Twee kwalificaties voor WK rhönrad 2020

Twee kwalificaties voor WK rhönrad 2020
Foto © Gymnet Purmerend/©Jeroen de Bruin

NIEUWPOORT – Op 11 januari en 8 februari 2020 werden tegelijkertijd met plaatsingswedstrijden in Ede/Wageningen en Nieuwpoort de WK-kwalificaties gehouden voor junior en senior rhönradturn(st)ers op niveau 1. De dames en heren konden zich plaatsen voor de Wereldkampioenschappen ‘Wheel Gymnastics’ die van 12 tot en met 19 juli 2020 gehouden zullen worden in Jersey City, New York, U.S.A. De gymnasten die op basis van de resultaten in aanmerking komen voor afvaardiging met de Nederlandse equipe zijn senioren Simone Schot, Marinde Smolders, Sanne Romijn, Sannah Boer, Ilse van der Ham en junioren Melissa Borsje, Xenia Suters, Ilana Bezemer, Marjet Waldram, Naomi de Vries en Gabriël Lomans: zeven gymnasten van KDO Krimpen aan den IJssel, twee van Salto Nieuwpoort, één van DOK Ede en één van Gymnet Purmerend/SSS Grou. 

Opvallend is dat er een geheel nieuwe generatie zich heeft aangediend om het stokje over te nemen van voorgangers die Nederland door de jaren heen eeuwige roem in deze gymsport hebben bezorgd met menige wereldtitel en WK-medaille en nu als trainer/coach hun opvolgers voorbereiden op de mondiale titelstrijd deze zomer in de Verenigde Staten.

Nieuwe generatie neemt stokje over

Om je te kwalificeren voor het WK zou je volgens de selectieprocedure op de website van de KNGU/DG gemiddeld over beide wedstrijden de gestelde puntenlimiet moeten halen voor de meerkamp met drie onderdelen: rechtuit, spiralen en sprong. Dat zouden 22 punten zijn voor de senioren en 21 punten voor de junioren. Daarnaast heb je per onderdeel een minimum. Als je voor één van de drie onderdelen dat minimum niet haalt, zou je niet in aanmerking komen voor selectie, althans als meerkamper. Insteek is namelijk dat een WK-teamlid in principe een meerkamp moet kunnen draaien. Dat is ook in deze gymsport niet altijd het geval, er zijn rhönradsporters die beter zijn in een bepaald onderdeel of in twee van de drie. Zijn er geen vijf meerkampers, dan komen er sporters in aanmerking die dan wel een redelijke kans moeten hebben op een finale in een of liever twee onderdelen. Richtscore daarvoor zijn de individuele finalescores van de vorige WK in de senioren- of juniorencategorie, min een halve punt.

Aan de hand van de behaalde scores over de twee wedstrijden in januari en februari 2020, mag aangenomen worden dat  Nederland een delegatie kan afvaardigen met vijf senior dames, vijf junior dames en ook een junior heer. De Nederlandse WK-delegatie is echter nog niet definitief bekend. De sporters dienen nog persoonlijk te bevestigen aan de Landelijke Technische Commissie Rhönradturnen van de KNGU/DG dat ze de selectie aanvaarden, – dit in verband met het garant stellen voor alle kosten die reis, verblijf en deelname met zich meebrengen -. Uit de (social) mediaberichten na de tweede WK-kwalificatie – inclusief crowdfundacties – kun je dan ook vooralsnog alleen nog opmaken wie blij is met de behaalde resultaten op de twee kwalificaties en wie er vanuit gaat dat ie in het WK-team zal worden opgenomen.

Alle KDO-raddraaiers behalen WK-limiet

Alle sporters van KDO Krimpen aan den IJssel die onder leiding van trainer/coaches Kirstin Heerdink (tweevoudig wereldkampioene op sprong) en Martine van den Boogaard (negentien keer Nederlands kampioene), deelnamen aan de WK-kwalificatie komen in aanmerking voor uitzending. Wat op zich al een opmerkelijke prestatie is. Bij de senioren was er een spannend duel tussen Sannah Boer, – die in 2016 wereldkampioen werd met spiralen bij de junioren -, en Ilse van der Ham van Salto Nieuwpoort. Won van der Ham nog de eerste wedstrijd met een kleine voorsprong (0,350 punt: 26,350 versus 26,000 punten) door met name het verschil te maken op spiralen – ondanks de hoogste dagscore voor Boer op rechtuit: 11,300 punten -, bij de tweede wedstrijd corrigeerde Boer zich op spiralen met bijna tweeëneenhalve punt meer waardoor ze haar naaste concurrente kon verslaan met ruim een punt (28,300 versus 27,200 punten). Met nog meer nieuwe elementen in haar oefeningen, kan Boer kans maken op het erepodium op het WK in New Jersey – New York, USA, waarbij Van der Ham haar hier ook op de hielen zal willen zitten.

Voor de andere drie plaatsen bij de senior dames in het Nederlandse WK-team ging het al vanaf het begin tussen Marinde Smolders, Simone Schot en Sanne Romijn, alle drie clubgenotes van Boer bij KDO Krimpen aan den IJssel. Romijn maakte de grootste indruk. Vorig jaar zomer nog ernstig geblesseerd aan haar pezen, kon ze pas vanaf november 2019 weer in de opbouw. In januari werd ze nog vijfde met 24,300 punten, bijna een maand later tikte ze 26,200 punten aan. Alom respect dat ze, turnende met een brace, zich uiteindelijk als vierde bij de beste vijf senioren wist te turnen. Simone Schot, die sterk teruggekomen is na een blessure op het NK vorig jaar – net als Sannah Boer overigens -, begon in de eerste kwalificatie met de vierde score (24,350), maar eindigde in februari sterk met de derde score (26,650). Smolders die op de WK van 2018 brons won op sprong bij de junioren, handhaafde zich in de top vijf met respectievelijk 25,200 en 25,050 punten voor de meerkamp.

Sterke comebacks na ernstig blessureleed

Hannah Vear van NTO Maasland deed na in de eerste kwalificatie te blijven steken op de negende plaats met 22,550 punten, nog een moedige poging om aansluiting te krijgen bij de top vijf. Ze verbeterde haar spiralen in de tweede kwalificatie knap met 1,2 punt, maar dat was niet genoeg. De totaalscore van 23,600 punten bracht haar op de ‘reserveplaats’ in het allround klassement: zesde. Wie ook voor de aansluiting met de top vijf ging was Yvette Pijnenburg van Gymnet Purmerend. Ze turnde in de eerste kwalificatie een goede meerkamp, ruim boven de eis. Yvette Pijnenburg turnde bij de eerste kwalificatie een goede meerkamp, ruim boven de eis (22,950), voor de zesde plaats. Al bedroeg de afstand tot nummer vijf allround (Sanne Romijn) 1,35 punt. De tweede wedstrijd luisterde het allemaal nauw. Aan Pijnenburg heeft het niet gelegen. Het ging weer goed met een stabiele meerkamp. Ze heeft zichtbaar geboekt op rechtuit: ze turnde haar gehalte en voegde 0,2 punt toe, met een goede mix tussen techniek en artisticiteit. Spiralen ging iets beter (0,05 punt erbij), sprong ging iets minder (0,3 punt eraf). Totaal leverde dat 0,05 punt minder op: 22,900 punten. Het blijft sport. Pijnenburg kan zeker tevreden zijn met haar prestatie, maar de top vijf maakte geen fout en Vear kwam in haar superpoging alsnog langszij. Wie het puntenlimiet ook turnden en of benaderden, waren Lisanne Halve van NTO Maasland (22,650 en 22,200), Chris Houtkoper van LH Krommenie (21,950 en 22,700) en Yara Reusen van Rein Bloem Oosterbeek (21,800 in tweede kwalificatie).

Opvallend was dat met name deze tien sporters die tezamen met Claudia Trickes van Gymnet Purmerend (die het puntenlimiet twee keer ruim behaalde, maar buiten mededinging bleef voor de Nederlandse WK-kwalificatie door haar Duits paspoort) allemaal hoog scoorden op rechtuit (tussen de 8,650 en 11,300). Leuke choreografieën, passende muziek, de juiste aankleding: genieten voor de sportliefhebbers. Dat was ook bij de junioren zo, waarbij op de eerste WK-kwalificatie Gabriël Lomans van KDO Krimpen aan den IJssel liefst 10,400 scoorde en Melissa Borsje van Salto Nieuwpoort 10,350 punten. Eerstejaars Lomans wist in zijn eerste WK-kwalificatiereeks gelijk toe te slaan in overtreffende trap met 24,650 en 25,800 punten. Heel erg benieuwd wat hij namens Nederland bij de junioren heren voor elkaar kan krijgen met zijn drive en groot talent. Roel Hensens hield de honneurs waar voor de jongste rhönradclub in de KNGU/DG-competitie: Clias Wildervank, maar hij haakte af bij de tweede kwalificatiewedstrijd

Melissa Borsje voerde tot twee keer toe ook knap de top vijf bij de junior dames aan, ruim boven de gestelde WK-eis: 23,350 en 24,850 punten. Ilana Bezemer en Xenia Suters, clubgenotes bij KDO Krimpen aan den IJssel, hielden elkaar scherp op de eerste wedstrijd: 22,550 versus 22,500 punten, waarna Suters de rollen omdraaide in Nieuwpoort (24,400 versus 23,050 punten) door op spiralen uit te halen (7,750). Ze bleven beiden in de top vijf. Marjet Waldram van SSS Grou, trainende bij Gymnet Purmerend, had gelukkig breed ingezet na de 21,900 punten voor een goed door geturnde meerkamp in Wageningen met het investeren in sprong, spiralen en rechtuit. Alleen bij spiralen deed haar trainer/coach een ‘Sven Kramertje’ door de linksom turnende Waldram ‘verkeerd’ om, dus rechtsom in het rad te zetten. De onderbreking in de flow kostte 0,8 punt aftrek, maar op wilskracht sleepte ze alsnog 6,5 punten uit het vuur wat totaal 23,250 opleverde, net genoeg om een vierde plaats allround in de top vijf junior dames te behouden. ‘Narrow escape!’

Spannendst duel om vijfde plaats allround

Het spannendste duel werd weer geleverd om de vijfde plaats in het totaalklassement. DOK Ede had twee troeven in het spel: Gerdien Jansen en Naomi de Vries, respectievelijk 21,400 en 20,950 punten in de eerste WK-kwalificatie; Nadine Janse van NTO Maasland benaderde toen ook het puntenlimiet (20,150) en mocht blijven hopen. Een rad is wat dat betreft net een bal soms, het is net hoe het rolt. De Vries ging er in Ede vol voor met een upgrade van spiralen en rechtuit voor totaal: 21,950, Jansen bleef op 21,000 punten steken en Janse zakte weg naar de elfde plaats. Uiteindelijk pakte De Vries die felbegeerde vijfde plaats, werd clubgenote Jansen zesde en zakte Janse naar de zevende plaats.

Er waren er meer die met dat bijltje kapten. Yara van der Molen van Gymnet Purmerend wist vooraf, na een blessure in december die acht weken opbouw vereiste, dat WK-kwalificatie op losse schroeven kwam voor haar. Als topsporter ga je dan toch voor wat mogelijk is. Een plaatsing op onderdeel of het benodigde puntenlimiet voor de NK behalen. Daar bleef ze in Nieuwpoort met 20,000 punten nog één punt onder en in feite twee onder het WK-limiet. Haar mooiste onderdeel was spiralen (6,100), met als nieuw onderdeel ‘de vleermuis’, maar rechtuit mocht er ook zijn (7,850). Zonder de extra uitdaging van muziek, valt daar nog zeker aan te sleutelen.

Op 11 januari 2020 kwamen in Wageningen ook de rhönradturnsporters op niveau 4 en 5 in actie. Veel nieuwkomers hier die het prima deden en de NK-limiet binnen handbereik hebben. Bij de Jeugd 5 won Josephine van Zwienen van KDO Krimpen aan den IJssel het goud met 23,450 punten; Mulan Stuifzand van Gymnet Purmerend het zilver met 22,950 punten en Bo Hartog van Salto Nieuwpoort het brons met 21,300 punten. Bij pupillen op dit niveau één deelnemer: Josha Raats van KDO Krimpen aan den IJssel met 19,150 punten. Op niveau 4 bij de junioren won Thiara van Wijngaarden van Gymnet Purmerend met 22,150 punten het goud; gevolgd door Fleur Verweij van KDO Krimpen aan den IJssel met 20,450 punten voor het zilver; en Sandra van Ommeren van Rein Bloem Oosterbeek met 18,900 punten voor het brons. Bij de jeugd op dit niveau één deelnemer: Jamie Roest van Salto Nieuwpoort die 22,750 punten noteerde.

Er wordt ook om plaatsing voor NK geturnd

Op 8 februari 2020 kwamen in Nieuwpoort ook de rhönradsporters op niveaus 2 en 3 in actie. Lotus Stuifzand van Gymnet Purmerend won het goud bij de junioren op niveau 2 met 21,250 punten, gevolgd door Feije Don van Rein Bloem Oosterbeek met 13,600 punten. Bij de senioren won Annemieke Zandbergen van TurnAround Capelle aan den IJssel het goud met 18,350 punten, gevolgd door twee clubgenotes bij thuisclub Salto Nieuwpoort: Laura de Vries met 16,700 punten voor het zilver en Jenny Markus met 15,500 punten voor het brons. Bij de junioren op niveau 3 won Chiara Troff van Gymnet Purmerend het goud met 21,550 punten, gevolgd door Britt Mari Verbeek van NTO Maasland met 21,550 punten voor het zilver en Danisha Sigon van NTO Maasland met 15,850 punten voor het brons. Lieke Lepa van RATS Raalte werd hier vierde met 15,600 punten. Bij de jeugd op dit niveau één deelneemster: Fenna van der Meulen van Salto Nieuwpoort met 18,400 punten. Bij de senioren ging het goud en het zilver ook naar twee rhönrad-gymnasten van de thuisclub: Marja Aarten met 19,000 en India Woudenberg met 17,850 punten. Mei-Yú van Bruxvoort van DOK Ede pakte het brons met 17,650 punten.

Er volgen nog vier Districtskampioenschappen in Mid-West inclusief Noord-Holland (Den Helder, 7 maart 2020), Zuid-Holland niveau 1 t/m 5 (Naaldwijk, 14 maart 2020), Oost (Raalte, 28 maart 2020) en Zuid-Holland niveau 6 t/10 (Maasland, 4 april 2020). In Zuid (Limburg, Brabant en Zeeland), Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) zijn er kennelijk geen of te weinig rhönradsporters om wedstrijden c.q. districtskampioenschappen te houden.

Op de website van KDO Krimpen aan den IJssel staat dat de club er vanuit gaat dat haar hele selectie plus trainers zich op kan gaan maken voor de WK. “Na twee kwalificatiewedstrijden hebben alle raddraaiers van de selectie KDO Krimpen, welke kans maakte op deelname aan het WK, deze kans met glans weten te benutten. Nu is het wachten op het persoonlijke telefoontje vanuit de landelijke technische commissie dat jij je inderdaad geplaatst hebt, maar dit lijkt louter een formaliteit.” Ilse van der Ham van Salto Nieuwpoort is al met een crowdfund- en snoepactie gestart na de kwalificatiewedstrijden om de nodige fondsen te werven voor haar reis naar de VS: “Het is gelukt! Ik mag Nederland vertegenwoordig op het WK rhonradturnen in New York, juli 2020! Helaas wordt er door de bond niks vergoed en zullen alle kosten voor eigen rekening komen. Daarom deze snoepactie. Koop een zakje en help mij naar de WK in New York!”

Op vrijdag 14 februari 2020 is een WK-bijeenkomst gehouden door de Landelijke Technische Commissie. Het is nu wachten op de officiële witte rook uit Beekbergen via de website of de social media van gymnastiekunie KNGU/DG of haar LTC Rhönradturnen. Het NK rhönradturnen 2020 vindt op 6 juni 2020 plaats in Dordrecht. Het is één van de sporten die onder gymnastiekunie KNGU/DG valt die niet opgenomen is in het programma van het ‘Groot-NK-Finaleweekend’ aka ‘DG The Finals’ eind juni in Rotterdam Ahoy. De WK rhönradturnen en cyrwheel onder auspiciën van de ‘International Wheel Gymnastics Federation (IRV)’ vinden plaats van 13 tot en met 18 juli 2020 in New Jersey, New York, USA.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva met een bijdrage van © Jeroen de Bruin | Credit inzetfoto © Gymnet Purmerend/© Jeroen de Bruin | Credit beeldcitaten social media nieuws-pagina’s © KDO Krimpen aan den IJssel; © Salto Nieuwpoort; © Ilse van der Ham; © SSG Grou; © Gymnet Purmerend; fotograaf © Bart Treuren/Rhonrad.eu

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.