Nederlands kampioene neemt afscheid

Nederlands kampioene neemt afscheid

ALKMAAR – Eén van de beste trampolinespringers van ons land, regerend drievoudig Nederlands kampioene Bo Bet, topsporter bij Trampolinevereniging Triffis Alkmaar en afgestudeerd arts werkzaam in het UMC in Amsterdam, heeft in april 2020 besloten haar actieve sportcarrière te beëindigen. Op de Facebook-nieuwspagina van Triffis TV wordt ze geëerd met beelden van de meest memorabele momenten en successen die ze samen met haar trainer/coach Sven Mooij samen namens haar club en de Nederlandse topsport mocht vieren.

Onder begeleiding van coach/trainer Sven Mooij heeft Bet een grote rol gespeeld in het Nederlandse trampolinespringen. Een Olympische topsport die in Nederland sinds 2019 geen topsportstatus meer krijgt toegekend door gymnastiekunie KNGU/DG waardoor trampolinespringers nu in deze corona-tijd officieel geen gebruik mogen maken van hun eigen topsportaccommodaties.

Afscheid op mooi hoogtepunt in sportcarrière

Bet neemt afscheid zoals het betaamt, op een mooi hoogtepunt in haar carrière. Ze is regerend Nederlands kampioen in drie disciplines en dat blijft ze voorlopig, waarschijnlijk tot 2021. Op de NK in Rotterdam Ahoy in juni 2019 pakte ze kort na haar afstuderen de nationale titels in het individueel en het synchroon springen (samen met Romana Schuring van TVIJ IJmuiden).

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Rosenboom

Op het NK 2019 voor clubteams, die pas begin dit jaar gehouden kon worden omdat de WK trampolinespringen 2019 in Tokio eind van het jaar werden gehouden, pakte ze samen met clubgenoten Niamh Slattery, Jordy Mol en Lara Schut in sporthal De Rusheuvel in Oss de nationale teamtitel in haar laatste wedstrijd. Voor deze topprestatie is ze genomineerd en geselecteerd door de vakjury als kandidaat voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 qua sportprestatie en sportpersoonlijkheid van het jaar.

Ze beoefende de sport sinds 2008, derhalve twaalf jaar lang. Haar beste prestaties op een internationaal titeltoernooi waren op de WK van 2015 in het Deense Odense, waar ze samen met clubgenote Pascal Wiebering (die begin dit jaar ook afscheid nam) zesde werd in het synchroonspringen [waardoor een startbewijs werd afgedwongen voor Nederland voor de Wereldspelen van 2017 in Wroclaw, Polen, waar Tara Fokké en Carlijn Blekkink van Flik-Flak brons pakten]; en op de EK van 2016 in Valladolid, Spanje, waar Bet elfde werd individueel.

‘Waar er een wil is, is er een weg’

In een spannende race met o.a. Kirsten Boersma en Rea Lenders wist Bo Bet zich te kwalificeren voor het Olympic Testevent 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië, half april van dat jaar. Haar finale-oefening wist ze echter niet helemaal uit te springen en met een uiteindelijke zestiende plaats liep ze daardoor een startbewijs voor de Spelen mis. Ondanks de grote teleurstelling was dit een bijzondere prestatie en ervaring, waarbij ze met recht trots mag zijn dat ze daar stond namens Nederland. Met één been op de Spelen. Voor haar leeftijdgenoten en de talentvolle generatie van nu is zij één van de grote inspirators die liet zien dat waar er een wil is er een weg is. In Nederland stond ze twee keer op het erepodium op de internationale Aalsmeer Flower Cup, in 2015 met zilver en in 2019 met brons.

De tweede editie van de internationale Dutch Trampoline Open thuis in Alkmaar die gepland stond voor half maart 2020, zou een mooier moment zijn om afscheid te nemen maar zoals met zoveel toernooien gooide ook hier de Corona-pandemie zand in de raderen en moest het uitgesteld worden naar het najaar (31 oktober en 1 november 2020). Zonder het vertrouwen om in aanmerking te kunnen komen voor de topsportstatus van de NOC*NSF is het strijden om Olympische kwalificatie een schier onmogelijke onderneming.

Keus tussen maatschappelijke carrière en sport

De keus voor je maatschappelijke carrière waarbij ‘de schoorsteen moet roken’ is logisch en sneller gemaakt. Al helemaal in deze tijd waarbij de laatste kwalificatiemogelijkheid voor de trampolinespringers, het EK 2020 in Gotenberg, niet doorging en de Olympische Spelen van Tokio een jaar verzet is. In sportmensenjaren en zeker op de trampoline, is de rek erin houden door er een jaar aan te plakken niet zo vanzelfsprekend. Het leven gaat door. Al helemaal als de plicht roept voor de nieuwe dokter Bet.

‘Once a champion always a champion!’

Bovenaan dit artikel staat de link naar een video-compilatie op het YouTube-kanaal van © GymPOWER, gemaakt uit de laatste beeldverslagen die gemaakt zijn onder persaccreditatie, waarin aandacht voor de optredens van Bo Bet op de  NK’s en de Aalsmeer Flower Cup 2019 en interviews met haar over haar sport en prestaties. Het ga je goed Bo, bedankt voor alle trampolinespektaktel en je grote bijdrage aan de sport. Heel veel sterkte en succes in je werk en leven nu. ‘Once a champion always a champion!’ #Dutch #Trampolinepower #Staysafe #Staystrong

Meer over de trampolinecarrière van Bo Bet is te vinden op de website en social media van Trampolinevereniging Triffis Alkmaar en Triffis TV.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst, compilatie, beeldcitaten en interviews © Therry da Silva, © Casper Beijn en © Yoshida Rosenboom | Credit beeldcitaat © Trampolinevereniging Triffis Alkmaar

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.