Ieder synchroteam wint op online WK

Ieder synchroteam wint op online WK

EINDHOVEN Op 3 en 4 april 2020 vindt toch het WK synchroonschaatsen plaats, met de nadruk op vindt. Want dankzij het initiatief van het Franse en Canadese team is er in de sportwereld tijdens deze Corona-pandemie een mooie primeur: het virtuele WK online, de ‘Virtual Synchronzied Skating Worlds 2020’. Vandaag is ieder team een winnaar, al zijn ze niet zoals gepland in Lake Placid, VS. 

GymPOWER sprak vooraf met de captain van Team Illumination van KRV Kids On Ice uit Eindhoven, Claudie Verdonschot, over een bijzonder sportmomentum, dat bij sommigen van ons het bijzondere ‘Live Aid’ in herinnering brengt, dat toeschouwers van over de hele wereld samen bracht en veel internationale verbondenheid en aandacht genereerde, net als nu, voor het sportteam uit Eindhoven dat kandidaat gesteld is door de vakjury voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019.

Nederland lootte derde shift met Finland en Frankrijk

Vanavond vrijdag 3 april 2020 zitten alle teams voor het scherm om op volgorde de ingestuurde filmpjes van de korte kür te bekijken, op minstens 1,5 meter afstand van elkaar. Morgen zaterdag 4 april 2020 de lange kür. Het namens Nederland uitkomende Team Illumination van de club Kids On Ice lootte de derde shift en is te zien tussen de teams van de twee toplanden Finland en Frankrijk.

Het seniorenteam Illumination van Kids On Ice, plaatste zich in het voorseizoen knap voor de WK. Met steeds verbetering van de PB-score en een knappe tweede plek op de internationale Grand Prix de Steel City Trophy in Groot-Brittannië, met bijna op de magische grens van 100 punten in de vrije kür. Wat hadden ze er dus veel voor over gehad om nu in Lake Placid te zijn. Dankzij dit initiatief van de Frans club de Zoulous en het Canadese Nexxice, zijn ze dat ook, in gedachten.

Gezond blijven is van levensbelang, verbonden ook

Natuurlijk is er begrip voor het besluit van de ISU om de WK af te gelasten en gezond blijven is van levensbelang, maar dat neemt niet weg dat je op dit moment als schaatsster graag in de arena had gestaan, onder luide toejuichingen van het publiek en de (Nederlandse) sportfans om de wedstrijd van je leven te rijden. Vrijdagavond 3 april 2020 voelt iedereen zich dit seizoen nog één keer verbonden en staat online als één achter de sport, in gedachten bij ieder team.

Team Illumination had vanavond graag haar beste kür ooit laten zien. De schaatsers waren er meer dan klaar voor. Totdat het Corona-virus spelbreker werd. Na gelukkig geen besmettingen, na de laatste internationale wedstrijd in Milaan, veilig weer thuis, beleeft captain Claudie Verdonschot van het team deze dag met gemengde gevoelens. Geen Whiteface Olympic Center in Lake Placid, maar de huiskamer, of misschien wel een afgehuurde bioscoopzaal of drive-in waar ieder teamlid op gepaste afstand vandaag naar het scherm kijkt: “We gaan zeker iets bijzonders regelen.”

Door zelfde passie voor sport WK samen beleven

Teamleden Michelle de Brouwer, Tara-Ann Daamen, Izzy Davey, Dionne Egelmeers, Ingvild Geenen, Anouk Goossens, Moïra Heuts, Eline van Hoof, Demi Hurkmans, Nalino Karsmakers, Joni Latour, Kiki Neggers, Dakota Pellemans, Thijs Resseler, Marieke van Rooijen, Jessica de Roos, Lisanne Szlapka, Minke de Vaan, Claudie Verdonschot en Julie Wieringa hebben zeker contact met elkaar, maar beleven hún WK voor het eerst in de geschiedenis vanaf de zijlijn, denkend aan de woord van hoofdtrainster Angelique Visser: “Ready for new experiences with a shared passion in a big strong synchro family?!” Eigenlijk bedoeld voor het aantrekken van nieuwe teamleden.

Captain Verdonschot: “Wat een aparte gelegenheid om elkaar zo te spreken inderdaad. We zijn allemaal gezond, allemaal thuis natuurlijk. Er was wel een meisje uit het Zwitserse team op het junioren-WK, die besmet was en Corona heeft. Daarom hebben alle junioren twee weken in quarantaine gezeten na dat junioren WK. Wat een gedoe allemaal! Maar nu dan een virtueel WK, leuk. Het Canadese team Nexxice had een idee op touw gezet en alle teams benaderd of ze een video van de korte en de lange kür wilden insturen van dit seizoen, eigenlijk wat je nu op de WK zou laten zien.”

Virtual World Championship Synchronized Skating

Ze hebben een heel YouTube-channel aangemaakt, vertelt Verdonschot: “Een ‘Virtual Worlds’ en vandaag is het korte kür-dag voor wat we anders vandaag in Amerika zouden hebben laten zien. Het Franse team, de Zoulous, hebben een ‘starting order’ gemaakt, na een door hen verrichtte draw, loting, gisteren. Leuk dus dat er een echte startvolgorde is en dat we er zo mee bezig kunnen zijn. Het gevoel is heel dubbel, het liefst hadden we daar op de echte WK gestaan, in een groot stadion, met veel toeschouwers en de kans om het beste van onszelf te laten zien.

Nu zitten ze thuis, maar hebben hun laatste kür voor nu op de Steel City Cup in Groot-Brittannië gereden. “Dat was voor ons echt supergoed en gaf een supergevoel, mét een mooie score natuurlijk. Dus dat is wel iets waar we ons nu aan optrekken, dat we het daar zo supergoed hebben gedaan en hebben kunnen afsluiten met een zilveren medaille. Dat is voor ons een troost.” Tijdens de WK horen we de commentator roepen na de kür van Illumination: ‘Wauw! 13 punten boven het persoonlijk record!’

Korte kür zal even goed zijn als op Steel City Cup

Verdonschot: “Als je dan de kür en de punten terugziet, denk je ‘Wow, we hebben het echt heel goed gedaan! We hebben de dingen kunnen laten zien, die we wilden laten zien’. T Is nog veel beter dan ik had gedacht.” De kür van vanavond zal zeker niet slechter zijn dan in Groot-Brittannië, en beter zou al helemaal knap zijn! Het belangrijkste nu is dat de küren in het synchroonschaatsen ook een verhaal hebben, een boodschap, die heel mooi past in deze tijd. “Ja, onze korte kür laat een love story zien waarin je je er doorheen slaat als je er samen voor staat en er dan sterker uitkomt!”

Monique de Brouwer-Keij, die de PR voor Kids On Ice verzorgt, probeert het vandaag ook positief te bekijken: “Het zal een moeilijke dag zijn vandaag en morgen voor de rijdsters, maar zelfs de opening is heel mooi. We hebben nu toch de kans gehad op een bijzonder einde van ons wedstrijdseizoen. De verbondenheid is groot.” 

Voor wie ook een kijkje wil nemen en genieten van deze prachtige sport, hier de link naar de speciaal ingerichte pagina op YouTube. De volgorde is volgens loting. Vergeet de officieuze opening niet!  #teamillumination  #staysafe  #stayhome  #stayhealthy #worlds2020  #synchronizedskating

Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van Kids on Ice Eindhoven.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit beelden © Virtual ISU World Synchronized Skating Championships 2020

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.