Doorzetter Lotte Geelhoed geeft niet op

Doorzetter Lotte Geelhoed geeft niet op
AMERSFOORT – Van 10 tot en met 12 april 2020 zou de Concours International de Voltige (CVI) in Saumur, Frankrijk, plaatsvinden. Een jaar terug was dit voor Nederland een succesvol toernooi en iedereen keek er weer naar uit. Traditioneel opent dit het internationale seizoen en, voor Lotte Geelhoed – eind maart negentien geworden – zou dit als senior ook een heel nieuw begin worden in haar sportcarrière. Ook in deze artistieke sport legde de wereldwijde pandemie alle wedstrijden en activiteiten stil, waardoor ze haar plannen heeft moeten aanpassen. Gelukkig is deze talentvolle topsportster, net als haar grote voorbeeld Epke Zonderland, een taaie doorzetter met grote focus die zich niet laat kisten door tegenslagen. Niet voor niets koos de vakjury haar vanwege haar prestaties èn wilskracht als kandidaat voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019. We spraken haar over haar sport, doelen en uiteraard hoe ze deze corona-tijd doorkomt. Ze geeft niet op.

Lotte Geelhoed heeft zelf jaren met veel plezier geturnd bij GymXL Amersfoort voordat ze zes jaar terug, rond haar dertiende, de sport voltige leerde kennen. Als lid van Voltigevereniging Groenendaal, trainend op het paard Kjeld bij trainster Manon Swanenburg, wist ze hierin haar grote talent voor turnen, gym en dansen mooi combineren met haar passie voor paarden. Met groot succes. In 2014 werd ze geselecteerd voor het Nederlandse juniorenteam dat vierde werd op de eerste WJK 2015 in Ermelo. Op de NK van 2019 wist ze zich – net als op de NK van 2018 – te kronen tot Nederlands junior kampioen solo, waarbij ze vorig jaar ondanks aanhoudend blessureleed ook wist te plaatsen voor de Wereldkampioenschappen voor junioren (WJK) die in 2019 wederom in Ermelo werden gehouden, tegelijkertijd met de Europese kampioenschappen (EK) voor senioren.

Haar werden grote kansen toegedicht op een finaleplaats en medaille voor Nederland op dit WJK in eigen land, doch een nieuwe ernstige blessure dwong haar zich vlak voor het begin van het mondiale toernooi terug te trekken. Een grote teleurstelling voor voltigeur en trainster, maar ook een grote aderlating voor Team Nederland, onderkende ook bondscoach Diana van Klaveren toentertijd. Ondanks grote tegenslagen wist de doorzetter zich te herpakken en begon ze het nieuwe seizoen 2019-2020 vol goede moed en vertrouwen, toewerkend naar haar debuut bij de senioren. Eind maart 2020 werd ze namelijk negentien. Je merkt dat in de omschakeling van junior naar senior haar talent zich definieert in de ontwikkeling van haar eigen identiteit. De passie voor de sport blijft en verdiept zich.

Hoe kijk je terug op vorig jaar?

“Vorig jaar was niet mijn beste seizoen. Ik heb veel tegenslagen gehad. Ik had van november 2018 tot begin april 2019 niet kunnen trainen vanwege een liesblessure, dus tegen de tijd dat het wedstrijdseizoen startte begon ik pas met trainen. Ondanks alle tegenslagen in het seizoen zelf, wist ik het Nederlands kampioenschap te winnen en lukte het mij om mezelf te kwalificeren voor het WK junioren in Ermelo. Helaas brak ik mijn pols een aantal dagen van tevoren. Het wereldkampioenschap was de laatste wedstrijd van het seizoen, dus ik heb mijn wedstrijdseizoen niet goed kunnen afsluiten. Het jaar heb ik wel goed kunnen afsluiten. Na vele tegenslagen ben ik gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor 2020 na het herstel van mijn blessure. Ik besloot om in Frankrijk te gaan trainen onder leiding van wereldtopper Jacques Ferrari bij Compagnie Noroc, naast de trainingen bij Manon.”

Er is een nieuwe bondscoach!

“Claire de Ridder is onze nieuwe bondscoach in Nederland. Ik vind dat ze alles erg goed aanpakt! Ten eerste heeft Claire veel connecties met buitenlandse trainers. Zij nodigt ze dan ook uit om met ons te komen trainen. Zo hebben wij bijvoorbeeld met Ivan Nouss en Torben Jacobs getraind. Door deze gasttrainers uit te nodigen probeert Claire ons talent zo goed mogelijk te benutten. Naast de gasttrainers krijgen wij ook les van Claire zelf. Claire heeft een goede kijk op dingen en helpt iedereen het beste uit zichzelf te halen.”

Hoe gaan de kadertrainingen?

“We hebben dit seizoen zes kadertrainingen die elk tijdens een heel weekend worden gehouden. Bij elke kadertraining zal er een gasttrainer aanwezig zijn. Meestal heeft iedereen een aantal uur apart met de gasttrainer en daarnaast les van Claire. We trainen op de ‘movie’ [mechanisch trainingstoestel – RedGP] en op het paard. Wat we wel gezamenlijk doen is het krachtprogramma. De eerste twee kadertrainingen waren de gasttrainers Ivan Nouss en Torben Jacobs.”

Wat leer je van zo’n gasttrainer?

Ivan is een voormalig voltigeur en topcoach uit Frankrijk. Hij heeft o.a. het Zwitserse team Lutisburg getraind en de twee Zwitserse junioren die afgelopen zomer nummer twee en drie werden op het WJK in Ermelo. In dat trainingsweekend hebben we met Ivan gewerkt aan de plicht. Ivan is erg goed met de afwerkingen van de oefeningen. Ook hebben we gewerkt aan het gevoel met het paard. Denk hierbij aan het ritme en de beweging. Het tweede kader weekend hebben we met Torben. Hij heeft iedereen geholpen met de kuren en technische testen.”

En op de andere trainingen dan?

“Naast de kadertrainingen train ik normaliter voornamelijk in Frankrijk met Jacques en het team van Compagnie Noroc. Ik volg het programma mee van het team. Het is erg leerzaam en ik werk niet alleen met getalenteerde mensen, maar ook met mensen die heel veel passie hebben in de sport. Dit is erg motiverend.”

Heb je weer een nieuwe oefening?

“Ja, ik heb voor dit jaar een nieuwe kür gemaakt. Ik heb voor mijzelf een hele nieuwe style van voltigeren ontwikkeld. Ik wil mij namelijk onderscheiden van de rest en echt iets nieuws brengen. Ik heb een aantal nieuwe elementen, maar die laat ik natuurlijk pas zien wanneer het wedstrijdseizoen begint 😉 Dit jaar heb ik besloten om geen thema te doen.”

Waarom nu geen thema in je kür?

“Een thema is vaak heel uitgesproken en aangezien ik bezig ben geweest met het ontwikkelen van een nieuwe style heb ik alles anders aangepakt.  Het idee van dit jaar en deze kür is, dat ik een soort van gevoel en vibe kan overbrengen bij mensen. Het is een beetje vaag, maar heel vet met de muziek en de manier waarop mijn kür in elkaar zit. Ik wil dat mensen gaan nadenken over wat en hoe ik het precies doe en vooral dat het een bepaalde indruk achter laat.”

Naar welke wedstrijd kijk je uit?

“Dit jaar zal mijn eerste seizoen als senior zijn. Buiten dat ik nu een technische test moet trainen, start ik ook op een ander paard met een andere longeur en heb ik ook een nieuwe trainer. In maart zou mijn eerste seniorenwedstrijd zijn, een nationale wedstrijd in Frankrijk. De wedstrijd waar ik het meeste naar uitkeek en nu ook het meeste mis is CVI Saumur. Het is traditioneel de aftrap van het seizoen, maar is ook altijd mijn favoriete wedstrijd en CVI geweest. Ik vind de sfeer altijd heel prettig en de locatie supermooi. Daar zag ik altijd al mijn vrienden in de sport (uit het buitenland) weer na lange tijd! 

Wat zijn je doelen voor 2020?

Mijn doel voor dit jaar is om het plezier weer helemaal terug te vinden in de sport en mijn jaar als senior goed te beginnen. Ik ben het nieuwe jaar helemaal fit begonnen. Ik trainde hard en had het erg naar mijn zin in Frankrijk. Nu train ik bijna elke dag met Jacques via FaceTime. Daarnaast heb ik elke vrijdag met Manon en de andere van het team krachttraining, ook via FaceTime. Zelf doe ik cardio-training en fitness. Ik vind het natuurlijk super jammer, maar aan de andere kant heb ik nu tijd om alles nog meer te perfectioneren. Ik ben benieuwd wat het nieuwe team mij gaat brengen en hoe alles gaat verlopen.”

Meer over de sport voltige is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en website van de KNHS Voltigevereniging alsook op de website van de hippische sportbond, de KNHS.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit door © Lotte Geelhoed verstrekte foto’s © Danny Geelhoed

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.