Finale Epke Zonderland in Bakoe afgelast

Finale Epke Zonderland in Bakoe afgelast
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Epke Zonderland staat pers te woord na interland 2019 in Heerenveen

BAKOE – ‘Developing story’ – De wereldbekerwedstrijd gepland van 12 tot en met 15 maart 2020 in Bakoe, Azerbeidzjan, één van de drie wereldbekers waarop kwalificatie afgedwongen kon worden voor de Olympische Spelen van Tokio door turners en turnsters uit de landen die geen team wisten te kwalificeren op de WK van 2019 in Stuttgart, is uiteindelijk niet uitgeturnd. Gymnastiekunie KNGU liet op Epke Zonderland, zijn trainer Daniël Knibbeler en een fysio na, haar hele delegatie terugreizen donderdagavond, nadat bleek dat een Spaanse deelnemer naar het ziekenhuis moest met griepklachten om zich te laten testen op het COVID-19 virus. Vervolgens bereikte de Nederlandse rekstok-specialist op vrijdag 13 maart 2020 de finale op dit toestel, maar begin van de avond blijken volgens een persbericht van de KNGU/DG de finales op zaterdag en zondag niet meer door te gaan.

Finalerondes worden niet geturnd

#Update 13 maart 2020 18:00 uur: De finales van de wereldbekerwedstrijd in Bakoe, Azerbeidzjan op zaterdag 14 en zondag 15 maart 2020 worden afgelast, aldus een persbericht van de KNGU/DG. De reden is omdat de Azerbeidzjaanse overheid vanaf 14 maart 2020 geen evenementen en bijeenkomsten meer toestaat die mensen in grote aantallen bij elkaar laat komen, zodat de verspreiding van het COVID-19-virus wordt bepert. Epke Zonderland, trainer/coach Daniel Knibbeler en de fysio van de KNGU/DG konden zodoende alsnog naar huis vertrekken. Wat de internationale gymnastiekfederatie FIG met de puntentelling gaat doen om de posities te bepalen voor kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio, Japan, is nog niet duidelijk volgens de KNGU/DG in haar persbericht.

De Spaanse deelnemende turner die griepklachten had waardoor een groot deel van de Nederlandse delegatie voortijds naar huis ging, is volgens de gymsportfederatie van zijn land, de Real Federacion Española de Gimnasia (RFEG) op Instagram, in het ziekenhuis in Bakoe getest op het COVID-19 virus en er is vastgesteld dat hij vooralsnog niet besmet is met het coronavirus: “Hij zal wel onder medisch toezicht blijven totdat de koorts en griepsymptomen verdwijnen en op zondag zal hij met de rest van onze delegatie terugkeren naar Spanje. Bedankt allemaal voor de steunbetuigingen!”

#Update 14 maart 2020 18:00 uur: Zonderland die beseft nog niet zeker te zijn van de Spelen, verklaarde tegenover Omroep Friesland: “Ik kan het besluit van de regering wel begrijpen. Maar als ik me in die finale had kunnen plaatsen voor de Spelen, dan had ik het risico genomen.” Hij houdt er rekening mee dat de Japanse federatie terug kan komen op het besluit en Mijachi in juni alsnog aan de uitgestelde wereldbekerwedstrijd in Doha kan deelnemen. Dit maakt het een zwaardere opgave voor Zonderland, die alsdan twee keer achter elkaar zal moeten ‘pieken’ – in Doha en een maand later in Tokio -, dat is turnen op je paasbest. Dat is heel is heel moeilijk om zo kort achter elkaar te doen in het turnen, omdat je je fysiek en mentaal moet opladen voor die krachtsexplosie met een oefening op het allerhoogste niveau.

Aan de deelname aan deze uiteindelijk afgebroken wereldbekerwedstrijd van een grote delegatie van de KNGU/DG, in de context van de om zich heen grijpende COVID-19-epidemie, worden vraagtekens gesteld. Critici wijzen er op dat hij zich als medicus die een eed heeft gezworen mensen te helpen, andere prioriteiten zou moeten stellen nu, in het kader van de wereldwijde pandemie die ook Nederland op dit moment teistert en wellicht lang kan duren. Bovendien is het lopen van onnodig risico op dit moment bovenal een gevaar voor de oudere en kwetsbare mensen in onze samenleving die hij in zijn werkkring zou kunnen tegenkomen, waarbij we in het stadium beland zijn dat overheidsintanties, wetenschappers en experts wereldwijd oproepen tot ‘social distancing’ en ‘lockdown’ om de verspreiding van het om zich heen grijpende supervirus COVID-19 zo spoedig mogelijk te vertragen en/of te stoppen. Je hoeft namelijk zelf niet ziek te worden om drager te zijn en zodoende onbewust het virus te helpen verspreiden.

Medestanders hebben er begrip voor dat Zonderland als topsporter er alles aan doet wat tot de mogelijkheden behoort om het hoogste sportpodium ter wereld te bereiken, inclusief ‘de laatste loodjes’, waarbij hij al vier Olympische cycli lang heeft bewezen tot de mondiale top te behoren en daarom ook ‘daar iets te zoeken te hebben’. De twee laatste wereldbekerwedstrijden in Bakoe en Doha zijn de laatste mogelijkheden om dat doel te bereiken in een langer lopend traject. Als topsporter die de grote kans heeft de Spelen te halen, pak je die kans waar je heel lang in geïnvesteerd hebt. De ontwikkelingen vorige week zijn snel gegaan en de World Cup was niet afgezegd of afgeraden, dan zal je als topturner met reële kansen niet overwegen om weg te blijven. Sowieso kun je over vier maanden niet aan de Spelen verschijnen zonder wedstrijdritme op te hebben gedaan op wedstrijden op hetzelfde niveau. Dat geldt überhaupt ook voor Bart Deurloo èn de Oranjeturnsters die kans maken op Tokio.

Wedstrijdverloop kwalificatieronde op rek

#Update 13 maart 2020 08:30 uur: Oranjeturner Epke Zonderland heeft in Bakoe, Azerbeidzjan, als tweede de rekstokfinale bereikt in de wereldbekerwedstrijd @ International Gymnastics Federation – FIG die daar sinds gisteren 12 maart 2020 tot en met zondag 15 maart 2020 wordt gehouden. Hij behaalde 14,233 punten. De Turk Umit Samiloglu behaalde net iets meer dan Zonderland (14,266). De beste acht turners komen zondag 15 maart 2020 nog een keer in actie in de eindronde en beginnen met een schone lei. Zoals gebruikelijk gooien ze er een schepje bovenop in de finale dus Zonderland (op 16 april 2020 wordt hij 34) moet vol gas voor het goud. Hij wil voor de zekerheid nog minstens één keer turnen op een wereldbekerwedstrijd voor de volle winst om definitief de eerste positie in de ranking te behalen en de kwalificatie zeker te stellen voor de Olympische Spelen die gepland staan deze zomer in Tokio, Japan. Dat worden zijn vierde Spelen op rij dan. De andere, laatste wereldbekerwedstrijd in Doha, Qatar, die ook in maart zou plaatsvinden is deze week uitgesteld tot juni 2020 en iedereen moet zich alsdan weer hiervoor aanmelden, ook de Japanner Hidetaka Miyachi, de enige concurrent van Zonderland die op dit moment hetzelfde aantal punten heeft in wereldbekerwedstrijd-ranking op rek, maar zich teruggetrokken zou hebben, kan zich alsdan op het laatste moment nog aanmelden voor die laatste wereldbekerwedstrijd.

Nederlandse delegatie eerder weg

Zonderland bleef in Bakoe achter met trainer/coach Daniël Knibbeler en een fysiotherapeut, terwijl de rest van de Nederlandse delegatie met vijf turners – Bart Deurloo, Rick Jacobs, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Bram Verhofstad -, twee turnsters – Sanne Wevers en zus Lieke Wevers -, hun persoonlijke trainers en andere begeleiders door de Dutch Gymnastics – KNGU vannacht na één wedstrijddag naar huis werd teruggehaald om de risico’s en mogelijke quarantaine te ontlopen, omdat er een Spaanse deelnemer onder de turners, Raderley Zapata, met griepklachten naar het ziekenhuis moest om op Coronavirus getest te worden. De uitslag daarvan was (vrijdagochtend 08:30 uur) nog niet bekend, volgens het persbericht van de KNGU/DG. Het doel van de wedstrijd voor teruggekeerde Nederlandse turnsporters was bovenal internationale wedstrijdritme en -ervaring opdoen.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en archieffoto © Therry da Silva | Archieffoto’s gemaakt onder persaccreditatie van © GymPower Sportmagazine op Interland 2019 in Heerenveen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.