfs in Grade 1 is de dans strak en super-synchroon en staan de elementen – vaak vergelijkbaar met wat we hier in de  D- en E-lijn zien – heel erg stabiel. Voor wie de Nederlandse acrosport gewend is, is de uitvoering opvallend strak. De technische en artistieke jurering is dan ook hoog, zeer hoog. Het Grade 1 damespaar Charlotte Ballantyne and Zofia Kossak, de jonge sterren van Acrobay GC uit Schotland, haalde bijvoorbeeld een technische score van 18,2 voor hun zeer sterk uitgevoerde oefening, wat hun totaal op 27,350 bracht – een imponerende score.

Liefst vijfentwintig clubs tekenden voor de medailles

Ook in Grades 2 tot en met 5 werden door de winnende teams 27 punten of hoger behaald, onder andere het Grade 2 damespaar Carroll en Donaghey van Spelthorne Gymnastics lijkt net als hun tegenhangers in Grade 1 met hun superstrakke routine tot de categorie aanstormend talent te mogen worden gerekend. Met een start en basis die zó sterk staat vooraleer de teams doorstromen naar een hoger niveau is het geen wonder dat de Britse teams internationaal zo goed presteren. Organiserende vereniging Spelthorne Gymnastics was – alle niveaus bij elkaar genomen – dit weekend zelf oppermachtig, waardoor de meeste medailles thuis konden blijven.

Wakefield Gym Club was daarna het meest succesvol qua podiumplaatsen, gevolgd door Acrobay GC uit Schotland. Maar zij waren zeker niet de enigen. Liefst vijfentwintig clubs mochten trots met één of meer medailles huiswaarts keren. Het motiveert zeker ook om volgend jaar terug te keren naar het grootschalige toernooi. Voeg daarbij de kans voor jongere gymnasten om hun idolen en rolmodellen in actie te kunnen zien, én om de steun te ervaren van andere gymnasten voor hun eigen oefeningen, en men kan zien waarom het toernooi een buitenkansje is voor gymnasten uit het hele land.

Meer informatie over de Spelthorne Acro Cup, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de club en op de website van de Britse gymnastiekfederatie, British Gymnastics (BG).

Wereldkampioenschappen acrogym in mei in Géneve

De sporters en trainers buiten Groot-Brittannië hebben weer mooie voorbeelden gezien om mee te nemen in hun eigen trainingen en de acroliefhebbers weten weer iets meer wat ze kunnen verwachten op de WK.De wereldkampioenschappen voor jeugd- en junior I (WAGC) c.q. junior II en senior teams (WCh) worden gehouden tussen 18 en 31 mei 2020 in Génève, Zwitserland.

Er wordt gerekend op deelname van zo’n duizend atleten uit veertig landen en meer dan twintigduizend toeschouwers en wereldwijd miljoenen kijkers van tv- of livestream-uitzendingen. Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van de WK-organisatie.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit screenshots inclusief inzet: screenshots © Livestream BG-App | Credit ingesloten beelden: © BG Score; © Scottish Gymnastics; © Spelthorne Gymnastics Club; © Claudine Lee; © Wakefield Gym Club Acro/© S&G Media; © World Acro Geneva 2020

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.