Nationaal Duet gaat voor laatste loodjes

Nationaal Duet gaat voor laatste loodjes
Beeldcitaat © Live Online Worldwide Workout Synchronized Swimming 2020 | © Nationaal Duet Nederland

HOOFDDORP – Zwembond KNZB heeft haar synchroonzwemsporters een hart onder de riem gestoken met een landelijke challenge, waarbij de winnende vereniging een clinic krijgt van het Nederlands Nationaal Duet, bestaande uit Noortje De Brouwer en Bregje de Brouwer, samen met bondscoach Esther Jaumá Cayuela. De tweeling die alom gewaardeerd en bewonderd wordt om hun talent, enthousiasme, doorzettingsvermogen, harde werk, mooie uitstraling en innige band en die onlangs gevraagd werd voor een wereldwijde online trainingssessie met wereldtoppers uit deze Olympische sport van alle vijf continenten, is zelf weer volop in voorbereiding in het SKWA-zwembad in Hoofddorp voor de laatste stap naar Olympische kwalificatie. GymPOWER had een inspirerend interview met ze over hun passie, doel en beleving in de huidige Corona-crisis. Niets is zo sterk als een familieband in deze moeilijke tijd voor de sport, zeker als je ook nog maatjes bent in de arena.

Op zondag 3 mei 2020 was er een primeur voor de synchroonzwemsport met een uniek en bijzonder sportevenement, ingegeven door de Corona-quarantaine. Voor het eerst in de geschiedenis werd online en live een wereldwijde synchro work-out gehouden met de beste zwemsporters van elk continent. Een grote eer viel Nederland te beurt, omdat het Nationaal Duet, bestaande uit de tweeling Noortje en Bregje de Brouwer, ook werd uitgenodigd. Een mooie opsteker voor hun Olympische aspiraties en een hart onder de riem in deze voor hen ook zware tijd, waarbij ze onder de meest extreme omstandigheden alles op alles moeten zetten voor de laatste loodjes in de kwalificatie-race richting de Spelen van Tokio 2021.

De zussen De Brouwer vonden het ondersteunen van de internationale solidariteit even belangrijk als de voor hen weer begonnen trainingen in het zwembad van het SKWA in Hoofddorp, onder leiding van bondscoach Esther Jaumá Cayuela in het kader van het Olympisch kwalificatietraject. Ze grepen graag deze unieke kans met beide handen aan om samen met de wereldwijde community van het synchroonzwemmen de online work-out-sessie te houden. “Niemand heeft dit eerder gedaan… Normaal zijn we concurrenten, nu waren we één team!”

De Nederlandse dames verkeerden in goed gezelschap, met grootheden uit deze sport zoals bijvoorbeeld: organisator Andrea Fuentes (nu USA head coach) en de zwangere Ona Carbonell uit Spanje (de zilveren medaille-winnaars bij de duetten op de Spelen van Londen 2012); vijfvoudig Olympisch kampioen uit Rusland Svetlana Romashina; bronzen Olympisch duet-medailliste Virginie Dedieu (41) uit Frankrijk die vele EK- en WK-medailles op zak heeft; en Jacqueline Simoneau, winnares van het duetten-goud op de Panamerican Games van 2015 en 2019 en gekwalificeerd met Claudia Holzner voor de Spelen van Tokio 2021.

Bijgesloten video van GymPOWER geeft een impressie van de live online wereldwijde work-out waaraan de zussen De Brouwer een substantiële bijdrage leverden te midden van de vele wereldtoppers uit deze sport, zowel dames als heren. Een hartverwarmend evenement dat sporters van over de hele wereld, uit landen van alle continenten, hielp zich over de grenzen van tijd, taal en landen heen te zetten, de concurrentiebijl te begraven en met elkaar samen hun sport en sportgenoten te inspireren. Leuk was de gezamenlijke choreo op de muziek van Bruno Mars, waarmee de deelnemers aan de work-out duidelijk het plezier in hun sport deelden.

De Spelen van Tokio mogen nu nog een ver-van-mijn-bed-show zijn of lijken, maar de authentieke, oorspronkelijke geest ervan ‘deelnemen en samen zijn is belangrijker dan winnen’ zorgt zelfs online voor de juiste sfeer onder de sporters. Het plezier en de passie waarmee samen getraind werd tijdens de ‘Live Online Worldwide Work-out Synchronized Swimming 2020 ‘ was aanstekelijk en ontroerend tegelijk. Zelfs het Olympic Channel besteedde aandacht hieraan. Tegenslagen zijn uitstekende sparringpartners om te leren ze om te zetten in je voordeel.

Meer informatie hierover is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van het Nationaal Duet en op de website van de KNZB.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit interview en video-edit © Casper Beijn | Credit beeldcitaten: organisatie © Live Online Worldwide Workout Synchronized Swimming 2020/©FINA; © Nationaal Duet | © KNZB #Synchrochallenge

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.