NK 2020 toont Dutch Synchropower

NK 2020 toont Dutch Synchropower
Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: erepodium NK synchro 2020 in Hoofddorp

HOOFDDORP – In de thuisbasis van ZPCH, het zwemstadion in het SKWA in Hoofddorp, werden op 25 en 26 januari 2020 de NK’s senioren en masters gezwommen. Voor Noortje en Bregje de Brouwer, het Nationaal Duet dat op weg is naar kwalificatie voor de Olympische Spelen de eerste wedstrijd in het kalenderjaar en een goede test om te zien hoe ze ervoor staan. Voor de Masters het moment van het jaar om de passie voor hun sport in hun leeftijdscategorie, van welgeteld 35 tot 65+ jaar, voort te zetten en zich op hun traject naar de WK masters te storten. En voor alle senioren de jaarlijkse battle om de hoogste eer. De nationale titelstrijd was ook dit jaar weer bol van inspiratie, sportplezier en kijkspektakel voor iedereen van elke leeftijd en toonde de ‘Dutch Synchropower’ aan in volle kracht. GymPOWER tekende de bijzondere verhalen op. [Door de griepepidemie is dit verslag verlaat online]

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Fokko de Gans doet solo mee bij NK Masters Synchro 2020 in Hoofddorp

Er waren zeker bijzonderheden bij deze tweedaagse wedstrijd. Bij solo senioren zwom Alexia Muresan, voormalig lid van de Franse nationale ploeg, als Nederlandse mee om de medailles. Bij solo Masters zwom -een unicum- Fokko de Gans, als enige man op de NK mee. Bij senioren duet vertelden Noortje en Bregje de Brouwer over hun strijd voor kwalificatie voor de Spelen na de WK vorig jaar. Bij de senioren masters hadden ACZ-trainsters Darya Navaselskaya en Rowenna Tiggeloven hun primeur en wisten ruim te winnen, net als duet Eva Arkenaar & Jenny Bergwerff dat de route naar de WK 2021 in Japan startte. Bij de ploegen senioren wist het tweede team van ZPCH op dag één zelfs de bijna perfecte score van ZPCH 1 te evenaren en kenden de ploegen Masters op zondag hun absolute spektakelstuk. Een weekend dus met veel emotie en uiteenlopende verhalen vol passie.

Senior duet

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Het Nederlands Nationaal Duet Bregje en Noortje de Brouwer met bondscoach Esther Jaumá Cayuela in gesprek met GymPOWER op het NK 2020, hun eerste wedstrijd dit seizoen richting de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio.

Twee dagen, twee nationale titels. Het Nationaal Duet won ‘technisch goud’ op zaterdag met een score van 84,83 punten. Het duet Claire Groenveld & Charissa Oudejans van de Dolfijn werd er tweede met 60,78 punten. Op zondag streden er acht duetten om de prijzen voor de vrije uitvoering. De tweeling De Brouwer met een mooie score van 86,06 punten, voor Maria Lorenzini & Merel Leuring met 74.76 en Kim Schallenberg & Manolya Yapar met 70 punten rond.

Dat Noortje en Bregje de nationale titels -één voor de technische uitvoering én één voor de vrije- zouden pakken was geen verrassing. Het belangrijkste was de vraag of ze weer verder waren gegroeid. Hun technische uitvoering zag er prima uit en je zag dat er gewerkt was aan het dichter op elkaar zwemmen. Noortje & Bregje, volgens wie de score in  eigen land er minder toe doet: “Voor ons ligt de focus niet in Nederland. We kijken meer naar de uitvoering dan naar de punten. Het moest een tandje strakker en ook de verplaatsing moest goed zijn. ‘Aan zijn’ vanaf het begin en dat is gelukt.” Ester Jaumà: “Ze deden het goed voor dit moment in het seizoen. Ons doel was om hier onze nieuwe routine aan het Nederlandse publiek te laten zien. Dat is goed gelukt. De internationale juryleden die hier waren gaven positieve feedback. Het staat gelijk aan een goede internationale prestatie.”

Master duet

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Master duet Rowenna Tiggeloven & Darya Navselskaya pakt goud in hun categorie op NK 2020

De duetten bij de Masters streden met veel plezier om hun moment van eer. De vier categorieën hadden de volgende winnaars: 25-29: Iris Pardieck (ook trainster bij De Dolfijnen Amsterdam) & Jisca Molee; bij de 30-39: Rowenna Tiggeloven & Darya Navselskaya, bij de 40-49 Eva Arkenaar en Jenny Bergwerff en bij de categorie 50-59 Mieke de Zeeuw en Linda Zwaan. ACZ schreef al in haar persbericht: ‘Grapje leidde tot NK-titel bij Masters’.

Hun trainsters Darya Navaselskaya, voormalig topzwemster uit Wit-Rusland, en Rowenna Tiggeloven, die het leuk vonden om naast het training geven ook één uur per week samen te trainen, schreven zich in voor de NK Masters categorie 30-39 en wonnen in hun allereerste wedstrijd met veel concurrenten. Hun  technische uitvoering was van hoog niveau. Ze kijken vooral vooruit: “We zijn heel blij met de opening van het nieuwe bad in juni. Daar hebben we zo lang op gewacht. Dit betekent nog meer bereiken, nog verder groeien en nog meer mooie prijzen binnen slepen.”

De zussen Natasja en Joselien van Schuppen van SWOL werden hier tweede en hadden, luid toegejuicht door de ploeg die in deze wedstrijd wegens persoonlijke omstandigheden niet kon zwemmen, zichtbaar plezier op één van de leukste muzieknummers op zaterdag ‘Crazy frog’: “Het gevoel dat we echt hebben laten zien wat we kunnen is belangrijker dan de score. We zijn zussen, dus dan is het iets makkelijker om het precies tegelijk te doen. En omdat we al zo lang samen zwemmen, zijn we erg op elkaar ingespeeld. Van deze muziek krijg je echt energie.”

Eva Arkenaar & Jenny Bergwerff, categorie 40-49, waren blij met het behalen van de nationale titel, maar willen meer: ”In 2021 willen we mee gaan doen aan de WK Masters in Fukuoka, Japan. We houden van een uitdaging en Japan stond op het lijstje om zeker een keer heen te gaan. Zo kun je het mooi combineren.” Cheryl Dol & Anouk Leenders van De Treffers hadden zoals altijd een hele goede samenwerking en vooral op zondag een bijzondere vrije uitvoering op horror-muziek: “Ons hele thema stond in het teken van horror-films. We hebben ook een badpak met een skelet erop. Dus helemaal in thema.” Hiermee schoven ze op naar de tweede plaats, zoals ze op zaterdag al hadden gehoopt.

Nieuwsreportage © GymPOWER: Interview op NK 2020 in Hoofddorp met Eva Arkenaar & Jenny Bergwerff, het Master duet dat de Nederlandse titel veroverde in de categorie 40-49 jaar en begonnen zijn aan het traject richting WK Masters 2021. 

Senior solo

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Het Franse toptalent Alexia Muresan met haar ouders traint bij ZPCH in Hoofddorp en deed mee aan de NK 2020.

Er werd bij de soli goed gezwommen. De voormalig Franse topbelofte uit Frankrijk Alexia Muresan deed die belofte dit weekend uitkomen met zowel op zaterdag als zondag de Nederlandse titel Verder was het podium twee keer anders. Op zaterdag eindigde bij de technische uitvoering Rebecca Duyverman als tweede en Kim Deiman als derde. Dit leverde een volledig groen gekleurd ZPCH-podium op. Op zondag werden Maria Lorenzini en Kim Schallenberg tweede en derde en wisten met goede scores ook ACZ Capelle een podiumplek te geven.

Alexia Muresan was vooral blij hier in Nederland te kunnen zwemmen: “Het is hier heel fijn en heel anders dan in Frankrijk. Ik kan goed met de meiden opschieten en vind het vooral leuk om weer met plezier te kunnen zwemmen. Ik realiseerde me een paar jaar geleden dat het alleen maar ging om ‘winnen en nog eens winnen’. Ik hou meer van synchroonzwemmen als het ook gaat om de herinneringen en het met plezier zwemmen.” Haar ouders, die voor deze wedstrijd uit Frankrijk overkwamen, beaamden dat: “We zijn blij dat het zo goed gaat en dat we zien dat ze weer echt met veel plezier aan het zwemmen is.”

Master solo

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Soliste Edith van Ravenswaaij-Otten veroverde de Nederlandse titel bij Masters cat 60-69 jr

Ook de masters konden zich in deze categorie meer dan uitleven. De winnaars op zondag waren: 60-69 Edith van Ravenswaaij-Otten; 50-59 Tosca van Haren; 40-49 Ilona Hogerheyde; 30-39 Marjolein Wiegerink en bij de categorie 25-29 Saskia Gerhels. Heel knap hoe Van Ravenswaaij met haar 60+ nog steeds met zoveel plezier zwemt. Nederlands kampioene en nog steeds ‘young & beautiful’, zoals de muziek waarop ze zwom. Met een bijzonder record, twee keer een gouden medaille met daartussen circa veertig jaar, een heel leven! Ook synchroonzwemmen is een sport die je nooit meer hoeft los te laten.

Tosca van Haren had er op zaterdag al veel zin in: “Ik heb het gevoel dat we goed getraind hebben. Ik heb een nieuwe technische solo, de eerste keer dat ik hem op een wedstrijd zwem. Toch wel een beetje spannend.” Fokko de Gans had graag mixed duet gezwommen, maar had dit seizoen nog geen partner gevonden. Een nieuwe partner mag zich bij hem nog steeds melden om het seizoen samen af te maken. De Gans in de mixed zone: “Ik ben vooral bezig met de dingen goed proberen te doen, goed uitstrekken en goed op de muziek. Ik begon vijf jaar geleden met Thirza Hoekstra als mixed duet, dus het is dit jaar mijn jubileum bij de masters. Ik zou het hartstikke leuk vinden als er dit jaar zich nog een zwempartner meldt om weer mixed duet te zwemmen.”

Senior ploegen

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Ploeg ZPCH 1 op NK 2020 in het eigen zwembad @ SKWA Hoofddorp

De ploegenuitvoeringen zijn het spektakelstuk op deze wedstrijd. Op zaterdag werd een goede start gemaakt met de technische uitvoeringen en er waren artistieke startposes en goede lifts te zien. Trainster Rynske Keur van ZPCH: “De start vandaag was goed met de senioren. De senioren hebben school, studie, werk en alles is belangrijker dan deze sport waar je niet heel rijk van kan worden, dus dan is een stukje plezier bij het presteren absoluut belangrijk. Voor zover we nu zijn begonnen lijkt de titel voor ploegen te gaan lukken, maar ja, zondag telt voor de andere helft mee en dat is een heel andere kür. Vandaag gingen de lifts ietsje minder en morgen wordt dat extra belangrijk omdat het de vrije kür is. Als dat lukt zijn we echt heel blij, no matter what. We zijn strijders, want we hebben echt een cool nummer met dat thema.”

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Ploeg GSC Donk op NK 2020

Het werd op zondag voor het goud weerzinwekkend spannend. De jonge ploeg van ACZ had een geweldige uitvoering, verreweg de beste van het hele veld, en naderde ZPCH na een achterstand van 1,7 pt op dag één tot op 0,4 pt. Floor Schallenberg van ACZ: “We zwommen dag twee op een mix van Disney-liedjes, met Rapunzel, Aladdin en natuurlijk de Lion King. Dat werkt. Het is superleuk en supervrolijk om op te zwemmen.” De talenten van ZPCH2 (zie cover beeldreportage bovenaan dit artikel) zwommen op zaterdag op muziek van Shankara de zwem van hun leven en explodeerden bij het horen van de score. Zärrin Sahertian: “Ik ben gelukkig en zoo trots! We hebben het echt goed gedaan.”

Persfoto © GymPOWER | Auteur © Casper Beijn: Master ploeg De Dolfijn Amsterdam op NK 2020 in Hoofddorp

ZPCH werd op zondag knap derde en kan het volgend seizoen de top-2 nog moeilijk maken. Ook de andere ploegen wisten het hoofd goed boven water te houden. Lana Marcus van GSC Donk had veel pech met haar club door de blessures: “Op zondag is onze choreografie een combinatie van boos en blij. Op de muziek Bella Ciao uit de Netflix-serie ‘La Casa de Papel’ brengen we zondag met onze startpositie op de kant veel boosheid over. In het water worden we blij omdat onze ‘overval’ gelukt is. Zo dragen we ook ons steentje bij aan het bestrijden van (sociale) ongelijkheid.” Ook al bracht de overval ze niet op het erepodium.

Master ploegen

Bij deze discipline waren twee categorieën. Bij 25-34 won De Dolfijn met goede scores en de opzwepende muziek van ‘Black Betty’ en was terecht heel blij met de uitslag. Bij de categorie 35-49 won PSV met een choreografie op Bachata Rosa. Doucette Riemersma van HZ&PC Heerenveen, die met haar ploeg in de laatste categorie keurig brons pakte, vindt dat je de zondag op deze wedstrijd zeker niet mag overslaan. Met deze ploeg zwom ze weer voor het eerst sinds tijden weer de vrije uitvoering: “Bij de vrije küren heb je geen technische elementen, maar dan kan iedereen laten zien wat die in huis heeft. Meer stunts, dus zeker spectaculairder.”

Wegens de heersende griepepidemie die toesloeg binnen de redactie en studio van GymPOWER, zijn zowel de beeldreportage (zie de YouTube-link bovenaan dit artikel) als dit verslag van GymPOWER verlaat verwerkt en online gepubliceerd. We hopen dat dit inspiratie en motivatie kan geven aan alle synchroonzwemmers in deze onzekere tijd, waarbij vanwege de griep geen zicht is of een toernooi wel of niet zal doorgaan. Noortje en Bregje de Brouwer hebben inmiddels hun internationale strijd begonnen met de helft van hun eerste wedstrijd in de FINA World Series van 2020 kunnen zwemmen in het weekend van 6 t/m 8 maart 2020 in Parijs en een mooie vierde plaats behaald voor de technische uitvoering. Iedereen in de zwemsportwereld blijft hopen dat ze hun race naar Tokio kunnen doorzetten tot en met de Spelen deze zomer. De Nederlandse kampioenschappen voor junior synchroonzwemmers staan vooralsnog gepland voor 4 april 2020 in Zwolle. Meer informatie, inclusief de complete uitslagen van de NK Sr & Mr 2020 en de maatregelen m.b.t. de COVID-19-griepepidemie, is te vinden op de website van de KNSB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, interviews, foto’s en beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.