Twee Nederlandse teams naar WK 2021

Twee Nederlandse teams naar WK 2021

BERN – Eind maart kondigde de International Wheel Gymnastics Federation (IRV) dat in overleg met de organiserende federatie besloten was om de individuele  Wereldkampioenschappen rhönradturnen en cyrwheel die gepland stonden van 13 tot en met 17 juli 2020 in New Jersey, New York, V.S., uit te stellen tot juli 2021. Dit had tegelijk ook consequenties voor de eerste Wereldkampioenschappen voor teams die volgend jaar gepland staan in Duitsland. Eén daarvan is dat Nederland twee teams mag afvaardigen, bij de junioren èn de senioren.

Op de Wereldkampioenschappen in deze acrobatische turnsport die om de twee jaar worden gehouden worden normaliter de kwalificaties gehouden voor de Team World Cup het jaar erop, waarop tot en met de editie van 2019 in Akita, Japan, de beste vier landenteams van de WK ervoor (inclusief senioren en junioren) nog een keer de confrontatie aangingen. Sinds de Team World Cup in Salzburg, Oostenrijk, in april 2017 wordt er geturnd volgens een nieuw joker-systeem dat de wedstrijd spannender maakte omdat alle teams meer kansen kreeg om voor een verrassing te zorgen. Ieder landenteam kan één joker inzetten in één van de wedstrijdrondes c.q. in één onderdeel, waarna de behaalde punten verdubbeld worden. Zoals het gastland drie jaar terug thuis het eigen publiek een onvergetelijke ervaring af, aangevoerd toen door topper Alexander Muller, nu arts op de IC-afdeling in het ziekenhuis in zijn stad.

Nederland vierde op World Team Cup ’19

Door het moeten uitstellen van de individuele Wereldkampioenschappen van 2020 naar zomer volgend jaar heeft de IRV besloten naar de resultaten van de WK van 2018 in Magglingen, Zwitserland, te kijken om te bepalen welke landen teams mogen afvaardigen naar de Team World Cup van volgend jaar die omgevormd is tot de eerste editie van de Wereldkampioenschappen voor teams op 15 mei 2021 tijdens het grote Internationales Deutsches Turnfest welke van 12 tot en met 16 mei 2021 gepland staat in Leipzig, Duitsland. Het is te hopen dat er tegen die tijd al een vaccin gevonden is voor het Covid19-virus, waardoor er wereldwijd groen licht is voor grote (sport)evenementen waar duizenden mensen op afkomen en aan deelnemen. Als alles door mag gaan, dan wordt 2021 voor de rhönrad-liefhebbers een topjaar met verschillende internationale toptoernooien en twee WK’s op het programma.

Twee kwalificaties voor WK rhönrad 2020

Aangezien de sport, die in Nederland onder de vleugels van gymnastiekunie KNGU/DG opereert, niet op het programma van de Olympische Spelen of de Wereld Spelen staat en ook (nog) geen continentale toernooien kent, is de wereldtitelstrijd het hoogst haalbare en een optreden op de individuele of team-WK een grote eer. Voor het WK van 2020 waren de kwalificatiewedstrijden al afgerond begin dit jaar en zou er half februari 2020 de officiële Nederlandse equipe bekend gemaakt worden. De gymnasten die op basis van de resultaten in aanmerking kwamen voor de individuele WK waren senioren Simone Schot, Marinde Smolders, Sanne Romijn, Sannah Boer, Ilse van der Ham en junioren Melissa Borsje, Xenia Suters, Ilana Bezemer, Marjet Waldram, Naomi de Vries en Gabriël Lomans. Yara van der Molen zou daarvoor met dispensatie ook in aanmerking voor kunnen komen. Zeven gymnasten van KDO Krimpen aan den IJssel, twee van Salto Nieuwpoort, één van DOK Ede en twee van Gymnet Purmerend en SSS Grou. Diverse sporters en coaches van deze clubs zijn ook genomineerd voor de GymPOWER Sport & Media Awards 2019, waaronder Nederlands kampioene Martine van den Boogaard en oud-wereldkampioen Kirstin Heerdink. Doch de Corona-crisis deed ook in deze sport alle plannen en ook het WK- en NK-traject in de vriezer belanden in de afgelopen drie maanden.

Maandag 11 mei 2020 kon elke club in Nederland die dat heeft kunnen regelen in een protocol volgens de voorwaarden van de overheid en de RIVM met de hele rhönrad-selectie, onder en boven de achttien jaar, naar buiten voor de trainingen. Er staat een doel voor iedereen en meer tijd om er naartoe te werken: de volgende Nederlandse kampioenschappen in 2021 en voor de sporters in de hoogste divisie kwalificatie voor de wereldtitelstrijd voor teams. Bij de juniorenteams (vanaf veertien tot en met achttien jaar en bij uitzondering vanwege het uitstellen kunnen landen volgend jaar ook negentienjarigen opstellen) neemt Nederland het op tegen Duitsland, Israël, Zwitserland en Oostenrijk (gedeeld vierde op de WK van 2018). Bij de seniorenteams (voor zestien jaar en ouder) neemt Nederland het net als op de TWC van 2019 in Akita op tegen Duitsland, Japan en Zwitserland.

Er valt nog genoeg te doen de komende tijd en de negenvoudige Japanse wereldkampioen Yasuhiko Takahashi die op 12 mei 2020 zijn vijfendertigste verjaardag viert en die al alles gewonnen heeft wat valt te winnen in deze sport (drie keer de wereldtitel all-around, een keer met het landenteam van Japan en op elk van de drie onderdelen: twee keer rechtuit, twee keer sprong en een keer spiralen), gaf online het goede voorbeeld door mee te doen aan challenges en trainingen om de kracht, lenigheid en conditie bij te houden. Ook de push-up challenge deed ie gewoon met zijn (halve) rhönrad erbij (zijn video op YouTube via link bovenaan dit artikel). Toestelturnen maar dan op een ander level! Meer over de beide WK’s 2021 in New Jersey-New York, U.S.A., en in Leipzig, Duitsland is te vinden op de website en social media van de International Wheel Gymnastics Federation (IRV).

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit beeldscitaten: YouTube Push-up Challenge 2020 (inclusief cover) © Yasuhiko Takahashi; © GymPOWER Sportmagazine 2019 en 2020; en © KDO Krimpen aan den IJssel

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.