Ritmica Friendship Cup hoopt op najaar

Ritmica Friendship Cup hoopt op najaar

ALKMAAR – Eind maart 2020 stond de vierde editie van de Friendship Cup gepland in de wedstrijdhal van sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar. Een record aantal gymnastes hadden zich aangemeld en er stond naast de topwedstrijden een Master Class op het programma met de Russische wereldtopper Polina Khonina. Hier staan wereldtoppers en aanstormende talenten te schitteren in de wedstrijdarena met hun prachtige choreografieën en bijzondere vaardigheden. Het prestigieuze toernooi is een groeibriljant op de internationale sportkalender die de Nederlandse RG-sport op de kaart helpt zetten. Doch de Corona-pandemie trok ook hier aan de noodrem. De hoop is dat het evenement alsnog dit najaar georganiseerd kan worden. GymPOWER sprak met de organisatie van Ritmica RG Club over hoe ze dit aangepakt en verwerkt heeft. RG blijft leven in Nederland, nu meer dan ooit!

Hoe stond het ervoor dit jaar in Alkmaar?

Beeldcitaat © Ritmica RG Club Alkmaar/Friendship Cup 2020

“This year it would be the fourth edition of the (Ritmica) Friendship Cup. We are very happy that each year we have more and more participants. When we organized our first and second Friendship Cup we had 120 participants and last year we had 300 participants. This year 350 gymnasts have registered from twenty one different countries. Every year we evaluate the competition and discuss what we can do better in the next year or what we can renew. This year we have invited a special guest, Polina Khonina, who was Member of the National team of Russia and winner of the World Cup in Spain. She prepared a special training for all the participants of the Friendship Cup.”

[Vertaling RedGP] “Dit jaar zou het de vierde editie van de Friendship Cup zijn. We zijn erg blij dat we er elk jaar meer deelnemers bij krijgen. Bij de eerste en tweede editie hadden we honderdtwintig aanmeldingen, vorig jaar waren het driehonderd deelnemers en dit jaar hadden zich driehonderdvijftig gymnasten uit éénentwintig landen ingeschreven. Elk jaar evalueren we achteraf hoe het gegaan is en bespreken we wat we kunnen verbeteren of vernieuwen in de volgende editie. Dit jaar hadden we een bijzondere gast uitgenodigd: Polina Khonina, lid van de nationale RG-selectie van Rusland en winnares van de World Cup in Spanje. Zij had een speciale training voorbereid voor alle deelnemers van de Friendship Cup.”

Waarom is zo’n RG-toernooi belangrijk?

“In our opinion, it is important to organize international competitions (at a high level) in the Netherlands in order to see, with your own eyes, what the level is abroad and determine where we need to grow in the Netherlands. During the first edition of the Friendship Cup, Yana Kramarenko (Israel) was on the list of participants. Yana is a member of the National Team of Israel and her team qualified for the Olympic games in Japan during the last World Championship 2019 in Baku. We are proud and honored that gymnasts of such high level participate in our tournament. In addition, by organizing these International competitions, we notice that we have more contact with international clubs and receive invitations for training camps and competitions all over the world. It is important to let know that RG lives in the Netherlands and that we want to take the sport to the next level.”

Foto verstrekt door © Ritmica RG Club Alkmaar | Fotograaf © Bart Treuren/RGym.eu

[Vertaling RedGP] “We denken dat het belangrijk is om in Nederland internationale RG-toernooien op hoog niveau te organiseren, omdat je zo met eigen ogen kan zien wat het niveau in het buitenland is en je kan bepalen waarin we hier in Nederland moeten groeien. Tijdens de eerste editie van de Friendship Cup stond Yana Kramarenko uit Israël op de deelnemerslijst. Yana is lid van de nationale RG-selectie van Israël en haar team heeft zich tijdens de WK van 2019 in Bakoe gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Wij zijn trots en vereerd dat gymnastes van dit niveau aan ons toernooi deelnemen! Een bijkomend effect van het organiseren van internationale toernooien is dat er meer contact is met clubs in het buitenland en er uitnodigingen komen voor trainingskampen en competities over de hele wereld. Het is belangrijk om internationaal duidelijk te maken dat RG leeft in Nederland en dat we de sport naar de volgende level willen brengen.”

Toen trok de Corona-crisis aan de noodrem…

“After we were told that the Friendship Cup could no longer go on (government decision), we unfortunately had to share this message with the participating clubs and countries. Of course, the clubs and countries were sad and disappointed, but there was also understanding because each country has to abide by the safety of the coronavirus world meadow. We helped all registered teams as much as possible with several problems due to postponing of our tournament, like hotels, flight tickets and transfers. At this time we have decided to postpone our Friendship Cup 2020, the new date is not yet known. We await the situation with COVID19 to determine a final date. Hopefully we can organize our competition in autumn or winter 2020.”

[Vertaling RedGP] “Nadat we begrepen dat de Friendship Cup vanwege het besluit van de overheid niet kon door gaan eind maart, hebben we die boodschap moeten brengen aan de deelnemende clubs en landen. Ze waren uiteraard bedroefd en teleurgesteld, maar er was ook begrip want elk land moest zich houden aan de wereldwijde veiligheidsmaatregelen vanwege het Corona-virus. We hebben alle geregistreerde teams zo veel als mogelijk geholpen met de problemen die ontstonden door het moeten uitstellen van ons toernooi, zoals hotelreserveringen, vliegtickets en transfers. We besloten de Friendship Cup uit te stellen, een nieuwe datum is nog niet bekend. We wachten af hoe de situatie rond het COVID19-virus zich ontwikkelt, om een definitieve datum te bepalen. We hopen dat we ons toernooi alsnog kunnen organiseren dit najaar, in de herfst of de winter van 2020.”

View this post on Instagram

⠀ ⠀ Queridas gimnastas, padres y entrenadores españoles! Tengo una noticia para todos vosotros y es que el próximo 7 de marzo estaré en Lliria (Valencia) ofreciendo una master class 🇪🇸 Sin duda será un día inolvidable! Podremos entrenar juntas y os enseñaré lo aprendido durante mi carrera deportiva. Al finalizar el entrenamiento haremos sesión de fotos y autógrafos 🤗 No esperéis mucho para apuntaros porque las plazas son LIMITADAS❗⠀ ⠀ Toda la información sobre mi master class en España podéis encontrarla en la página web www.myrhythmic.com o preguntándoles a través de su Instagram @myrhythmic ‼️⠀ ⠀ Nos vemos el 7 de marzo, España! Os espero a todas❤⠀ ⠀ ——⠀ Дорогие мои гимнастки, родители и тренеры! У меня есть хорошая новость для всех вас❤ 7 марта я буду в Lliria (Валенсия), со своим мастер-классом😍не ждите долго, чтобы зарегистрироваться, потому что места ограничены❗⠀ ⠀ Всю информацию о моем мастер-классе в Испании вы можете найти на сайте www.myrhythmic.com или спросить у @myrhythmic ⠀ ⠀ Увидимся 7 марта, Испания! Я жду вас всех❤

A post shared by Yana Kudryavtseva (@kudryavtseva_y) on

Beeldcitaat Instagram © Yana Kudryavtseva: aankondiging Master Class op 7 maart 2020

Wat is de meerwaarde van de naam ‘Friendship’?

Foto verstrekt door © Ritmica RG Club Alkmaar | Fotograaf © Bart Treuren/RGym.eu

“One of the goals of organizing the (Ritmica) Friendship Cup is to promote our beautiful sport and of course meet athletes/coaches and judges from other countries. During the competition, the participants have to fight who is the best of the day, but it is also very important to build friendships, train together and share experiences. The headcoach of Ritmica, Alua Bekturova, has met as an international FIG judge many other judges during the international competitions and has also become friends with many judges over the years and partnerships have emerged, such as organizing training camps, participating in each other’s competitions, sharing knowledge and skills and all this through the love of the RG sport.”

[Vertaling RedGP] “Eén van de doelen om de Friendship Cup te organiseren is om onze prachtige sport te promoten en uiteraard ook om sporters, trainers en juryleden uit andere landen te ontmoeten. Tijdens de competitie strijden de deelnemers wie de beste is van die dag, maar het is ook heel belangrijk om vriendschappen op te bouwen, samen te trainen en ervaringen te delen met elkaar. De hoofdcoach van Ritmica RG Club, Alua Bekturova, heeft als internationaal jurylid van de [internationale gymnastiekfederatie] FIG vele andere juryleden ontmoet tijdens internationale competities en door de jaren heen zijn daar vele vriendschappen maar ook partnerships uit voortgekomen, zoals het organiseren van trainingskampen, deelname aan elkaar’s toernooien, het delen van kennis en kunde en dit alles door de gezamenlijke passie voor de RG-sport.”

Wat doet Ritmica RG Club voor haar gymnastes?

“Ritmica RG Club started online training one week after the closure of the sports halls. With the online training we try to address all facets that normally need to be done on the training (sometimes in adapted form). Unfortunately it is not possible to take care of the training as usual, but we come close in this way. To enthuse the athletes, we give them challenges, in addition to the online training courses. It is important to keep in touch with your athletes and keep them in shape to see them happy. Furthermore, our athletes have the opportunity to participate in various online classes given by gymnasts belonging to the world’s top, such as Yana Kudryavtseva. These initiatives motivate athletes to continue training. Of course, we can’t wait to pick up our trainings in our sports halls as usual.”

Videocompilatie Friendship 2019 © Alkmaar Sport

[Vertaling RedGP] “Onze club startte met online trainingen één week nadat de sporthallen werden gesloten. Met online trainingen trachten we alle facetten die normaal moeten worden gedaan op de training aan te pakken (soms in aangepaste vorm). Het is niet altijd mogelijk om de training zoals gewoonlijk te verzorgen, maar we komen op deze manier in de buurt. Om de atleten te enthousiasmeren, geven we hen uitdagingen, naast de online trainingen. Het is belangrijk om in contact te blijven met je atleten en ze in vorm te houden om ze gelukkig te zien. Bovendien hebben onze atleten de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende online trainingen gegeven door gymnastes die behoren tot de top van de wereld, zoals [regerend Olympisch vice-kampioen] Yana Kudryavtseva. Deze initiatieven motiveren atletes om door te gaan met trainen. Natuurlijk kunnen we niet wachten om onze trainingen weer op te pakken in onze sporthal zoals voorheen”

Meer informatie over de Friendship Cup en de (online) RG-trainingen van de club is te vinden op de website van Ritmica RG Club Alkmaar.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en vertaling © Therry da Silva | Credit interview © Casper Beijn | Credit beelden, foto’s verstrekt door organisatie © Friendschip Cup: © Ritmica RG Club | Fotograaf © Bart Treuren/RGym.eu | Credit beeldcitaten Instagram-account © Yana Kudryavtseva en YouTube-kanaal © Alkmaar Sport

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.