Op jacht naar Olympisch synchroonticket

Op jacht naar Olympisch synchroonticket

MONTREAL – Van 28 februari tot en met 1 maart 2020 namen de Nederlandse schoonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn deel aan de FINA Diving World Series 2020 in Montreal, Canada. Ze kwalificeerden zich met een stabiele wedstrijd voor de finale op de drie meter plank, waarin ze in het ijzersterke deelnemersveld nipt zesde werden met een totaalscore van 273,30 punten. Het scheelde nipt 0,33 punt met de vijfde plaats.

Jansen en Van Duijn verkeerden in goed gezelschap van louter wereldtoppers. Het Canadese duo Jennifer Abel en Melissa Citrini Beaulieu won het goud met 298,83 punten. Het zilver ging naar het Mexicaanse duo Melany Hernandez Torres en Paola Espinosa Sanchez met 286,20 punten en het brons naar het Russische duo Kristina Ilinykh en Mariia Poliakova met 285,60 punten. Op plaats vier eindigde het Britse duo Katherine Torrance en Grace Reid met 281,82 punten en op plaats vijf het Australische duo Maddison Keeney en Anabelle Smith met 273,63 punten.

Jansen en Van Duijn ontvingen uitnodiging

De FINA Diving World Series is de eerste in een prestigieuze reeks van oorspronkelijk vier wedstrijden waarvoor alleen de top acht van de wereld wordt uitgenodigd. Jansen en Van Duijn stonden naar aanleiding van hun goede prestaties tijdens de wereldkampioenschappen in Gwangju hoog op de reservelijst voor deelname. Hierdoor ontvingen ze alsnog een uitnodiging. Jansen werd op het WK 2019 twaalfde op de drie meter plank, Van Duijn tiende op de tien meter toren.

Vorig jaar waren beide schoonspringsters ook uitgenodigd voor de FINA Diving World Series. Het jaar daarvoor nam alleen Inge Jansen deel. De twee Nederlandse wereldtoppers die ieder ook de Europese titel behaalden op hun specialiteit, – Van Duijn op de tien meter toren in 2018, Jansen op de 3 meter plank in 2019 -, hebben zich vorig jaar al op deze individuele onderdelen gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Op het onderdeel drie meter synchroonspringen hopen ze tijdens de World Cup in april 2020 ook een startplaats op de komende Spelen te veroveren. Dat zou hun historische deelname nog meer cache geven. Bij de opening van de Eindhoven Diving Cup begin februari 20 ontvingen Jansen en Van Duijn daarom uit handen van wethouder Stijn Steenbakkers de stadspenning van Eindhoven voor hun bijzondere prestaties in het schoonspringen (zie inzetfoto = beeldcitaat © KNZB Onze Helden)

Strijd om Olympische kwalificatie synchroon

In Montreal kwamen de twee ook in actie op de individuele onderdelen. Van Duijn werd op de tien meter toren met 262,10 punten tiende in een veld met elf deelneemsters verdeeld over twee halve finales. Ze bleef de Canadese Caeli McKay voor die tot 256,55 punten kwam. In de finale met de beste zes behaalde de Canadese Meaghan Benfeito het goud met 355,10 punten. De Russin Iuliia Timoshinina pakte het zilver met 347,40 punten en de Maleisische Pandelela Pamg het brons met 337,55 punten.

Op de drie meter plank werd Jansen in een veld met elf deelneemsters negende in de halve finale, met een score van 257,25 punten. Ze liet de Nieuw-Zeelandse Elizabeth Cui (243,70) en de Mexicaanse Melany Hernandez Torres (230,90) achter zich. De beste zes gingen door naar de finale. De Canadese Jennifer Abel won in de finale met de beste zes het goud met 363,00 punten, gevolgd door de Russin Mariia Poliakova (met 320,25 punten voor het zilver) en de Australische Anabelle Smith (met 317,25 punten voor het brons).

World Series in Beijing afgelast door COVID19-virus

De volgende wedstrijd FINA Diving World Series van 2020, van 6 tot en met 8 maart 2020 in Beijing, China, is overigens in verband met het COVID-19-virus land afgelast. De eerstvolgende wedstrijden zijn in Kazan, Rusland (20 tot en met 23 maart 2020) en Londen (27 tot en met 29 maart 2020). Die zijn niet afgelast. Er wordt nu wel overwogen of de Spelen van Tokio mogelijk uitgesteld moeten worden.

De complete uitslagen van en meer informatie over deze World Series staan op de website van de FINA, alsook de website en Facebook-nieuwspagina KNZB Onze Helden.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit info en beeldcitaten © KNZB

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.