Zes acroteams Adonis op MIAC 2020

Zes acroteams Adonis op MIAC 2020
Beeldcitaat Facebook-nieuwspagina © Adonis Sportacrobatiek Drachten-Leek-Groningen

MAIA – Voor de alweer veertiende maal werd van woensdag 4 tot en met zondag 8 maart 2020 in Maia, Portugal, de Maia International Acro Cup (MIAC) annex FIG World Cup georganiseerd. In tegenstelling tot voorgaande edities, waarbij er veelvuldig grote aantallen teams van Nederlandse clubs deelnamen aan het prestigieuze toernooi, was er in 2020 maar één Nederlandse vereniging te vinden. Adonis Sportacrobatiek heeft ook een lange geschiedenis met dit toernooi, waardoor de reis in het voorjaar van haar acroteams naar Portugal al bijna traditie genoemd kan worden. Ze maakten sportgeschiedenis mee, want voor het eerst werd in twee hallen tegelijk wedstrijdrondes gehouden in diverse leeftijdscategorieën en niveaus.

In totaal namen zes teams van Adonis Sportacrobatiek – een sportclub gespecialiseerd in acrogym, met trainingslocaties in Drachten, Leek en Groningen – het vliegtuig naar Portugal om het hier op de vloer op te nemen tegen de internationale top. Van deze zes teams was alleen het junior damespaar Anniek Rütze en Charlotte Rittersma verzekerd van een finaleplaats door het lage aantal tegenstanders in hun categorie. De rest van de teams moest nog hard knokken voor het zo felbegeerde plekje in de finales die op zondag gehouden zouden worden.

Knokken voor felbegeerd plekje in finales

Nederland had geen deelnemers in de senioren dit jaar, maar we kunnen toch niet voorbij aan de oefeningen van het Belgische mixed paar Nathan van den Branden en Fien Voet. Na een redelijke King Edmund Acro Cup begin februari in het Britse Bristol wist het paar hier op de MIAC hun moment te pakken en voor tempo en balans schitterende oefeningen neer te zetten. In de finale moesten ze echter alsnog het duo landgenoten Gilles Saliën en Mila de Wit van Turnkring Werchter voor laten gaan voor het goud. Het verschil was slechts 0,12 punt, dus het duo Van den Branden en Voet is zeker een team om in het oog te houden.

Laten we ons overzicht van Nederland oftewel Adonis starten vanaf de oudste deelnemers: de categorie Junioren 13-19 jaar. Het was het damespaar Rütze en Rittersma dat voor de club het spits mocht afbijten op de donderdagavond 5 maart 2020. Met een goede tempo-oefening waarmee ze hun score op de King Edmund Acro Cup eerder dit jaar verbeterden, gaven zij een mooie aftrap. Een dag later zette het duo een sterke balans neer, die hen in het algemeen klassement zelfs nog een plaatsje deed stijgen: als vijfde kwalificeerden zij zich voor de finale. Hier behaalden zij een vierde plaats, net buiten het erepodium. De nummer één in deze categorie, het damespaar Amani Egbor en Zoey Nok van de Britse club Heathrow en in oktober nog deelnemer op de Europese Kampioenschappen, stak huizenhoog boven de concurrentie uit op dit toernooi. De voorsprong op de overige finalisten was enorm.

Bijzonder wedstrijdformat biedt meer kansen

Ook de junior damesgroep van Adonis in dezelfde leeftijdsklasse, bestaande uit Caitlin de Jong, Nienke Woudstra en Leyan Hieuw Kin Koen, kwam ook op de donderdagavond in actie, maar dan met hun balans-oefening, die ook goed uitgevoerd werd. Op vrijdag  mocht het trio hun tempo op de vloer brengen, een mooie oefening waarmee ze zich kwalificeerden voor de B-finales. Hierdoor mocht het trio nog een derde keer in actie komen, waar ze echter door een fout in hun combinatie-oefening niet optimaal van konden profiteren.

Deze B-finales zijn net als de halve finales nieuw in de geschiedenis van het toernooi, en in het leven geroepen om teams meer kansen te geven te laten zien waar ze zo hard voor getraind hebben en nadat ze zoveel kosten en moeite hebben gemaakt en gedaan om aan te treden op het internationale toernooi. Volgens de organisatie komen B-finales en halve A-finales aan bod als er in een categorie méér dan twintig teams deelnemen. De bovenste helft van de ranking mag dan naar de halve A-finales. De top zes van de onderste helft van de ranking mag tegen elkaar uitkomen in de B-finale, waar diploma’s verdiend kunnen worden.

Organisatie wil het sportplezier groter maken

Voor de bovenste helft van het klassement na de kwalificatieronde geldt dat ze naar de halve finale gaan, waarna de top drie naar een ‘super-finale’ mag, waar dan de medailles verdeeld worden, en de nummers vier tot en met negen naar de ‘elite-finale’ mogen, waar de eerste drie ook een medaille krijgen en de rest een diploma. In principe tellen alle oefeningen mee voor de ranking, behalve in de jeugdcategorie waar in de finale de scoring opnieuw start. Deze ‘extra’ finales c.q. wedstrijden zijn voor het toernooi en de acrogym een geheel nieuw concept waarmee de organisatie van de MIAC hoopt het sportplezier van de deelnemers en de toeschouwers te vergroten.

De Britse club Tigers Acrobatics uit Bristol, de organisator van de King Edmund Acro Cup, was in de categorie junior damesgroepen 13-19 jaar de sterkste club dankzij de oefeningen van het trio Amy Rowe, Fran Arnell en Willow Balcombe, al moet gezegd worden dat de Wit-Russische groep bestaande uit Darya Khorava, Lizaveta Shuliakouskaya en Ulyana Trenina van Center Olympic Gym wel steeds dichterbij kwam. Uiteindelijk niet genoeg om de Britse dames van het goud af te houden. Noemenswaardig is ook het mixed paar Hector Kinghorn en Bea Henderson van het Britse Tigers Acrobatics die in hun finale oefening als enige team in deze leeftijdsklasse boven de 28 punten scoorde.

Sprankelende tempo-oefening en de smaakmaker

Vrijdag 6 maart 2020 mocht de damesgroep bestaande uit Demi Vogel, Marit Huizinga en Rixt Boersma hun eerste oefening doen in de categorie 12-18 jaar. Dit werd een sprankelende tempo-oefening. Een zwaar afgestrafte val in de balans-oefening van Vogel, Huizinga en Boersma op zaterdag 7 maart 2020 kostte het trio punten waardoor geen finaleplaats behaald werd. Winnaar in hun categorie was de Britse groep bestaande uit Katie Blackford, Saskia Hobbs en Zemirah Dubery-Coupe, die hun Belgische concurrentes Hanne de Tollenaere, Marthe de Clerq en Tos Schoonjans van Turnclub Athena consequent nipt voor wisten te blijven.

De smaakmaker in deze leeftijdscategorie was het Britse herenpaar Archie Collier en Ethan Law, bronzen medaillewinnaar van het EK, dat hier op MIAC met hun finale-oefening 28,400 punten neerzette, een nog mooiere score dan hun clubgenoten van Spelthorne Gymnastics, Poppy Yates en Sasha Carpenter, die hier net als in Israël het goud omgehangen kregen.

Wedstrijden in twee hallen tegelijkertijd gehouden

Voor het eerst dit jaar werd door het grote aantal deelnemers door de organisatie van de MIAC gekozen voor een dubbele opzet. Voor de teams in de categorieën Jeugd (vergelijkbaar met de categorie ‘Pupillen’ in Nederland) en ‘Age group 11-16 jaar’ (in Nederland Jeugd genaamd) was een eigen hal ingericht die als hal 1 benoemd werd, terwijl de oudere teams (waaronder de teams hierboven beschreven) in de originele hal bleven, voor de gelegenheid omgedoopt tot hal 2. Zo konden er twee competities tegelijk plaatsvinden. Het mixed pupillen-paar Luc Rombouts en Darinde Helder van Adonis werd ingedeeld bij de Jeugd en kwam in actie in Hal 1. De wiebels in hun balans-oefening werden door de strenge jury flink afgestraft.

Zij wisten hun tempo-oefening zonder zulke aftrekken te draaien, maar het leed was al geschied en het paar ging niet door naar de finale. Vanwege het geringe aantal deelnemers kende deze categorie een ‘gewone’ finale, waar het gemengd paar Henry Godfrey and Keira Follett van Heathrow uit Engeland een schitterende finale-oefening neerzette en met overmacht de competitie won. In deze categorie toonde het damespaar Carolina Carneiro en Joana Pinto van thuisclub Acro Clube da Maia zich het team om in de gaten te houden. Hoewel het duo in de superfinale nipt verloor van het Belgische paar Marte Goossen en Sofie Jaeken van Ambitious Pro Gymnastics, had het in de halve finale een topscore van 28,05 punten. Ook de hoogste technische score (19,1) en artistieke score (7,75) in de leeftijdscategorie was voor dit Portugese damespaar.

Pupillen grootste leeftijdscategorie van de MIAC

Ook twee pupillen-teams van Adonis waren afgereisd naar Portugal, om daar in de leeftijdscategorie ‘Youth’ deel te nemen. Het was duidelijk de grootste leeftijdscategorie van het toernooi. Damespaar Chaja Vos en Charlotte Suurd hadden negenendertig tegenstanders. Zij draaiden een mooie oefening, wel met enkele stapjes. Desondanks wist het paar zich knap voor de B-finale te plaatsen. Hierin wisten zij een vierde positie te bereiken en het felbegeerde diploma mee naar huis te nemen. Winnaars in hun categorie waren het Spaanse duo Andrea Terrazas en Sara Luque van Acrobatoa Granada, die het tot het laatst toe enorm spannend maakten. Nadat zij in de kwalificaties hoger scoorden, moesten ze in de halve finales het Britse damespaar Abi Read en Natalia Goulding-Laing van de club Heathrow voor laten gaan. In de superfinales scoorden beide clubs dezelfde eindscore. Het was dus de net iets hogere technische jurering die de Spaanse dames het goud opleverde.

In de avonduren van vrijdag 6 maart 2020 mocht het pupillen-trio Zoë Venema, Ilse Hoeksma en Mare Hogenhuis van Adonis Sportacrobatiek de vloer ook betreden, als op twee-na-laatste van de dag. De tribunes in Hal 1 waren bijna leeg, omdat veel toeschouwers al verhuisd waren naar Hal 2 waar de World Cup tegelijkertijd gehouden werd, maar aangemoedigd door hun clubgenoten draaide de groep een prachtige oefening, waarmee ze zeventiende werden van de vijfenzeventig teams en een plaats veroverden in de halve finales.

Knappe prestatie in groot internationaal veld

Een zeer knappe prestatie in zo’n groot internationaal deelnemersveld. Een foutje in de halve finale zorgde er voor dat ze de ‘elite-finale’ niet haalden. Winnaars in hun categorie was het Portugese trio Laura Conçalves, Maria Moreno en Rita Ascensão van de club Louletano, dat ook niet foutloos draaide en een score behaalde in de finale die veel lager lag dan in de voorgaande rondes. In de halve finale behaalde de groep de hoogste score van deze leeftijdscategorie: 27,45 punten met 8,9 punten voor artistiek.

Al met al was het weer voor de deelnemers en acroliefhebbers een fantastisch toernooi, dat net vóór afgelastingen vanwege de COVID-19-virus-pandemie nog kon doorgaan Een prachtige internationale ervaring voor de teams die hier mochten deelnemen. Laten we hopen dat sporters en trainers de ervaringen op de MIAC hen kan inspireren en motiveren om zich door deze moeilijke tijden voor de sport te slaan.

Meer informatie is te vinden via de Facebook-pagina van de MIAC 2020 en de Facebook-nieuwspagina van Adonis Sportacrobatiek.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credit tekst verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten (inclusief cover) © Adonis Sportacrobatiek Drachten/Leek/Groningen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.