Geen EK in Almere maar saamhorigheid

Geen EK in Almere maar saamhorigheid

ALMERE – Van 30 april tot en met 2 mei 2020 zou in Nederland een uniek sporttoernooi hebben plaats gevonden: het EK Show & Precision, de showversie voor teams in het kunstrolschaatsen waarin ook nationale en internationale topcoaches en -choreografen uit deze sport en het turnen werkzaam zijn. De geplande locatie, Topsportcentrum Almere, bekend van de vroegere Univé Gym gala’s en grote wedstrijden in onder andere de twirl- en danssport bleef afgelopen weekend leeg. GymPOWER sprak diverse toppers van de clubs waarvan showteams zich hadden gekwalificeerd voor de Europese titelstrijd en vroeg ze naar hun beleving en belevenissen nu. Het blijkt ook in deze sport nu een tijd te zijn om het gevoel van saamhorigheid te koesteren.

Het NK Show en EK-kwalificatiewedstrijd op 8 februari 2020 was één van de laatste wedstrijden, waar verslaggevers van GymPOWER live aanwezig waren, voordat de intelligente lockdown wegens de Corona-crisis alle sport en verslaggeving stil legde. Het bruiste toen van de pracht en praal van de teams die diep raakten met hun krachtige, ontroerende en kleurrijke choreografieën, met uitgekiende acrobatische en artistieke bewegingen op bijzondere muziekstukken en thema’s, zoals alleen deze sport de arena en de tribune mee kan vullen. Het deed intens verlangen naar dit EK in de ontluikende lente die met de beste teams uit Europa het sportfestijn naar een hoger internationale level in de overtreffende zou brengen. Doch dat mocht nog niet zo zijn, voor nu.

Dit weekeinde was het een lege wedstrijdhal, zonder muziek en zonder glinstering. Geen internationaal publiek dat in spanning afwachtte, geen uitbundige supporters binnen en buiten de hal, geen delegaties uit Europa waaronder ook Nederland die zich statig en hoopvol aandienden,  geen prachtige choreografieën en optredens in de arena, geen mixed zone om de EK-teams vol adrenaline op te wachten na hun beurt in de arena, helemaal niets in Topsportcentrum Almere. Hier zouden ook de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 half maart gekozen en uitgereikt worden waarvoor het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen van de Nederlandse Rollersports Bond (SBK-NRB) en ook diverse kunstrolschaatsers die we interviewden voor genomineerd waren vanwege hun prestaties vorig jaar. Doch ook dat evenement moest uitgesteld worden.

Rest nu elkaar een hart onder de riem te steken en af te wachten op betere tijden voor de sport. De EK-teams zijn, op afstand, door de Europese en internationale federatie gevraagd om geduld te hebben… Misschien vindt het EK alsnog plaats dit najaar, van 9 tot en met 13 september 2020 of daarna, maar toplanden als Italië en Spanje hebben nog geen kwalificatiewedstrijden gehad. Wat missen deze topsporters en teams nu het meest? Wat zijn nu hun doelen? Wat verbindt de sporters van de kunstrolschaatssport nu?

Rolling’90, Moerkapelle had zich geplaatst met twee kwartetten. Het cadet-kwartet met ‘Bailamos’ en het seniorenkwartet met ‘La Primavera’, een prachtige choreografie die tot stand kwam met Bassi. Bijzonder was ook de comeback van Iris Dijkema bij de uitvoering van het seniorenkwartet toen het zich plaatste op het NK Show voor het EK in eigen land. Zij werden derde na een val en waren gebrand op sportieve revanche in Almere.

Geen mixed zone, maar mixed feelings…

Nicky Boer, Rolling’90 Moerkapelle: “Ik had me toch wel een stuk meer tripjes naar Italië voorgesteld in 2020, maar die gaan er niet van komen. Ik wilde me graag verder ontwikkelen, steeds een stapje beter worden, zoals ik al bij de Kerstshow zei. Eigenlijk ben ik nu blij dat ik niet te ver vooruit heb gekeken, zoals in 2019 nog naar de World Roller Games in Barcelona, als hoogste doel of naar andere grote internationale wedstrijden; dat heeft veel teleurstelling voorkomen. Deze EK was iets heel bijzonders om naar toe te werken, dus dat is jammer. Het was de bedoeling dat we mee zouden doen met het seniorenkwartet en natuurlijk ook het cadet-kwartet. Voor het seniorenkwartet zou het met ‘La Primavera’ een mooie gelegenheid zijn geweest om te laten zien hoe ver we waren gekomen, ook door samenwerking met Andrea Bassi denk ik dat dit kwartet dit jaar van hoge kwaliteit was. Het was leuk geweest om te zien waar we dat internationaal naartoe hadden kunnen brengen op een EK, een gaaf evenement, zeker omdat het in ons eigen land was natuurlijk, na de NK waar bleek dat alles toch een momentopname is. De EK was een mooie gelegenheid geweest om een nog betere versie neer te zetten. Dat was zeker een motivatie om er extra voor te gaan.”

Het EK zou in volle gang moeten zijn nu…

Nicky Boer, Rolling’90 Moerkapelle: “Ja, dat klopt. Vandaag zou het evenement van start zijn gegaan, met ook de start van de trainingen. De wedstrijd begint dan de dag erna. Ik denk dat het voor dit EK anders zou zijn geweest, zeker voor Nederlandse sporters, omdat we al gewend zijn aan de Sporthal in Almere waar we al meerdere wedstrijden hebben gereden. Als je op een andere plek komt, moet de eerste dag meer kennis maken met de locatie, uitlijnen, van bovenaf naar de baan kijken en bepaalde elementen alvast in je hoofd op z’n plek zetten, zodat je weet welke richting je op moet als je daar op de vloer staat. En anders hebben we met de vereniging een schema dat we helemaal aflopen,  zoals ‘droogtraining’ op schoenen, bezoek aan de sporthal, doornemen van de planning van de komende dagen, dat zijn dingen waar we ons vaak de eerste dag op focussen. Daarna heeft ieder team zijn eigen programma. Voor het seniorenkwartet zouden er goede reserves zijn als Iris er op de EK niet bij kon zijn, maar het is het fijnste als je compleet bent en er compleet met trainers kan staan. Ik vraag me af of evenementen na 1 september kunnen doorgaan, het is  nu al kort dag. En een NK zonder publiek zou wel heel raar zijn, bij andere wedstrijden is er sowieso vaak weinig publiek, maar juist bij de showkampioenschappen is de allure dat de zaal zo lekker vol zit en dat je zoveel energie krijgt van het publiek dat er is. Dus zonder zou wel een hele andere ervaring zijn. Als er alleen een jury en een paar trainers zijn. Live stream sowieso, want meestal zijn de grotere evenementen online te volgen.”

KRC Rolling, Nieuwegein, had zich voor de EK 2020 geplaatst bij het juniorenkwartet (tweede op de NK), seniorenkwartet (tweede op de NK) en de kleine en de grote groep (beide Nederlands kampioen). In de grote groep reed een unieke keur aan toprijd(st)ers met Nederlands beste kunstrolschaatster Sylvia Pistorius, maar ook Roy Broekema, Daphne Stormbroek, Danique Voskuilen-Veldmeijer en Kelly Stekelenburg reden als nieuwe sterren bij deze kampioenenchoreografie mee met de groep.

Roy Broekema, KRC Rolling Nieuwegein: “Het is eigenlijk wel een beetje onbegrijpelijk allemaal. Hier rekent niemand op. Zelf heb ik na de zomervakantie de overstap gemaakt naar KRC Rolling en kreeg ik het aanbod om mee te rijden in de showgroep. Dan train je hard met de hele groep voor het NK en dan rijd je zo goed, mag je voor het eerst naar het EK Show en dan gebeurt dit, met het Corona-virus. Ik had het me heel anders voorgesteld, toen ik aan dit traject begon. Het is nu in eerste instantie naar september verplaatst, sowieso is vanuit de overheid alles tot 1 september 2020 uitgesteld, dat is ook nog onder voorbehoud. Wie weet wat er allemaal nog gaat wijzigen. Ik keek erg uit naar mijn eerste EK Show, vorig seizoen was niet het seizoen zoals ik mijn eerste jaar als senior had willen starten, dus eigenlijk was het een soort nieuwe kans bij de senioren. Normaal focus ik me het meest op het vrij rijden en kwam daarvoor ook naar Nieuwegein om te kunnen trainen met Mariëlle Dijkhuizen en dan begint het nieuwe seizoen met al die wedstrijden die afgelast worden, zoals de Sean Roller Trophy in Zaandam en de Guiseppe Filippini Memorial Trophy in Rimini, Italië. Dan is het fijn om te weten dat die belangstelling er nog is, überhaupt door de media die het voor de sport nog heeft. Toen we trainden met de grote groep, hebben we alles goed op de telling gezet zodat die overal hetzelfde is en als we dan straks gaan trainen, kunnen we altijd kijken of je nog dingen gaat aanpassen.”

Sylvia Pistorius, KRC Rolling Nieuwegein: “Het is wel moeilijk, Frankrijk, Spanje, Portugal nemen allemaal beslissingen. Bij ons gebeurt er niets. Er zijn uitzonderingen: iemand wil regionaal wedstrijden oppakken omdat je toch een heel jaar hebt getraind, ik en een paar leerlingen hebben een Italië-dans gemaakt en we hebben wel het idee dat je het tot nu voor niks doet, maar als je nieuwe data hebt, al is het aan het einde van het jaar, dan heb je weer een doel. We zouden graag weten of er nog gedacht wordt over een NK of een kwalificatie, al is het maar waarnaar wordt gestreefd. Na het afzeggen van een wedstrijd in mei hebben we niets meer vernomen, ook niet over dit EK. Hij staat nog gepland in september. We hebben er niets meer van vernomen, maar we werken ernaar toe of het dan is. Als ik nu de agenda open doe, staat er: EK Show in Almere. Ik had er willen staan met het team. We hebben er toch samen naartoe geleefd, er veel in geïnvesteerd. Op de NK waren we supertrots. Alle senior groepen mochten naar het EK, dat voelt voor ons als het perfecte kampioengevoel. Twee keer eerste in de categorieën waar het eigenlijk allemaal om draait.”

En als het zou kunnen doorgaan zonder publiek?

Sylvia Pistorius, KRC Rolling Nieuwegein: “Het gaat uiteindelijk om de sporters. Wij zijn degene die er een heel jaar hard voor werken en er veel geld in hebben geïnvesteerd. Je wil het graag laten zien. Dus beter gaat het EK door zonder publiek dan helemaal niet. Het publiek zag het al op de NK. Je wil vooral aan de jury laten zien wat je waard bent. We hebben in onze teams wel een paar schaatsters die bij dit EK voor het eerst zouden meedoen, zoals Roy Broekema en Karen Baruchello, die voor het eerst mee kon doen met een Nederlands paspoort. Zij is zo goed dat ze zeker op een EK hoort te staan. Voor mezelf had ik graag aan de nieuwe wedstrijden van de World Cup mee gedaan in mei, in Portugal, Italië en de finale in Duitsland. Omdat ik op het WK en EK vorig jaar internationaal de derde technische score had, had het dit jaar goed kunnen gaan. Ook dat ga ik erg missen. Maar ik snap dat als zelfs de Olympische Spelen niet door kunnen gaan, dit ook niet door kan gaan. Ik snap dat het lastig is, ook voor de World Skate Championships. Nederland is een kleine rolschaatsgemeenschap, een klein rolschaatsland, maar in landen als Italië en Spanje zijn er echt selectiewedstrijden nodig om te kijken wie de beste is. Lastig om het eerlijk te doen met al die verschillen tussen landen. Het ene land heeft al selectiewedstrijden gehad, het andere nog niet, het volgende land zit nog op slot. Erg lastig. De hoop is dat internationaal nog doorgaat, maar je moet in je achterhoofd houden dat die teleurstelling er kan zijn. Maar voor nu blijf je zo goed mogelijk trainen.”

RC De Ker-Rolls uit Kerkdriel pakte bij de NK veel prijzen waarvan de show-acts van vier groepen zich plaatsten voor de EK, historisch gezien een unieke prestatie:  het cadet-kwartet (Nederlands kampioen), het juniorenkwartet (Nederlands kampioen), de juniorengroep (Nederlands kampioen) en de grote groep (tweede op de NK).

Sophie Pompen, RC De Ker-Rolls Kerkdriel: “Ik vond de act van onze juniorengroep op het NK speciaal want ik ben nog nooit zelf naar het EK geweest en ik was er heel blij mee dat we daar heen zouden mogen. Ik heb er nog steeds wel zin in, maar het is een beetje vervelend dat we nu niet aan de nummers kunnen trainen. Straks ben je het halve nummer alweer vergeten en dan moet je dat weer helemaal opnieuw trainen . Het was wel leuk dat het in Nederland zou zijn, handiger, want vorig jaar ging ik mee om te kijken en het was in de auto of in de bus super lang. Dat zou nu dichterbij beter zijn. Als er geen publiek bij mag, is dat wel raar als je het eigenlijk doet voor niemand, maar alleen voor de jury.”

Eva Pompen, RC De Ker-Rolls Kerkdriel: “Ja, als ik terugdenk, ging het op het NK supergoed. Ik was daar toen heel erg blij mee. Ik denk toch wel dat ik de grote groep het meest bijzonder vond, omdat we daar iets deden wat echt nog nooit is gedaan. Ik vond het superleuk om de Haka een keer te doen en mee te maken. Ook was ik blij dat het kwartet met ‘Survivor’ eerste was geworden. Daar was ik extra blij mee omdat onze tegenstander echt een waardige tegenstander is, waar je niet zomaar van wint. Het was moeilijk om daar nog boven te komen en dat met een kwartet dat pas voor de eerste keer samen reed. Met de jeugdgroep was het ook mooi, want het was het eerste jaar dat we met jongere kinderen samen reden en dat we daar dan ook meteen eerste mee werden, maakt me supertrots. De nummers liepen goed en iedereen had er veel zin in en het is fijn dat de sfeer dan zo goed is. In het kleine kwartet reed ik niet mee, maar dat had ik wel gemaakt. Dus op hun was ik ook heel trots. Mijn moeder maakte het kwartet, maar ik ging altijd mee om te kijken en op een gegeven moment mocht ik meedenken wat ze met een pasje konden doen, of een hele serie. Omdat ik zelf ook rolschaats kost het veel minder tijd dan als mama het moet doen. Dit jaar heb ik toen het hele nummer afgemaakt, samen met iemand anders.”

Sonja Pompen, trainster/coach en choreograaf RC De Ker-Rolls Kerkdriel: “Alle twee m’n dochters zouden in de juniorengroep samen rijden en mijn oudste dochter Eva rijdt in drie groepen mee: de grote groep, de juniorengroep en het Junior kwartet en het andere kwartet heeft ze mede in elkaar gezet, dus maar maakt ze eigenlijk ook deel van uit. Ik weet alles van het NK nog als de dag van gisteren. Ik heb pas alle filmpjes nog een keer terug zitten kijken en wat op Facebook geplaatst met de boodschap erbij dat we zo graag in Almere hadden gestaan. Nu zit iedereen thuis met een leeg gevoel. Vandaag zouden de trainingen zijn en het inschrijven van de clubs, alle controles en de jurybijeenkomst. De dag erna ’s ochtends de trainingen en al wedstrijdonderdelen en dan ’s avonds de officiële opening. Kijk, het EK Show is nu wel verzet naar september, maar de Italiaanse en Spaanse voorselecties (kwalificaties) hebben nog niet eens plaats kunnen vinden. Hoe wil je dat door laten gaan, als mensen niet kunnen trainen?”

RC De Oude Molen uit Beek en Donk had zich voor de EK gekwalificeerd met de prachtige choreografie van ‘de grote boze wolf in ons’ van de kleine groep en het op het NK winnende ‘Miserere’ van het seniorenkwartet.

Ingrid Biemans, RC De Oude Molen Beek en Donk: “Ja, Red Riding Hood mis ik wel echt nu. We hebben die al zolang niet meer getraind. En als je dan nu die foto’s terugziet, denk je ‘ooh, echt zo jammer.’ Het ging zo goed en het was zo bijzonder om die choreografie te performen. Dan is het wel heel jammer dat je hem nu niet nog een keer kan rijden. Niet om de prijzen, vooral de ervaring om ermee op een groot toernooi te staan is al heel bijzonder. Ik rijd zelf niet mee in Miserere, maar ook dat is een prachtig nummer om te bekijken. Daarvan had ik graag gezien hoe ze dat hadden gereden op de EK. Ze werden Nederlands kampioen en dat is ook heel bijzonder. Dat pakken ze ons gelukkig niet meer af! Daar kijken we nog steeds met een heel goed gevoel op terug. Ik heb zelf verschillende jaren met het EK meegedaan, maar er zijn bij de kleine groep wel een paar rijdsters die voor het eerst mee zouden doen. Die hebben zoiets nog niet meegemaakt, alles was nu nieuw en dat ze dan nu thuis moeten zitten… In eigen land was sowieso al zo bijzonder. Maar kan het doorgaan? Zonder publiek? Dat haalt toch wel een groot deel van de sfeer weg. Aan de ene kant zou het fijn zijn als het toch door zou kunnen gaan, aan de andere kant, je rijdt wel voor het publiek, om te entertainen en iets moois te laten zien. Als ze dan zitten te juichen, en je hebt dat niet, dan mis je toch wel de helft. Tenminste, dat zou ik hebben. Dan moet er zeker livestream zijn. Afwachten of we nog kunnen trainen voor die tijd. Ik ben niet bang of panisch aangelegd. Als iedereen zich aan de richtlijnen houdt, zou het mogelijk moeten zijn.”

RV Olympia uit Mierlo zou het op dit EK in eigen land van de herinnering moeten hebben. Hun show-kür ‘Glow in the dark’ kwam op het NK begin dit jaar net te kort om zich te kunnen kwalificeren. Terwijl toch zeker grote toppers meereden, zoals Yvon Swinkels, die ook solo haar internationale wedstrijden als senior zou gaan rijden dit seizoen.

Yvon Swinkels, RV Olympia Mierlo: “Ik had mijn zinnen echt op de NK’s gezet, ook solo, maar ik heb nu al drie wedstrijden gemist. Met Pasen zou ik in Parijs zitten bij de internationale Roller Dance Contest Issy-Les-Moulineaux. Daar moest je je ook voor selecteren. Dus ik was superblij dat ik mocht gaan… Het lijkt erop dat de danswedstrijden niet meer doorgaan. Ik denk dat ze dit seizoen laten gaan en het volgend seizoen weer oppakken.”

We raken verder aan de praat met alle geïnterviewden over de online trainingen van hun club in de afgelopen tijd, de initiatieven om de onderlinge saamhorigheid en het sociale contact levendig te houden via groeps-apps, zoom-sessies en challenges en de voorbereiding of pogingen daartoe om weer buiten aan de slag te gaan met de jongere sporters in de club. Er wordt hard nagedacht over hoe deze periode het beste te overbruggen maar ook hoe het straks verder moet na de corona-crisis die de sportwereld hard heeft getroffen en een grote aanslag is op alle sport in het algemeen. Teams en shows spelen een grote rol in het kunstrolschaatsen en in een anderhalve-meter-samenleving is het de grote vraag hoe dat dan eruit gaat zien. Het besef is groot dat ze bovenal in de sport zelf een front vormen en samen sterk staan, midden in de samenleving waar ze deel van uit maken in hun dagelijkse bezigheden en zich daar naast hun sport ook voor inzetten.

Hoe versterken jullie dat saamhorigheidsgevoel nu?

Ingrid Biemans, RC De Oude Molen Beek en Donk: “In mijn privéleven ben ik samen met trainster Shirley Westhoff bloemen gaan brengen naar bejaarde mensen. Zo kunnen we dingen toch een beetje goed maken, anderen helpen, in deze tijd. Misschien als er iets van filmpjes komen vanuit de bond waar we met z’n allen aan kunnen werken, of een manier waarop we meer contact kunnen hebben. Ik heb het gevoel dat het contact minimaal is. Je hoort weinig. Ook over hoe het verder gaat met het EK en wat de plannen nu zijn. Het zou leuk zijn, iets meer verbinding met z’n allen.”

Sylvia Pistorius, KRC Rolling Nieuwegein:  “Ik werk in de zorg bij een verpleegtehuis en maak de crisis van dichtbij mee. Deze week hebben we zo’n kletstent, want de bewoners hebben hun familie al zes weken niet mogen zien. Nu kunnen ze in een tent met plastic ertussen elkaar een kwartiertje zien. Anders dan normaal. Ik vind het wel heel zwaar, ook al hebben de mensen het in dit zorgcentrum nog beter dan die echt oud, thuiswonend en alleen zijn en waar niemand mag komen. Ik zorg dat ze nog wat beweging hebben en dat het leven wel doorgaat. Ik werk bij de organisatie Tante Louise en die doet het echt super goed. Voor de medewerkers zijn er veel bedankjes en presentjes uit de buurt. Eigenlijk is dat het hele mooie van het verhaal, we hebben een hart hangen met kaarten van alle buurtbewoners. Voor dokters die met de zieken werken is het  veel erger.”

Eva Pompen, RC De Ker-Rolls Kerkdriel: “We mogen nu met de kleintjes eigenlijk al gaan trainen. Want die zijn allemaal onder de twaalf. Ik hoop dat als we met hen meegaan, het gevoel met elkaar terug komt, dat je aan de gang kan en iets kan vinden waar iedereen goed kan trainen. Als je dan weer solo kan trainen, kun je elkaar ook weer meer zien.”

Yvon Swinkels, RV Olympia Mierlo: “We doen in de groepsapp regelmatig challenges. Dat is heel leuk. Lenigheid of één waarbij ze iedere dag iets anders verzinnen. Dat is heel leuk. Ze maken er uiteindelijk een filmpje van, waar diverse skaters uit heel Nederland aan mee doen.”

Roy Broekema, KRC Rolling Nieuwegein: “Wat je bij sporters in Italië ziet, is dat ze als sporters onderling, maar ook in het openbaar, allemaal online gaan en leuke oefeningen doen. Iedereen kan dat volgen, zeg maar. In Nederland doen we dat als beperkt clubje in onze eigen club en als Nederland zijnde, zie je dat niet terug. Zoals wij als vereniging bezig zijn, vind ik heel goed, maar dat je die saamhorigheid niet krijgt als land zijnde, is wel heel jammer. Andere landen houden je wat meer op de hoogte, geven tips voor de planning en zie je ze ook live online. Dan krijg je ook verbinding met elkaar en geef je elkaar een hart onder de riem in deze moeilijke tijd. Je wordt er niet veel vrolijker van, als je dat niet hebt. Zoiets als die challenge bij twirl, dát is leuk! We hebben wel ideeën, maar moet je dan als club iedereen gaan benaderen?”

Nicky Boer, Rolling’90 Moerkapelle: “Ik vind de nominatie voor de GymPOWER Sports & Media Awards ook bijzonder. Ik hoorde toevallig van mijn moeder dat die nominatie er was, dat was leuk natuurlijk. Als ik het heb over de sport, is dat ook één van de dingen die ik in mijn achterhoofd hou, omdat er genoeg situaties zijn waarin (top) sporters concurrentie meemaken, maar ik denk dat het belangrijker is dat sporters elkaar ook steunen. Dat je het positieve in anderen en de kwaliteiten van anderen naar boven haalt en dat is iets wat ik altijd wel probeer. Zeker ook nu belangrijk. Bij verenigingen was er al meer samenwerking gekomen om op het vlak van solodans en vrij rijden en hebben we in ons land al een groot netwerk van internationale trainers opgebouwd waarmee we ook veel vooruit komen. Dus dat we ook steeds meer kennis uit andere hoeken halen en zo meer ervaring opdoen. Ik denk dat het promoten van saamhorigheid altijd een goed idee is. Zoals een online challenge organiseren, waarbij je allemaal je eigen filmpje online kunt zetten, onder een # of een actie waarbij skaters elkaar nomineren en andere sporters taggen om met hen de challenge te doen, voor een choreografie of wat anders.”

Andrea Bassi, topcoach en choreograaf uit Italië die afgelopen jaar zich heeft ingezet voor de sport met diverse master classes in Nederland: “It’s a very difficult time, this situation has put this beautiful sport in a difficult place, it’s a shame not to face competition, a shame not to be able to return to Holland right now…”

Jonas Hendriks, voorzitter van de Nederlandse Roller Sports Bond, wil graag meewerken aan een interview met GymPOWER, maar geeft aan pas later zijn commentaar te kunnen geven. Wordt vervolgd. De uitgebreide interviews met de Nederlandse toppers, met beelden van het NK en een impressie van de andere Europese gekwalificeerden, is terug te vinden in de andere media van GymPOWER Sportmagazine. Bekijk de video op ons YouTube-kanaal via de link bovenaan dit artikel, een hart onder de riem voor de organisatie, alle EK-geselecteerden en de kunstrolschaatsliefhebbers.

Meer over de sport kunstrolschaatsen in Nederland en het EK Show & Precisie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website Kunstrolschaatsen.nl van het Sectie Bestuur Kunstrolschaatsen van de Nederlandse Roller Sports Bond (SBK-NRB). Meer over de activiteiten van de diverse clubs in Nederland is terug te vinden op hun Facebook-nieuwspagina en website.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en interviews © Casper Beijn | Credit beeldcitaten © SBK-NRB, © KRC Rolling Nieuwegein, © Rolling ’90 Moerkapelle, © RC De Ker-Rolls Kerkdriel; © RC De Oude Molen Beek en Donk, © RV Olympia Mierlo en © ZRC Pauwin Zaandam,

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.