Kandidaten GymPOWER Awards 2019

Kandidaten GymPOWER Awards 2019

ALMERE – ‘Developing story’ – Wereldwijd kunnen we allemaal nu ieder op z’n eigen plek een bijdrage leveren om elkaar door deze crisis heen te helpen. Velen aan het strijdfront, op de vitale plekken in onze samenleving, om te zorgen dat het leven kan blijven doorgaan nu en later als we hier doorheen zijn gekomen. Maar ook velen aan het thuisfront die online initiatieven nemen om zichzelf en anderen te helpen fysiek en mentaal fit, weerbaar en gezond te blijven nu alle sport komt stil te liggen. Het is gigantisch, hartverwarmend en diep ontroerend hoeveel dat er zijn. De sportredactie van GymPOWER sluit zich daarbij aan met wat we kunnen en hoopt ieder hiermee een hart onder de riem te steken om vol te houden totdat we weer elkaar kunnen ontmoeten in de vele sportarena’s waar we deze bijzondere verhalen optekenden en mooie beelden mochten maken: “Apart but together!” #Elkedageenstapvooruit

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon

Stichting GymPOWER heeft besloten de GymPOWER Sport & Media Awards 2019 online voort te zetten. Geen beter moment om terug te kijken op 2019 en alle herinneringen op te halen aan een geweldig sportjaar. De vakjury kwam bijeen en wees uit de inzendingen, nominaties en publicaties per categorie uit de circa dertig sporten die GymPOWER volgt, de kandidaten aan. In totaal zestien categorieën waarin de meest bijzondere prestaties en momenten hun waardering en erkenning zouden krijgen, eerst op het GymPOWER Sportgala dat gepland stond voor 1 maart en later 19 april 2020 in Topsportcentrum Almere. Door de griepgolf en daarenboven de wereldwijde virus-uitbraak die alle voorbereidingen onmogelijk maakten en stil legden, is dat omgezet naar een online actie. Ooit komen we weer bij elkaar en bouwen we alles weer op.

In de setting van dit moment en de nieuwe inzichten die je door deze crisis krijgt, kunnen we bij het terugkijken niet anders concluderen dat elke sporter en ieder die dat mogelijk maakte en in beeld hielp brengen, helden zijn die alle waardering en erkenning verdienen voor de inspanningen, opofferingen, passie en moeite om de artistieke, gymnastische en acrobatische sporten gezicht te geven en op de kaart te zetten. Ze vertegenwoordigden alle andere sporters, begeleiders en supporters die op elke andere plek en moment ongemerkt  en buiten de spotlights hun bijdrage leverden, zodat er enkelen regionaal, nationaal, internationaal en mondiaal konden uitblinken en schitteren. Uiteindelijk is sport een kwestie van ‘one team, one goal, one mission’! Laat de GymPOWER Sport & Media Awards dit jaar het doel dienen om ze allemaal te eren: sporter, trainer, ouder-familie-vriende, vrijwilliger, bestuurder, supporter, toeschouwer, sportliefhebber, verslaggevers, beeldmakers, school en werk, en wie ook die bijdroeg het mogelijk te maken dat we allemaal goed bezig konden zijn.

GymPOWER Sport & Media Awards 2019

2019 was zeker een bijzonder sportjaar. Het nieuws dat onze sportredactie op de GymPOWER-media kon brengen werd voornamelijk op drie manieren gevoed. Ten eerste met verslagen en beeldreportages op locatie onder persaccreditatie. Ten tweede door live of op afstand, via internet, livestream of andere media één of meerdere sporten te volgen en dit in beeld te brengen door nieuwsberichten, blogs, vlogs, columns en/of (beeld)interviews. Ten derde door ingezonden persberichten van clubs, bonden en organisaties in de sport. In een jaar waarin we zelf moesten strijden om GymPOWER overeind te houden omdat de oude website en tien jaar werk verloren ging, was elke bijdrage en support goud waard!

Meer dan ooit was GymPOWER ter plaatse aanwezig bij voor-, kwalificatie- en plaatsingswedstrijden voor NK’s, WK’s en EK’s als bij grote (inter)nationale (titel)toernooien van elke sport, mede door de inspanningen van vele verslaggevers en sportliefhebbers, en kon zo de sport in zowel breedte als hoogte, in beeld brengen en in perspectief plaatsen. Wij stonden met onze neus boven op het nieuws en bovenop de feiten. Zo konden de mooiste, spannendste, bijzonderste of heftigste momenten, verhalen en beelden opgetekend worden en gebundeld worden in het GymPOWER Sportmagazine en het GymPOWER Sportjaarboek 2019. Om bij te dragen aan wat tenslotte het ultieme doel voor een sporter en verslaggever is: iedereen tonen hoe de sport wordt beoefend en wat hun beleving daarbij is.

Categorie 1 ‘Sportmomentum van het jaar’

Een momentum is meer dan alleen een vuist omhoog, of schreeuw naar het publiek. Het is in het hier en nu waarop een sporter of team vanuit alle zweet en de tranen in de voorbereidingsfase dat ene moment pakt en tilt naar de glorieuze, belangwekkende of emotionele kansen of successen die daaruit volgen en misschien wel bijdragen tot de sportgeschiedenis. Welk moment was bepalend voor elke sport en in welke artistieke sport hadden ze hét sportmomentum van 2019 te pakken?

Deze diashow vereist JavaScript.

In de acrobatische gymnastiek werd de landbrede (coaching)power van deze sport wederom bewezen door een Nederlandse delegatie die nog nooit zo groot en in de hele breedte zo succesvol was als in 2019: met veertien teams bij de Europese kampioenschappen in Holon, Israël, die het maximaal aantal haalbare finaleplaatsen en twee medailles mee naar huis namen; twee teams waren ook op de Europese Spelen & het Testevent waar ze een bronzen medaille en finaleplaatsen behaalden. Mooi dat een sport die internationaal zo leeft en schreeuwt om Olympische erkenning het ook in ons land zo goed doet! Bij cheerleading draaide het in 2019 om het besef dat voor het realiseren van de Olympische droom voor Nederland alle partijen moeten gaan samenwerken. Er gloorde hoop omdat de wil daartoe werd uitgesproken en gezocht werd naar de mogelijkheden tot een dialoog. De vraag is of deze grote kans daadwerkelijk gepakt is. Bij voltige, acrobatiek op een (galopperend) paard, mondde het traject van een nieuw nationaal juniorenteam o.l.v. bondscoach Diana van Klaveren wederom uit in de kwalificatie voor de mondiale titelstrijd in eigen land. Dat moment van grote vreugde was onvergetelijk. De jeugd heeft de toekomst!

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook paalsport bloeide en groeide in Nederland in 2019. Mede door de activiteiten van de Nederlandse sportbond PBN – binnen de eigen internationale sportfederatie uitgeroepen tot sportbond van het jaar – en vele initiatieven van de diverse paaldans- en sportscholen in Nederland worden de sport en haar verschillende disciplines steeds verder erkend en gewaardeerd. De kinderschoenen zijn ontgroeid en tijdens de NK durfde een nieuwe generatie talenten de oudere generatie met wereldtoppers uit te dagen, maar ook zij investeerden steeds meer als coach hun expertise in de volgende generatie talenten. Luchtacrobatiek kreeg landelijk en wereldbreed voet aan de grond als zelfstandige wedstrijdsport en showdiscipline en er werden nieuwe horizonnen ontdekt en de grenzen van de zwaartekracht verder verkend, zoals met Sky diving die de link tussen artistieke c.q. gymnastische sporten en springsporten aantoont.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het kunstrolschaatsen zette zich in 2019 op de kaart met bijzondere choreografieën en diverse goede prestaties op (inter)nationale (titel)toernooien, waarbij Team Nederland op de World Roller Games het meest van zich deed spreken, met zowel topprestaties als choreografieën. Dat het het investeren in het upgraden van het nationale niveau en het organiseren van internationale toernooien in eigen land naast hoogwaardige NK-competities een goede voorbereiding geeft op grote titeltoernooien werd bewezen in meerdere sporten, zoals bij twirl met de Dutch Open van de NTSB en de bij de NTSB on Tour, bij het trampolinespringen met de Aalsmeerse Flower Cup, bij het kunstwielrijden met de interland in Heerlen en bij het toestelturnen via de DG The Finals c.q. de NK in Ahoy en DG The Trials c.q. interlands in Heerenveen die de Oranje turnsporters in hun kracht zetten onderweg naar de WK in Stuttgart waar uiteindelijk vijf Olympische tickets werden veroverd. De artistieke en acrobatische fietssport kreeg nieuwe horizonnen door het Nederlands succes met freestyle BMX op de World Urban Games en bij het rhönradturnen ging alle aandacht uit naar de deelname van Team Nederland aan hét internationale titeltoernooi van 2019, de World Team Cup, voor het eerst gehouden in Japan.

In de danssporten zag je in 2019 de beweging dat dansers, teams, clubs en studio’s in alle stijlen en vormen de knop omdraaiden en weer naar hun roots teruggingen, een comeback maakten of juist het ‘next level’ pakten om hun sport en zichzelf beter op de kaart te zetten en verder te ontwikkelen. Ze willen geen sluitpost meer zijn maar de hoofdact!

De ritmische gymnastiek kwam in 2019 tot leven als nooit te voren en bloeide op met mooie toernooien en competities in eigen land, regelmatig verrassende topprestaties in het buitenland en een beloftenselectie met talentvolle gymnastes met dito status die nu aan buitenlandse FIG-wedstrijden mogen meedoen. Een wereldwijde primeur was het top-initiatief van de AmsterdaMMasters om een herencompetitie op te nemen in haar programma en daarmee een lans te breken voor de internationale beweging onder leiding van GR-ADE die in deze Olympische sport het laatste ongeëmancipeerde bastion in de sportwereld tracht te emanciperen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het kunstrijden kan ook bogen op een nieuwe generatie talenten in alle disciplines, van solo- en paarrijden tot showrijden en synchroonschaatsen en het ijsdansen, die met de impuls van de sterren van weleer en de coaches van nu meer dan ooit schitterden op diverse (inter)nationale (ISU)-toernooien en podia en hun sport op de kaart zetten, zoals op de Challenge Cup, de KNSB Finales en de Lumière Cup, met een spannend en mooi voortraject zowel voor de senior en junior solorijders en paren als de synchroonteams richting WK.

Deze diashow vereist JavaScript.

Net zoals bij de acrobatische sporten die sinds 2019 ook in Nederland bij de KNZB een eenheid zijn gaan vormen als ‘Aquatics’ en ook beter bekend staan als ‘synchro’ en ‘diving’. Bij  het synchroonzwemmen het Nationaal Duet met Noortje & Bregje de Brouwer onder leiding van bondscoach Esther Jaumá Cayuela Olympische kwalificatie dichterbij dan ooit heeft gebracht en daarmee vele jonge talenten in deze sport inspireerden. Bij het schoonspringen breidde het internationale succes zich onder leiding van bondscoach Edwin Jongejans en Ramon de Meijer zich verder uit, met nog een Europese titel en de Olympische kwalificatie voor Inge Jansen en Celine van Duijn. Ook de opmars van de Masters in 2019 viel op en de sport groeide ook dankzij de mix met ander gymnastische sporten door met ‘High Diving’ en freestyle ‘X-diving’.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij het trampolinespringen toonden finaleplaatsen op de European Games, WK & Testevent in Tokio, de WAGC, de Aalsmeerse Flower Cup en diverse internationale toernooien aan dat de sport in Nederland nog steeds veel talent kent in elke leeftijdsklasse en op elk niveau. Ondanks een besluit dat haar bestaansrecht als topsport leek af te pakken, is de steun van iedereen binnen en buiten de trampolinewereld met een hart voor de sport overweldigend en inspirerend. Meer dan ooit is er gestreden om bijzondere prestaties en activiteiten neer te zetten om de sport neer te zetten, onder leiding van bevlogen trainers en begeleiders in elke club en op landelijk niveau. Uniek is wat de heren in 2019 naast de dames lieten zien: dat ook zij meetellen in de top van Nederland en kunnen bijdragen in de ontwikkeling van de sport. Dubbelminitrampolinespringen (DMT), internationaal zeker net zo serieus genomen als het trampolinespringen, is in Nederland ook al niet meer ‘klein’ te noemen. In 2019 nam ook deze sport de overtreffende trap met een verdubbeling van de competitie in elk aspect. Last but not least profileerde teamgym zich in de gymsportwereld duidelijk met regionale trainingen, een spannend EK-selectietraject, een combiteam dat met drie onderdelen (inclusief groepsdans) internationaal goud won in Denemarken maar ook groeiende belangstelling, initiatieven en kwaliteit op clubniveau kent.

In 2019 voegde zich een nieuwe sport toe aan de gymnastische familie tot op de hoogste niveau met Olympische ambitie: parkour en freerunning. We leerden de talenten en helden kennen uit deze sportwereld, waarbij Nederland vele toppers telt, vrije geesten die op elk niveau en in en buiten wedstrijdverband zich inzetten om zichzelf en andere mensen in beweging te brengen.

Nog vijftien categorieën te gaan, waarin nog veel meer sporters en sporten aan bod komen:

Categorie 2 ‘Troostmoment van het jaar’

Categorie 3 ‘Skill of trick van het jaar’

Categorie 4 ‘Sportpersoonlijkheid van het jaar’

Categorie 5 en 6 ‘Prestatie van het jaar’

Categorie 7 en 8 ‘Revelatie van het jaar’ 

Categorie 9 ‘Coach en trainer van het jaar’

Categorie 10 ‘Jurypower va het jaar’

Categorie 11 ‘Choreografie van het jaar’

Categorie 12 ‘Sportevenement van het jaar’

Categorie 13 ‘Sportinitiatief van het jaar’

Categorie 14 en 15 ‘Sportverslag van het jaar’ 

Categorie 16 ‘Alarmbel van het jaar’.

Wordt vervolgd. 

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Vakjury GP Awards | Credits beelden en beeldcitaten: GymPOWER verslaggevers en correspondenten genoemd in elk verslag en artikel op de media van GymPOWER die deze sportmomenten bespraken en/of de verslagen onder persaccreditatie weergaven

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.