Tigers Acro Cup 2020 gaat virtueel door

Tigers Acro Cup 2020 gaat virtueel door

Deze diashow vereist JavaScript.

TONBRIDGE – In een vreemde periode waarin de gymnastische wereld totaal lamgelegd is door de COVID-19 gezondheidscrisis, blijven actieve mensen altijd zoeken naar oplossingen. Na eerst de trainingsschema’s voor sporters en later de virtuele groeps-trainingen was de volgende stap dan ook niet ver weg: een virtuele competitie die ook officieel gejureerd wordt. Georganiseerd door een Britse club, en met Nederlandse deelname. In het Paasweekeinde en het volgende weekeinde is er via livestream weer volop spannend kijkspektakel voor acrosportliefhebbers met de Virtual Tigers Acro Cup 2020. Er is altijd een weg en de sportwereld is die aan het vinden, want er staan inmiddels meer virtuele competities op de planning.

S & G Media is een organisatie die in Engeland live streams verzorgd voor Sport- en Muziek evenementen. In het paasweekend zouden zij eigenlijk de livestream regelen voor het jaarlijks internationaal toernooi Tigers Acro Cup. Zowel S & G Media als de Britse club Tigers Gymnastics Centre waren natuurlijk diep teleurgesteld dat dit evenement niet door kon gaan – en wilden zich hier niet zonder slag of stoot bij neerleggen. Met het doorzettingsvermogen dat kenmerkend is voor de sportwereld werd naar oplossingen gezocht, en met de hulp van sponsor Halo Sportswear kwam het idee ter wereld om een alternatief te gaan aanbieden. In een virtuele wedstrijd zouden Groot-Brittannië en de rest van de wereld toch kunnen genieten van de prachtige sport.

Gezocht naar oplossingen voor de sport

De laagdrempeligheid van het toernooi (het enige dat er voor nodig was was beeldmateriaal van een al gedraaide oefening, hetzij op een recente wedstrijd hetzij in een trainingssituatie) in combinatie met het enthousiasme van de sporters die al wekenlang hun sport moesten missen zorgde ervoor dat de animo voor het toernooi ontplofte. “When we first started thinking about the possibilities for a virtual comp we honestly had no idea if there would even be enough interest to justify putting something together.” meldt de organisatie, die niet had verwacht dat de inschrijvingen zó hard zouden lopen, op Facebook. Er kwam op het laatst ook nog een grote toestroom aan internationale teams die via Facebook of van andere clubs gehoord hadden van het evenement. De hoeveelheid aanmeldingen werd al snel zó groot dat men zich realiseerde dat het technisch onmogelijk werd om dit nog in één weekend te stoppen. De startlijsten staan op Instagram.

Op 9 april 2020, nadat alle definitieve aanmeldingen binnen waren en alle video’s opgeroepen dan wel verstuurd, werd iedereen dus op de hoogte gebracht dat er twéé competitie-weekenden zouden zijn. Op zaterdag 11 en zondag 12 april 2020 is de virtuele vloer gereserveerd voor het niveausysteem van Groot-Brittannië : Grade 1 tot en met Grade 5 werden dit weekend uitgezonden, net als de IDP teams, het talentenniveau waarin teams worden klaargestoomd om later naar de FIG levels door te stromen. De FIG teams (Pupil, Jeugd, Junior 1 en 2 en Senior) werden verschoven naar het weekend van 18 en 19 april 2020. De Nederlandse club Acro Academy Noord-Nederland neemt dat weekend ook deel, en wel met haar teams die zich in januari en februari gekwalificeerd hadden voor de inmiddels tot 2021 uitgestelde Wereldkampioenschappen. Voor de teams een prachtige manier om ondanks het voortijdig einde van het seizoen nogmaals te stralen op de vloer, ook al is het dan terugkijkend op eerdere mooie prestaties, en zich tóch nog te meten met internationale concurrentie.

‘Each day getting a little more excited’

“Each day we are getting a little more excited (and nervous) in anticipation of the opening ceremony on Saturday” stond al te lezen op de facebook pagina van S & G Media Co. Zaterdag zaten vele gymnasten dus al klaar voor de livestream op Acrogym.TV (niet te verwarren met de Nederlandse livestreamer AcrogymTV). Beelden van de Tigers Acro Cup van vorig jaar kwamen voorbij: zenuwachtige gymnasten die intrainden of hun make up deden, volle tribunes, rijen met juryleden die klaar zaten… Tijdens de opnames van de opmars van vorig jaar werd het publiek in de woonkamers opgeroepen om mee te klappen, en de namen van alle deelnemende clubs van dit jaar kwamen in beeld voorbij. Het gewoonlijke praatje werd gehouden alsof iedereen ter plekke was, inclusief oproep om géén flits te gebruiken bij het fotograferen – omdat die anders zou weerspiegelen in je scherm.

Het kenmerkt de humor en de ongedwongenheid waarmee het toernooi plaats vindt. Zowel op de livestream zelf als in de social media posts werd met grapjes gesproken over het toernooi alsof het daadwerkelijk plaatsvond. Het toernooi bestond natuurlijk volledig uit oefeningen die vóór de wereldwijde lockdowns waren opgenomen, ofwel in wedstrijden die al gedraaid waren, ofwel in trainingssituaties. Daarom kwamen veel herkenbare achtergronden voorbij van grote toernooien die het afgelopen jaar gehouden zijn zoals de King Edmund Acro Cup en de Tigers Acro Cup, alswel ook veel lokale zaaltjes waarin teams de afgelopen periode hun wedstrijden hadden gedraaid. Volgend weekend, als de beurt is aan de FIG niveaus, zullen daar ook nog vele sportzalen bijkomen uit het buitenland. Naast teams uit Groot-Brittannië, Nederland, België en Portugal zullen ook teams van de andere kant van de wereld uit clubs uit Canada en Australië zich dan presenteren met zelf aangeleverd materiaal.

Uitdagingen voor organisatie en kijkers

Omdat ‘Stay at Home’ als regel één van de Rules & Regulations van deze wedstrijd telde, werd ook de jurering volledig vanuit huis gedaan. Juryleden namen minstens één, liever méér, categorie(en) voor hun rekening en jureerden de uitgezonden beelden met hun eigen papieren thuis. Een uitdaging voor de jury, want de beelden waren soms van voren, maar soms ook van opzij of zelfs van achteren gefilmd. Tussen de beelden van dit weekend zaten namelijk veel officiële beelden van eerdere wedstrijden, maar ook door ouders of trainers opgenomen filmpjes. Voor dit eerste virtuele toernooi doet dat er niet toe: het is de sfeer van de wedstrijd en het zeer gemiste plezier van de sport die hier op de voorgrond staan. Scores hoefden dan ook niet doorgegeven te worden: juryleden maakten op basis van eigen observaties een ranking per categorie, die vervolgens online werd doorgegeven aan de organisatie.

Het was niet de enige uitdaging bij dit toernooi. Zaterdag viel bijvoorbeeld een team uit doordat de betreffende video een data-fout gaf, die door de organisatie niet op te lossen viel vóór aanvang van hun sessie. Met de belofte dat ze er aan zouden blijven werken en als het alsnog lukte of als de coach of iemand anders van de club een andere video had, het team de dag erna alsnog “op de vloer” zou mogen komen werd noodgedwongen eerst doorgegaan met de competitie. Soms bleef het beeld ook even op het logo van de wedstrijd staan terwijl uitgelegd werd dat de volgorde van de video’s in de war geraakt was en er dus even gezocht moest worden naar het volgende team op het schema. Sowieso leek de wedstrijd af en toe flink uit te lopen (“sorry about that, it’s a little bit frantic in here”) maar omdat iedereen zag hoe hard er achter de schermen gewerkt werd om de gymnasten en fans deze competitie te gunnen bleven de commentaren onder de livestream positief.

Geld inzamelen voor strijders aan het front

Natuurlijk geeft een Virtuele Tigers Acro Cup ook een andere uitdaging. Wanneer je fysiek in een zaal zit, zul je tussen twee oefeningen door niet zo snel de hele zaal verlaten om later terug te komen. Maar als je online aanwezig bent, is het makkelijker om te stoppen met kijken en even iets anders te gaan doen. De organisatie zag zich dus ook gesteld voor de taak om de aandacht van de kijkers vast te houden op nieuwe, inventieve manieren. Zo werd bijvoorbeeld een ´household challenge´ geïntroduceerd. Je kon zelf meedoen, of een team vormen met een broer of zus of een welwillende papa of mama, en dan een ander ´household team´ uitdagen. Op Instagram kwamen challenges voor deze teams om uit te voeren. De foto’s daarvan kwamen dan weer voorbij tijdens de livestream. Zo werd het publiek thuis actief betrokken bij de competitie!

Daarnaast werd gelijk de kans genomen om geld in te zamelen voor de National Health Service NHS uit Groot-Brittannië, om te gebruiken bij het bestrijden van het COVID-19-virus in deze crisistijd. De inzamelaar belooft zijn hoofd kaal te scheren als een bepaald doelbedrag behaald wordt. Ook de fundraiser kwam dus regelmatig tussendoor. Daarnaast werden de gymnasten, alsof het een echte wedstrijd betrof, via Facebook-commentaren druk aangemoedigd: kreten als “Go girls!” en “Well done!” kwamen veelvuldig voorbij. Er werd flink meegeleefd, en gymnasten werden zelf ook creatief. Zo keek de Britse Club Ilkley via een Zoom sessie naar de livestream. Door de teller gezien als één kijker, waren dit dus eigenlijk meer dan twintig gymnasten die van de wedstrijd echt een eigen club-evenement gemaakt hadden.

Virtuele competitie schot in de roos

Al met al bleek de samenwerking van S & G Media met Tigers Gymnastics Centre en Halo Sportswear om dit eerste virtuele acrogym toernooi tot stand te brengen een prachtig schot in de roos, wat precies deed wat de intentie was van de organisatie: “to bring some smiles to the gymnasts during difficult times.” Zondag 12 april 2020 volgt deel twee van de competitie van de Britse levels, en zaterdag 18 en zondag 19 april 2020 het vervolg voor het internationale deel van het toernooi, waaraan ook Acro Academy uit Noord-Nederland zal deelnemen.

Meer informatie over de (virtuele) Tiger Acro Cup 2020 is te vinden op de website en Facebook-nieuwspagina van organisator Tigers Gymnastics Centre uit Tonbridge.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beelden (inclusief coverfoto):  screenshots/picture quote livestream © Virtual Tiger Acro Cup/© Tigers Gymnastics Centre Tonbridge/© S&G Media – Acrogym.TV

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.