Virtueel FISE Montpellier-event in 2020

Virtueel FISE Montpellier-event in 2020

MONTPELLIER – Net als de eerste editie van de FIG Parkour Wereldkampioenschappen begin april, zijn ook alle drie FISE World Series in Japan, China en Frankrijk definitief uitgesteld en wel tot 2021. Wel zal er dit jaar, naar het voorbeeld van vele andere sporten die voorlopig moeten overstappen naar een virtueel competitieverband, een volledig digitaal FISE Montpellier-evenement georganiseerd worden om de atleten een hart onder de riem te steken en financieel te kunnen steunen. Professionals en amateurs zullen meedingen om het prijzengeld door het indienen van video’s die zullen worden beoordeeld door publieks- en vakjury uit de urban sportwereld. De voorwaarden van deelname, de disciplines en het programma worden op 20 mei 2020 bekend gemaakt.

“2020 wordt een moeilijk jaar voor professionele atleten, aangezien de meeste internationale wedstrijden zijn afgelast. Met deze digitale en innovatieve wedstrijd kunnen we hen steunen en iets teruggeven voor de loyaliteit die ze ons al meer dan twintig jaar tonen en voor hun inzet om voortdurend de grenzen van onze sport te verleggen.”

Nieuwe virtuele wedstrijdformule

De nieuwe virtuele wedstrijdformule van het multidisciplinaire sportevenement is bijzonder en uniek, maar is voor de atleten die graag hun grenzen verleggen door de vrijheid van bewegen in de buitenruimte op te zoeken, voor nu een doekje tegen het bloeden. Het geeft ze wel de unieke kans hun passie met elkaar en hun fans te delen en zodoende de onderlinge band te versterken. Voor de organisatie is het een manier om de  atleten te ondersteunen in deze moeilijke tijd. De adrenaline van een uitdaging is al het halve werk en met het prijzengeld kunnen de prof-atleten hun seizoengebonden inkomen enigszins benaderen en het hoofd boven water houden dit jaar.

In verband met de wereldwijde uitbraak van het COVID19-virus had de organisatie van de FISE eind maart besloten om alle sportevenementen tot 1 juni 2020 uit te stellen. Gehoopt werd dat o.a. de FISE World Series in Hiroshima, Japan, (begin april), Pu Yang, China, (begin mei) en Montpellier, Frankrijk, (gepland van 20 tot en met 24 mei 2020) nog doorgang zouden kunnen vinden in de komende zomermaanden. Doch gezien de vervolgmaatregelen eind april die grote evenementen in de buitenlucht met veel deelnemers en toeschouwers niet toestaan tot zeker 1 september 2020, moesten de plannen definitief aangepast worden.

Zeshonderd duizend toeschouwers

Het jaarlijkse FISE World Series-evenement in Montpellier wordt al bijna een kwart eeuw elk jaar in mei georganiseerd aan de oevers van de Lez, met meer dan 600.000 toeschouwers en bijna tweeduizend atleten in zes urban sporten (BMX, Parkour, Roller, Skateboard, Trottinette, Wakeboard), gevolgd op de sociale netwerken door ruim twintig miljoen mensen die de passie voor de actieve buitensporten en dit evenement delen. De volgende fysieke editie van FISE World Series Montpellier is van 19 tot 23 mei 2021.

Het uitstellen van de FISE World Series is een ongekende beslissing en zeker die in Montpellier: “[…] en waarschijnlijk een van de moeilijkste die we hebben moeten maken sinds de oprichting van het festival in 1997. In Frankrijk, en overal ter wereld, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen als burgers, als evenement-professionals, maar ook als actiesportliefhebbers , in deze strijd voor de gezondheid van iedereen. Het hele team staat te popelen om het seizoen te hervatten, maar nu is het tijd voor wereldwijde solidariteit om deze uitdaging te overwinnen […] Zorg intussen goed voor jezelf en respecteer de voorschriften. We hebben elkaar in topvorm nodig voor de digitale wedstrijd!”

Meest optimale voorbereiding

Wat dat betreft zorgt bijvoorbeeld Freerun University dat alle atleten in Nederland in parkour en freerunning de meest optimale voorbereiding op het after-Corona-seizoen krijgen door een gratis online cursus. Door alle maatregelen kan niemand in Nederland freerun les krijgen in een sporthal. Op het YouTube-kanaal van Freerun University worden freerun tutorials, challenges, vette video’s en compilaties van de beste tricks getoond en krijgen topatleten zoals WK-gekwalificeerden Luciano Balestra en Bo Zuijderwijk uit Nederland de kans hun beste kunnen te laten zien. In de tussentijd blijft Noa Diorgina, het grootste talent van Nederland die door haar leeftijd nog een jaar op de WK moest wachten, doen waar ze goed in is en houdt ze haar 26,4k volgers bezig met mooie shoots en gave video’s.

Meer informatie over de FISE World Series (Montpellier) is te vinden op de social media en de website van de FISE. Meer info over de WK FIG Parkour is te vinden op de website van de FIG.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst en beelden: persberichten en foto © FISE World Series Montpellier/© Hurricane Group | Naam fotograaf niet vermeld

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.