We missen Ahoy maar EK Teamgym staat!

We missen Ahoy maar EK Teamgym staat!
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva

RIJSSEN – Eén van de sportevenementen die dit jaar uit voorzorg werden afgelast in verband met de corona-pandemie is het ‘Groot-NK-weekend’ in Rotterdam Ahoy voor de hoogste divisies van de de KNGU/DG, sinds de overstap op de ‘Brexin’-toer omgedoopt tot ‘DG The Finals’. Het stond gepland op 27 en 28 juni 2020, met zelfs een optie op een alternatief programma met medewerking van alle vrijwilligers uit de verschillende disciplines. Doch gezien de aangekondigde maatregelen en adviezen van de regering die contact- en binnensporten, sportwedstrijden en evenementen met veel publiek in de wacht zetten tot minstens 1 september 2020, kunnen de beoefenaars en liefhebbers van alle vijftien sporten die onder de Nederlandse gymnastiekunie vallen dit sportevenement dit jaar definitief uit hun agenda schrappen.

Het betekent dat de huidige kampioenen een jaar langer blijven regeren en beoogde kwalificatietrajecten richting internationale titeltoernooien die nog kans hebben door te gaan dit jaar, – zoals het EK Teamgym gepland van 14 tot en met 17 oktober 2020 in Kopenhagen, Denemarken -, anders zullen lopen. Je kunt niet alle sporten, zelfs niet alle gymsporten over één kam scheren: niet alles kan opgevangen worden met online en buitentrainingen op anderhalve meter afstand, je hebt toestellen, de zaal en elkaar nodig. Of de aanloop naar dit EK vanaf 1 september 2020 – indien de lockdown-maatregelen alsdan daadwerkelijk worden opgeheven – verantwoordelijk en haalbaar is, zal de Europese gymnastiekunie UEG zich over moeten buigen.

We spraken met Martan Poortman van Turnschool Rijssen, genomineerd voor de GymPOWER Sports & Media Awards, één van de toppers van de springgymsport, lid van de Nederlandse teamgymselectie over zijn beleving en belevenissen in deze voor de sport stille corona-tijd. Het NK Micro-Teamgym 2020 (met alleen de onderdelen groepsspringen minitramp/springtoestel en tumbling, zonder het onderdeel groepsdans) werd nog op begin februari gehouden in Nijverdal, maar de Ahoy Cup Teamgym en het NK individueel springen in het Rotterdamse sportwalhalla zoals in 2019 en de voorgaande acht jaar lijkt  vooralsnog in 2020 niet meer plaats te vinden. De troost ligt in het feit dat er nog wel een doel staat om naar toe te leven: “We missen Ahoy, maar het EK Teamgym staat nog steeds!”

Hoe gaat het met je nu? Voor jullie sport ligt het anders dan bij de meeste KNGU-sporten. De trainingen liggen stil, maar de EK gaat in principe gewoon door, als één van de weinige voorlopig.

“Met mij gaat alles goed. Het is hier met de crisisgevallen vrij rustig, maar ik doe nu niet heel veel, zeg maar. Tot nu toe liggen de trainingen in onze zaal stil ja. We hebben met de club en de selectie online trainingen gedaan, via de app. Daar hebben we een schemaatje voor gemaakt, waarbij we fysiek bezig blijven zonder al te moeilijke dingen te gebruiken, die je normaal in de turnhal of bij andere krachtelementen wel nodig hebt. Dus push-ups en dat soort dingen. Ondertussen hebben we ook lenigheid gedaan en in principe neemt iedereen in de tuin of in huis de elementen van de vloeroefening, de dans, door, want tot nu toe staat het EK nog gepland om door te gaan in oktober. Dus iedereen probeert zich daar zo goed mogelijk op te focussen.”

Zijn de onlinetrainingen van jullie besloten?

“We hebben een app waar we met het team online kunnen gaan. Maar er zou ook een keer een livestream kunnen komen waarbij iedereen mee zou kunnen doen. We kunnen helaas niet trainen op de toestellen en we moeten kijken hoe we dat later oplossen. Maar we doen nu zoveel mogelijk, zodat we, als we weer mogen beginnen, gelijk goed en fit bezig kunnen.”

Heeft de organisatie van de EK nog contact met jullie of een app met ontwikkelingen?

“Vanuit het EK zelf heb ik eigenlijk nog geen berichten gehad, er is wel een site om te bekijken of het nog doorgaat, maar verder hebben we geen dingen meegekregen waar we aan moeten denken of wat we moeten onderhouden.” Ik hoor je zeggen dat je toch enthousiast bezig blijft. Lukt dat qua conditietraining? “Ik ben drie keer per week lekker aan het hardlopen over het platteland en doe zelf ook aan krachttraining en blijf dat onderhouden.” En spring je dan niet illegaal over hekken? “Nee, ik hou het wel netjes!”

Kun je die dans ook online met elkaar trainen?

“Dat is online niet helemaal te doen, omdat je verschillende richtingen op moet en je moet rekening houden met hoe de anderen bewegen. Via internet heb je altijd vertraging, dus dan zal het niet gelijk zijn, maar iedereen zet thuis zelf de muziek op en gaat met z’n eigen gedeelte van de vloeroefening aan de gang.” Is dat ook wel leuk om daar zo mee bezig te zijn? “Jazeker. ’t Is heel wat anders, maar je moet wel bijblijven, anders blijf je achter en is er de kans dat je reserve komt te staan of dat je zo achter gaat lopen dat je op het EK niet genoeg presteert met je team.” 

Bij jullie sport is je sprongkracht belangrijk. Welke spiergroepen train je nu daarvoor?

“Ik doe veel beenspieroefeningen voor het gedeelte sprinten en de aanloop in de trampoline en ook mijn buik- en rugspieren, want die heb je ook gewoon nodig om in de lucht je core-stability vast te houden.“ En sprongen buiten maken, zit er niet in? “Nee, dat zit er helaas niet in.” Nee, zeker niet met jouw hoogte. “Dat kan niet in de woonkamer, nee.”

Jullie hebben ten opzichte van andere sporten je doel nog. Is dat mentaal een voordeel?

“Het is mentaal zeker wel een voordeel dat wij ervan uitgaan dat het doorgaat en je dus fit moeten blijven, maar aan de andere kant is het toch wel een vraagteken over hoe de ontwikkelingen gaan met het Corona-virus. Maar we hebben nog wel ons doel waar we voor kunnen gaan. Dat is zeker een voordeel.”

In deze tijd is het ook belangrijk dat trainers en ouders overeind blijven?

“Jazeker, die hebben een belangrijke rol in het proces en traject waar je in zit nu. Zonder trainers krijg je geen tips en tricks waarmee je beter kan worden en je ouders zijn de basis voor thuis. Als je je een keer wat minder voelt, kun je daar altijd terecht. En die kunnen nu ook helpen bij een tegenslag.”

Teamgymteam wint in Denemarken

DG The Finals in Ahoy gaat niet door eind juni. Hoe vond je dat toen je dat hoorde?

“Het is hartstikke jammer. Ik wou graag zien hoe andere springers zich hadden ontwikkeld en ik wilde graag ook weer strijden om mijn titels te verdedigen op alle toestellen. Ik vind het wel balen om niet in Ahoy te staan dit jaar. Ahoy is toch altijd iets groots waar veel mensen naar uitkijken. Waaronder ik, want het is een groot podium waar je mag presteren en ook een goede voorbereiding voor het EK, omdat je ook voor een redelijk groot publiek staat te springen en de druk voelt. Dat stuk mis je in je voorbereiding.”

Dan is het wel apart om te zien dat Ahoy nu voor hele andere doelen wordt gebruikt, zoals voor de Corona-zieken. Zo kennen we Ahoy niet. “Nee, maar ik vind het wel hartstikke goed hoe ze dat oplossen. Want gezondheid gaat voor sport!”

Je hebt in 2019 in je sport hele bijzondere dingen laten zien, wat je de nominatie voor de GymPOWER Sports & Media Awards opleverde. Zoals de drieënhalve salto, dat was zo’n bijzonder en historisch Ahoy-moment! Hoe voelde dat voor jou?

“Het was geweldig om die sprong daar te mogen springen. Het is niet zomaar een sprong die wordt gesprongen en je zag inderdaad dat mensen aan de kant gingen staan om te kijken met de gedachte ‘Hier gaat wat gebeuren’. Dat is heel leuk om te zien. Ik had de sprong één keer eerder op een NK-wedstrijd gedaan.” Maar dan is twee uit twee sticken best heel netjes. “Zeker! Het is leuk om zulke momenten nog even na te beleven. Het komt goed met de sport.”

Je clubtrainer en Oranjecoach Rick Oude Wesselink is op zijn beurt ook als coach van het jaar genomineerd voor de GymPOWER Sports & Media Awards.

“Rick is ook enthousiast, die probeert de hoop zo hoog mogelijk te houden. Want het kan nog. Rick is wel een positivo. Hij haalt altijd de goede punten eruit.”

Zou jullie sport ook iets zijn voor een talentshow als Holland’s Got Talent?

“Als je tumbling net zo aanpakt als Quattrobar kan het interessant zijn. Ook al kun je dan niet voor de 3,5 salto gaan, je kan wel een show neerzetten. Net als op de Univé Gym Gala’s/Touch Of Gold en op het Turngala Brabant. Het is altijd leuk om te kijken wie je daar enthousiast voor kan maken. Het is wel origineel.”

Intussen zijn de fysieke buitentrainingen voor de jongere sporters begonnen en zullen die als het goed is komende week uitgebreid worden naar alle leeftijden. Maar binnen in de eigen hal trainen blijft voor alle clubs in de artistieke sportwereld en al hun (top)sporters zonder topsportstatus van de NOC*NSF voorlopig tot 1 september 2020 een diep en onvervuld verlangen. Inmiddels is er een petitie gestart op Petitie.nl om herziening van de openingsdatum van de binnensportaccommodaties van de gymnastiek clubs van 1 september naar 1 juni 2020 en heeft de KNGU/DG van zich laten horen via een persbericht.

Eén van de lichtpuntjes nu voor Poortman en zijn sportgenoten, is dat hij eind maart 2020 zijn middelbare schooltijd kon afsluiten met een diploma en zich hierna kan gaan richten op de KMS-opleiding tot onderofficier bij de Lucht Mobiele Brigade. De klok tikt verder voor het opbouwen van een maatschappelijke carrière en het is te hopen dat het grote sporttalent – dat ooit voor teamgym koos boven betaald voetbal en topturnen (met een topsportstatus) – daarnaast in zijn sportcarrière ook zijn bijdrage kan leveren aan het realiseren van het doel van de Nederlandse teamgymselectie: in ieder geval een finaleplaats voor een senior team en als het even kan de verzilvering ervan met een medaille. Dat zou leuk zijn maar ook een stimulans voor de grote generatie aanstormende talenten in de sport die ook Poortman helpt aanboren en inspireren met o.a. het jaarlijkse Springgestijn bij Turnschool Rijssen.

In de door de Scandinavische landen overheerste sport een grote uitdaging, maar het goud met het combiteam vorig jaar in het Deense Randers smaakt gewoon naar meer! Samen met team- en clubgenote Anna Wolters is de Nederlandse topper een crowfundactie begonnen om hun EK-deelname te helpen realiseren. Hierbij organiseren ze diverse activiteiten waarmee ze hun sponsoren waar voor hun investering bieden. Ook in deze sport kunnen de Oranje-selectieleden (nog) geen beroep doen op een topsportstatus en moeten ze alle kosten voor afvaardiging, reis en deelname namens Nederland aan het internationale titeltoernooi zelf vergoeden.

Meer over het EK en het EK-traject is te vinden op de website en Facebook-nieuwspagina van de Nederlandse teamgymselectie en de website van de Europese gymnastiekunie UEG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en coverfoto © Therry da Silva | Credit interview © Casper Beijn | Credit beeldcitaten © Teamgym The Netherlands, Instagram © Martan Poortman; Facebook-nieuwspagina © Anna en Martan naar het EK 2020

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.