Blijven trainen voor WK twirl in eigen land

Blijven trainen voor WK twirl in eigen land

ROTTERDAM – Begin april 2020 zou het Wereldkampioenschap twirl gehouden worden in Eindhoven, georganiseerd door een comité namens de NBTA/KNMO onder auspiciën van de internationale federatie WFNBTA. Alle twirlsportliefhebbers en de leden van de Nederlandse equipe keken uit naar dit prachtige sporttoernooi in eigen land. Doch ook hier moest door de wereldwijde pandemie de WK anderhalf jaar uitgesteld worden en moeten alle twirlsporters thuis hun skills en conditie proberen bij te houden voor als ze weer de sporthal en wedstrijdarena in mogen. In de sport die als één van de eerste een wereldwijde challenge begon om elkaar een hart onder de riem te steken: “Apart but together, pass the baton, stay strong”

GymPOWER sprak met twee van de beste twirlsporters van Nederland, Sabine Mouthaan – het gezicht en ambassadrice van de WK-promocampagne – en Cindy Boter, die internationaal al eerder hun sporen verdiend hebben en in volle voorbereiding waren èn zijn om op het WK in Eindhoven weer een topprestatie neer te zetten en het beste uit zichzelf te halen. Over hun sportpassie, hun doelen, hun wilskracht… Deze toppers die (nog) geen beroep kunnen doen op een NOC*NSF-status, moeten weer anderhalf jaar langer wachten, maar laten zich niet van de wijs brengen. De focus van de twee kampioenen blijft gericht op de wereldtitelstrijd in eigen land. Zo’n kans willen ze als echte topsporters voor geen goud missen!

Hoe gaat het met jullie? Jullie zijn genomineerd voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019  voor jullie mooie resultaten. Putten jullie nog inspiratie uit vorig jaar?

Sabine Mouthaan: “Het gaat goed! 2019 was zeker een mooi jaar, aan de mooie resultaten blijf ik me vasthouden en dat geeft weer motivatie als het even wat minder gaat.”

Cindy Boter: “Tja, het voelt een beetje raar. Thuis aan het werk, maar gezond. Ik was nu liever ergens anders geweest, zeker weten. 2019 is een heel mooi jaar geweest. Op de NK’s van de twee bonden [NBTA en NTSB] Nederlands kampioen geworden en nog Europees kampioen. Dat heeft me wel veel motivatie gegeven om hard te blijven werken, ja. Ik werd wel eerste, maar je bent nooit perfect, dus er is altijd meer om aan te werken. Zo hebben we geprobeerd om het ook moeilijker te maken, maar het was zeker niet dat ik dacht ‘Ik ben er en zo ga ik verder’, nee. Er moest nog gewerkt worden aan van alles.”

Hard getraind voor het WK dit jaar in eigen land… en toen kwam de corona-pandemie en moest het WK uitgesteld worden. Wat hadden jullie daar willen meemaken? 

Sabine Mouthaan: “Ik had het wel zien aankomen, hoe jammer het ook is, dit is de juiste keuze. Gezondheid staat voorop! Het kwam alsnog wel hard aan, je werkt hier het hele jaar naartoe en dan duurt het nog anderhalf jaar langer. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, we hebben nu alleen nog maar meer tijd om de routines te perfectioneren! Ik wil vooral plezier hebben en genieten dit WK!”

Cindy Boter: “Veel herhalen, herhalen , herhalen, veel getraind. Ik zat er eigenlijk best wel lekker in. Ik had er heel veel vertrouwen in. Je hoort dan vanuit andere landen dat er een ‘lockdown’ is of komt en dan word je wel onzekerder, je weet niet meer zeker of het doorgaat. Dus de week voor het bekend werd (dat de WK in eigen land van 8 tot 12 april 2020 niet zo doorgaan) werden de trainingen een beetje vreemd, omdat je toen eigenlijk niet wist of er nog een WK kwam. Ergens was het moment dat je definitief hoorde ‘Het gaat niet door’  wel fijn, want ik was hard aan het doortrainen met al die onzekerheid en dan is het fijn om definitief de knoop doorgehakt te krijgen. Maar ik vond het wel heel balen, omdat ik er best wel lekker in zat. Ik heb er echt enorm van gebaald. Het was heftig. Hier train je het hele jaar voor, alles zet je ervoor opzij . Je doet er gewoonweg alles voor en dan hoor je dat het niet doorgaat, verzet wordt. Ik hoopte nog ergens dit jaar. Nu is het volgend jaar en dat is nog heel ver weg. Je was al richting je piek aan het werken en nu ligt dat stil. Voor je gevoel is nog anderhalf jaar heel lang , maar ik heb mezelf bij elkaar geraapt en geprobeerd een nieuw ritme te vinden en positief te kijken naar 2021, als een jaar extra om het nog beter te krijgen en er positief in te blijven staan. Vorig jaar was ik Europees eerste. Nu vond ik het lastig om dat op wereldniveau in te schatten. Ik weet bijvoorbeeld dat de Amerikanen heel goed zijn, dus ik vind het lastig om te zeggen wat mijn doel was. Een eerste plek weet je niet, mijn doel is echt lastig te zeggen omdat bij een andere bond ook andere deelnemers zijn. Bij de andere was ik al blij als ik in de top twintig stond, maar dat was hier zeker haalbaar, misschien wel top zes. Toch heel bijzonder zo’n WK, het is je sport wereldwijd. Alle landen zijn er. Het is grootser, nog meer bijzonder om daar te mogen staan.”

Wat doen jullie aan thuis trainen om jezelf gefocust te houden? Wat zijn de leukste online challenges? 

Sabine Mouthaan: “Thuis train ik gewoon door! Ik probeer zelf mijn kracht, lenigheid en conditie op peil te houden. De trainingen vanuit mijn vereniging, The Rainbows, gaan door online, dus dat is heel erg fijn! Ook is het erg leuk dat er challenges worden gedaan op Instagram en Facebook door atleten vanuit de hele wereld! Zo houden we elkaar gemotiveerd en hebben we toch plezier met zijn allen in deze gekke tijd.”

Cindy Boter: “Ik train elke dag nog. Ook om een ritme te creëren voor mezelf en daarin ook nieuwe uitdagingen te stoppen en nieuwe dingen uit te proberen om te kijken of er eventueel nog wat aangepast kan worden. Dus nog iedere dag bezig zijn, daarin niet veranderen, alleen buiten in plaats van in de sporthal. Moeilijk om jezelf te motiveren, maar ik blijf het wel doen. Met onze sport hebben we onze baton bij ons, dus buiten trainen kan gewoon. Mijn sportschoenen zijn buiten nu al flink versleten, maar in principe kun je alles doen. Het is niet ideaal, maar zeker goed om te blijven trainen. Ik vind die handstand challenges allemaal wel leuk. Ik ben geen sociaal-media slaaf, maar ik krijg ze wel doorgestuurd, ook via mijn werk. Die vind ik hartstikke leuk om te doen. Ik heb meegedaan met de challenge ‘baton doorgeven’ bij NBTA-wereldwijd met mijn club Inspiration, dat met de teams meedeed en nog eentje uit Amerika, van een Amerikaans trainingsmaatje waarmee ik heb getraind in Japan, want die was er ook eentje aan het maken. En met de ‘illlusions’ gaat het ook goed, ik probeer er buiten aan te trainen, het is lastiger, want je draait minder snel, maar die train ik ook nog steeds. Anders zou je, als je na deze lockdown weer zou beginnen, helemaal uitscheuren, dus dat moet je onderhouden, zeker!”

Zorgt een nieuwe datum voor het WK voor voldoende motivatie? 

Sabine Mouthaan: “Het is nog erg ver weg, maar je kunt nu wel ergens naartoe werken. De bondscoach probeert ons wel veel te motiveren in de WK-groepsapp. Meer kan er nog niet worden gedaan, het nog onduidelijk wanneer alles weer gewoon gaat worden.”

Cindy Boter: “Vanuit de WK is er een equipe-app [van de NBTA] en daar wordt elke week een motiverend interview, een filmpje van de bondscoach of iets anders ingezet om je gemotiveerd te houden. Vanuit de andere bond [NTSB] leggen Richard [Spaan], Sjors [Huisman] en Mandy [Derksen] online allerlei technieken uit. Er wordt zeker wat aan gedaan.”

Hoe leven jullie mee met je twirl- en teamgenoten en WK-gangers uit andere landen? 

Sabine Mouthaan: “Via de social media heb ik wel contact met atleten uit andere landen. Iedereen is natuurlijk wel teleurgesteld, maar toont wel begrip. We proberen elkaar te steunen in deze tijd en kijken er naar uit om elkaar weer te zien op het WK in 2021!”

Cindy Boter: “We proberen elkaar positief te houden en via groeps-apps zetten we neer hoe we aan het trainen zijn om ook anderen te motiveren om te blijven trainen en daarin krijgen we ook tips van onze coach. Dus dat is wel superfijn. Nu vandaag het WK zou beginnen, zie je heel veel online verschijnen op Facebook. Ik heb zelf ook wat gepost. Het is gewoon gek om nu op dit moment niet daar te staan waarnaar je hebt toegeleefd. Dat maakte 8 april 2020 wel een vreemde dag in deze hele gekke situatie. Ik baal er ontzettend van, als je kijkt naar hoeveel tijd en energie ik erin had gestopt, maar ik realiseer me nu ook heel goed dat ik superblij ben dat iedereen om me heen nog gezond is en dat dat eigenlijk het belangrijkste is. Op dit moment zijn er veel ergere dingen en ik denk dat ik blij kan zijn dat niemand van mijn naasten nu in die situatie is. Dat maakt me ook wel weer heel dankbaar. Dus samengevat: gek maar dankbaar. Voor zover ik weet gaat het ook goed met de sporters uit andere landen, ook in Italië en de VS, maar ze zetten echt niet alles op Facebook. Dus, ik hoop het, ik hoop dat iedereen volgend jaar gezond op het evenement kan staan. En mentaal sterk te blijven om er weer te staan…”

Zou een talentshow als Holland’s Got Talent in deze tijd een goed doel kunnen geven voor sporters uit jullie sport?

Sabine Mouthaan: “Ik zelf heb hier geen behoefte aan, ik focus me graag op de wedstrijden die nog gaan komen en uiteraard het WK!”

Cindy Boter: “Ik denk dat talentenshows niet gemaakt zijn voor de twirlsport. Omdat het felle studiolicht ervoor zorgt dat je je baton niet goed kan zien, als je hem opgooit. In de sporthal is dat soms al een uitdaging. In een show is het met licht echt heel erg lastig. We hebben wel opgetreden in The Voice of Holland, maar dan zonder batons opgooien. Dan zou het mogelijk zijn. Voor mij denk ik, toch maar niet. De ‘Twirl Witches’ waren wel heel tof. Er zaten heel veel goede sporters in dat team en op dat moment hebben ze het twirlen in Nederland op een heel goede manier gerepresenteerd. Dat vind ik heel erg tof, dat ze dat voor iedereen in Nederland gedaan hebben, want er zijn ook mindere voorbeelden geweest in talentenshows. Maar het is ieders goed recht om mee te doen. Toen was het vooral fijn dat het ook door de juryleden zo positief werd ervaren én door de rest van Nederland.”

Het WK twirl is uiteindelijk verplaatst naar 12 tot en met 15 augustus 2021 in het Indoor Sportcentrum Eindhoven. De openingsceremonie staat gepland op woensdag 11 augustus 2021. Meer over is terug te vinden op de website en Facebook-nieuwspagina van NBTA Nederland  en de website en Facebook-nieuwspagina van het WK 2020-2021 van de WFNBTA.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interview © Casper Beijn | Credit coverfoto’s verstrekt door © Sabine Mouthaan en © Cindy Boter (namen fotografen niet vermeld) | Credit beeldcitaten Facebook © NBTA Nederland en © WFNBTA, © Team Sportservice (schoenchallenge Cindy Boter) en Instagram © Sabine Mouthaan: Nederlandse twirltoppers bij The Voice of Holland

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Één gedachte over “Blijven trainen voor WK twirl in eigen land

  1. Ik ben heel trots dat al onze twirlers toch zo gemotiveerd blijven en als moeder van Cindy natuurlijk dat Cindy nog steeds elke dag hard traint.ik kijk dan ook heel erg uit naar het W.K.!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.