EK’s kunstrolschaatsen definitief afgelast

EK’s kunstrolschaatsen definitief afgelast

LAUSANNE/KERKDRIEL – De World Skate Europe heeft besloten om alle Europese titeltoernooien die dit jaar nog gepland stonden, waaronder de EK’s Show en individueel kunstrolschaatsen in Nederland en Italië, af te gelasten. Ook toernooi-organisaties volgen dit voorbeeld, zoals die van de International Trophy 23rd Memorial Giuseppe Filippini die van 6 tot en met 14 juni 2020 in Misano Adriatico, Noord-Italië, gepland stond. Het is gewoon tot bye bye en tot volgend jaar weer. Een heftig besluit voor de sport die al veel te verstouwen heeft door de lockdown sinds 15 maart en uitkeek naar het eerste titeltoernooi in jaren in eigen land. Hoe hebben ze dit bij het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB) opgepakt?

De wereldwijde crisis door het COVID19-virus heeft de sportwereld geconfronteerd met behoorlijke beproevingen en nieuwe uitdagingen. De onverwachte tegenslagen brachten daarentegen ook ongekende situaties en mogelijkheden met zich mee. We schrijven met z’n allen een apart hoofdstuk van de sportgeschiedenis. Elke bond en elke club in Nederland heeft de koppen bij elkaar moeten zetten om creatieve oplossingen te vinden voor haar sporters en sporten.

Wachten op besluit van World Skate Europe

Voor het SBK van de NRB was het wachten op de World Skate Europe om te kunnen bepalen wat er nog van het wedstrijdseizoen gered kon worden na de lockdown van de sport. De EK in Almere, nationale wedstrijden en kwalificaties, veel was lang onzeker, ook omdat het bij een Europees kampioenschap of internationaal (titel)toernooi om internationale communicatie en afspraken draait. Inmiddels ontvingen de clubs een brief: beide EK’s worden dit jaar definitief afgelast.

Jonas Hendriks, voorzitter van de NRB en Suus Hendriks, voorzitter van het SBK, zelf ouders van één van de grootste talenten van de huidige generatie, zetten zich samen met andere bestuursleden in om één en ander in goede banen te leiden. Geen sinecure in deze bizarre tijd waar niemand vooraf een gebruikswijzer voor heeft meegekregen. In een exclusief interview met GymPOWER lichtten ze de achtergronden van dit besluit toe en schetsten de situatie van deze sportbond in het hier en nu. We kregen een inkijkje in de overwegingen en argumenten van het SBK en de NRB die aan het besluit ten grondslag liggen.

Shownummers 2020 mogen ook weer in 2021

‘EK gecanceled’ luidt de kern van de brief, die onlangs vanuit World Skate Europe door NRB en SBK naar de clubs werd gestuurd. ‘Alle Europese wedstrijden t/m 30 september 2020 worden geannuleerd. Dat betekent dat zowel de individuele EK voor Cadetten t/m Senioren (gepland van 27 augustus tot en met 6 september in Riccione, in Noord-Italië) als de EK Show voor teams (gepland van 30 april tot en met 2 mei 2020 en door de Corona-lockdown in maart uitgesteld naar 9 tot en met 12 september in Almere, Nederland) niet zullen doorgaan dit jaar.

Alhoewel op basis van het wedstrijdreglement het mogelijk is om de shownummers van 2020 zowel nationaal als internationaal in 2021 te kunnen rijden, is het al bij al een bittere pil voor de sport, de verenigingen, de sporters en trainers, de supporters en alle kunstrolschaatsliefhebbers. Toch zullen velen na een paar keer slikken begrip kunnen opbrengen voor dit besluit, als ze de argumentatie horen. Via de insteek van de NRB en het SBK, verwoord en uitgelegd door Jonas en Suus Hendriks.

Hoe kwam het besluit aan om de EK Show te moeten uitstellen?

Jonas Hendriks, voorzitter NRB: “De teleurstelling was hartstikke groot. Niet alleen bij ons, dat was bij alle sporters zo. Zo’n besluit wordt niet zomaar één, twee, drie genomen. Wij zijn het organiserend land dit jaar en dan moet je met de internationale federatie afstemmen hoe je het verder gaat aanvliegen. Juist dat maakte het lastig. World Skate Europe heeft ook te maken met andere mensen die in het bestuur zitten. Het was echt zoals minister-president Rutte zei: ‘Je moet met de 50% die je weet een 100% besluit nemen.’ Dat maakt het zo lastig. Nee is dan misschien een antwoord, maar als een ‘nee’ een ‘ja’ had kunnen zijn, voelt het ook niet goed. Je weet dat van uitstel afstel zou kunnen komen. Het is vooral jammer omdat dit jaar de kwaliteit van de Nederlandse inbreng hoog was. Het was allemaal heel mooi om te zien. Het zou een mooie kans zijn om ons goed te meten met de grotere landen, in elk geval goede posities in de middenmoot te krijgen ten opzichte van de gerenommeerde landen.”

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “We dachten: Jeetje! Heftig! Niet leuk voor je land omdat iedereen er ontzettend veel tijd in heeft gestoken en we op 8 februari een Nederlands Kampioenschap hadden met een hoge kwaliteit nummers. Het had het vertrouwen gegeven dat we op de goede weg waren, vonden we allemaal. Dan gaat iedereen volle bak in training en dan is het ineens 15 maart en mag je in één keer niets meer. Dan valt het hele plan voor iedereen in duigen en dat doet zeer. Ik denk bij iedereen. Je blijft het heel jammer vinden. Echt niet leuk! Het gaf een onbehaaglijk gevoel dat we zo’n mooi NK hadden en niemand kon overzien dat dit eraan kwam. Dat geldt natuurlijk voor alle sporters en verenigingen.”

Hoe was het contact met andere landen, zoals Spanje en Italië?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Met andere landen hadden we eigenlijk niet veel contact. Onze contactpersoon was van de World Skate Europe waar we dingen van terug hoorden. Je ving in de wandelgangen wel het één of ander, maar daar kun je geen oordeel op baseren. Van World Skate Europe hoor je dan ‘In Italië zijn de kampioenschappen nog niet gereden.’ Dat maakt het voor een EK wel heel lastig, want als je de gerenommeerde landen mist, heb je niks aan je EK. Ook de financiële nood komt er dan bij. Dan moet je je afvragen als organiserend land of het allemaal wel haalbaar is. Onze budgetten of begrotingen zijn niet van die aard dat ze gelijk zijn aan die van de Zuid-Europese landen. Is het fair naar onze Nederlandse sporters als we de boot ingaan? Dat zijn ook dingen die meespelen. Echt om je zorgen over te maken.”

Jonas Hendriks, voorzitter NRB: “Dus er is altijd de vraag ‘Wat hadden we dan naar buiten moeten brengen?‘ Moet je communiceren dat je nog steeds niets weet? En twee weken later weer? Dat is heel vervelend. Je zit in een enorme spagaat en je bent afhankelijk van antwoorden van andere grote organisaties die het ook niet weten. Italië, de brandhaard van de corona-crisis waar het allemaal begonnen is in Europa, liet op zich wachten en die wilden zekerheid voor alles. Wat is er haalbaar als je vanaf 1 september 2020 de sporthal in kunt?”

Zijn er veel kosten gemaakt voor de organisatie van de EK hier?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Dat valt nu op zich nog mee. Nu is dat allemaal nog te overzien. Dat zijn geen duizenden euro’s, helemaal niet zelfs. Maar als je verder bent in de organisatie ervan, zou je wel steeds meer kosten krijgen. Als Italië en Spanje in september nog niet mogen reizen en hun kampioenschappen nog niet verreden hebben, zou het dan nog haalbaar zijn geweest? Als Italië en Spanje helemaal niet zouden komen, mis je zoveel sporters en zoveel toeschouwers dat je het in september, ook nog met een anderhalve-meter-norm, eigenlijk niet door kan laten gaan. Hoe zou je daar nou weer mee moeten omgaan? Dan krab je jezelf wel eerst drie keer achter je oren. Als er in Topsportcentrum Almere tweeduizend vierhonderd mensen in kunnen en je moet voldoen aan die anderhalve-meter-afstand-regel voor de supporters, kan er maar één derde in, achthonderd toeschouwers. Dan mis je de inkomsten van twee derde van de tickets. We draaien niet op sponsoring.”

Jonas Hendriks, voorzitter NRB: “We hebben nog bij NOC*NSF gevraagd of er voor dit soort evenementen nog wat financiële armslag is en het antwoord was heel stellig ‘Nee.’ Er is wel geld beschikbaar voor verenigingen om de nood te lenigen. Als organiserend land hebben we een duidelijke route uitgestippeld waarop we moesten zeggen ‘tot hier en niet verder.’ Dat is ook gecommuniceerd naar World Skate Europe, om elkaar niet op kosten te jagen, niet alleen bij ons, maar ook de landen die hotels en vliegtickets moesten boeken. We hebben hier uitgebreid met Margareth Brooks van World Skate Europe over gesproken, er veel ruggespraak over gehouden en dat kost veel tijd. Wij zijn een klein land in deze sport, met een kleine bond, wij kennen elkaar allemaal en hoeven elkaar maar een belletje te geven als we iets willen uitwisselen, dat is internationaal natuurlijk anders. Het gaat over veel meer schijven met ook een relatie met de politiek op dit moment. Op de achtergrond is er dus heel veel gebeurd. Ook bij de vergaderingen ben ik nauw betrokken geweest, als vertegenwoordiger van het organiserend land. Er spelen dus veel meer belangen dan alleen die van ons. Het was dus wachten op het antwoord van Worls Skate Europe.”

Is een EK zonder toeschouwers met betaalde livestream overwogen?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Dan zou nog steeds het gemis aan inkomsten blijven bestaan. Want sponsoring van de livestream zou bij ons niet van dien aard zijn dat je al je entreegelden goed maakt.”

Is de mogelijkheid onderzocht of de EK naar later verplaatst kon worden?

Jonas Hendriks, voorzitter NRB: “Wat dat betreft ging het puur om wat World Skate Europe zou besluiten. Na mails, belletjes en reminders bleek dat de agenda’s gelijk getrokken moesten worden om kampioenschappen alsnog te kunnen laten plaats vinden. Dat bepaalde de ‘Go!’ of ‘No go!’”

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Nederland was er zeker weer aan toe geweest na zes jaar.“

Hoe is de situatie nu voor het kunstrolschaatsen in Nederland?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Met ons gaat het goed, maar we zijn niet aan het sporten. De kinderen vinden het nu ook lastig worden, zeker als ze zien dat andere verenigingen wel kunnen starten en die van hen niet. Dat vinden ze erg lastig om te begrijpen.”

Jonas Hendriks, voorzitter NRB: “We zijn nu bezig met de NOC*NSF, nadat er berichten binnen kwamen dat verschillende bonden hebben aangegeven dat het besluit dat binnen sporten tot 1 september stil ligt, wel heel erg jammer is en we hopen dat we het namens het NOC*NSF bij de overheid eerder voor elkaar krijgen om binnen te sporten.”

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Helemaal omdat de binnenzwembaden weer open mogen op 11 mei. Dat is zo krom als het maar zijn kan!”

Jonas Hendriks, voorzitter NRB: “Omtrent het wedstrijdseizoen en welke wedstrijden nog kunnen doorgaan, zijn we nauw betrokken bij het SBK en is er heel veel overleg geweest op bestuurlijk niveau.”

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “We hebben onderzocht wat te doen, als we straks weer mogen gaan sporten, als we weer nationale wedstrijden konden gaan rijden en daarbij rekenden we  erop dat we op 1 juni weer zouden kunnen starten in de zaal. Die hoop hadden we. We hadden een aantal scenario’s bedacht. Zonder internationale wedstrijden zou er in het najaar nationaal veel mogelijk zijn. Maar het staat of valt met wanneer je de sporthal weer binnen mag. Als je pas per 1 september de trainingen weer mag oppakken – er zijn een aantal verenigingen nu buiten aan het trainen, maar niet allemaal – is het dan fair om direct een wedstrijd te plannen? Dat moeten we nu opnieuw bekijken.”

Is er kans dat het huidige seizoen nu verder beëindigd wordt?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Dat is zeker niet onze intentie. Want we hadden al een aantal scenario’s klaar liggen voor een start vanaf 1 juni, maar dat moeten we nu dus allemaal opnieuw bekijken. Het heeft toch ook te maken met of ze internationaal nog wedstrijden laten doorgaan, zoals de WK, Hétange of Europa Cup. Ook al is het niet voor iedereen, dit bepaalt ook de kalender van Nederlandse sporters. Gaan we nog Nederlanders sturen? Op basis waarvan? Het zijn lastige keuzes die je moet maken. Eigenlijk is je hele seizoen verloren, want niemand doet iets nu.”

Jonas Hendriks, voorzitter NRB: “De intentie is dat we na 1 september de nationale wedstrijden die we kunnen rijden, gaan houden. Het gaat erom dat we ze goed op de kalender krijgen. Iedereen begint op 1 september op nul, we moeten ieder voldoende armslag geven om weer op niveau te komen, maar we gaan er wel vanuit dat er na 1 september nog wedstrijden worden gereden.”

Suus Hendriks, voorzitter SBK:“Maar ook daar moeten we goed nadenken over de 1,5-meter norm. Mag er maar één ouder mee, in plaats van papa, mama, opa, oma? Hoeveel mensen kunnen er naar binnen? Moeten we het dag-wedstrijdschema omgooien met klassen en pauzes? Moeten de stoelen tussendoor worden schoongemaakt? Nieuwe mensen naar binnen? Hoeveel tijd kost dat? Het houdt in elk geval meer in dan ‘We willen weer een rolschaatswedstrijd organiseren.’ “

Wordt dat overlegd in klein comité als SBK/NRB of ook met de clubs?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Dat doen we met het sectiebestuur en het NRB. De laatste tijd zit Jonas bij de vergaderingen als we met skype vergaderen. Dan weet hij meteen wat er speelt. Het is belangrijk dat het NRB ook achter je keuzes staat.”

Suus en Jonas Hendriks zijn zelf de ouders van Tijmen, een groot artistiek sporttalent bij de Nederlandse junior heren dat zich dit seizoen sterk aan het ontwikkelen was bij zijn club RC De Ker-Rolls in Kerkdriel. Hij gooide op het NK Show op 8 februari 2020 grote ogen gooide in diverse teams die zich kwalificeerden voor de EK in eigen land. Om zijn mooie prestaties en succesvolle (inter)nationale optredens vorig jaar was hij genomineerd door de vakjury voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019.

Hoe was het voor Tijmen dat het opeens allemaal stopte?

Suus Hendriks, moeder: “Hij traint een beetje voor zichzelf. Maar op schoenen is anders en hij begint zich wel te vervelen. Hij is wel klaar met binnen zitten en niet trainen. Tijmen was drie toen hij begon met rolschaatsen, want hij had het gezien van zijn zus Noortje. Eén keer maakte hij de overstap naar het voetballen, maar hij vond de bloemetjes en bijtjes interessanter. Dat was geen succes. We hebben laatst de filmpjes van de NK terug gekeken van hem, van de Ker-Rolls en van alle verenigingen en dan krijg je toch weer kippenvel. Dan blijf ik zeggen wat jammer dat dat COVID19-virus roet in het eten gooide. Het had niet zo mogen zijn.”

Is er een bondsinitiatief nodig om het gevoel in Nederland goed te houden?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Ik heb veel filmpjes uit het buitenland gezien. Daar zit niet altijd een bond tussen, het gebeurt ook veel tussen clubs onderling. Ik weet dat Tijmen heel veel contact heeft met sporters van andere verenigingen. Dat appt, dat snapp-chat, dat facebookt, dat videobelt. Ze spelen onderling games met elkaar. Ze zoeken elkaar zeker op, op een andere manier. Ik vraag me af of het SBK of de NRB clubs moet aanschrijven. Dat kunnen we doen, maar het kan ook zijn dat sporters onderling dat doen, waar meerdere bij aanhaken. Ik weet niet of wij dat moeten faciliteren. Ik sta altijd overal voor open en ik vind dat je het zeker moet bekijken, maar dan vraag ik me of het SBK of de NRB dat moet doen of dat het bij de sporters vandaan gaat komen.”

Wat is jullie manier om je gevoel van solidariteit met de clubs te tonen?

Suus Hendriks, voorzitter SBK: “Ik zou graag willen zeggen: Ik hoop dat iedereen gezond blijft, want dat is het allerbelangrijkste. Probeer zoveel mogelijk thuis te trainen en als het kan in clubverband, kleine of grote dingen. Ik hoop iedereen in het najaar te zien. Dan maken we een mooi jaar van wat ons nog rest.”

Jonas Hendriks, voorzitter SBK: “Blijf elkaar ook in gedachten vast houden in deze toch zo vervelende tijd. Sporten is elkaar ontmoeten, sporten is ook elkaar treffen op het wedstrijdveld en dat kan nu even niet. Maar na deze periode komt er weer een andere, ik hoop een hele leuke, fijne. Laten we elkaar vanaf 1 september weer treffen op het sportveld of in de sporthal, als dat mag. Daar gaan we zeker vanuit. Dat we dan weer kunnen genieten van onze mooie sport, kunnen genieten van elkaar en dan komt het weer goed. Fijn ook dat er vanuit de pers, vanuit GymPOWER aandacht is en blijft voor onze sport. Dat is broodnodig om deze mooie kijksport wat meer onder de aandacht te brengen. Ik krijg weleens naar ons toe ‘Wat horen we weinig’, maar besef alsjeblieft dat we op de achtergrond heel druk bezig zijn om de zaken voor de sport te regelen. Ik hoop dat men begrijpt dat we als vrijwilligers, commissies en bonden zijnde naar omstandigheden en mogelijkheden heel druk bezig zijn geweest een zo goed mogelijk plaatje neer te leggen. Een spagaat is lastig, dat herkent iedereen.”

Meer over de sport kunstrolschaatsen en de afgelaste EK Show 2020 in Nederland is te vinden op de Facebook-nieuwspagina en de website van het SBK van de NRB, alsook op de website van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB).

Artikel © GymPOWER | Credit tekst, interview en video(beelden) © Casper Beijn | Credit coverfoto en fotografie video © Therry da Silva | Beelden en foto’s gemaakt onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit muziek video: ‘Imagine’ covered by James Marçal – live on the streets of Curitiba,PR, Brasil. Homage to John Lennon’s on his 78th birthday.

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.