Live trainingen TON Almelo groot succes

Live trainingen TON Almelo groot succes

ALMELO – Eén van de titeltoernooien die door de Corona-pandemie is uitgesteld is het Europese kampioenschap damesturnen dat van 30 april tot en met 3 mei 2020 gehouden zou worden in Parijs. Op dat EK zouden nog enkele dames zich kunnen plaatsen voor de selectie Oranjeturnsters die op het NK in Rotterdam Ahoy de kwalificatie om de vier tickets voor de Spelen van Tokio zouden turnen. De rest van de senioren en junioren moesten zich van bondscoach Gerben Wiersma richten op de Spelen van 2024 die gepland staan in de Franse hoofdstad. Daaronder een aantal van de talentvolle topturnsters van Klaverblad TON Almelo. Het COVID19-virus strooide ook hier roet in het eten en liet het hele turnseizoen verdampen. De Overijsselse sportclub en haar trainersstaf liet zich niet kisten en nam het initiatief om hun turnsters in beweging te houden en daarmee alle turnliefhebbers een hart onder de riem te steken. GymPOWER sprak met trainster Monique de Jong en bestuurslid Josje Broos over het hoe en waarom van deze succesvolle online actie die op veel bijval kan rekenen.

View this post on Instagram

𝕆ℕ𝕃𝕀ℕ𝔼 𝕋ℝ𝔸𝕀ℕ𝔼ℕ 𝕄𝔼𝕋 𝔸𝕊𝕋ℝ𝕀𝔻 𝔻𝔼 ℤ𝔼𝔼𝕌𝕎 Ben jij thuis hard aan het trainen maar ben je nieuwsgierig hoe Astrid thuis traint?! Woensdag om 14.00 gaat Astrid live op ons instagram kanaal ton_almelo. Uiteraard mag je met Astrid mee trainen. Wat ze gaat doen en wat je nodig bent vertellen we morgen. #kngu #gymnastics #klaverbladverzekeringen #sportemotion #alphafactor #sportbedrijfalmelo #bosansportinstallaties #reggeborgh #urenco #voskampgroep @turnwinkel.nl #interimair #DG #ottenschot #voskampgroep #bontshop #caredienstengroep #kmsapeldoorn #CSGNoordik #pinupparis #vriendenvanTON #Virtuoos #reggeborgh #dutchgymnastics #vandaaggroep #countus #turnsupporter #europarcs

A post shared by Klaverblad TON Almelo (@ton_almelo) on

De online trainingen van de TON-turnsters slaan goed aan. Hoe gaat het met jullie club? 

Monique de Jong: Het gaat goed. We zijn allemaal nog fit en gezond. Het is voor iedereen afzien. Dat onze online actie zo zou uitpakken, hadden we eigenlijk niet verwacht. We krijgen veel leuke en positieve reacties en het wordt goed bezocht. Ook onze eigen turnsters van de onder- en middenbouw trainen elke keer mee, wat we kunnen zien in onze eigen groeps-app.” 

Wat is jullie idee om dit zo te doen?

Monique de Jong: “We zagen veel dingen voorbij komen en vonden dat we zelf ook meer aanwezig mochten zijn. Nu in deze Corona-tijd zie je dat heel veel clubs meer online doen en wij wilden daarin ook graag ons steentje bijdragen. We wilden onszelf meer laten zien, met name in ons district, zodat we clubs waar we nog geen bereik hadden op deze manier ook konden bereiken.” Josje Broos: “We willen bovenal graag andere turnsters die verplicht thuis moeten zijn in deze tijd, een hart onder de riem steken.” Monique de Jong: “Samen sta je sterk!”

Het begon allemaal met de ‘Insta-verhalen’ van jullie selectie.

Monique de Jong: “Ja, die bevielen ook al goed. We kregen ook van onze sponsoren goede reacties. Ze vonden het leuk om te zien dat onze meiden van de bovenbouw, wat toch je plaatje naar buiten is, zich, ondanks dat ze thuis zitten, blijven inzetten voor school maar ook om fit te blijven in deze periode. Iedereen weet hoe lastig dat is.”

View this post on Instagram

💥𝕆ℕ𝕃𝕀ℕ𝔼 𝕋ℝ𝔸𝕀ℕ𝔼ℕ 𝕄𝔼𝕋 𝕀ℕ𝔼𝕊 𝕍𝔸ℕ 𝕊𝕆ℕ 𝔼ℕ 𝕍𝔼ℝ𝔸 𝕁𝕆ℕ𝕂𝔼ℝ💥 Na het succes met Astrid hebben we een nieuwe online training gepland. Vera Jonker en Ines van Son gaan vrijdag 15.00 samen met jullie trainen op ons Instagram account. #kngu #gymnastics #klaverbladverzekeringen #sportemotion #alphafactor #sportbedrijfalmelo #bosansportinstallaties #reggeborgh #urenco #voskampgroep @turnwinkel.nl #interimair #DG #ottenschot #voskampgroep #bontshop #caredienstengroep #kmsapeldoorn #CSGNoordik #pinupparis #vriendenvanTON #Virtuoos #reggeborgh #dutchgymnastics #vandaaggroep #countus #turnsupporter #europarcs

A post shared by Klaverblad TON Almelo (@ton_almelo) on

Het is hartstikke leuk om samen met de TON-turnsters te trainen.

Monique de Jong: “Van tevoren vonden ze het nog wat spannend, maar achteraf waren ze er heel enthousiast over. Ze vonden het heel leuk om te doen. Dat is ook duidelijk te zien in de trainingen. De deelnemers zijn ook enthousiast. Astrid beet het spits af. Ze kan het goed overbrengen en het is haar ook goed bevallen. Ze heeft aangegeven dat ze het weer graag wilde doen. De andere meiden zoals Marieke van Egmond, Linde Visscher en Vera Jonker vonden het ook heel leuk om te doen. Al voelde het een beetje vreemd aan in het begin om tegen een camera te praten terwijl je geen reactie krijgt. Maar die komen achteraf wel.”

Conditioneel fit blijven is wel iets anders dan je topniveau behouden.

Monique de Jong: “Online komen ook basisvormen terug die ze ook normaal tijdens hun trainingen in de zaal oefenen. Zo zag je Vera en Ines pirouettes doen. Dat is natuurlijk basis en normaliter is dat voor hen op hun niveau verder uitgebreid. Maar het blijft noodzakelijk om de basis te blijven herhalen, op welk niveau dan ook. We hebben het hier over één training op één van de zeven dagen in de week. Dus Eén keer per week zo de basis doen, is ook voor deze meiden hartstikke goed. De  andere trainingen die ze voor zichzelf doen, zijn meer op hun eigen niveau, met meer uitdaging en moeilijkheid. Ze hebben daarover frequent contact met hoofdtrainer Frank Louter.”

NK afgelast, EK uitgesteld, de Spelen verplaatst: hoe kijken jullie daar tegenaan?

Monique de Jong: “Het hele seizoen ligt eruit. Voor iedereen is dat vervelend. Ik heb Frank gevraagd hoe en wat, en hij gaf aan dat 2021 nu ook voor onze topturnsters een doel is geworden om  mee te doen in de selectie voor de Spelen. Het verhaal rond 2020 en 2024 is veranderd nu. Het is voor onze bovenbouw meiden positief, dat de Spelen zijn verplaatst. Al is het nu afwachten wanneer we weer de zaal in kunnen. Vanuit de NOC*NSF waren ze bezig om de topsporters weer te laten trainen en de topsporthallen weer open te krijgen. Ik ga er vanuit ook bij onze turnhal. Dat is waar je alles heb en wat de meiden gewend zijn. Zelf sta ik op de laatste plek om de zaal weer in te gaan. De oudere meiden zijn belangrijker natuurlijk.” Josje Broos: “We wachten het beleid van de KNGU hierin af. Het is namelijk niet aan ons wanneer we weer de zaal in kunnen. We hopen hier snel meer over te horen.”*

Jullie eigen teamcompetititie had ook te lijden door de Corona-crisis.

Monique de Jong: “Er zouden vier wedstrijden plaatsvinden op basis waarvan er een winnend team zou komen. We zaten praktisch vol. Per keer zouden er zestig van die kleine meiden aan het turnen zijn in de hal. Altijd genieten. Jammer genoeg is het bij één wedstrijd gebleven en moesten de andere drie afgezegd worden door de Corona-maatregelen van de overheid. Aan de organisatiecommissie om zich te buigen over de afhandeling van deze competitie.”

Het is een opvallende teamcompetitie met een origineel concept.

Monique de Jong:  “Een aantal jaar geleden heeft ons trainersteam van dat moment het initiatief genomen en het concept bedacht. Doel is om de jonge meiden spelenderwijs kennis te laten maken met een wedstrijd. Bij deze wedstrijd mag een trainer/coach wel de turnsters helpen en met ze praten tijdens de wedstrijd. Niet zoals de officiële KNGU-wedstrijden waar dat niet mag. De trainer mag helpen en benoemen wat het kind moet turnen op alle zes onderdelen: sprong, brug, balk, vloer, trampoline en ballet. Dat verschilt ook van een normale wedstrijd. Elk onderdeel heeft z’n eigen opdrachtjes volgens methodische lijn en bij elke opdracht zijn er drie niveau’s. Elke turnster krijgt een ‘stempelboekje’ met daarin een stempel bij welk niveau je doet. Doe je het heel goed op niveau drie, dan krijg je drie stempels, bij twee krijg je twee stempels en voor niveau één stempel. Ik heb ook wel meegemaakt, dat je op niveau 2 een extra stempel krijgt, om het extra te belonen. Ook als het mis gaat, krijgt een kind sowieso een stempel. Het ‘onthouden van’ en ‘het moeten’ bij de oefeningen is weggelaten bij deze competitie. Plezier is juist belangrijk.” 

Zo’n wedstrijd is dus ook heel plezierig voor de jonge deelneemsters.

Monique de Jong: “De keus is groot en dat maakt de wedstrijd ook leuk om te zien voor de supporters. In de door BOSAN prachtig ingerichte turnhal in de IISPA in Almelo, kunnen groepen turnsters, als ze op hun toestel klaar zijn, nog even spelen en hun gang gaan voordat ze naar het volgende toestel gaan. De wedstrijd wordt gejureerd, maar vertrouwen en sportplezier staan centraal. Voor sommige clubs is dit concept helemaal nieuw. Als ze eenmaal ermee kennis maken, zijn ze super-enthousiast. We hopen dat we volgend jaar deze teamcompetitie wel weer kunnen organiseren en dat er weer nieuwe clubs meedoen met hun teams jonge turnsters en de media er meer publiciteit aan willen geven.”

Je ziet nu steeds meer virtuele toernooien in andere sporten, is dat ook wat voor het turnen?

Monique de Jong: “Ik denk niet dat dat overeenkomt met wat je de meiden altijd vertelt, wat een wedstrijd inhoudt. Als je een filmpje gebruikt van een wedstrijd van een turnster wiens wedstrijd net niet lekker liep, dan is dat niet leuk voor een kind. Twee jaar terug mochten we van de KNGU een landelijke finale organiseren. Het was prachtig om zoiets groots te mogen doen, met je hele club. Alle vrijwilligers, maar ook andere clubs uit de omgeving, waarvan de turnsters ook jurymeiden of vrijwilliger waren, hielpen . Dit seizoen hadden we de bondsfinale voor de turnsters van de derde divisie toegekend gekregen, maar dat gaat ook niet door nu. Dat is jammer, maar om dat virtueel te doen… daar zouden we niet voor kiezen. Het mooiste van een turnwedstrijd is wat er ‘live’ gebeurt.”

Meer over Klaverblad TON Almelo en de online trainingen van haar topturnsters is te vinden op de website, Instagram en Facebook-nieuwspagina van de club.

*De ontwikkelingen gaan snel. Op 23 april 2020 maakte de KNGU/DG bekend dat de turnbond gekozen heeft om trainingen van sporters met een A-, High Potential of selectiestatus op te laten starten in (Turnz) Amsterdam, (Flik-Flak) Den Bosch, (Topsport Noord) Heerenveen, (SV Pax) Hoofddorp en (O&O) Zwijndrecht, onder toezicht van de gemeente en de Centra voor Topsport en Onderwijs waar een medisch begeleidingsteam beschikbaar is. Alleen ‘sporters van de disciplines turnen dames en turnen heren’ komen in aanmerking voor het trainen in deze sporthallen. Opvallend is dat Klaverblad TON Almelo met een moderne topsportaccommodatie in de IISPA-hal met de dito vereiste (medische en technische) begeleiding en een aardig aantal turnsters in de Oranjeselectie die zich voorbereidde op de Spelen (van 2024), niet is aangemerkt onder deze ‘geïdentificeerd plekken’, waardoor deze topsportsters nog langer hun voorbereiding op een laag pitje moeten houden.

“Het is vooral belangrijk dat we laten zien dat het trainen op een veilige manier kan. Dan wordt het makkelijker om uiteindelijk een volgende groep sporters toe te laten,” aldus technisch directeur Mark Meijer. Het persbericht van de afdeling topsport van de KNGU wordt afgesloten met: “De KNGU hoopt dat deze ontwikkeling op topsportgebied een eerste stap is op weg naar een volledige opening van de trainingsmogelijkheden voor gymsporters in alle niveaus, leeftijden en disciplines. Daarvoor is de bond echter afhankelijk van beslissingen van overheidswegen.” 

In een interview met journalist Twan Boevé, die toevallig ook gepubliceerd is op 28 april 2020 op de website van De Telegraaf .nl als betaald artikel, klaagt KNGU-directeur Marieke van der Plas over de gevolgen van de overheidsmaatregelen om de corona-crisis te bestrijden, welke de KNGU inmiddels rond de 5.000 leden heeft gekost. Het artikel in een serie over de gevolgen van de coronacrisis voor de breedtesport draagt de opmerkelijke titel KNGU spreekt van ‘langzame marteling’: ‘Aan loyaliteit zit een houdbaarheidsdatum’. In de lead van het artikel staat dat de grootste zorgen van de KNGU/DG over de clubs, de trainers en de coaches gaan. De kleine 900 clubs die nog aangesloten zijn bij de gymnastiekunie worden angstvallig gemonitord. “Als je kijkt naar de clubs, die zijn heel bang”, aldus Van der Plas. Voor de rest van het artikel en het interview over hoe het nu met de KNGU en de gymsport staat, zal de lezer een abonnement moeten nemen op De Telegraaf.nl 

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interview © Casper Beijn | Credit beeldcitaten inclusief coverfoto © Klaverblad TON Almelo

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.