Internationale zoom-training bij Devona

Internationale zoom-training bij Devona

WATERINGEN – Het stikt op de social media van de trainingen, challenges en tips in welke sport ook die clubs, trainers en sporters online aanbieden of volgen. Eén van de grootste uitdagingen in deze crisistijd is sport en beweging thuis levend en levendig houden en daar doet de artistieke sportwereld een grote bijdrage aan. Bij Devona Wateringen hebben ze de afgelopen weken hard gewerkt aan oplossingen voor de eigen clubleden en vanaf dinsdag 14 april 2020 kunnen ze die structureel aanbieden aan turnsters uit het hele land en zelfs uit het buitenland: openbare (inter)nationale zoom-trainingen met tientallen turnsters tegelijk, onder algemene regie van turntrainster Valerie van den Beemt, genomineerd voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 om haar voortreffelijke choreografieën. GymPOWER vroeg haar naar het hoe en waarom van dit bijzonder initiatief.

Een dag na de berichtgeving over de corona-maatregelen voor sportclubs en het vervallen van de trainingen heeft het nationale trainersteam de koppen direct bij elkaar gestoken om online trainingen aan te bieden. “Diezelfde dag nog was er een nieuw Instagram-kanaal voor de nationale wedstrijdgroep-turnsters. Op die manier kregen zij live training, was er interactie en konden zij hun kracht, lenigheid en conditie op peil houden. Een week later bleek dat dit zo enthousiast werd opgepakt door alle turnsters en trainsters, dat ze het principe clubbreed hebben toegepast bij Devona. “Het werd toen nog wat professioneler ingericht. Een online trainingsschema, met vaste momenten, een duidelijk thema en dus goed op te nemen in de wekelijkse planning voor ouders. Voor de recreant één keer per week, voor de selectiegroep-turnsters zelfs vier of vijf keer per week.”

Sociale interactie en vorm op peil houden

Vervolgens communiceerde de KNGU/DG het besluit van het stoppen van het wedstrijdseizoen en werd ook duidelijk dat sowieso ze niet voor 28 april 2020 terug de trainingszaal in konden. “Het gemis van de trainingen en de gezelligheid werd alleen maar aangewakkerd. Het gaat inmiddels verder dan fit blijven en de tijd overbruggen. De trainingen worden zo creatief mogelijk ingevuld en er ontstaan echte turntrainingen thuis, op afstand. Handdoekjes als sliders, stoelen en boeken voor verhogingen, leeg stukje muur, kleden en waterflessen behoren tot de mogelijke attributen en daarmee zien ouders hun woonkamers of zolders in gymzalen veranderen.”

Zeker via Zoom is de interactie perfect, vertelt trainster Valerie van den Beemt die de algemene regie op zich heeft genomen. “De turnsters zijn in beeld en kunnen dus nog tips krijgen en worden bijgestuurd door de coach. Ze zien elkaar en krijgen het gevoel ook samen te trainen. Ook wordt er na het hardlopen nog weer even gezamenlijk uitgepuft en gezellig bijgekletst. Wij hopen dat het plezier in de sport zo echt wordt behouden, maar natuurlijk kunnen we alsnog niet wachten om weer verder te gaan in de zaal en aan de brug te slingeren en op de balken te balanceren!”

Gezamenlijk getraind en gezellig bijgekletst

Op 7 april 2020 werd er een record gebroken. Op de social media van Devona (Facebook en Instagram) werden de beelden als verslag getoond (zie de link hierboven): “Dat was gezellig vanmiddag! Met ruim zeventig turnsters van binnen-, maar zelfs buitenland, van eerste divisie tot regionaal, van Devona, maar ook van andere clubs, in de woonkamer of in de tuin, werd er hard getraind. Een warming up, steunen, heffen, lenigheid, vormspanning en krachtopdrachten voerden alle turnsters met fanatisme uit. Wij vonden het leuk! Misschien weer tot volgende week?” Op 9 april 2020 stond er nog onder een filmpje van een turnwedstrijd: “We missen onze turnsters! Geen trainingen, geen wedstrijden, geen blaren, geen nieuwe elementen, geen spierpijn, geen overwinningen, geen successen, geen magnesium, geen balkschaafwonden, geen gave doelen, geen gezelligheid, geen finales, en… Geen “high fiven”. Maar… toch trotse trainers! Alle selectiegroep-turnsters bikkelen thuis door, met meerdere online trainingen gedurende de week! En dat is bewonderenswaardig!”

Op eerste Paasdag,12 april 2020, kondigde Devona de plannen aan voor de openbare Zoom-trainingen vanaf vandaag, dinsdag 12 april 2020 16:00 uur kunnen de turnsters uit heel Nederland en daarbuiten meetrainen. “Deze trainingen zijn openbaar en ook toegankelijk voor niet-Devona leden. Zo hopen wij alle turnsters en turners die graag een beetje aan hun lenigheid, conditie en kracht willen werken een alternatief te kunnen bieden nu we nog een tijd niet naar de turnzaal kunnen. We brengen hiervoor geen kosten per deelname in rekening maar vragen jullie een donatie voor de vereniging. Zo helpen jullie om de vereniging financieel ‘fit’ te houden. De hoogte van de donatie laten we geheel aan jullie, alle beetjes zijn heel welkom! Het grote voordeel van een online les? Die is nooit vol :-). Dus nodig gerust ook je turnmaatjes/kennissen uit om mee te doen!”

Houd de Facebook-nieuwspagina, de website en het Instagram-account van Devona’s eerste en tweede divisie in de gaten voor meer inspiratie!

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit (ingesloten) beeldcitaten © Devona Wateringen

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.