Van Spring Cup in Milaan naar virtueel WK

Van Spring Cup in Milaan naar virtueel WK

EINDHOVEN – Eén van de laatste sporttoernooien die doorgingen voordat de corona-crisis uitgroeide tot een pandemie die de artistieke sportwereld stil legde, was de internationale Spring Cup half februari in Milaan in Noord-Italië, naar we nu weten één van de meest getroffen regio’s van deze aardbol. Uitgerekend uit die regio zouden namens Italië voor het eerst twee teams, Team Ice on Fire uit Trent en Team Hot Shivers uit Milaan, deelnemen aan het Wereldkampioenschap voor senior teams die plaats zou vinden op 3 en 4 april 2020 in Lake Placid, V.S. Ook deze mondiale titelstrijd moest uiteindelijk afgelast worden, maar op initiatief van de Franse en Canadese teams werd er als troost en hart onder de riem alsnog een virtueel WK gehouden op dezelfde data, een wereldprimeur in de sportwereld, waarbij ook Team Illumination KRV Kids On Ice uit Eindhoven namens Nederland deel van uitmaakte. Samen met captain Claudie Verdonschot keek GymPOWER mee op deze ook voor de sportjournalistiek bizarre en bijzondere dagen. Een heuglijk verslag in tekst en beeld om kippenvel van te krijgen en dit keer niet van de kou in de ijsarena. Een ode aan een prachtige kijksport waarbij teamgeest, samenwerking en solidariteit prevaleert, helend in tijden van nood.

Team Hot Shivers uit Milaan, Noord-Italië, schreef op de eerste dag van het virtuele WK op hun Facebookpagina: “Vandaag zou ons senior team in Lake Placid moeten zijn om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap synchroon schaatsen. Maar het team is er niet, zoals we allemaal weten […] We wachten geduldig tot deze situatie voorbij is en langzaam een herinnering wordt. Want maak je geen zorgen, het gaat wel over, dat is zeker, vroeg of laat maar het gaat wel voorbij. Wat we zeker weten dat niet voorbij zal gaan is de liefde en passie die je in je sport stopt. Een knuffel voor jullie allemaal […]”

Interview met Claudie Verdonschot van Team Illumination NL

Hier zijn we dan bij de Virtual Synchronized Skating Worlds 2020. Je stond vanmorgen op met een apart gevoel, ben je er klaar voor?

“We zijn er zeker klaar voor. We hebben wel een dubbel gevoel, want we zouden het liefst in de VS zelf willen staan, maar dit is wel een heel leuk initiatief om het toch een beetje te beleven met z’n allen en elkaar en alle teams en ook ons team zelf toch allemaal te steunen. Samen gaan we het vanavond toch een beetje samen beleven en staan we klaar met alle andere teams van de wereld. ”

Jullie zijn met mooie prestaties het seizoen doorgekomen, hoe was het om die vorige laatste wedstrijd te doen?

“Onze laatste wedstrijd was in Engeland op de Steel Trophy in maart. We hebben het daar supergoed gedaan, boven verwachting zelfs en zijn uiteindelijk zelfs als tweede geëindigd. Dus een supermooie score en een supermooie tweede plaats, boven heel veel andere teams.”

Jullie zijn in flight 3 aan de beurt en jullie hebben daarvoor jullie kür ingestuurd…

“Ja, dat klopt. We hebben beide küren van de Steel Cup, onze beste küren van het seizoen, ingestuurd. Die moesten het worden, want op het WK wilden we ook ons beste laten zien, vergelijkbaar met de Steel Cup, om samen met de andere teams uit de wereld te kunnen bekijken en zo te laten zien wat we eigenlijk hadden willen laten zien.”

Er is een loting gedaan en er is ook een opening. Julie worden allemaal voorgesteld. Wat betekent dat voor jullie?

“De loting is door het Franse team gedaan, de Zoulous, die hebben dus de startvolgorde gecreëerd en online gezet en vanavond beginnen we om eerst de teams voor te stellen. Ieder team heeft een filmpje van twee, drie minuten, waarin ze zich voorstellen: wie ze zijn, wat ze doen, hele leuke filmpjes waarin je de teams een beetje leert kennen en waarin je ook ziet wat ze allemaal gedaan hebben dit jaar en waar ze geweest zijn. Dus dat is van ieder team een heel leuk introductiefilmpje. Normaal kijken we deze filmpjes ook, tijdens de draw, de loting. Als je dan je nummertje trekt, laten ze dat filmpje zien. Maar vanavond is dat online. Het is wel dubbel. Iedereen laat zien hoe enthousiast hij is en dat ze vanavond gaan laten zien wat ze kunnen, maar vanavond zal het vooral zijn dat het een opening is en dat je toch een leuk beeld krijgt van wat de teams tot nu toe hebben gedaan.”

Als je kijkt naar de teams uit flight 1, vind ik vooral dat de Italianen met wie we nu erg meeleven verrassen.

Ja, het is sowieso een verrassing als je op het moment suprême wacht om te gaan kijken. Vorig jaar hebben de Italianen het al heel goed gedaan en eindigden als vijfde. De top-5 mag twee teams uitzenden. Dus dit is de eerste keer dat Italië twee teams uit mag zenden: ‘Ice on Fire’ het tweede team dat het dit jaar al super deed, en ook op de … is geweest,  zijn vanavond voor de eerste keer op een WK te zien. Omdat ze een nieuw team zijn, zitten ze in flight 1, maar hebben het afgelopen jaar al heel goed geschaatst en veel punten gehaald op de afgelopen wedstrijden. Zij zijn dus zeker een verrassing.”

In Flight 2 zitten de ‘Icicles’ uit Groot-Brittannië, die al vanaf de Lumière Cup de harten van de wereld hebben gestolen met hun humor en leuke küren. Hoe vind je dat team?  

“Ja, dat is een heel leuk team, met leuke küren, zoals de YMCA-kür. Voor het publiek meteen een grote trekker, dus heel leuk. We zijn ze dit jaar op veel wedstrijden tegen gekomen, leuke coach, leuke meiden en ze zijn super hard gegroeid.”

Hebben ze dat YMCA-idee meegenomen uit Eindhoven, waar het publiek in de pauzes steeds op los ging?

“In de synchro-wereld is dat nummer een nummer waar iedereen in de pauzes op gaat staan dansen. Dus het is een nummer waar iedereen, ook als je op de tribune zit te kijken, bij gaat staan en mee gaat doen. Voor het publiek een heel goed, opzwepend nummer.”

Wat ons betreft, mag iedereen er vanavond in de huiskamer ook op los gaan. In flight 3 zitten jullie, tussen belangrijke teams.

Wij mogen na het Finse team, team Unique, dat het hele seizoen bijna alles heeft gewonnen en altijd een top-3 had. Wij mogen daarna en de Zoulous na ons. Een pittig rijtje waar we in staan. Absoluut een grote eer. We zijn niet voor niks dit jaar ingedeeld in de derde groep. We hebben de afgelopen tijd heel goed gereden en heel veel punten behaald en op basis van die punten zijn we ingedeeld in de derde groep. Dat hebben we dus aan onszelf te danken en daar mogen we heel trots op zijn.”

Jullie staan klaar, de muziek start, de focus staat op jullie gezichten. Welk gevoel willen jullie dan neerzetten?

De korte kür gaat over een groot liefdesverhaal, waar we het mooie ervan willen neerzetten. Naar de film ‘Dance for me Wallis’ die heel bekend is en die hebben we ook samen gekeken, toen we de kür maakten. Dat gevoel proberen we neer te zetten. Het gevoel van mooi, van samen zijn, is het gevoel dat we in ‘kort’ willen creëren.”

De lijnen zijn in jullie sport erg belangrijk en tijdens de korte kür zie je ook mooie lijnen in een complex samenspel langs komen.

“Ja, heel veel wisselingen van lijnen, heel veel positiewisselingen, bewegen van snel naar langzaam en dat is ook de dynamiek waar de muziek om vraagt.”

Op minuut 2’51 schaatsen jullie in vier groepen een arabesque, hoe belangrijk is dat stuk voor de juryscore? Want daar kun je punten winnen of laten liggen…

“Ja, de zweefstanden, bijna aan het eind, zijn een element waarbij als er een detail mis gaat, gelijk de hele lijn de fout in gaat. Je staat op één been en je andere moet gestrekt in de lucht zijn, je maakt ook nog een kantenwisseling van binnen naar buiten en ook nog een duck-under. Er zitten twee levels in, natuurlijk is het met gestrekte knieën, maar je krijgt extra punten als je been hoger gaat dan een hoek van 170 graden. Dat is best hoog, maar geeft je extra punten.”

Vanavond zal dat vast niet mis gaan en zijn die punten denk ik wel binnen. Jullie groeten af, met veel gratie. Hoe was dat gevoel?

“Een supervet gevoel. Heel erg blij omdat je het heel netjes hebt gedaan, zeker als je dan je punten hoort.”       

Op naar het volgende. Even warm blijven in de tussentijd. Niet teveel afkoelen tijdens de küren. Doen jullie elke ochtend work-outs?

“Niet iedere ochtend. Drie keer in de week hebben we online  off-ice training waarbij onze off-ice coaches lesgeven. We hebben één keer ballet/zumba of soms yoga, één keer in de week conditietraining en één keer in de week krachttraining via skype. En daarnaast doen we nog leuke challenges met elkaar.”

Nu we elkaar dan weer tegenkomen, wat vind je eigenlijk van de Amerikanen dit seizoen?

Wij zijn de Amerikanen tegen gekomen in Italië bij de Spring Cup. Amerikanen zijn altijd goed, vind ik. Skyline heeft een hele leuke lange kür op Queen. Daarop gaan ze helemaal los en het publiek gaat daar ook in mee, vergelijkbaar met YMCA van de Icicles. Het publiek gaat mee, het team gaat los. Ze zijn supergoed natuurlijk die Amerikanen.”

Dat wil ik vragen over jullie vrije kür. Je ziet de beelden en de commentator heeft het over interpretatie. Wat kun je zeggen over jullie interpretatie?

“Bij ‘kort’ is de interpretatie al heel belangrijk. Hier gaat het om een groot conflict tussen man en vrouw in een relatie, waarbij de vrouw er op de helft van de muziek achter komt ‘Ik wil toch door, ik word hier alleen maar sterker van.’ Dus de tweede muziek van Katie Perry is echt gebaseerd op de vrouw, waarbij de vrouw sterker eindigt dan hoe ze begint aan deze kür. Eigenlijk van een onderdanige vrouw wordt het een hele sterke, onafhankelijke vrouw. Dat heeft heel veel interpretatie van ons nodig om dat neer te kunnen zetten. Meteen een gevolg inderdaad. Het eerste stuk is een heel ander deel dan het tweede gedeelte van de kür.”

Team Illumination op de Hevelius Cup in Gdansk, Polen, eind januari 2020, na de Lumière Cup in december 2019 in Eindhoven en de Spring Cup half februari in Milaan, Italië, één van de drie WK-kwalificatiewedstrijden, waaraan ook Team Ice United van BKV Den Bosch deelnam.

Ik kijk nu naar minuut 2’52.  Er wordt gelift. Is dat een moment waarop je punten kan verliezen of winnen?

“Ja, absoluut. Als er een lift al niet helemaal goed gaat of instort verlies je je level en heel veel jurywaarde. Als het goed gaat, krijg je meteen heel veel plusjes van de jury, dus kun je heel veel punten scoren. Wij willen altijd het hoogste level halen, dus investeren we daar heel veel tijd in en oefenen we heel vaak om het perfect neer te kunnen zetten en lekker veel punten te scoren. Ik ben altijd lifter, daarbij is rust houden heel belangrijk. Als je gaat panieken komt zo’n lift niet goed. Je moet vooral rust houden, goed luisteren, voor jezelf de telling goed tellen en dan gaat het eigenlijk altijd goed als iedereen dat doet.”

En het moet er makkelijk uitzien, degene die gelift wordt moet lachen?

“Ja, precies. Daar kijkt iedereen naar. Dat is degene die het moet laten zien.”

Hoe was dat bij de Steel City Trophy in Sheffield?

“Daar ging het heel goed. Het liften ging ook gelijk en dat is super, als je gelijk op z’n kant gaat, gelijk omhoog en gelijk een koprol hebt. Dat is heel belangrijk in een lift. Dat heb je natuurlijk allemaal van tevoren met elkaar afgesproken en geoefend, dus op dat moment moet het dan perfect lopen en de uitstraling hebben die je wil hebben.”

Dan komt het einde van de kür. Hoe bijzonder is dat?

“Eigenlijk is dat het moment waarop je denkt ‘Bijna het einde, nog even goed gas geven en dan zijn we er!’ Dus dan denk ik altijd: nog even een beetje pit en dan is ‘t klaar. Dat voelt eigenlijk altijd wel heel fijn dat laatste stuk.”

En als je dan nu naar de tekst van dat nummer luistert, is het ook nog erg actueel. Dat je er sterker uitkomt. ‘You are out of time, but still I rise!’

“Ja, het is wel een oud nummer van Katie Perry, maar een heel actuele tekst. Het is dubbel. Dat nummer vertelt eigenlijk precies wat je nu had gewild. We hadden het liefst in de VS willen staan en daar laten zien wat we kunnen.”

Er wordt nu enorm geklapt, gejuicht, de opluchting kun je van de gezichten aflezen, niet alleen opluchting denk ik.

Absoluut. Het eerste gevoel is opluchting. Daarna sta je bij de Kiss & Cry en daar voel je vooral trots, over wat je hebt gedaan en wat je hebt neergezet. Dat zeg je ook tegen elkaar ‘Het is echt goed gegaan’ en je stond in de arena met veel mensen die elkaar dan aankijken. Dat voelt als opluchting en zeker als trots.”

Ja en dan komt dat moment van die score. Hopelijk nu minstens zo goed als op de Steel City Trophy. Het zou knap zijn als het nu nog een beetje beter is. ‘Wauw, zegt de commentator, 13 punten boven de personal best bij de Spring Cup’

“Op dat moment  dat je de punten hoort en ziet denk je ‘Wow, we hebben het echt heel goed gedaan, het gevoel had je al, dat het goed was en dat je hebt kunnen laten zien wat je wilde laten zien, maar als je dan zulke hoge punten ziet denk je ‘het is nog veel beter dan ik had gedacht.’ Dat is ook waarom we op dat moment zó blij zijn.”

Ja, want technical elements… 45’33, presentation… 46’40, geen aftrek, dan zit je toch heel dicht bij die honderd.

“We stellen elke wedstrijd weer ons doel en hopen dat elke keer te verbeteren en hier hadden we zeker een doel bereikt.”

Jullie küren hebben een boodschap, die ook past bij deze tijd. Opstaan, de problemen overwinnen en er sterker uitkomen. Hoe zie je dat in breder perspectief, is jullie kür zelfs historisch nu?

Het gaat niet letterlijk om man of vrouw, ik vertelde over een vrouw als voorbeeld, maar voor een man kan het ook op gaan. Uiteindelijk gaat het om een persoon in een relatie die niet goed loopt en hij of zIj er alleen veel sterker uit komt.”

Hoe hebben jullie deze WK nu beleefd?

“We konden natuurlijk niet samen kijken, wat we het liefst hadden gedaan. Maar ja, dat is de reden waarom we thuis zitten. Hoe dan ook, we hebben wel allemaal gekeken en verbonden via skype en whatsapp contact gehouden. Het was superleuk om te zien. Heel veel teams zagen we al tijdens de wedstrijden dit seizoen, maar niet allemaal en ik vond het toch leuk om te zien hoe je je, volgens de groepsranking kon levellen met de andere teams. En te zien wie waarin is gegroeid. En wat nu mooi is, iedereen is een winnaar! Als je al op de WK staat, voelt dat al als winnen en wat je dan laat zien, is vooral hoe je dat aan de wereld presenteert. Alle winnaars staan daar. Dat kon nu ook een beetje. Vanavond is iedereen een winnaar die het liefst daar in de WK-arena had gestaan. Thuis zitten is balen, maar wel met het juiste gevoel: Iedereen is een winnaar.”   

Team Ice on Fire uit Trente, Noord-Italië, moest hun eerste WK aan zich voorbij laten gaan. Ook dit team beleefde het virtuele WK mee op 4 april 2020: “Supposed to be the Free Program day. 🇺🇸Today we should have performed our free program ‘Rain in your black eyes’☔️👀 Of course at the moment we can’t be on the American ice, but we are there with our hearts and minds💙”

Voor wie ook een kijkje wil nemen en genieten van deze prachtige sport, hier de link naar de speciaal ingerichte pagina op YouTube. Lees ook het eerste artikel van GymPOWER over het virtuele WK synchroonschaatsen 2020Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van Kids on Ice Eindhoven.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit cover beeldcitaat/Picture quote Facebook-nieuwspagina © Team Ice on Fire Trente Italia | Fotografie © Skate Synchro Photo | Credit beeldcitaten verwerkt in beeldverslag: YouTubekanaal © Virtual ISU World Synchronized Skating Championships 2020 en nationale federaties deelnemende teams (zie video).

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.