DANS wil Nederland in beweging houden

DANS wil Nederland in beweging houden

ROTTERDAM – Ook in de dans(sport)wereld sloeg het COVID19-virus plots toe en viel vanaf 15 maart 2020 voor alle dansers, danswerkers en dansscholen alle activiteiten en evenementen stil. Inmiddels kunnen de sportclubs vanaf maandag 11 mei 2020 naar buiten met alle leeftijden mits de trainingen voldoen aan de voorschriften van de anderhalve-meter-samenleving, maar er valt nog steeds veel te strijden en te winnen voor de clubs en scholen in de danswereld. Vanaf 1 juni 2020 de deuren openen is de grote wens en daarvoor is door Dansondernemers Nederland, een platform voor alles en iedereen met een danshart, het basisprotocol DANS opgesteld dat ook op 11 mei 2020 overhandigd werd aan politici op het Binnenhof, waarbij dansers Maria Jadue en Noa Siluvangi van het Haagse dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division de toepasselijke choreo ‘Dance of the Blessed Spirits’, een choreografie van Thom Stuart op muziek van CW Gluck, danste. Nederland moet in beweging blijven! 

In de danssport zag je vorig jaar de beweging dat dansers, teams, clubs en studio’s in alle stijlen en vormen de knop omdraaiden en weer naar hun roots teruggingen, een comeback maakten of juist het ‘next level’ pakten om hun sport en zichzelf beter op de kaart te zetten en verder te ontwikkelen. Ze willen geen sluitpost meer zijn maar de hoofdact! Voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019 waren dan ook diverse dansscholen, trainers en dansers genomineerd en geselecteerd door de vakjury. Daaronder Janien Schipdam van Dance Studio Janien en Marijke Littel van GV Olympia Harderwijk die grote indruk maakten met hun groep(en) in Ahoy. GymPOWER sprak met hen over hun ervaringen tijdens de Corona-quarantaine.

“Wat heerlijk om te dansen in het avondzonnetje!”

Met GymPOWER blikte Janien Schipdam van Dance Studio Janien terug op het grote succes vorig jaar en wat het betekent dat DG The Finals, het jaarlijkse Groot-NK-weekend van gymnastiekunie KNGU/DG in Rotterdam Ahoy, dit jaar is afgelast. Ze vertelde hoe ze het hebben aangepakt in de quarantaine-tijd om dansers, trainers en ouders een hart onder de riem te steken en in beweging te houden.

Al die titels en bekers in Ahoy vorig jaar hebben nog meer betekenis gekregen nu!  “We hebben het erover gehad met de meiden, want die waren natuurlijk heel erg teleurgesteld, net als iedereen. Ze wilden ze dit jaar heel graag verdedigen en dat gaat nu niet.” Onder andere jullie ‘Greatest Show on Earth’ koesteren we nog steeds! “Oh, wat leuk! Dat is leuk om te horen. Wat gaaf zeg!” Het was een bijzondere ontmoeting vorig jaar, ook het interview met de ouders. “Ja, we hebben heel betrokken ouders. Echt heel bijzonder Daar krijgen we nu ook heel veel steun van. Mijn man zegt wel dat ik een mensenbinder ben en nu krijgen we ook veel appjes van ouders, waarvan de kinderen bij ons dansen en die zeggen ‘We missen de gezelligheid zo!”

Hoe hebben jullie het aangepakt met het lesgeven in quarantainetijd? “We hebben een aantal dingen op YouTube gezet en we hebben veel in de groeps-apps verspreid, vooral naar de kinderen toe. We hebben een leuk doe-boek gemaakt voor de basisschooljeugd. Peuters en kleuters. Met memory, danspassen en aankleedpoppen. We hebben ‘special dance’ voor kinderen met een beperking. Die hebben allemaal ook een mooi doe-boek gekregen. We hebben ook gekke filmpjes gemaakt met het personeel.”

De inspiratie was niet alleen voor je leerlingen maar ook voor je medewerkers belangrijk. “Ik heb veertien meiden in dienst, maar een team van zestig man, inclusief assistenten, activiteitencommissie, fysiotherapeut en fotograaf. Daarmee hebben we een filmpje gemaakt, want we proberen ook een beetje gekkigheid te doen. Je moet ook wat vrolijkheid de huiskamers in slingeren. We hebben geprobeerd ze aan het werk te krijgen en dat gebeurde ook veel.”

Hoe ging dan in zijn werk? “Via Zoom had ik meetings met mijn A-teams en heb hen uitgedaagd om allemaal een filmpje te maken met dat wat iedereen instuurt. Zodat ze in beweging blijven. En dat is eigenlijk wel heel leuk. Wat wij dansen, kun je niet zomaar thuis. Daar heb je veel ruimte voor nodig.” Zo’n crisistijd daagt je juist uit tot creativiteit. “Ja, ik merk dat iedereen heel creatief is. We liggen echt in een deuk om wat er soms binnen komt. En de nominatie is ook al een hele eer.”

“Tussen alle mails met slecht nieuws iets positiefs doen”

Marijke Littel van GV Olympia Harderwijk stond vorig jaar met haar clubgenotes en supporters stralend en met veel plezier in Ahoy en ze verheugden zich dit jaar weer op een mooie afsluiting van het seizoen waar ze hard voor gewerkt hadden. De plotse setback door de corona-crisis was niet gemakkelijk om te verwerken. Littel is er openhartig over: “Ik was er niet zo blij mee. Ik had er echt een dipje van in de eerste twee, drie weken.” Hoe was het dan om te horen: ‘Dit jaar geen Ahoy!’  “We hoorden het twee dagen voordat de voorronden er zouden zijn voor onze B-selecties en negen dagen voor de voorronde van onze C-selecties, dus dat was wel zuur. Dat wil ik wel toegeven. Je traint er toch het hele seizoen voor en dan dit. Ik vond het sowieso allemaal erg abrupt. Van het ene op het andere moment mag je geen les meer geven. Ik vond het wel pittig, laat ik het zo zeggen.”

Als trainster moet je de sfeer bij de anderen erin houden. “We probeerden de draad weer op te pakken en probeerden sowieso elke keer een update te sturen aan alle leden. We hebben ook een filmpje gemaakt met de slotdans, in de hoop dat onze eindshow nog door kon gaan. We stuurden wat oefeningen en skypten ook met een aantal groepen, om toch wel die binding te houden. Voor honderdzestig danseressen hebben we kaartjes gemaakt en ze rondgebracht. Zo probeerden we tussen alle mails met slecht nieuws door ook iets positiefs te doen voor ze.”

Hoe gingen de online trainingen? “Eerst met filmpjes die waren opgenomen. Live lesgeven was nog geen optie in het begin. Via de whatsapp groepen deden we buikspieroefeningen en lenigheidsoefeningen zodat mensen toch een beetje bezig konden blijven. Met alle groepen deden we dan ook een dans aan het eind, die we ze hebben gestuurd. Je probeert er wat van te maken.” Dus in de huiskamer viel er genoeg te dansen? “Dat hoop ik wel ja. We wilden wel meer doen, maar het was behelpen.”  

Put je uit het mooie seizoen vorig jaar genoeg energie om deze crisis door te komen? “Ja, dat vergeet je niet. De nominatie voor de GymPOWER awards en het filmpje van GymPOWER stak me zeker een hart onder de riem. Dat het gewaardeerd is, dat is heel leuk om te horen. Dat heeft ons zeker goed gedaan.” Met de eindshow heb je een doel om naar toe te werken? “Als we nog een maand of zo ervoor kunnen trainen, dan wil ik er nog wel voor gaan ja. Maar dat wordt natuurlijk spannend. Als we per 1 juni  weer kunnen beginnen, zal het misschien een kortere show worden dan in principe de bedoeling was, maar dan willen we nog wel iets doen.” Is Holland’s Got Talent dan nog iets wat een extra doel kan geven? “Voor groepen in de danswereld met genoeg niveau is dat zeker altijd een leuk idee.”

“Samen staan we sterk, zeker nu het corona-virus ons uitdaagt…”

Inmiddels hebben vele zelfstandige professionals, dansscholen, bonden, danscompetitie-organisaties, vakverenigingen en vakopleidingen voor dans, – waaronder ook de Nederlandse Algemene Danssport Bond (waarbij stijldansscholen en de twirlbond NTSB aangesloten zijn), Stg. Rolstoeldansen Nederland en Paalsport Bond Nederland, zich verenigd in ‘Dansondernemers Nederland om dans(sport)lessen zo spoedig mogelijk weer mogelijk te maken, het liefst vanaf 1 juni 2020.

Op de website van het platform wordt motivatie, visie en doel omschreven: “Samen staan we sterk, zeker nu het corona-virus ons uitdaagt om veranderingen door te voeren binnen ons danswerk. Om alle dansondernemingen weer te openen, zijn verschillende dansorganisaties de samenwerking aangegaan. Zo kunnen we met één stem naar buiten treden en samenwerken met ministeries en het RIVM […] Stapsgewijs willen we alle zelfstandig ondernemers in de Nederlandse danswereld bij elkaar brengen.  We stellen een convenant op, we ontwikkelen het basisprotocol dans en delen de actualiteiten. Met de bedrijfsgegevens zijn we in staat de hele danssector in kaart te brengen voor de overheid.”

In het platform hebben zich inmiddels meer dan twintig organisaties en duizend ondernemers verenigd van diverse plumage. Dans is zeer divers qua stijlen en aard en vereist continu continuïteit in beweging en ontwikkeling maar ook in het genereren van inkomsten om te kunnen voortbestaan. Danswerk valt onder cultuur en onderwijs, maar wordt als sport ook door de NOC*NSF erkend.  Op 12 mei 2020 werd een zelf opgesteld protocol DANS aan Tweede Kamer-lid Niels van den Berge en bij diverse ministeries aangeboden. Er werd gesproken met politici, ministers en verslaggevers om dit basisprotocol, waarin specifieke regels zijn uitgewerkt voor de danssector in Nederland die gebaseerd zijn op de richtlijnen van de RIVM. ‘Dansondernemers Nederland’ denkt dat met het toepassen van dit protocol dansscholen kunnen opengaan vanaf 1 juni 2020, waarbij het danswerk en het dansen veilig en verantwoord gedaan kan worden.

Werkeloos wachten tot 1 september 2020 is om dans-technische maar ook financiële redenen daarom geen optie. Twee dansers, Maria Jadue en Noa Siluvangi van het Haagse dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division – die zelf een petitie is begonnen voor lijfsbehoud omdat de Gemeente Den Haag haar subsidieverzoek 2021-2024 niet heeft gehonoreerd – gaven een optreden op het Binnenhof om aandacht voor de presentatie van het protocol te genereren. Jadue en Silvangi dansten met verve het duet ‘Dance of the Blessed Spirits’, een chorografie van Thom Stuart op muziek van CW Gluck.

“Binnenhof wordt dansvloer… Dans kan altijd en overal!”

Dansondernemer en dansdocente Lenneke Gentle van Studio Swing uitte Facebook haar vreugde over dit initiatief: “Binnenhof wordt dansvloer: Dansondernemers klaar met multi- miljoenenverlies. We genieten na van gisteren en een selecte club zit vandaag aan de onderhandelingstafel bij VWS. Trots op collega’s die ondertussen lekker meebewegen met dingen die wel mogelijk zijn, zoals aangepaste lessen voor buiten of online. Dans kan altijd en overal!” Het is duidelijk dat de Nederlandse danswereld voor haar zaak gaan staan en een vuist kan maken met de support van alles en iedereen die iets met dans te maken heeft: “Help ons Nederland in beweging te houden!”

Meer informatie is te vinden op de websites en de Facebook-nieuwspagina’s van Dance Studio Janien, GV Olympia Harderwijk Dans en Dansondernemers Nederland.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interviews © Casper Beijn | Credit beeldcitaten: Facebook-nieuwspagina’s © Dance Studio Janien; © GV Olympia Harderwijk ; (inclusief coverfoto) © Dansondernemers Nederland | Fotograaf © Phil Nijhuis: De Dutch Don’t Dance Division, Maria Jadue en Noa Siluvangi; en YouTube-kanaal © RTV Drenthe;

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.