Grote kans Epke Zonderland op Tokio

Grote kans Epke Zonderland op Tokio
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Coach Daniël Knibbeler staat Epke Zonderland bij op WK 2019

BEEKBERGEN – Nadat Epke Zonderland op  23 februari 2020 in Melbourne, Australië, de toestelfinale van de FIG World Cup op rekstok won, zag hij zijn tweede kans op een individueel startbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio deze zomer aanzienlijk stijgen om twee redenen. Met zijn overwinning kwam zijn puntentotaal in de wereldbeker-ranking op negentig te staan, gelijk aan die van de Hidetaka Miyachi uit Japan. Laat uitgerekend die turner met nog twee wereldbekerwedstrijden te gaan plots kennelijk teruggetrokken worden door de federatie van zijn land, wat zou betekenen dat hij geheel onverwacht en onverklaarbaar de handdoek in de ring gooit. 

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Rosenboom: Epke Zonderland turnt op de rekstok op NK 2019 in Rotterdam Ahoy

Je zou bijna zeggen dat de organisator van de Spelen de Olympisch kampioen van 2012 wel erg graag bij heeft op het eigen internationale sportfeestje in Tokio. Er worden – als er geen afgelastingen komen door de heersende griepepidemie – nog twee wereldbekerwedstrijden gehouden in de FIG World Cup Olympic Qualifier Series voor turners en turnsters en daar gaat de Nederlandse rekstok-specialist voor: van 12 tot en met 15 maart 2020 in Bakoe, Azerbeidzjan, en van 18 tot en met 21 maart 2020 in Doha, Qatar. De winnaar van de FIG World Cup Series èn het olympisch ticket wordt bepaald door de scores op te tellen van de drie laatste wereldbekerwedstrijden. Miyachi zou zich vooralsnog niet aangemeld hebben voor de World Cup in Bakoe.

Japanner gooit de handdoek in de ring

Dat zou betekenen dat hij het opgeeft. Zeer opmerkelijk voor een Japanner in wiens cultuur alles draait om eer en vaderlandsliefde. Doch de race is pas gelopen als die gelopen is en vooralsnog is de Nederlandse wereldtopper op alles voorbereid in de strijd om het hoogste wereldpodium te bereiken via deze ‘achterdeur’. Hij trekt volgens de KNGU/DG zijn eigen plan om op eigen kracht Tokio via de enige mogelijke optie nog te bereiken. Hij moet in ieder geval beide wedstrijden turnen, het beste resultaat leveren zonder vallen en zijn landingen staan. Mocht het Zonderland lukken, dan zou Bart Deurloo die zich wel rechtstreeks wist te kwalificeren op de WK van 2019 in Stuttgart, toch nog gezelschap krijgen in de turnarena in Tokio.

Zonderland moet nog twee keer turnen

Na de winst van Zonderland in Melbourne, waar hij 14,900 punten kreeg voor zijn finale-oefening met zijn wereldberoemde move, twee combinaties van vluchtelementen en Miyachi slechts tot 13,400 punten kwam voor de vijfde plaats, zou de Japanner aan de NOS verklaard hebben niet meer te zullen turnen in de twee resterende FIG World Cups. Bondscoach Bram van Bokhoven van de KNGU/DG liet via een persbericht weten, dat hij contact zou zoeken met de Japanse gymnastiekfederatie om uitleg over de uitspraak van Miyachi aan de NOS. Pas als de federatie het hem bevestigde, zou hij er vanuit gaan dat het nieuws klopte en zijn conclusies trekken. Tot nu toe is de bondscoach (nog) niet op die uitspraak teruggekomen.

Eén ding staat in ieder geval vast. Nederland geeft dus Yuri van Gelder, de Olympisch finalist van 2016, geen (laatste) kans om zich te kwalificeren voor Tokio via deze wereldbekerwedstrijden conform zijn wens en verzoek, waar nog op teruggekomen zou worden door de KNGU/DG. Bondscoach Van Bokhoven nam naast Zonderland een aantal turners mee – Rick Jacobs, Frank Rijken, Bram Verhofstad – naar Australië, maar niet Van Gelder. Jacobs behaalde een finaleplaats aan de ringen met 12,766 punten; Rijken behaalde een finaleplaats op brug met 13,766 punten; Verhofstad die zijn internationale comeback maakte, behaalde een finaleplaats op zijn specialiteit vloer met 13,633 punten.

Wedstrijdverloop FIG World Cup Melbourne 2020

In de finales werden Jacobs, Rijken en Verhofstad respectievelijk zesde (ringen 13,266), zesde (brug 13,733) en achtste (vloer 13,100). De winnaars van goud, zilver en brons op deze drie toestellen waren: aan de ringen de Griekse Olympisch kampioen Eleftherios Petrounias (15,066), de Iranees Mahdi Ahmad Kohani (14,500) en de Egyptenaar Ali Zahran (14,266); op brug de Rus Vladislav Poliashov (15,200), de Japanner Yusuke Tanaka (15,166) en de Vietnamees Dinh Phuong Thanh (14,933); op vloer de Zuid-Koreaan Ryu Sunghyun (14,933), de Rus Kirill Prokopev (14,600) en de Kazak Milad Karimi (14,200).

View this post on Instagram

Nadat Epke Zonderland op 23 februari 2020 in Melbourne, Australië, de toestelfinale van de FIG World Cup op rekstok won, zag hij zijn tweede kans op een individueel startbewijs voor de Olympische Spelen van Tokio deze zomer aanzienlijk stijgen om twee redenen. Met zijn overwinning kwam zijn puntentotaal in de wereldbeker-ranking op negentig te staan, gelijk aan die van Hidetaka Miyachi uit Japan. Laat uitgerekend die turner met nog twee wereldbekerwedstrijden te gaan plots kennelijk teruggetrokken worden door de federatie van zijn land, wat zou betekenen dat hij geheel onverwacht en onverklaarbaar de handdoek in de ring gooit. Zeer opmerkelijk voor een Japanner in wiens cultuur alles draait om eer en vaderlandsliefde. Je zou bijna zeggen dat de organisator van de Spelen de Olympisch kampioen van 2012 wel erg graag bij heeft op het eigen internationale sportfeestje in Tokio. Doch de race is pas gelopen als die gelopen is en vooralsnog is de Nederlandse wereldtopper op alles voorbereid in de strijd om het hoogste wereldpodium te bereiken via deze 'achterdeur'. Het worden twee spannende wereldbekerwedstrijden voor de Nederlandse wereldtopper deze maand in Bakoe en Doha, als ze doorgaan #Dutch #Gympower #Success Meer lezen hierover kan op de website van GymPOWER. Credit archief persfoto's gemaakt onder persaccreditatie van GymPOWER Sportmagazine, door fotografen/sportjournalisten © Yoshida Rosenboom @yoshidafotografie; © Therry da Silva en © Casper Beijn op NK en WK 2019

A post shared by GymPOWER Sportmagazine (@gympower_sportmagazine) on

Zonderland plaatste zich met 14,266 punten als eerste voor de rekfinale, met een voorsprong van slechts 0,1 punt op de concurrentie. De Australiër Mitchell Morgans en de Kazak Milad Karimi volgden met 14,166 punten. Hidetaka Miyachi plaatste zich als vierde met 14,133 punten. Dat scheelde ook maar 0,133 punt. Rijken kwam op dit toestel niet verder dan 10,100 punten. In de finale met de beste acht won Zonderland (14,900) met 0,4 punt verschil op de nummer twee: Karimi behaalde 14,500 punten. Morgans werd derde met 14,233 punten en Miyachi kreeg het moeilijk en zakte naar de vijfde plaats met 13,400 punten. Hij moest de Turk Umit Samiloglu voor laten gaan die 13,533 punten turnde en de finale was binnengekomen als zesde met 13,466 punten.

Voor de nummer vijf uit de kwalificatie (met 14,066 punten), Tyson Bull uit Australië, kon geen schepje bovenop gooien door diverse missers en kwam niet verder dan 12,100 punten. Mikhail Koudinov uit Nieuw-Zeeland had ook niet zijn beste wedstrijddag en sloot de rij met 10,666 punten voor een teleurstellende oefening. Het kan verkeren in zo’n finale op de rekstok. Het ligt er net aan hoe je vorm is, wie je tegenstanders zijn en wat je zelf kan en doet – of je genoeg moeilijkheid er bovenop kan gooien – op het moment suprême. Je kan misgrijpen. Garanties zijn er niet.

FIG World Cup Doha zonder publiek door griepepidemie

De FIG maakte op 5 maart 2020 bekend dat in verband met de wereldwijde COVID19-griepepidemie de FIG World Cup in Doha van 18 tot en met 21 maart 2020 achter gesloten deuren (zonder publiek) zal plaatsvinden. Mocht je vanuit uit China, Zuid-Korea, Egypte, Iran of Italië ernaar toe reizen, dan word je preventief twee weken in quarantaine gesteld voordat je het land mag binnenkomen. Nederland stuurt daar een delegatie met o.a. zes turners naar toe: Epke Zonderland, Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Bram Verhofstad en Rick Jacobs.

Meer over de FIG World Cups Olympic Qualifiers 2020, inclusief de procedure en de complete uitslagen, is te vinden op de website van de internationale gymnastiekfederatie FIG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit foto’s onder persaccreditatie © GymPOWER: fotgrafen © Therry da Silva (inzet) en artikelfoto © Yoshida Rosenboom (Instagram @yoshidafotografie) | Credit beeldcitaat finale-oefening Epke Zonderland op FIG World Cup Melbourne 2020 © Total Gymnastics

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.