Yasmin van Es maakt beloftestatus waar

Yasmin van Es maakt beloftestatus waar
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Yasmin van Es tijdens NK 2019 in Sportpaleis Rotterdam Ahoy

HOOFDDORP – Yasmin van Es van Rhythmic Dreams Gymnastics Academy is één van de kandidaten die de vakjury gekozen werd voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019-verkiezing. De Nederlands kampioene van 2018 die vorig jaar één van de ritmisch gymnastes was die een unieke NOC*NSF-beloftestatus toegekend kreeg van gymnastiekunie KNGU/DG, was een mooi voorbeeld van hoe het initiatief van de Landelijke Technische Commissie van de KNGU om de sport RG in Nederland weer groot te maken, goed uitpakte. Ook Van Es moet vanwege de maatregelen om de corona-pandemie te bestrijden, nu thuis blijven en zo goed mogelijk haar conditie zien bij te houden voor betere sporttijden. De eerste topmomenten waren meteen ook de laatste voor dit seizoen en dat moet ze zien te verwerken nu. GymPOWER sprak met haar wat dit allemaal voor haar betekent en wat zij voor andere ritmisch gymnastes kan betekenen.

Deze diashow vereist JavaScript.

We schrijven 28 februari tot en met 2 maart 2020. De Sosnowiec Winter Cup vindt nog gewoon doorgang in Polen en niemand die kan bevroeden dat dit de allerlaatste RG-wedstrijd van dit seizoen zal zijn. Het is een internationaal RG-toernooi, qua niveau vergelijkbaar met de Luxemburg Cup, waaraan diverse ritmisch gymnastes deelnemen waaronder ook Yasmin van Es met nog zes clubgenotes van RDGA uit Hoofddorp. Na de opening van haar wedstrijdseizoen en haar gouden medaille op de Open Kampioenschappen in Essen, Duitsland, is ze in topvorm.  Net als een jaar eerder op de AmsterdaMMasters 2019 waar ze in de internationale finale stond van drie onderdelen, lint, knotsen en hoepel alsmede op de NK 2019 in Rotterdam Ahoy waar ze individueel brons pakte en zilver met groep, is de focus en het plezier in haar sport van haar gezicht af te lezen. Haar beste onderdelen zijn, net als in Amsterdam en Rotterdam en Essen lint en knotsen, maar het mooiste moment in dit weekend vindt ze de speciale extra training met de Olympisch kampioene van 2016 en voormalig ritmisch topgymnaste Margarita Mamun.

Toernooi in Polen en Masterclass Margarita Mamun

Aan GymPOWER legde Yasmin van Es waarom: “Aan het eind van de laatste wedstrijddag werd er een masterclass georganiseerd, waar iedereen van RDGA aan mee heeft gedaan. Allereerst werd er een masterclass gegeven voor gymnasten van 2010 en jonger. Daarna waren wij aan de beurt. We deden een snelle warming-up en gingen daarna aan de slag met bal, waarmee we ontzettend leuke en speciale technieken deden. Waar Margarita Mamun met name op lette, was dat alle bewegingen in een vloeiende beweging werden uitgevoerd. Netheid was dus enorm belangrijk. Na de masterclass was er, per club, nog even tijd om met haar op de foto te gaan. Tijdens de masterclass was ze erg attent en behulpzaam. Ze liep dan ook gedurende de training bij iedereen langs om je tips te geven.”

Voor Yasmin van Es, die zoals bekend voor degenen die haar beter kennen heel sociaal is, was ook het groepsgevoel tijdens het RG-weekeinde in Sosnowiec heel belangrijk: “Dit was mijn eerste wedstrijd in Polen en het is altijd leuk om een nieuwe wedstrijd mee te maken. De wedstrijdvloer was mooi aangekleed en de sfeer was gezellig. Ik keek er vooral naar uit om deze wedstrijd te doen omdat we het met een groot deel van de club mee konden maken. Samen ervaring opdoen is ontzettend leerzaam en gezellig. Het was prettig om in zo’n fijne sfeer een wedstrijd te draaien. Ik kan dan ook met heel veel plezier terugkijken op deze reis.”

Beloftestatus heeft nut gehad voor Yasmin van Es

Op 1 april 2020 heeft de LTC van de KNGU/DG weer een nieuwe selectie met dertien talenten in diverse leeftijdsgroepen van vijf RG-clubs bekendgemaakt die weer in aanmerking komen voor de NOC*NSF-beloftestatus. Daaronder ook drie clubgenotes, waaronder haar zus, Laila van Es, waar ook RDGA met recht trots op is. Zelf heeft Yasmin besloten in het nieuwe seizoen 2019-2020 niet meer deel te nemen aan de belofteselectie van de Nederlandse gymnastiekunie.

Hoe belangrijk was deze status voor haar ontwikkeling en die van de RG-sport in Nederland? Yasmin van Es: “Het heeft zeker zijn nut gehad. Trainingen en wedstrijden doe ik momenteel voor eigen plezier en eigen ontwikkeling. De gezamenlijke trainingen vind ik een heel goed initiatief. Door de belofteselectie leer je samenwerken met andere gymnasten (en trainsters), waardoor je veel informatie kan delen. Je werkt met elkaar naar een doel en probeert hiermee het uiterste uit jezelf te halen. Voor nu zal het nog erg lastig zijn voor Nederlandse gymnasten om zich te kwalificeren voor Olympische Spelen, eerst moeten we weer staan op EK’s en WK’s. Er wordt progressie gemaakt om naar dit soort wedstrijden toe te werken. Dat is heel leuk om te zien. Naar mijn mening heeft Nederland op dit moment hele leuke, fanatieke gymnasten die veel in hun mars hebben. Wellicht worden de Olympische Spelen voor deze sport, voor ons dus, ooit wel weer mogelijk…”

Dankbaar voor inspiratie en motivatie trainsters

In 2019 deed ook RDGA het als club weer goed en zijn je trainsters Lisa Vos en Ilse Huiskens als voormalige topgymnastes genomineerd als coaches van het jaar omdat ze – bij het opbouwen van een jonge topclub met een eigen jaarlijks internationaal toernooi – een goede mix weten te maken van enthousiasme en haalbare doelen.

Dromen komen uit bij eerste Dream Cup

Hoe is het voor Yasmin van Es te trainen bij deze topclub: “Lisa en Ilse doen altijd ontzettend veel voor de club, net zoals dit en vorig jaar. Ook buiten de trainingen om zijn ze enorm veel bezig met het voorbereiden voor en evalueren van trainingen en wedstrijden. Er wordt naar elke gymnaste persoonlijk gekeken wat er nodig is; oefeningen, aparte trainingsschema’s en wedstrijdvoorbereidingen. Ze staan elke training weer met volle energie in de zaal en doen hun uiterste best om iedereen met veel plezier en doorzettingsvermogen te laten sporten. Ik ben ze daarom ontzettend dankbaar voor alles wat ze doen voor de club.”

NK-weekend in Rotterdam Ahoy mooiste moment

Dat is voor een gymnaste natuurlijk ook van belang voor de motivatie, omgaan met spanning en de technische beheersing van de onderdelen… Yasmin van Es: “De laatste week voor een wedstrijd speelt voor mij een belangrijke rol. Als die trainingen goed zijn gegaan, ga ik al met een veel beter gevoel naar de wedstrijd toe. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk druk op de wedstrijd en prestatie te leggen. Uiteindelijk wil je ervaring opdoen en streef je naar vooruitgang van jezelf. Ik vind met name lichaamselementen mooi om te zien. Het leukste is dan om een moeilijk element te oefenen en daar vervolgens een techniek met materiaal bij te bedenken. Zo vind ik bijvoorbeeld de ‘penche’ en ‘fouete pirouette’ tof om te oefenen. Mooie hoge sprongen vind ik ontzettend gaaf om te zien zoals bijvoorbeeld van Vlada Nicolchenko. Terugkijkend op 2019 denk ik dat het weekend van het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam Ahoy het mooiste voor me was. Om je met zo veel gymnasten van een club te kunnen plaatsen en er samen mee te kunnen doen, is natuurlijk geweldig!”

Succesvolle tweede Dream Cup in SKWA

Dat moet ook de ritmisch gymnaste nu allemaal missen in deze moeilijke tijd voor de sportwereld, maar als topsporter laat ze zich niet uit het veld slaan. Yasmin van Es: “Het is een rare tijd met veel onzekerheid. Helaas staan de trainingen in de sporthal en de wedstrijden op dit moment stil, maar onze gezondheid en veiligheid staat natuurlijk boven alles. Voor nu kunnen we thuis fanatiek doortrainen. Zo worden er bij RDGA veel online trainingen gegeven en krijgen we dagelijks leuke oefeningetjes met materiaal toegestuurd. Voor alle sporters zou ik zeggen: blijf vooral met veel enthousiasme thuis doortrainen en neem, nu het juist kan, je rust. Want zo staan we, zodra we weer mogen, fit en met veel energie in sporthal. Oh en goed de handen blijven wassen natuurlijk!”

Eén van de hoofdrollen op AmsterdaMMasters 2019

Je ziet momenteel stretchfilmpjes en andere visuele trainingen online verschijnen. Het is duidelijk dat de Nederlandse ritmisch gymnastes staan te trappelen om weer aan de wedstrijden deel te kunnen nemen, zoals hopelijk het internationale toernooi AmsterdaMMasters (met ook een wereldwijd unieke herencompetitie) dat voorlopig onder voorbehoud uitgesteld is tot 4 en 5 juli 2020.

Om de sfeer erin te houden bovenaan dit artikel nog een keer het GymPOWER-beeldverslag van vorig jaar, met ook Yasmin van Es in één van de (Nederlandse) hoofdrollen.

Meer is te vinden op de website en Facebook-nieuwspagina van Rhythmic Dreams Gymnastics Academy in Hoofddorp, alsmede de Facebook-nieuwspagina van de LTC RG van de KNGU/DG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst, interview en beelden AmsterdaMMasters 2019 © Casper Beijn | Credit sportfotografie onder persaccreditatie © GymPOWER: (foto)journalist © Therry da Silva | Credit foto erepodium NK 2019 in Rotterdam Ahoy: sportfotograaf © Bart Treuren/RGym.eu onder eigen accreditatie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.