‘Even Bewegen’ ook voor na Corona-tijd

‘Even Bewegen’ ook voor na Corona-tijd

ALPHEN AAN DEN RIJN – Om een boost te geven aan het bewegen in de quarantainetijd thuis, met name door kwetsbare mensen in de samenleving, heeft Phemia de Boer van Phemia Move uit Alphen aan den Rijn ‘Even Bewegen’ samengesteld, met dank aan Ismakogie-docente Annemieke Carbo. Het beweegmapje met een gezellige eend als blikvanger blijkt een groot succes, ook omdat het Corona-bestendig is en ook hierna gebruikt kan worden bij (online) trainingen voor deze doelgroep. Lekker bewust blijven bewegen, ook als het even niet helemaal voluit kan! Alle beetjes helpen.

t

Een beweegmapje met meer dan alleen actualiteitswaarde

‘Even bewegen’ is een beweegmapje met actualiteitswaarde, maar kan ook na de Corona-crisis nog steeds van nut zijn. De Boer legde uit aan GymPOWER: “Ik heb iets gemaakt met oefeningetjes waar ik ook zelf door geïnspireerd ben. Het mapje heeft inmiddels een weg gevonden in Nederland. Met name in verpleeg- en zorgcentra. Ook bij G-groepen. GGD en maatschappelijke instanties waren eveneens enthousiast.” Het initiatief is genomen doordat eenzaamheid een belangrijk issue is. Dat is een terugkerend thema in het werk van De Boer.

“In 2011 was ik onderdeel bij een project tegen eenzaamheid in Scheveningen dat toen genomineerd is bij het Oranjefonds voor de Appeltjes van Oranje. Ook nu is dat thema nog steeds actueel. Samen met de toenmalige organisatrice denk ik ook nu over mogelijk initiatieven om hier enige verandering in te kunnen brengen. Van mijn kant kwam door de beweegsuggesties het idee voor een boekje. Inderdaad niet alleen in de Corona-periode, maar ook voor daarna!”

Graphic ©Phemia Move

Klik hier voor de pdf van ‘Even Bewegen’ van © Phemia de Boer van © Phemia Move. Let op er rusten auteursrechten op dit mapje. ‘Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder de vermelding van de auteur’, staat op de eerste pagina vermeld. De contactgegevens van De Boer staan op de eerste pagina voor wie meer wil weten en vragen.

Voor haar beweegmapje ‘Even bewegen’ met de vrolijke eend heeft De Boer samengewerkt met Ismakogie- en Sportfit 55+-docente Annemieke Carbo uit Putten. Inmiddels is het beweegmapje ‘Even bewegen’ ook in het Engels verkrijgbaar.

De Boer legt uit: Ik heb het mapje vertaald, daar mensen met een niet Nederlandse achtergrond er baat bij hebben. Maar het is ook naar Groot-Brittannië verzonden om daar mogelijk dienstbaar te zijn en zal ook mogelijk richting Canada, Australië en Indonesië gaan.”

Corona-crisis doet zoeken naar oplossingen en alternatieven

Door de Corona-crisis heeft ook De Boer moeten zoeken naar oplossingen en alternatieven voor haar doelgroep. “Wat ik in deze tijden vooral merk is een grote(re) angst van senioren om weer in groepsverband iets te doen. Vandaar dat ik ook zo aan het zoeken ben naar overgangsfaciliteiten. Buitenlessen voor balkons zie ik zelf niet zo als structureel. Ik zoek het vooral in structurele mogelijkheden.”

De Corona-tijd laat ook zien wat je allemaal kunt, terwijl je normaal dacht dat je het nooit zou kunnen. “Dat is ook sport! Het leren denken aan ‘gewoon proberen’ heb ik geleerd in de periode dat ik aan topsport stijldansen meedeed. Mijn toenmalige dansdocent maar ook dansdocente Hannemieke de Wolff van de DG/KNGU in 1980, brachten mij meer bij dan alleen lichamelijk bezig zijn. Tot op de dag van vandaag zijn zij mijn grote inspirators op geestelijk gebied. Tezamen met Henk Groenheijde van Pro Patria. Hij leerde mij wat breedtesport betekent!”

De Boer is vierendertig jaar lang, tot 2018, sport- en dansdocente geweest bij de jazzdans-afdeling van gymnastiekvereniging Pro Patria Zoetermeer. “Ik heb afscheid genomen bij Pro Patria omdat ik de 65 jaar gepasseerd was. Wel werk ik normaal gesproken nog in huizen van Activite met dementerenden/somatische patiënten en gezonde ouderen. Daarnaast geef ik momenteel via beeldverbinding (zoom) les aan een groep 55+ in Bewust Bewegen. Dat is ook heel succesvol. Na 1 juni mag ik weer in dat culturele centrum fysieke lessen geven, maar de digitale lessen zullen ook definitief  opgenomen worden in het programma. Het blijkt een gat in de markt. Angstige senioren kunnen vanuit huis meedoen. Ook mantelzorgers en hun senioren kunnen meedoen. Wijkverpleging is enthousiast.”

Meer bewegen voor ouderen en bijdrage aan Sterretjesdagen

Sedert 2000 geeft De Boer, eerst vrijwillig daarna beroepsmatig, lessen ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ zowel intramuraal alsook extramuraal, waarbij ze het bewegen onder deze leeftijdsgroep stimuleert. Een recensent schrijft op Linked-In: “Phemia is zeer serieus in wat ze doet. Ze leeft voor alles wat met dans en bewegen te maken heeft. Ze heeft een bijzonder gevoel bij ‘Bewegen voor ouderen’. Ook jongeren hebben haar aandacht. Vanaf drie jaar mag je bij haar komen dansen. Haar aandacht is erg gericht op de medemens met een ‘rugzakje’.”

Sinds 2015 is De Boer voor zichzelf begonnen met Phemia Move als docent sport en bewegen, waarbij ze in samenwerkingsprojecten ernaar blijft streven om bewegingsarmoede en eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden in de samenleving. Door haar inzet en expertise is ze ook in het buitenland uitgenodigd, zoals o.a. in België en Groot-Brittannië. In Nederland is ze bij diverse organisaties en instellingen actief. Ze heeft bijvoorbeeld een grote bijdrage geleverd aan de Sterretjesdagen van Stichting Make-a-Wish, waarbij de mix van bewegen/sport en sociale integratie altijd voor haar een hoofdrol gespeeld heeft. “Het project in Scheveningen, genaamd LEEF-TIJD, die negen jaar terug genomineerd werd voor de ‘Appeltjes van Oranje’ won toen 10.000 euro. Toen mochten we daarvoor op 17 mei 2011 op Paleis Noordeinde komen.”

Congres Ismakogie en Wish-walker op Nijmeegse vierdaagse

In een uitgebreid interview met GymPOWER vorig jaar op het Congres over Ismakogie in Putten, een bijscholing voor trainers/coaches om DG/KNGU-licentiepunten te behalen waar ze was uitgenodigd door docente Annemieke Carbo van Ismakogie Nederland, vertelde De Boer uitgebreid over haar ervaringen in en buiten de gymsportwereld en hoe Ismakogie dat zou kunnen verrijken en versterken. Om haar verdiensten en inzet om ook voor de kwetsbare mensen in onze samenleving bewegen mogelijk te maken, is Phemia de Boer genomineerd voor de GymPOWER Sports & Media Awards 2019. Het complete interview met Phemia de Boer is te lezen in het GymPOWER Jaarboek 2019. “Wat is het toch leuk dat er mensen zijn die op eenzelfde golflengte denken aan de medemens.”

De Boer is nu bijna 68, heeft de Mexicaanse griep overleefd in 2009 en kon met een goede longarts met één long blijven sporten en beweegdocent blijven. En daarom moet ze zelf ook één en ander laten nu. “Jammer vind ik het dat mijn vierdaagse in Nijmegen niet door gaat. Ook al is het heel verstandig. Het is voor mij, normaal gesproken een beloning voor het hele jaar door trainen in wandelen. Als vrijwilliger bij ‘Make a Wish’ zou ik als Wish-walker (sponsorloper) dit jaar voor de achtste keer meedoen. Verder bestaat mijn bedrijf op 19 juni vijf jaar en in het najaar ben ik veertig jaar sportdocente. Dat worden interne feestjes. Heel belangrijk vind ik het nu en in nabije toekomst om te blijven werken aan toekomst. Voor iedereen. Integratie, dat is mijn ding!”

Ismakogie ondersteunt bewust bewegen

Voor de ‘Make a Wish Nederland’-campagne van 2020 had De Boer samen met Wish-Walk-Twin Joke Somers al bijna het streefbedrag van € 200,00 euro aan sponsorgeld bereikt. Ze hopen er in juli alternatieve km’s voor te kunnen lopen. Eenzelfde soort oplossing geldt voor het initiatief van De Boer om jongeren tussen 14 en 18 jaar de eerste stappen te laten zetten als Wish-walkers. “Dat heb ik opgezet om deels om hen bij ‘Make a Wish’-gedachte te betrekken, deels om zo hun eigen problemen onder ogen te komen. Ik hoop daarmee aan twee kanten iets te bereiken. Door de Corona is mijn initiatief voorlopig uitgesteld. Ik hoop er later dit jaar toch nog kansen voor te krijgen.”

Beweegprojecten vormen verbindende factor in samenleving

Wat de overheidsmaatregelen met betrekking tot de lockdown betreft, legt De Boer uit aan GymPOWER dat het ook blijven zoeken is naar de doorwaadbare plek in haar werk in beweegprojecten. “Het goede nieuws van de minister is, dat wij binnenkort weer één en ander kunnen doen voor onze senioren. Wij, binnen de VML Nederland [Nederlandse vereniging van lesgevers Sport & Bewegen 55+-RedGP], stoten wel iedere keer op een blokkade…. Vallen wij onder sport, vallen wij met onze lessen onder welzijn, fysiotherapie of onder cultuur? Gebleken is dat wij de verbindende factor zijn tussen die vier segmenten van de samenleving. Dat is lastig en niet lastig tegelijk. Het maakt het starten met een datum voor ons zo divers. Gelukkig kunnen wij binnenkort weer starten met een aantal seniorenlessen.”

Update d.d. 02-06-2020: Dit artikel heeft inmiddels veel zorg- en onderwijsorganisaties in Nederland en daarbuiten in beweging gezet, welke organisaties graag dit beweegmapje inzetten bij hun eigen activiteiten. De Boer’s laatste update luidt: “Het ‘Even Bewegen’ project, zowel in het Engelse als in het Nederland gaat gebruikt worden bij studenten van de ITEPS, de internationale leerkrachtenopleiding in Meppel.” Kortom, een schot in de roos en gat in de markt. Meer info over de activiteiten van Phemia de Boer en Phemia Move is te vinden op haar Linked-In profiel.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva, sportjournalist | Credit graphic (inclusief cover) en Facebook-post: © Phemia de Boer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.