Brons voor Wijkstra en Uljee in Cottbus

Brons voor Wijkstra en Uljee in Cottbus
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © Trampolinespringster Thalissa Wijkstra van TV Triffis Alkmaar

COTTBUS – Van 28 februari tot en met 1 maart 2020 werd de Gym City Open gehouden in Cottbus. Onder de ruim 166 deelnemers aan het internationale toernooi uit o.a. Duitsland, Estland, Letland, Nederland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Zwitserland – onderverdeeld in elf groepen – ook een flinke delegatie van trampolinevereniging Triffis uit Alkmaar, waarbij vier Nederlandse trampolinespringers tot de eindronde in hun groep wisten door te dringen. Thalissa Wijkstra en Lina Uljee behaalden uiteindelijk het brons, toevallig ook de twee springsters die op de WAGC (WJK) 2019 in Tokio voor een daverende verrassing zorgden met een vierde plaats synchroon. Jordy Mol en Madelief Wijkstra werden respectievelijk zevende en achtste in de finale. Martijn Reus miste die op een haar na. De Triffis-equipe onder leiding van hoofdtrainer/coach Sven Mooij bestond uit twaalf sporters en werd gecompleteerd door Daphne de Groot, Alieke van Heerde, Mads Ottenbros, Maura de Vos, Jorja Visser, Anna Fakkel en Indy Metzelaar. Mooie ervaring en een klein voorproefje voor hun eigen toernooi thuis deze maand, de Dutch Trampoline Open.

In de groep GCO 01 (dames leeftijdsklasse geb. 2008-2009) met een veld van tweeëntwintig deelnemers sprong Thalissa Wijkstra haar twee oefeningen uit in de kwalificatieronde (V 39,765; K 45,990), waardoor ze met totaal 85,755 punten als tweede doorging naar de finale met de beste acht. In de eindronde sprong ze wederom haar oefening uit voor 45,525 punten waarmee ze het brons veroverde. Het scheelde 0,05 punt met de tweede plaats. Het goud ging met 48,580 punten naar Nikola Volska van TGJ Salzgitter uit Duitsland en het zilver met 45,575 punten naar Ksenia Glotova van TV Nellingen e.V. uit Duitsland. Bij de heren in deze leeftijdsklasse deden er geen trampolinespringers uit Nederland mee. Thea Wijkstra, de moeder van Thalissa, vertelde aan GymPOWER: “Thalissa heeft wel haar oefeningen moeten aanpassen. Normaal haalt ze boven de 88 punten. Met aanpassen zat ze ver onder haar kunnen.”

Brons voor Thalissa Wijkstra en Lina Uljee

Lina Uljee sprong in de groep GCO 03 (dames leeftijdsklasse geb. 2006-2007) in een veld van éénentwintig deelnemers haar twee oefeningen (verplichte en keuze) uit in de kwalificatieronde  (V 38,630; K 45,465), waardoor ze met totaal 84,095 punten als derde doorging naar de finale met de beste acht. In de eindronde sprong ze wederom haar oefening uit voor 45,815 punten. Goud en zilver gingen naar twee trampolinespringsters uit Duitsland: Maya Möller van TG Dietzenbach met 49.645 punten en Felizitas Cremer van Frankfurt Flyers met 46,280 punten. Uljee’s clubgenotes Daphne de Groot en Alieke van Heerde werden in dezelfde groep respectievelijk twaalfde – met totaal 78,045 punten (V 37,765; K 40,280) – en zestiende – met totaal 74,060 punten (V 31,005; K 43,055) -. Ook in deze leeftijdsklasse geen heren trampolinespringers uit Nederland. Wel twee Letten uit de nationale selectie die goud en zilver pakten: Andrejs Esterkins (50,515) en Vadims Konuhovs (49,910). Het brons ging naar Ryan Eschke van de Duitse club TB Ruit (48,640).

In de laatste en oudste leeftijdsklasse (geb. 2002 en eerder), groep GCO 09, was het aantal deelnemers klein maar de prestaties er niet minder om. Isabel Grohé van de Duitse club TuS Lichterfelde was de oudste deelneemster van het toernooi (geboren 1989). Hier deden er juist geen Nederlandse springsters mee, maar wel twee Triffis-springers bij de heren in de groep GCO 10. Jordy Mol, net bekomen van zijn eerste wereldbekerwedstrijd, zette hier in de kwalificatieronde weer een goede prestatie neer. Hij wist zich in het veld met twaalf springers als zesde te plaatsen voor de finale met 101,980 punten (V 48,440; K 53,540). Clubgenoot Mads Ottenbros kon in dezelfde leeftijdsgroep zijn tweede oefening niet uitspringen en moest halverwege afhaken. Hij kwam tot 66,825 punten (V 42,700; K 24,125) wat hem in dit sterke veld op de twaalfde plaats deed eindigen.

Finaleplaatsen Jordy Mol en Madelief Wijkstra

Die pech ondervond Mol ook in de eindronde waarin hij niet verder dan de eerste sprong kwam. Die was wel net iets beter dan de ene sprong waartoe Christopher Kuhnert van het Duitse TGJ Salzgitter in staat was in de qua niveau duizelingwekkend goede finale, waardoor Mol alsnog als zevende eindigde. “Tevreden met mijn verplichte oefening. Mijn keuze-oefening moest ik aanpassen en in de finale kwam ik helaas op de mat. Nu de focus op de Dutch Trampoline Open in Alkmaar!”, schreef hij op zijn Facebook. Mol verkeerde in goed gezelschap, alleen al de definitieve top drie: Fabian Vogel van de Duitse club MTV Bad Kreuznach pakte goud met de hoogste dagscore (58,605), landgenoot Lars Fritzche van TGJ Salzitter het zilver (57,970) en de Oostenrijkse kampioen Benny Wizani het brons (56,625).

Madelief Wijkstra, de oudere zus van Thalissa, bereikte in de groep GCO 07 (dames leeftijdsklasse geb. 2002-2003) als achtste de finale met totaal 82,175 punten (V 37,980; K 44,195). Clubgenote Maura de Vos sprong ook mee in de kwalificatieronde van deze groep met veertien deelnemers. Ze werd twaalfde met totaal 68,650 punten (V 40,275; K 28,375). Ze begon veelbelovend met een eerste sterke oefening, maar in de tweede oefening kwam ze niet verder dan de zesde van de tien sprongen. Dat overkwam Madelief Wijkstra ook in de finale. Haar laatste, tiende sprong kwam er niet vlekkeloos uit en dat kostte haar punten. Met 37,920 punten sloot ze haar deelname aan de finale van de Gym City Open 2020 af met een achtste plaats. Finaliste Mara Benjesorf van de Duitse club VfL Grasdorf moest ook haar oefening afbreken na de negende sprong, maar kwam – door een iets hogere score van Madelief Wijkstra voor moeilijkheid en uitvoering van de sprongen die wel lukten – tot 41,025 punten wat haar de zevende plaats in de finale opleverde.

Negende plaats, net geen finale voor Martijn Reus

Op het erepodium stonden uiteindelijk drie trampolinespringsters van drie andere Duitse clubs: Gabriela Stöhr van Munich Airriders pakte het goud (48,665), Jana Zimmerhackel van MTV Stuttgart (47,805) het zilver en Saskia Lauhöfer van TG Dietzenbach (46,750) het brons. Bij de heren van dezelfde leeftijdsklasse in de groep GCO 08 met zestien deelnemers miste Martijn Reus van Triffis Alkmaar op een haar na de finale met de beste acht. Hij werd met 90,860 punten voor twee prima oefeningen (V 42,055; K 48,805) negende. Het scheelde niks met de nummer acht in de kwalificatieronde, Georg Hopfgartner van de Oostenrijkse selectie die tot 91,005 punten (V 43,230; K 47,775) kwam. Een verschilletje van 0,145 punt. Het kan verkeren in de trampolinesport. In de finale kon Hopfgartner zijn oefening niet uitspringen, maar omdat hij zes sprongen meer wist te maken dan de Duitser Nick Kloppenburg van VfL Grasdorf (die na zijn eerste sprong de mist in ging), werd de Oostenrijker uiteindelijk zevende. Het goud ging hier naar Ilja Fjodorovs van de Letse nationale selectie die met 55,890 punten twee springers van thuisclub SC Cottbus Turnen e.V. voorbleef: Caio Lauxtermann (55,800) en Jacob Bubner (52,740). Het scheelde een kromme teen met Lauxtermann, maar het telde (0,09 punt).

In de groep GCO 05 (dames leeftijdsklasse geb. 2004-2005) sprongen er in de kwalificatieronde drie trampolinespringsters van Triffis die de finale met de beste acht niet haalden, ondanks dat ze hun oefeningen keurig uitsprongen. De concurrentie was groot en sterk. Jorja Visser behaalde totaal 80,250 punten (V 37,560; K 42,690) voor haar twee oefeningen en dat bracht haar op de zeventiende positie in een veld met dertig deelnemers. Anna Fakkel behaalde de negentiende plaats met totaal 79,695 punten (V 35,055; K 44,650). Indy Metzelaar had pech met extra aftrek in haar eerste oefening, waardoor ze totaal tot 69,235 punten (V 29,770; K 39,465) kwam. Daarmee eindigde ze in dit veld op de zevenentwintigste plaats. Darja Ovcaruka van de Letse nationale selectie pakte het goud in de finale met 49,925 punten, gevolgd door Luka Frey van het Duitse SV Brackwede (49,095) en Natalia Rakalowicz van de Poolse nationale selectie (47,075). Er deden geen Nederlandse heren mee in deze leeftijdsklasse.

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van Sporttech.io. Meer info over dit toernooi is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldcitaten social media nieuws-accounts © TV Triffis Alkmaar, © Jordy Mol en © Thalissa Wijkstra /©Thea Wijkstra (inclusief inzet)

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.