Kunstrijders kunnen verantwoord ijs op

Kunstrijders kunnen verantwoord ijs op
Beeldcitaat © Niki Wories

UTRECHT – Ook het kunstrijden is als sport zwaar getroffen door de quarantaine en lockdown waartoe de COVID19-virus-pandemie de Nederlandse overheid sinds half maart genoodzaakt heeft. Schaatsbond KNSB acht dat ook voor het kunstrijden verantwoorde trainingen op de ijsbaan noodzakelijk zijn en ook haalbaar. Remy de Wit, technisch directeur, gaf GymPOWER tekst en uitleg hoe de zaken er nu voorstaan wat de bond betreft. 

Het seizoen was plots met de muziek mee, wedstrijden, finales en trainingskampen werden afgelast en doelen vielen weg. De WK voor junioren ging nipt door in Finland, maar de WK voor senioren in Montréal, waar Niki Wories en ook het paar Michel Tsiba en Daria Danilova zich op de Challenge Cup (eind februari 2020) voor gekwalificeerd hadden, werd afgelast. Buiten trainen in deze sport is, zeker bij dit zomers weer, bij voorbaat behelpen en zeer beperkt, maar het openen van een ijsbaan vòòr 1 september 2020 blijkt ook een grote uitdaging. Achter de schermen zijn de krachten gebundeld en wordt er hard gewerkt aan protocollen, richtlijnen en voorstellen die een nieuw toekomstperspectief geven aan alle kunstrijders van elk niveau en in elke discipline.

Ook om een nog grotere tegenslag te voorkomen voor de huidige generatie toppers en talenten die zich al een tijdje voorbereiden op de internationale titeltoernooien in 2021 en 2022, zoals de Olympische Spelen van Beijing. GymPOWER heeft contact opgenomen met sporters, trainers en andere coryfeeën uit alle disciplines en betrokken organisaties zoals Niki Wories, Michel Tsiba, Thomas Kennes, Lenne van Gorp, Lindsay van Zundert, Sherim van Geffen en Chelsea Verhaegh, Paul Stokker, coaches Nelum Boom en Feline van Kempen van BKV & Team Ice United, coach Angelique Lew van Stars on Ice Zoetermeer, maar ook grand dame Joan Haanappel van Stichting Kunstrijden Nederland, en de persvoorlichter van de KNSB Carl Mureau, haar technisch directeur Remy de Wit en haar Sectiebestuur Kunstrijden (SBK). Allen toonden hun betrokkenheid en passie voor de sport. Bij iedereen heerst de hoop dat er op de korte termijn een oplossing gevonden kan worden voor het kunstrijden. De bijgesloten video geeft daar een impressie van en verwoord de snaar dat Stef Bos zo feilloos heeft weten te raken met zijn Corona-lied: “Samen staan we sterk!”

In dit artikel als eerste de antwoorden op de vragen van GymPOWER van technisch directeur Remy de Wit namens de schaatsbond.

De overheid bepaalde de startdatum voor ijssport-trainingen op 1 september 2020, en dan nog met de toevoeging dat de situatie niet mag verslechteren. De sport ligt dus nog enige tijd stil. Heeft de KNSB argumenten die aantonen dat eerder starten met ‘on ice’-trainingen verantwoord is en noodzakelijk voor de sport?
Ja. Op een ijspiste van 30 x 60 meter is het voor een groep kunstrijders heel goed mogelijk om voluit te trainen én ruimschoots 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Sterker nog: als je binnen 1,5 meter afstand van elkaar trainde, zou dat ander gevaar opleveren.
Atleten die dagelijks trainen om het beste uit zichzelf te halen, kunnen niet ongestraft weken stilzitten. Nu kun je ook zonder ijs alternatieve trainingen verrichten, maar essentieel blijft om je skills óp het ijs te verbeteren. Lig je op dat vlak weken, of zelfs maanden stil, dan betekent dat achteruitgang. In een sport als kunstrijden kun je je stilstand of achteruitgang niet of nauwelijks permitteren. Het goede nieuws is dat afgelopen vrijdag 15 mei 2020 te horen hebben gekregen dat we onze talentenprogramma’s weer mogen opstarten. Als KNSB doen we nu onze uiterste best om zo snel mogelijk weer een ijsbaan open te krijgen voor de trainingen van onze jonge kunstrijders.”

Het openen van ijsbanen voor minder sporters heeft ook een financiële kant. Ligt er vanuit de KNSB een verzoek om financiële steun? Of worden er interne oplossingen gezocht? Sommige topsporters opperen het idee van bondstrainingen op één locatie, bijvoorbeeld Thialf of bij de aangewezen regionale talentcentra, als er met minder sporters gestart moet worden. Zijn die ideeën in onderzoek bij het Sectiebestuur?

“Financiën zijn niet de belangrijkste factor in dit verhaal. De KNSB volgt sinds het begin van de corona-crisis de richtlijnen van kabinet en RIVM, en trekt nauw op met NOC*NSF. Nu buitensporten weer mag, maar binnensporten nog moeten wachten tot 1 september, houden wij ons ook aan deze richtlijn, hoe vervelend we dat ook vinden. Ondertussen doen we onze uiterste best, wederom in nauwe samenwerking met NOC*NSF, om voor alle binnensporten de lockdown zo snel mogelijk te mogen verlaten. Die lobby is stevig en aanhoudend. Het is ook de enige manier om resultaten te boeken. Zodra de zaak wordt vrijgegeven zal iedereen zijn best doen om zijn vertrouwde trainingsomgeving weer te kunnen opzoeken, waarbij iedereen zich uiteraard moet houden aan de protocollen die dan gelden.”

Is er speciale steun, zijn er speciale hulpmiddelen of is er een andere beleidswijze van de KNSB bekend om de doelen voor veelbelovende talenten en toppers van Team NL zo goed mogelijk in beeld te houden in het voorbereidingstraject richting de Spelen van 2022?

“We onderhouden nauw contact met onze sporters om ervoor te zorgen dat ze ondanks de maatregelen zo goed mogelijk kunnen trainen om hun doelen te realiseren.”

Wat is de grove schets voor de planning volgend seizoen voor de KNSB-Cup, de bokalenwedstrijden en andere nationale (kwalificatie)wedstrijden als per 1 september 2020 het trainen op ijs weer kan worden hervat? Zijn data in januari de eerst haalbare? 
“Bij het opstellen van de wedstrijdkalender zijn veel factoren van invloed, welke op dit moment nog niet allemaal bekend zijn. Denk aan het aantal mensen dat in een ijshal aanwezig mag zijn en het aantal juryleden, technisch panel en het ondersteuningsteam dat nodig is om het jurysysteem draaiend te krijgen, overige vrijwilligers et cetera. Achter de schermen wordt gewerkt aan scenario’s om, zodra alle trainingen hervat kunnen worden, ook een wedstrijdkalender in elkaar te zetten conform richtlijn RIVM. Uiteraard zullen we er daarbij rekening mee houden dat veel sporters lange tijd niet op het ijs hebben kunnen trainen.

Is de situatie voor kunstrijd(st)ers, ijsdansers, synchroonschaatsters en het showschaatsen gelijk? En wat betreft de topsporters en de kunstrijders een divisie lager die net zoveel trainen?  Is er bij het kunstrijden een protocol in ontwikkeling vanuit de 1,5-meter norm?  Is er een alliantie in de sportwereld met andere (ijssport- en schaats) bonden en organisaties, al dan niet via c.q. samen met de NOC*NSF? 

“In principe is de situatie voor al deze sporters gelijk. Alleen voor topsporters met een status van NOC*NSF zijn speciaal aangewezen trainingslocaties open. Wat betreft de alliantie: ja, die is er zeker. Zoals gezegd doen we ons best in nauwe samenwerking met NOC*NSF voor alle binnensporten de lockdown zo snel mogelijk te mogen verlaten. Die lobby is de enige manier om resultaten te boeken. Let op: als je kijkt naar het kunnen schaatsen, dan is de situatie voor al deze sporters gelijk. Maar als je nog sportspecifieker gaat kijken, dan kun je niet met elkaar synchroonschaatsen, showschaatsen en ijsdansen op 1,5 meter afstand van elkaar, omdat aanraken inherent is aan deze sporten.”

Het kunstrijden verdient ook nu alle aandacht in deze moeilijke tijden. Werkt de KNSB ook met instructiefilms, zoals van de ISU en online trainingen en challenges? 

“De instructiefilms van de ISU zijn erg waardevol en daar wordt ook veel gebruik van gemaakt. Daarnaast zijn er initiatieven, zoals van Niki Wories, om online seminars te geven voor coaches en sporters.”  

Wat is volgens het sectiebestuur kunstrijden de beste manier om solidariteit voor haar schaats(st)ers uit te stralen? Wat is noodzakelijk om de sporters een hart onder de riem te kunnen steken? Is er een versterkte samenwerking tussen de clubs in Nederland merkbaar?

We houden sporters, coaches en verenigingen door middel van verschillende nieuwsbrieven en mailings op de hoogte. Op deze manier nemen we ze mee in de acties die vanuit de KNSB worden ondernomen en de perspectieven die in zicht komen. Belangrijk is om te laten zien dat we alles in het werk stellen zo snel mogelijk te komen tot een situatie waarin veilig getraind kan worden binnen de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast staan we klaar om alle vragen te beantwoorden die er leven. We merken dat mensen elkaar opzoeken in deze moeilijke tijd en ook gezamenlijk met creatieve oplossingen komen. Dat is goed om te zien.”

Meer informatie over het kunstrijden in Nederland is te vinden op de website van de KNSB en de Facebook-nieuwspagina van het Sectiebestuur Kunstrijden van de KNSB.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst, interviews video © Casper Beijn | Credit beeldcitaten: © KRV De Drechtsteden Dordrecht (DDD); © Hanneke Kraayenzank; © AIJC Kunstschaatsen Alkmaar; YouTube © KNSB | Credit ingesloten YouTube-video, muziek, beelden en (beeld)citaten (inclusief cover): zie de aftiteling van de video op het YouTubekanaal van © GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.