Holland’s Got Talent zoekt (sport)talenten

Holland’s Got Talent zoekt (sport)talenten

AMSTERDAMadvertorial & interview Voor de grootste èn meest gevarieerde talentenshow van Nederland is de zoektocht gestart naar o.a. talenten uit de sportwereld. Jong én oud mag zich aanmelden voor het elfde seizoen van het populaire RTL4-programma. De hoofdprijs is maar liefst (€ 50.000,00 [vijftigduizend euro]!

Ondanks de huidige situatie met betrekking tot het corona-virus, kun je je op dit moment gewoon aanmelden. Het team van Holland’s Got Talent heeft de werkwijze aangepast, zo organiseren zij de pre-audities (voorrondes) nu door middel van video’s en zijn er voor groepen speciale uitzonderingen qua deadline. Uiteraard zullen de opnames pas plaatsvinden wanneer de maatregelen zijn bijgesteld door de overheid (RIVM).  

 

Deze waanzinnige talenten uit de sportwereld deden al eerder succesvol mee: Danielle Bubberman, Bea Lamelas, duo Mira & Ilan en Mizai Kobi (luchtacrobatiek en contorsie); DDF Crew (rope skipping fusion); Boy Looijen en Olivier Bastinck (rhönradturnen en cyrwheel); Quattrobar (groep turners); Agios Vaassen en Theatrobatics (circus, acrobatiek en theater), Trio DaWiCha en Duo DaRo (acrogym), Wilskracht (RG-groep), de Twirl Witches (twirl), Tatjana en Melissa & Enya (Poledance), Mind the Gap (Walljumpers KDO), Sophie Stroes & Caitlin v.d. Heuvel (trampolinespringen), Tobith & Jasmijn (kunstfietsen), b-boy Shisnan en Pressplay SDM (dance) en nog veel meer.

GymPOWER sprak met Marco van Os, Casting Manager en Talentscout Blue Circle voor Holland’s Got Talent.

Hoe houden jullie het hoge niveau vast?

“Het maakt dat we nu ook wat strenger zijn geworden in de voorselecties en dat we toch elke keer blijven zoeken naar iets unieks, zoals van disciplines/acts waar weinigen nog het bestaan van af weten en waar we op de kwaliteit letten maar ook op zoek zijn naar de verrassende acts. Talenten die echt nadenken over de act, hoe het goed zou kunnen werken en dat het net even iets anders is dan wat je normaal gesproken zou verwachten.”

Hoe uniek moet dat ‘iets unieks’ zijn?

“In de breedste zin van het woord. De combinatie van bijvoorbeeld kleding, muziek en talent kan iets helemaal afmaken. Als voorbeeld, bij Britain’s Got Talent had je een Ierse groep tapdansers, helemaal in traditionele kleding. Je verwacht dan een traditionele Ierse dans. En dan opeens wordt er na de eerste twintig seconden de meest hippe muziek die je kan bedenken onder gezet.  Dan heb je echt een soort twist in de act die het verrassend maakt en dan werkt het. Er moet van begin tot eind goed over nagedacht zijn. Daar stond na twintig seconden iedereen op de stoelen.”

Samenvattend: uniek en verrassend?

“Ja, dat vinden we wel. Dat is wel waar het programma voor staat. Dat betekent niet dat het per se groots moet en heel uitgebreid, soms kan het heel klein ook heel goed werken.”

Maakt de aaibaarheidsfactor nog uit?

“Ik denk dat dat niet hoeft uit te maken. Het is natuurlijk wel heel bijzonder als een jong persoon iets heel goed kan, want dan is er talent en dat is zeker wat dit programma is. Dat geldt ook voor mensen die ouder zijn en dingen kunnen die iemand op die leeftijd eigenlijk niet meer zou kunnen… maar dat kan ook in die categorie ertussen en dan maakt het niet heel veel uit.“

We moeten nu met z’n allen binnen blijven?

“Voor ons als programmamakers is het ook een gekke periode, waardoor ook wij hebben moeten besluiten de werkwijze aan te passen. De vorige jaren hadden we pre-audities (voorrondes). Mensen vonden het dan leuk om naar Hilversum te komen en daar werd beoordeeld of hun acts voldeden voor de tv-show. Nu hebben we de aanpassing gedaan dat we werken met pre-audities via video, waarbij we iedereen vragen om een voorstelvideo te maken, maar ook een video van de act die je zou willen gaan doen. Dat vraagt van ons ook aanpassingsvermogen, maar we geloven er echt in dat dat ook prima kan werken.”

Dit is nu wel een bijzonder moment hiervoor?

“Ik snap ook dat mensen nu thuis zitten en denken ‘Wat kan ik nu met m’n vrije tijd? Ik train normaal drie  keer in de week of meer’. Die mensen zouden we juist willen uitdagen om na te gaan denken of je nu wilt meedoen aan Holland’s Got Talent. Te brainstormen. Wat wordt dan mijn plan en hoe kan ik of kunnen we opvallen tussen de andere aanmeldingen? Hoe kunnen we dat creatief brengen? Speciaal nu is er een mooie kans om dat te doen. Het is zeker een teleurstelling dat veel wedstrijden, competities en toernooien zijn afgezegd of verplaatst, maar dat biedt wellicht ook ruimte in de agenda voor diegenen die voorheen zeiden ‘Het kan niet vanwege het wedstrijdseizoen.’”

Hoe kan het dan nu voor groepen werken?

“Voor groepen maken we nu een uitzondering, omdat we ons er bewust van zijn dat die zich onmogelijk samen kunnen voorbereiden en misschien wel tot juni niet samen kunnen komen. Die krijgen als uitzondering de mogelijkheid om hun video later in te sturen. Dat geldt ook voor sommige solisten, omdat je soms attributen nodig hebt waarop je thuis niet kunt oefenen. Die moeten we ook wat extra tijd geven. Maar ze moeten wel aan de voorwaarde voldoen dat we op tijd hun plan van aanpak ontvangen, zodat wij ook weten hoe de act er ongeveer uit gaat zien, hoeveel mensen er mee doen, wat de muziek is en wat ze aan kleding gaan aandoen.”

Wat kun je zeggen van de aanmeldingen?

“Het ziet er tot nu toe naar uit dat heel divers gaat worden. Onze kracht is de diversiteit. Maar we zoeken o.a. nog sportacts! Veel van onze topacts uit het verleden bestaan nog steeds en een aantal reizen door heel Europa.” 

Sport verdient een mooie plek in het programma

“Zeker, zonder deze categorie is het geen Got Talent. Holland’s Got Talent maakt tot nu toe juist hiermee het onderscheid met andere talenten

programma’s. Ik zou het te gek vinden als er een gymnastische of artistieke act dit nieuwe seizoen gaat winnen. Boy Looijen werd ooit tweede met zijn rhönrad. Tot die tijd had bijna niemand van een rhönrad gehoord. Datzelfde geldt voor Quattrobar en de prachtige winnende act van Daniëlle Bubberman in de eerste editie. Zij geven nog steeds shows, over de hele wereld en daarmee zie je toch echt de kracht van dit programma. Ze zetten hun sport en talent op de kaart.”

Zijn er dit seizoen acts vanuit andere landen?

“Wij krijgen heel veel, maar echt heel veel aanmeldingen uit het buitenland, van acts die alle Got Talent’s wereldwijd afgaan. Wij kiezen er bewust voor om die niet te laten deelnemen, omdat wij vinden dat de naam ‘Holland’s Got Talent’ voor zich spreekt. Het gaat om talent dat in Nederland woont of een band heeft met Nederland, dus daarmee is deelname uit het buitenland lastig. Dat blijkt tot nu toe ook onze kracht. Dat neemt niet weg dat het heel leuk is dat veel Nederlandse acts na Holland’s Got talent verder gaan naar shows in het buitenland en de hele wereld over reizen of daar worden gevraagd. Onze jongleur van vorig jaar doet nu ook mee in de VS en Miki Dark Dark doet momenteel ook in het buitenland mee aan vele edities, dat is supertof om te zien.

We zijn hier vaak erg bescheiden over talent

“Ik vind dat er ontzettend veel talent in Nederland is, ‘Holland’s Got Talent’ in de breedste zin van het woord! Het is voor iedereen. Al zijn we nu bij seizoen 11, juist omdat het Nederland is, maken we ons geen zorgen dat het talent hier ooit op zal raken. Er staan altijd nieuwe talenten op of mensen die nieuwe ambities hebben of nieuwe avonturen willen aangaan en nieuwe uitdagingen in hun discipline vinden. En dat ook heel goed kunnen. Ik denk dat Nederlanders best minder bescheiden mogen zijn over hun talent.”

Heb jij of hebben jullie een talent? Of wil jij een talent tippen? Wacht niet te lang en ga naar: www.rtl.nl/hgt. Voor vragen? Mail gerust naar: talent@bluecircle.nl of neem rechtstreeks contact op met Marco van Os: marco@bluecircle.nl

Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van Holland’s Got Talent.

Artikel/Advertorial @ GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit persfoto’s © Holland’s Got Talent/© Blue Circle | Credit ingesloten videobeelden © Holland’s Got Talent

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.