Sterk WJK-debuut Lindsay van Zundert

Sterk WJK-debuut Lindsay van Zundert
Beeldcitaat livestream © ISU: Lindsay van Zundert (15) in haar WJK-debuut in Tallinn 2020

TALLINN – In Estlandse hoofdstad Tallinn worden sinds woensdag 4 maart tot en met met zondag 8 maart 2020 de wereldkampioenschappen kunstrijden gehouden voor junioren. Totaal doen er tweehonderd atleten uit vijfenveertig landen mee aan het mondiale toernooi in diverse onderdelen: solo jongens en meisjes, paarrijden en ijsdansen. Lindsay van Zundert, nationaal kampioen in deze leeftijdsklasse mocht van de KNSB Nederland vertegenwoordigen. Op vrijdag 6 maart 2020 kwam ze in een veld met achtenveertig deelneemsters uit vierenveertig landen als twintigste in actie voor de korte kür. Ze liet in een sterk WJK-debuut een mooi visitekaartje zien, dat net niet werd bekroond met een finaleplaats.

De wedstrijd was van uitzonderlijk hoog niveau. Na de korte kür bezetten achtereenvolgens de Russische Kamila Valieva, de Koreaanse Haein Lee en de Russische Daria Uscheva met scores in de zeventig punten en hoog in de zestig punten de eerste drie plaatsen. Starr Andrews, vorig jaar nog deelnemer aan de Challenge Cup in Den Haag, de zevende. Van Zundert reed een prima kür, maar haalde te midden van het internationale geweld net niet de cut van de beste vierentwintig rijdsters. Met een negenentwintigste plaats liet ze wel achttien rijdsters uit achttien verschillende landen achter zich en was ze er heel dichtbij.

Kür en prestatie Van Zundert geroemd

Haar kür en prestatie werden geroemd, waarbij Van Zundert haar persoonlijk record in een ISU-wedstrijd verbeterde van 46,33 naar 48,21 punten en liet zien goed gefocust te zijn. Ze startte haar choreografie op de muziek ‘Writings on the wall’ overtuigend met een goede sprongcombinatie en perste er meer goede drievoudig en dubbel geschroefde sprongen uit, zoals een goed uitgevoerde dubbele axel. Het gaat op dit niveau om een enkele schaatsrand, een tien centimeter meer gebogen knie, of een uitgestrekte vinger. Het jurysysteem is streng voor de elementen. Met de perfecte kür had een score bij de beste vierentwintig rijdsters er net in kunnen zitten, maar die rijd je niet zomaar. Al met al was wat van Zundert deed, goede reclame voor het Nederlandse kunstrijden.

Beeldcitaat livestream © ISU: Lindsay van Zundert en coach Ans Blocklandt in de Kiss & Cry corner op WJK kunstrijden 2020 in Tallinn.

Ze stond er duidelijk niet om mee te doen, maar ging voor een goede klassering. Van Zundert had ook de pech dat nog twee rijdsters met grote fouten toch net boven haar eindigden. Een wedstrijd als deze is een onbetaalbare ervaring. Het is jammer dat ze niet in de gelegenheid was om haar kür begin 2020 op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne te beproeven, want daarheen werd ze door de KNSB niet uitgezonden. Coach Ans Bocklandt was vooraf bij de Challenge Cup in Den Haag echter zeer positief gestemd en zei tegen GymPOWER: “Lindsay is Nederlands kampioen. Ons volgende doel is nu de lange kür te kunnen rijden in Tallin. Daar gaan we voor. Lindsay heeft het in zich, we gaan er alles aan doen wat kan.” Het is er niet van gekomen, maar ze heeft er wel alles aan gedaan wat in haar vermogen lag.

‘One moment in time’ voor Starr Andrews

Starr Andrews uit de USA, is een bekende voor degenen die vorig jaar de Challenge Cup in Den Haag bezochten. Andrews was daar één van de hoofdattracties die toen al reed voor de toppositie, terwijl het toen nog ging om ervaring opdoen. Inmiddels heeft ze dit seizoen al meerdere wedstrijden als senior gereden. Maar met haar 18 jaar, kon ze ook nog net aan deze WK voor junioren deelnemen. Andrews kan ook goed zingen. Bij de mixed zone van de Challenge Cup 2019 zong ze nog haar versie van ‘One moment in time’.

Beeldcitaat livestream © ISU: Starr Anderws met twee coaches in de Kiss en Cry corner

Maar dat momentum had ze hier op de WJK maar gedeeltelijk. Haar sprongseries en pirouettes waren goed, maar het leek af en toe wat gehaast. Een huidige zevende plek is natuurlijk prima, want zoals altijd komt het bij deze sport vooral aan op de lange kür, en is alles dus nog mogelijk. Zo kunnen we toch met nog wat Nederlandse hoop uitkijken naar het vuurwerk van de vrije kür op zaterdag 7 maart 2020. Het zou toch mooi zijn als we kunnen zeggen dat we de wereldkampioene junioren ervoor op het Nederlandse ijs hebben gehad.

De WJK is via livestream te volgen via het YouTubekanaal van de internationale schaatsfederatie (ISU). Meer informatie over dit mondiaal titeltoernooi is Estland is te vinden op de website van de ISU.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst: correspondent © Bolke de Bruijn | Credit beeldcitaten (inclusief inzet): livestream © ISU | Credit video YouTube © Anthonie van de Kraak

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.