Film GOUD brengt turnhal weer dichtbij

Film GOUD brengt turnhal weer dichtbij
Beeldcitaat © BALDR: Beelden uit turnfilm GOUD met David Wristers, Marcel Hensema en Loes Haverkort in de hoofdrollen

NIJMEGEN/UTRECHT – Turnfilm Goud ging woensdag 20 mei 2020 in première op het platform voor filmtheaters Picl. Op de Facebookpagina van het LUX Nijmegen volgde een live nagesprek met filmexpert Ruud Vos. De feestelijke première op het International Film Festival Rotterdam – IFFR ging nog door op 27 januari 2020, maar op 26 maart 2020 was inmiddels elke bioscoop in Nederland door de Corona-crisis in lockdown en liep de release averij op. Balen voor regisseur Rogier Hesp, het productieteam van BALDR Film en de acteurs waaronder (voormalig) topturner David Wristers, naast Marcel Hensema en Loes Haverkort één van de drie hoofdrolspelers. Hij zal ook tot na 1 september 2020 moeten wachten op zijn echte debuut op het witte doek en de vrijkaarten voor de bioscoop-release van de GymPOWER-actie blijven ongebruikt op de plank liggen. Ondertussen brengt GOUD voor de liefhebbers de turnhal voor even weer een beetje dichterbij.

Want al gaan vanaf 1 juni 2020 de bioscopen weer open, gezien de grote achterstand in de releases van topfilms in combinatie met de minimale stoelbezetting door de anderhalve-meter-regel, werd ingeschat dat de ‘turnfilm’ beter gelijk doorgezet kon worden naar het video-on-demand-circuit. Vanaf 20 mei 2020 exclusief bij Picl voor € 8,50 en vanaf 3 juni 2020 te zien bij alle andere vod-kanalen, uitgebracht door SEPTEMBER Film NL: Pathé Thuis, CineMember, iTunes, KPN, Google Play en Ziggo. De release vangt in ieder geval de aandacht van een groot aantal media en dat is een groot pluspunt.

‘Coming of age’-film over een jonge turnbelofte

De ‘coming of age’-film GOUD  gaat over de jonge turnbelofte Timo (gespeeld door acteur David Wristers) en zijn gehandicapte vader Ward (gespeeld door acteur Marcel Hensema). Ward heeft ook geturnd en had één grote droom: goud halen op de Olympische Spelen. Hij kreeg een ongeluk tijdens het trainen en belandde in een rolstoel, weg droom. Nu hoopt hij zijn zoon zodanig te trainen en te coachen dat hij die Olympische droom alsnog kan waar maken. Maar als Timo fysiotherapeute Irene (gespeeld door actrice Loes Haverkort) ontmoet, raken nieuwe gevoelens in strijd met Timo’s toewijding aan zijn vader en hun Olympische missie.

Ook gymnastiekunie KNGU/DG besteedt aandacht aan de vod-release met een artikel op haar website:  GOUD-turnfilm zet leven David Wristers op z’n kop. Dat deze grote eer een (voormalig) turner en topsporter te beurt valt, is uiteraard een visitekaartje waar de hele gymsportwereld trots op kan zijn. GymPOWER mocht in 2018 bij een opname voor GOUD een kijkje nemen en zag toen daar onder andere David Wristers, coach Chantal Jorna van BredaGym (acterend als jurylid), tweevoudig Olympiër Bart Deurloo en een aantal turners en (toenmalige) trainers van WIK-FTC Heerenveen en Turn4U Utrecht, zoals turntrainer Arjen Butter, Tom Verhoff en Sjouke Boersma om er een paar te noemen, in elk geval allen met veel sportplezier aan het werk op de turnvloer in overleg met het productieteam van BALDR Film Amsterdam.

De keerzijde van de turnmedaille van topsport

Voor regisseur Rogier Hesp die na zijn afstuderen in 2008 aan de Nederlandse Filmacademie o.a. diverse commercials en korte films regisseerde, is GOUD zijn speelfilmdebuut en de definitieve afgelasting van de bioscoop-release is voor hem daarom ook een grote teleurstelling. Hij schrijft op zijn Facebook-pagina: [CITAAT] “Gelukkig heeft Goud een feestelijke première en een aantal screenings gehad op het IFFR. Maar mijn droom van mijn eerste film in de bioscoop valt helaas in duigen. Het is niet anders… […] Het is spijtig en pijnlijk omdat wij, de fantastische cast en de crew, zoveel liefde en energie in dit project hebben gestopt.” [Einde citaat]

Vier jaar geleden begon hij aan dit avontuur met slechts een paar woorden op papier, vertelt hij verder. [CITAAT] Een film over de keerzijde van de medaille, over de verstikkende liefde tussen een vader en kind in de topsport. In die jaren is het door iedereen die eraan meegewerkt heeft gegroeid tot de film die het nu is en waar ik trots op ben.” [Einde citaat] Met recht. Goud is in zijn soort uniek, want het is één van de eerste Nederlandse films die de schoonheid van het bewegen in het turnen en een gevoelig thema uit de sport centraal zet op het grote witte doek.

Nieuwe wereld biedt nieuwe opties en kansen

Toch biedt de ‘nieuwe wereld’ ook nieuwe opties en kansen, beseft Hesp. Hij schrijft op zijn Facebook-pagina: “De afgelopen tijd heeft één ding bewezen en dat is dat we niet perse bij elkaar hoeven te zijn om iets met elkaar te delen. Daarom brengen wij de film bij je thuis, via de digitale weg. Met een online première en online Q&A’s.” Zo kun je op de Facebook-nieuwspagina van GOUD alle weetjes over de film, de acteurs en de regisseur te weten komen en kun je de interviews met ze beluisteren en bekijken.

Zo vertelt Hesp in een Q&A op die Facebook-nieuwspagina waarom voor een film is gekozen met het toestelturnen voor heren in de hoofdrol. [CITAAT] “In het begin waren we niet erg op zoek naar een turnfilm. We wilden iets vertellen met sport. Ik wilde eigenlijk een heel zacht verhaal vertellen uit een heel krachtige wereld. En ik vond de combinatie in het turnen heel mooi. Dat is een hele sterke sport. De jongens zijn heel gespierd, maar er zit een soort tederheid in. Een soort zachtheid en het is voor het beeld fantastisch mooi natuurlijk. Alle bewegingen.” [Einde citaat]

‘Kan je de topsportcoach zijn van je eigen kind?’

De film focust op de relatie tussen een vader/trainer en kind/sporttalent, zoals er vele zijn in de Nederlandse en internationale gymsportwereld. Hesp heeft daar een duidelijke mening over die hij verpakt heeft in GOUD. In een Q&A op de Facebook-nieuwspagina van de film legt hij uit: [CITAAT]“De film gaat over de druk en de verwachting en de loyaliteit van een kind aan een ouder. De film heeft daarbij naar mijn idee zeker een boodschap, omdat het echt een vraagteken zet bij: ‘kan je als ouder zo’n rol vervullen als coach’, als dwingende factor om je kind ergens te krijgen op een sportpodium?’ Persoonlijk denk ik dat het niet kan of dat het gewoon veel kost. Het kost je denk ik je relatie met je kind.” [Einde citaat]

Wristers zegt in het artikel op de website van KNGU/DG dat zijn ouders hem niet pushten in zijn turnsportcarrière, maar dat hij wel getuige was dat andere ouders om hem heen het wel deden. Verder herkent hij ook de eenzaamheid van Timo in zijn topsportleven, omdat niemand op zijn middelbare school aan topsport deed en hij altijd met turnen bezig was. Opmerkelijk is dat in het artikel op de website van gymnastiekunie KNGU/DG geen opmerkingen worden gemaakt over de inhoud van de film met betrekking tot de strikte KNGU-gedragsregels voor een veilig sportklimaat.

Ouders om hem heen pushten hun kinderen

Het idee was eerst dat GOUD draaide om het turnen aan de rekstok, maar het werd uiteindelijk toch een ander onderdeel van het herenturnen.  Hesp legt uit in een Q&A op de Facebook-nieuwspagina van GOUD [CITAAT] “We zijn per toeval op de vloer uitgekomen, het onderdeel dat David uitoefent in de film. Eerst ging het over de rekstok, maar uiteindelijk bleek David sterker te zijn op vloer en uiteindelijk ben ik heel blij met die keuze, want het is prachtig om zo iemand te kunnen volgen over de vloer. Om dichtbij te zijn op zo’n moment […]” [Einde citaat] Hesp wilde eerst een acteur in een half jaar opleiden tot turner maar kwam al snel terug op dat plan.

Waarom de keuze voor de hoofdrol tot diens eigen grote verbazing op Wristers viel, legt Hesp als volgt uit in een Q&A op de Facebook-nieuwspagina van GOUD: [CITAAT] “Ik zocht een jongen die op een bepaald niveau kon turnen, maar ik zocht vooral een soort gevoeligheid. Een jongen met een binnenwereld. We willen de kijker met deze film vanuit het perspectief van een jonge talentvolle turner laten kijken. Ik zocht iemand waar je graag naar wil kijken natuurlijk je negentig minuten lang en die je echt meetrekt in dat gevoel. Dat zag ik gelijk bij David bij de eerste auditie[…].” [Einde citaat] Wristers kon dus wel turnen, maar had geen acteer-ervaring. Hij heeft dat allemaal moeten bijspijkeren, terwijl hij ook zijn turnniveau in vorm moest houden tussen de bedrijven door. Dat bewijst wel zijn talent voor de filmwereld.

World Cup Finale Stuttgart zijn laatste wedstrijd

Na een tweede auditie om het samenspel met Marcel Hensema (vader Ward) te testen, waarbij David ook genoeg spierballen bleek te hebben om hem in en uit de rolstoel te tillen, kreeg Wristers (nu bijna 21) de rol. Hij begon met turnen via een instuif bij Fraternitas Utrecht bij DOS Alphen aan de Rijn en maakte de overstap naar Turn4U Utrecht en later – midden in de opnametijd van GOUD – samen met trainer Eddy van der Rijst naar Levitas Wijk bij Duurstede, die hem attendeerde op de auditie voor GOUD. Als junior eredivisie pakte hij op het NK van 2016 – het jaar van de Olympische Spelen – in Rotterdam Ahoy de Nederlandse titel op het toestel sprong. In 2018 ging hij over naar de senioren eredivisie en bleef hij op hoog niveau trainen om de turn-scènes van de film te kunnen schieten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Door een slepende polsblessure werd de fictieve World Cup finale in Stuttgart in de film GOUD – die daadwerkelijk daar werd geschoten met ook een cameo van tweevoudig Olympiër Bart Deurloo die er turnde voor ‘t echie – zijn laatste ‘wedstrijd’. Wristers zegt in het artikel van KNGU/DG geen spijt te hebben van zijn turncarrière en beaamt een voor vele voormalige topsporters van de gymnastiekunie herkenbare werkelijkheid: [CITAAT] “Turnen heeft mij enorm veel gebracht. Ik heb veel gereisd, heb een enorme discipline, kan goed plannen en weet wat hard werken is.” [Met één verschil:] “Maar het allermooiste is, dat ik er ‘t acteren voor in de plaats heb gekregen.” [Einde citaat]

‘Turnen heeft mij enorm veel gebracht, ‘t allermooiste’

Met GOUD maakte Wristers zijn acteerdebuut en bij die film zal het niet blijven. Hij heeft de smaak te pakken en zijn talent is met de GOUD als uithangbord groot uitvergroot in de filmwereld. De regisseurs en productiemaatschappijen weten hem nu te vinden. Op zijn Facebook-pagina kondigde de jonge acteur het volgende project aan waarin hij een rol speelt: The East (De Oost), een bewogen film over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) van Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu die op 10 september 2020 uitkomt in de Nederlandse bioscopen, als Corona daar geen stokje voor steekt.

Op zijn Facebook-pagina deelt regisseur Hesp zijn dankbaarheid voor alles en iedereen die meewerkte aan GOUD. In het bijzonder valt zijn hommage aan Wristers op: “De film kreeg echt een hart door de acteurs. Door Marcel Hensema die zijn personage kwetsbaar maakt, Loes Haverkort die met haar rol zachtheid brengt in het geheel en natuurlijk onze ster David Wristers. Hij is zo ongelooflijk dapper geweest om als topsporter dit aan te gaan en heeft naar mijn mening een prachtig debuut gemaakt als acteur.” De jonge regisseur blijft hopen dat er uiteindelijk toch nog een publieke screening komt van GOUD:  “[…] Ergens op een groot scherm. Wellicht een drive-in? Een open lucht bioscoop? Of een vertoning in een lege turnhal? Wanneer mag het weer? En in welke vorm? Samen in het donker, even wegdromen naar een andere wereld. Mocht jij daarvoor een gouden idee hebben dan horen we dat graag!”

Meer informatie is te vinden op de Facebook-nieuwspagina van GOUD en PICL Films.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit (beeld)citaten: Facebook-nieuwspagina © GOUD, © BALDR, © Rogier Hesp, © LUX Nijmegen, © David Wristers en © KNGU/DG

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.