Coronafit #Jumpathome is next level

Coronafit #Jumpathome is next level

NAARDEN – Eén van de sporten die veel kan betekenen voor de challenges voor het bijhouden van je kracht, lenigheid en conditie en zeker ook het nodige sportplezier biedt, is ‘rope skipping’. De (recreatieve) basis voor de wedstrijdsport is het touwtjespringen. Sportvereniging GTV Keizer Otto uit Naarden heeft het thuis bewegen in deze corona-tijd naar een volgend niveau gebracht door vierhonderd leden uit Gooise Meren en omgeving een springtouw te geven. Met dit springtouw en haar actiepagina is er een veilige, maar vooral leuke manier om mensen thuis in beweging te houden. Deze Corona-fit #jumpathome-actie is ‘next level!

In België, één van de internationale grootmachten in de wedstrijdsport rope skipping, zoekt deze sportwereld de doorgaande weg in de onzekere Corona-tijd, de grootste aanslag ooit op het actieve sportleven. Vandaag 15 april 2020 wordt de online ‘Skip in uw Kot Battle’ gehouden en wereldtopper Luna de Vlam deed een gezamenlijke training met een Amerikaanse Rope Skipper LJ LaVecchia @ Jump Rope Videos. [“When friends jump a routine together, just miles away from each other 🇺🇸🇧🇪“] In Nederland kan juist deze tijd veel mensen de sport doen ontdekken, zeker door acties als deze van bij GTV Keizer Otto Naarden. GymPOWER sprak over deze bijzondere actie met Sebastien Hoek, trainer rope skipping en turnen en een enthousiaste ambassadeur van Rope Skipping Nederland – de organisatie die om vele succesvolle prestaties en acties vorig jaar om de sport te promoten genomineerd is voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 -. Hoek onderkent de kracht van het touwtjespringen voor elke sporter op elk niveau in quarantaine die de vorm wil vasthouden: “Super makkelijk, super effectief!” 

Wat een leuk en bijzonder initiatief!

“Ja, mooi hè. Het voelde eigenlijk toch als een soort verplichting, …vanuit de vereniging, de contributie en zo blijft allemaal doorgaan en je zou niks kunnen betekenen voor je leden. Je krijgt er vragen over, hoe dat zit. Dus kwam André Hollegie, onze voorzitter al snel met het idee om toch iets te doen. Rope skipping is natuurlijk al goed geïntegreerd in onze vereniging, dus hij kwam met het idee om alle leden een springtouw te geven, zodat ze er thuis mee aan de slag konden.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“Het is allemaal heel erg snel gegaan. Het idee was er donderdag, op 2 april 2020, toen hebben we vrijdag het idee uitgewerkt en gekeken of het haalbaar was. Je moet al het materiaal hebben, het moet binnen een bepaald budget blijven en het moet praktisch haalbaar zijn. Dat hebben we allemaal overwogen. Toen er het weekend de tijd voor genomen en gekeken hoe we het konden regelen. Toen hebben we vierhonderd goede touwen bij elkaar verzameld en kwamen er voldoende vrijwilligers bijeen die wilden helpen met inpakken of rondbrengen van die pakketten. Maandag hebben we in onze gymzaal, natuurlijk op goede afstand van elkaar, alle touwen ingepakt, met een brief erbij vanuit de vereniging en nog een extraatje. Toen hebben we met z’n allen in twee uur vierhonderd touwen gereed gemaakt en verdeeld en zijn begonnen langs de mensen te gaan om ze te bezorgen. Uiteindelijk voelt het als een kleine moeite.” 

Met een actiepagina op de website.

“Ja, we wisten allemaal dat een springtouw geven wel een leuk gebaar is, maar dat het ook nodig is dat mensen weten wat ze ermee kunnen doen. In ons archief hadden we van Tessa en Jeroen van der Mark van Rope Skipping Nederland nog een online cursus, die ooit in de vriezer was gezet. Dus we hadden gelukkig veel materiaal. We hebben ze gevraagd of ze de filmpjes beschikbaar wilden stellen en gecombineerd met de kennis die we zelf hebben, hadden we snel die actiepagina ook in de lucht.”

Weet je of de site veel bezocht wordt?

“Ik weet wel dat we heel veel leuke reacties hebben gehad. E-mailtjes van mensen die zeggen hoe leuk ze het vinden of filmpjes opsturen van leden die er actief mee bezig zijn. Daar maken we wel uit op dat mensen het in ieder geval leuk vinden. Een leuk bericht was bijvoorbeeld dit: ‘Lieve André en overige bestuursleden van Keizer Otto, bedankt voor de geweldige post die ik zojuist heb mogen ontvangen. Een ontzettend, mooi, leuk en inspirerend initiatief. Een gave manier om dit bij de leden in huis te laten vallen en dat we zo betrokken kunnen blijven. Het wordt zeer gewaardeerd. Ik trek direct mijn schoenen aan en ga direct een aantal sprongen maken. Heel erg bedankt. Take care en hopelijk treffen we elkaar snel weer in de turnhal.’ Dat is leuk!”

Lukt het om erin te differentiëren?

“Over zulke dingen denken we na. We hebben nu nog wel andere manieren om turn(st)ers betrokken te houden. Vanuit de trainers doen we een bingo,  dus we blijven wel bezig. Heel grappig. Wat we wel doen is met de ropeskipselectie zelf iedere week  een online training. Die training is op een ander niveau. Je ziet wel dat sommigen online aan de gang gaan met een groep om te rope skippen, maar daar komt technisch veel bij kijken. Maar ja, we hebben nog een paar weken of maanden. Als dit allemaal langer gaat duren, moeten we natuurlijk met meer nieuwe creatieve ideeën komen om iedereen toch weer verder te helpen. De filmpjes nu was de eerste stap en kijken hoe dat gaat en daar kunnen we altijd nog een vervolg aan geven. De filmpjes verversen, of een moment nemen om live te gaan en training te geven, dus er zijn wel veel mogelijkheden.”

Hoort dit bij jullie jubileumviering?

“We gaan er nog steeds van uit dat de datum die we hebben om ons jubileumjaar te vieren doorgaat. Die datum, 26 september, blijft staan! Dan bestaan we 120 jaar. Dat wordt supergroot, alle leden bij elkaar, allemaal optredens. We gaan dan sowieso feest vieren. Welke invulling dat gaat krijgen gaan we later communiceren.”

Deze actie is voor sporters èn club?

“Het is mooi dat we veel vrijwilligers bij elkaar hebben gehad, die zich, zelfs in deze tijd, inzetten voor de vereniging en dat is mooi. De club vindt het ontzettend vervelend dat ze geen lessen mag geven en we vinden het heel vervelend dat de contributie toch moet doorgaan, want als de club stopt met contributie hebben we in september geen vereniging meer. Dat voelt wel krom, aan de ene kant is het als vereniging vervelend om geld te vragen aan leden en er weinig voor te leveren en aan de andere kant weet je dat als je dat niet doet, je geen vereniging meer hebt. Dus dat is een dubbel gevoel. Met zo’n initiatief doen we wat we kunnen, zeker.”

Veel mensen leren de sport zo kennen!

“Ik maak altijd onderscheid tussen de activiteit en de sport. De activiteit is touwtjespringen en de sport is ‘rope skipping’. De stap naar de activiteit is klein. Mensen aan het touwtjespringen krijgen, is zo gebeurd. Dat zien we ook aan de filmpjes die we binnen krijgen, aan de reacties. De stap naar de sport rope skipping is dan nog groot. Natuurlijk heb je een hele brede ondergrond nodig om ook talent voor de sport te krijgen en dat voordeel is er nu. Vierhonderd leden zijn nu aan het touwtjespringen. Het zou mooi zijn dat er in ieder geval binnen de vereniging mensen zijn die denken ‘Dat wil ik vaker doen na deze periode’.”

View this post on Instagram

Truc #1! #jumpathome

A post shared by Rope Skipping Nederland (@ropeskippingnederland) on

Het is tijd voor nieuwe ervaringen.

“Het is waar dat je ziet dat mensen onderling meer manieren verzinnen om het voor elkaar leuk te houden, daar helpen de social media ook wel bij. De buurtsportcoaches in onze regio hebben dit opgepakt, dus het touwtje springen gaat nu ook buiten onze vereniging leven. Wij moeten nu genoeg ingangen creëren, zodat ze straks kunnen overstappen van de activiteit naar de sport. Dat kan goed binnen onze vereniging. Daarvoor zijn genoeg mogelijkheden. Als je kijkt naar de onze rope skip selectie is uitbreiding een uitdaging. Eind november staat weer de International Show Contest gepland. Eind mei horen we of die doorgaat of niet. We hopen dan weer dat mooie traject daarvoor in te gaan.”

Hoe gaat dat voor het turnen?

“Voor het turnen ligt het lastiger. De club en de trainers hebben genoeg ideeën voor het recreatieve niveau, maar is het dan al turnen? Verenigingen schrapen nu alle ideeën bij elkaar om leden betrokken te houden, en er zijn hele leuke challenges bedacht, maar niet op topniveau. Dat kan ook niet, laten we eerlijk zijn. Het blijft bij kracht- en conditie-oefeningen, handstand-oefeningen, lenigheid en flexibiliteit. Een aantal heeft natuurlijk wel een trampoline thuis en doet daar wat mee, maar daarom hebben de verenigingen die niveau aanbieden nu de grootste uitdaging.”

Hoe krijg je ze weer aan de gang?

“We denken nu al na over die vraag. Hoe we turners na zo’n lange pauze, hoe lang die ook nog duurt, weer op de rails krijgen. Ik denk dat ere- en eerste divisie turners wel gemotiveerd genoeg zijn om  uit zichzelf om weer te gaan starten, maar vooral het niveau daaronder, de tussenniveau’s waarop je wel goed kan turnen, maar geen topniveau turnt, doen nu fysiek heel lang niets of op een laag pitje. Die komen dan waarschijnlijk pas in september, in het nieuwe seizoen, weer terug in de turnhal en tja, dan heb je een half jaar bijna stil gestaan. Trainers moeten goed nadenken hoe ze het dan weer gaan opbouwen. Dat het én leuk blijft én dat de turners weer op hun oude niveau terugkomen.”

Ieder kan nu het beste van maken?

“Je hebt de realiteit, die iedereen nu ziet, maar je moet ook de vruchten plukken van deze vreemde tijd. Je moet wel je kansen grijpen. Iedereen kan z’n schoenen aantrekken en gaan hardlopen of in elk geval fysiek aan je uithoudingsvermogen blijven werken. Krachtoefeningen genoeg. Vooral niet depressief raken. Niemand heeft nu het excuus om niet in beweging te blijven! Wij vinden het in ieder geval leuk dat jullie aandacht geven aan deze actie en zo ook andere mensen ook op het idee brengen om lekker thuis te gaan springen! We hebben nog veel meer materiaal en oefeningetjes voor thuis (op alle niveaus).”

Kijk voor meer info over de sport rope skipping, het touwtjespringen en de Coronafit c.q. Jumpathome-actie van GTV Keizer Otto Naarden op de actiepagina op de website van de club en op het Instagram-account van Rope Skipping Nederland. Wat let je.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit verstrekte beelden en beeldcitaten © GTV Keizer Otto Naarden en © Rope Skipping Nederland

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.