Olympische vlam hoopvol ontstoken

Olympische vlam hoopvol ontstoken
Beeldcitaat persbericht © IOC/© OG Tokyo 2020

ATHENE – Op donderdag 12 maart 2020 werd in Griekenland de vlam voor de Olympische Spelen van Tokio ontstoken tijdens de traditionele ceremonie die dit keer vanwege de (inter)nationale maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus te stoppen zonder publiek werd gehouden. Nimmer te voren heeft de vurige ceremonie en het ritueel van de fakkel-estafette zoveel betekenis gehad als dit jaar, gepast genoemd ‘The Path of Hope’. Het vuurtje van de hoop is aangestoken en als de Spelen kunnen doorgaan deze zomer, dan heeft de mensheid haar grootste uitdaging in tijden weten te overwinnen en dat is zeker en groot internationaal verbroederend sportfeestje waard. De tijd zal het leren maar het is ook de tijd die nodig is en blijft lopen.

Het deel van fakkeltocht die normaliter in Griekenland plaatsvindt is wegens de heersende pandemie afgezegd. De olympische vlam zal op 19 maart 2020 overgedragen worden aan de Japanse vertegenwoordig waarna, indien er nog vluchten gaan tussen Europa en Azië, de fakkel overgebracht zal worden naar het land waar de Spelen gepland staan van vrijdag 24 juli 2020 tot en met zondag 9 augustus 2020. Als de fakkel in Japan aankomt, staat vanaf 26 maart 2020 een estafette-tocht gepland die alle belangrijke steden en plaatsen door het hele land zal aandoen. De tocht zou moeten eindigen op 24 juli 2020 in het Olympisch Stadion in Tokio, waar die dag de Openingsceremonie gehouden wordt. Vooralsnog is de organisatie van de Spelen vast van plan om zich aan hun plan te houden, al zal het programma aangepast moeten worden.

Beeldcitaat persbericht © IOC/© OG Tokyo 2020

Of de Olympische Spelen kunnen doorgaan op de geplande data blijft überhaupt de grote vraag. Sowieso kan niemand zo ver vooruit kijken op dit moment, maar ook omdat er o.a. nu veel sporttoernooien, kwalificatiewedstrijden en bovenal ook de trainingen in ieder geval een paar weken gestopt moeten worden omdat het bijeen laten komen van mensen het verspreiden van het supervirus COVID-19 vergroot. De NOC*NSF heeft op zondag 15 maart 2020 besloten de trainingscentra voor topsporters waarover de nationale sportkoepel zeggenschap heeft, o.a. Papendal en Thialf Heerenveen, per ommegaande te sluiten tot en met in ieder geval eind van de maand. Het dringende advies van de sportkoepel is om alle trainingsomgevingen te sluiten en sportbijeenkomsten af te gelasten, gezien het feit dat onmiddellijke ‘social distancing’ op dit moment de enige manier is om de verspreiding van het COVID-19-virus te vertragen c.q. tot stoppen te brengen en levens te redden.

Geplaatst door Rhythmic Gymnastics op Zaterdag 14 maart 2020

Ook omdat in de communicatie erover tot nu toe volgens sommige experts geen rekening gehouden is met het feit dat je drager kunt zijn zonder zelf ziek te worden en zonder dat te beseffen, alsmede dat zogenaamde milde klachten juist ook een besmettings- en verspreidingsbron is van virussen waaronder ook het COVID-19-virus, waarbij in de sportwereld normaliter dit soort klachten – zoals verkoudheid, loopneus, hoest en koorts – (en daarmee de natuurlijke werking van je lichaam om ziektekiemen eruit te krijgen) onderdrukt worden met pijnstillers om niet thuis te blijven en door te kunnen gaan met samen trainen en wedstrijden. Uit passie voor de sport en omdat het gezellig is en het een uitlaatklep vormt voor dagelijkse beslommeringen, maar ook omdat als je in dit soort sporten niet dagelijks je lijf traint je kwijtraakt wat je opgebouwd hebt, wat je kan en hoe je het kan (techniek en niveau). Zeker als je als topsporter in de aanloop naar een (inter)nationaal (titel)toernooi waar je een jaar of meer naar toegewerkt hebt moet missen die vaak een zeldzaam ‘moment in time’ is in de sportcarrière die niet zomaar vervangen of gecompenseerd kan worden. Gezondheid en medemenselijkheid gaat boven alles: “This is bigger than all of us: sports is a luxury, unlike our life and health”

Verwacht wordt dat na het spoedoverleg op zondag 15 maart 2020 tussen de regering en het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Onderwijs, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de onderwijssector, ziekenhuisorganisaties en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in de persconferentie die om 17:30 uur is aangekondigd het besluit bekend wordt gemaakt dat sportclubs vooralsnog zullen moeten stoppen met alle activiteiten.

Vele Nederlandse sportclubs en wedstrijdorganisaties in de artistieke, acrobatische en gymnastische sporten, waarbij het onderlinge sociale en lichamelijke contact van wezenlijk belang is, hebben afgelopen week al, met pijn in het sporthart maar in het besef dat dit het beste is voor hun leden, sociale kring en mede-landgenoten, besloten de deuren te sluiten en hun organisatie en/of deelname aan toernooien, wedstrijden en alle trainingen op te schorten. Een aantal besloten over te gaan tot virtuele activiteiten, zoals live trainingstips, ‘thuis-challenges’ en chats, zodat sporters en trainers thuis minstens hun conditie, lenigheid en kracht kunnen blijven bijhouden en het contact met elkaar niet verwatert. In afwachting van betere tijden.

Meer informatie over de ‘Path of Hope’ is te vinden op de website van de Olympische Spelen van Tokio 2020. Meer informatie over de het besluit over sluiting van topsportcentra en het dringend advies tot afgelasting van alle sportbijeenkomsten is te vinden op de website van de NOC*NSF.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit info en beeldcitaten (inclusief cover): persbericht © International Olympic Committee/© Tokyo 2020, Facebook-nieuwsblogpagina © Rhythmic Gymnastics, © Voorwaarts Veldhoven/©AcroGymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.