Toch waardig afscheid van De Blinkert

Toch waardig afscheid van De Blinkert

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Het sportjaar 2020 begon voor ACZ-Synchro veelbelovend met groot succes op de NK voor masters en senioren in januari. Vol verwachting werd uitgekeken naar de NK voor junioren. En toen sloeg het COVID19-virus toe. Stilstand en vacuüms zijn ook voor de zwemsport funest, zeker ook voor het synchroonzwemmen die het net als alle andere artistieke, acrobatische en gymnastische sporten moet hebben van sociaal en fysiek contact en de voortgaande ontwikkeling in bewegen. Als je niet bezig bent vooruit te gaan, ben je bezig achteruit te gaan. Daarom is zwemclub ACZ net als andere sportverenigingen op zoek gegaan naar alternatieven voor al haar afdelingen om in beweging te blijven. Met als voorlopig hoogtepunt dat vanaf maandag 11 mei 2020 de zwembaden weer open mogen. Onder strikte voorwaarden en richtlijnen, maar zwemmen kan vanaf nu! Kan er toch nog waardig afscheid genomen worden van het oude vertrouwde De Blinkert om vanaf augustus het gloednieuwe Capelse zwembad ‘Aquapelle’ in te duiken.

Alle solo-, duetten- en teamchoreografieën voor de komende NK voor junioren waren gereed en moesten alleen nog verder strak worden doorgenomen. Het elastiek in de enige zwembroek was ook aangehaald. Dus nog wat puntjes op de i en ACZ Synchro was helemaal klaar om weer te gaan knallen. De vooruitzichten, gemeten naar de resultaten tijdens de Interregio wedstrijden, waren ook dit jaar weer rooskleurig. Voor het vierde jaar op rij kon de hoofdprijs de ACZ Synchro zwemsters bijna niet ontgaan. En toen werden we ingehaald door de harde werkelijkheid en werden alle zwemwedstrijden voor de rest van het seizoen 2019-2020 afgelast. En alle zwembaden werden gesloten.

Harde werkelijkheid voor sportwereld

Ook ACZ dient de lockdown en de anderhalve-meter-afstand-regel te respecteren en dus was trainen in het zwembad niet meer mogelijk. Net als andere sportverenigingen is ook ACZ op zoek gegaan naar alternatieven. Zwemvereniging ACZ, van recreatief tot wedstrijdsport en van jong tot oud, is niet gewend om stil te zitten. Zo waren er, direct na het uitbreken van de corona-virus-epidemie in Nederland, sportieve alternatieven. Vanuit de afdeling ACZ-Synchro en -Wedstrijd werden, via het internet, clinics en challenges verzorgd, om in vorm te blijven. Via social media kanalen of teams meetings doen bijna alle leden van Synchroon en Wedstrijd daar diverse keren per week aan mee.

Nu er weer buiten gesport mag worden hebben we een unieke samenwerking gevonden met een voetbalvereniging die, in tegenstelling tot ACZ, wel over een buitenaccommodatie beschikt. Geheel belangeloos biedt deze voetbalvereniging aan de zwemvereniging de kans om, met in acht neming van alle regels, buiten te sporten. Op deze voor ACZ uitzonderlijke locatie trainen de leden van ACZ-Synchro op de vrijdagavond en zondagochtend. Met name uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht kunnen zo op peil worden gehouden, wat een goede basis voor een nieuw (top)sport seizoen. En ook de jongere leden en recreatieve synchroonzwemsters zijn blij elkaar en de train(st)ers weer te zien en lekker samen te sporten.

Toch waardig afscheid van De Blinkert

Vanaf maandag 11 mei 2020 mogen de zwembaden weer hun deuren openen, onder strikte voorwaarden. Heel ACZ heeft zich verheugt op de her-opening van De Blinkert! Zodra Optisport de inrichting van het zwembad heeft aangepast en daarmee voldoet aan de richtlijnen van de regering en de gemeente Capelle aan den IJssel, dan zal ACZ zo spoedig mogelijk weer in het water duiken. We kunnen dan deze zomer hopelijk op waardige wijze afscheid nemen van het zwembad waar wij vele jaren met veel plezier en succes hebben gezwommen. Vanaf augustus verwacht ACZ dat in het nieuwe zwembad dat de gemeente Capelle aan den IJssel heeft laten bouwen, Aquapelle, de zwemvereniging volop de ruimte krijgt om hun zwemsport te beoefenen.

Dat zal zeker leiden tot nog meer successen, nog meer plezier en naar verwachting ook veel meer leden. Er is een nieuw en enthousiast bestuur gestart om de activiteiten Wedstrijd, Synchroon, Elementair, Vijftig-plus, Recreatief, G-zwemmen en de nieuwe activiteit met de voorlopige werknaam Aquakids een goede start te geven in Aquapelle. Heb je interesse om aan een van die activiteiten mee te doen en zo op een leuke manier kennis te maken met deze geweldige sportclub, neem dan even contact met ons op via het sturen van een mail naar secretaris@acz-capelle.nl.”

Meer informatie over de zwemsport en het synchroonzwemmen bij deze club en in De Blinkert staat op de website van ACZ en in het algemeen op de website van zwembond KNZB die zich sterkt heeft gemaakt voor een protocol voor de zwemsport en (gefaseerde) heropening van (binnen)zwembaden vanaf 11 mei 2020. De zwembond heeft haar synchroonzwemsporters de afgelopen maanden een hart onder de riem gestoken met een landelijke challenge, waarbij de winnende vereniging een clinic krijgt van het Nederlands Nationaal Duet Noortje de Brouwer en Bregje de Brouwer, dat in de race is voor Olympische kwalificatie, samen met bondscoach Esther Jaumá Cayuela. De datum van de clinic kan pas bepaald worden als de trainingssituatie weer normaal is èn als het (aangepaste) wedstrijdprogramma van het duet bekend is.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en beeld: persbericht en foto © ACZ Capelle aan den IJssel en persbericht © KNZB

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.