Team Illuminettes op WJK in Nottingham

Team Illuminettes op WJK in Nottingham
Beeldcitaat livestream © 4e Lumière Cup Eindhoven 2019: Team Illuminettes behaalt WJK-limiet

NOTTINGHAM – Van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 maart 2020 vond in de Motorpoint Arena in het Britse Nottingham voorlopig één van de laatste internationale sporttoernooien plaats in Europa, de wereldkampioenschappen voor junior synchroonschaatsteams (WJK). Met deelname van gekwalificeerde teams van elk zestien schaatsers uit negentien landen, waaronder Team Illuminettes van KRV Kids on Ice uit Eindhoven namens Nederland. Onder luide aanmoediging van een trouwe schare Oranje-supporters, met een joker als mascotte, toonde het team progressie en leverde een mooie prestatie op het sportfestijn van pracht en praal op het ijs, dit keer in de context van de kafkaiaanse setting van een wereldwijde pandemie. De Amerikaanse schaatsfederatie haalde haar twee teams terug naar huis voordat de mondiale titelstrijd begon en het team uit Spanje mocht haar lang voorbereide WJK-optreden tot haar grote spijt niet afmaken. 
]

In de stad van de legendarische volksheld Robin Hood startte Team Illuminettes als achtste team in de eerste ronde met de korte kür. Het behaalde 28,89 punten, de vijftiende score. Op de Lumière Cup thuis in Eindhoven december 2019, waar ze zich kwalificeerden voor dit WJK, behaalde het team 20,83 punten. Voor de lange kür behaalde Team Illuminettes voor eigen publiek 56,81 punten. Dat wist het team nu in Nottingham te handhaven en iets te verbeteren (56,90) wat hen ook een veertiende positie in dit onderdeel opleverde. Totaal een grote sprong vooruit van 77,64 naar 85,79 punten voor de vijftiende plaats in het allround-klassement, met vier teams achter zich: Team Zagreb Snowflakes uit Kroatië, Team Starlight uit Zwitserland, Team Amorice uit Turkije en Team Mirum uit Spanje dat halverwege teruggetrokken werd en de tweede, vrije kür niet meer heeft kunnen schaatsen. Hoofdtrainster Angelique Visser is trots op de knappe prestatie van het Eindhovense team ondanks blessures en wil met de schaatsers er hard voor werken om deze positie vast te houden als volgend WJK alle teams weer op het ijs staan.

De strijd om de wereldtitel werd gevoerd door de teams uit Finland en Rusland op het scherpst van de snede. Titelverdediger Team Junost uit Russia zette de beste korte kür neer maar werd derde met de vrije kür, maar Team Fintastic uit Finland wist dat ook omgekeerd te doen waarbij ze net exact 0,71 punt meer wisten te scoren voor het goud: 205,94 versus 205,23 punten. Hun landgenoten in Team Mystique zetten de vierde score met de eerste kür en de tweede score met de lange kür, maar verloren de strijd om het brons van Team Crystal Ice uit Rusland die het omgekeerde deden met de küren, waarbij het om een nog minimaler verschil ging (0,04 punt) om je vingers bij op te eten: 200,05 versus 200,09 punten. De Canadese teams die wel meededen, Team Nexxice en Team Les Supremes, wisten de 200+punten-grens niet te passeren en kwamen niet verder dan de vijfde en zesde plaats in het allround klassement. Daar achter volgden de twee teams van Zweden, een Pools team, een Brits team, een Tsjechisch team, een Hongaars en een Australisch team dat ver van huis verkeerde in deze onzekere tijden.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en tekst

Van het succes kon niet lang nagenoten worden. Terug in Nederland keerde het team terug in de realiteit van een land in quarantaine vanwege de wereldwijde griepepidemie veroorzaakt door het COVID-19-virus, waarbij met name de provincie Brabant het zwaar heeft te verduren. De presentatiemiddag van KRV Kids on Ice  Eindhoven op 22 maart 2020, waarbij ze zouden worden gehuldigd en de senioren in Team Illumination uitgezwaaid, gaat niet door. De WK synchroonschaatsen voor senior teams die plaats zouden vinden in Lake Placid, VS, zijn afgelast, met een kleine kans dat het wellicht dit jaar nog kan plaatsvinden. De internationale schaatsfederatie heeft een slag om de arm gehouden. Hoe dan ook, een abrupt en bizar einde aan een sportseizoen die zo veelbelovend verliep tot vorige maand. Al zijn er teams die het met nog minder moeten doen.

De twee teams van de Verenigde Staten, Team The Skyliners en Teams Elite, trokken zich terug. Ze arriveerden begin van de week in Groot-Brittannië, maar door het uitroepen van de pandemie door de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) en de groeiende zorgen over de reis- en vliegmogelijkheden besloot de Amerikaanse schaatsfederatie ze op woensdag 11 maart 2020 terug te laten reizen naar de V.S. nog voordat de WJK begon. “De veiligheid van onze atleten en delegatie staat boven alles. Met de onzekerheid in de snel veranderende omstandigheden wereldwijd door het virus, vonden wij dat we het best onze mensen naar huis moesten brengen. Het was een heftig besluit voor onze jonge atleten, we zijn er trots op hoe ze met deze uitdaging zijn omgegaan.”

Voor het Spaanse team Tanto Mirum uit Madrid eindigde een lang seizoen en traject van voorbereiding, kwalificatiestrijd, crowdfunding en toeleven naar de WJK in een nachtmerrie. Na het rijden van de korte kür op vrijdag 13 maart 2020 werd het team door tussenkomst van het Spaanse sportministerie en de schaatsfederatie van hun land uit voorzorg naar huis gehaald. Ze hebben zich van de WJK moeten terugtrekken en hebben de lange kür niet kunnen rijden. Een lang gekoesterde droom waar ze hard voor gewerkt hadden, hebben ze moeten laten varen. Op hun Facebook-nieuwspagina beschreef het team wat de terugtrekking voor hen betekende en hoe ze ermee proberen om te gaan.

“De situatie in ons land is ernstig en we begrijpen dat deze maatregel is genomen voor onze veiligheid en gezondheid, al zijn we ook heel verdrietig en teleurgesteld […] We bevinden ons in een parallel universum, nog niet in staat om alles wat gebeurd is te verwerken maar willen wel de realiteit waardig en met lef onder ogen zien. Al hadden we zelf liever de vrije kür geschaatst en moeten we ons sportseizoen op de meest vervelende manier abrupt afronden, toch beseffen we dat de gezondheid en het welzijn boven alles gaat. We hebben gehuild en gebaald… Alles waar we voor gewerkt hebben, alles waar we voor gestreden hebben, alles waar we doorheen gingen om op de WJK te kunnen staan. Het lijkt op een nare droom… alsof alles in een zwart gat verdwijnt… We weten dat we daarmee niets mee opschieten, sterk moeten zijn en moeten kijken naar wat we bereikt hebben, niet naar wat we kwijt raakten. Alle ervaring, vrienden en discipline die we er mee kregen. Het is jammer dat het zo eindigde, maar we blijven positief en bij elkaar en gaan strijden en nog harder werken om op het volgende WJK er weer te kunnen staan.”

Meer informatie over de WJK synchroonschaatsen 2020, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de internationale schaatsfederatie ISU.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits beeldcitaten (inclusief cover) © KRV Kids on Ice Eindhoven/© Team Illuminettes/© Lumière Cup 2019; © Team Fintastic Finland; © Teams Elite USA; © Team Skyliners USA; © Team Mirum Majadahonda Spanje

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.