Turnen heeft toekomstperspectief nodig

Turnen heeft toekomstperspectief nodig
Persfoto archief © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Vera Jonker in actie op NK TD Rotterdam Ahoy

BEEKBERGEN/ALMELO/UTRECHT – Het is door de Corona-lockdown sinds 15 maart 2020 crisis in de gymsportwereld. Marieke van der Plas, directeur van de KNGU/DG die zo’n dertien sporten en disciplines onder de vleugels heeft, meldt in de media dat de gymnastiekunie in het eerste kwartaal van 2020 al zesduizend leden kwijt raakte en een veelvoud van dat aantal wordt verwacht in het tweede kwartaal. Turnen buiten op een grasveld is en blijft voor de meeste clubs, trainers en sporters behelpen, zeker omdat je vanwege de de verzekering, het gemeentelijk beleid, de veiligheid en het gewicht de toestellen niet mee naar buiten kan en mag slepen. De hoop is gevestigd op de lobby van de sportkoepel van de NOC*NSF namens zo’n 300.000 binnensporters. Er is toekomstperspectief nodig en daarom worden er diverse acties ondernomen. GymPOWER sprak eerder deze maand met topturnsters Vera Jonker en Astrid de Zeeuw van Klaverblad TON Almelo en turnmoeder Nicolette Knol-Renes begon een petitie.

Turnminnend Nederland is op dit moment vooral bezig om de mogelijkheden, hoe beperkt ook, te zoeken om er het beste van te maken, nu er nog niet in de turnhal geturnd kan worden. Het seizoen is weg, er zijn voorlopig geen wedstrijden meer, maar er kan ook niet getraind worden in de eigen vertrouwde hal.  Eén dag niet kunnen turnen is voor een turnsporter emotioneel, fysiek èn sociaal een beetje afsterven. Voordat de nationale en internationale competities in de turnsport werden beëindigd en afgelast, – zoals het EK Turnen Dames 2020 in Parijs, Frankrijk voor senior en junior teams -, en we nog vers in het geheugen hadden dat het Nederlands damesturnteam zich wederom wisten te plaatsen voor de Spelen, klopten er nog meer talenten op de deur van Oranje.

Inspiratie om het beste uit jezelf te blijven halen

Onder hen een aantal turnsters van Klaverblad TON Almelo. Vanaf het begin van de quarantaine en lockdown liet de selectie van zich spreken met onder andere online trainingen met Vera Jonker, als regerend Nederlands kampioen op sprong bij de senioren, en Astrid de Zeeuw die met Jong Oranje succes boekte op de vorige Jeugd-EK in Glasgow. Deze turnsters en hun clubgenotes lieten online zien niet bij de pakken neer te zitten en waren een grote inspiratie voor hoe je in deze periode niet de moed opgeeft en toch het beste uit jezelf blijft halen. In dit artikel de podcasts van GymPOWER met de interviews met deze twee turnsters.

Interview met Vera Jonker

Vera Jonker gaf haar online trainingen met clubgenote Ines van Son en had daarmee veel succes bij de volgers. Ze hadden een unieke trainingsmethode, met het kaartspel. “Bijvoorbeeld, het werd harten acht, harten staat voor ‘burpees’ en die moest je dan acht keer doen.” Jonker legde in haar training uit, dat veel lenigheid trainen heel belangrijk is voor turnsters en dat ze het fijn vindt hoeveel nadruk haar trainer/coach Frank Louter daarop legt. Jonker was blij met de vele leuke reacties op hun online training, ook van turnsters van andere clubs, omdat je dan weet waar je het voor doet. Bij de terugblik op haar deelname aan het Jeugd-EK beschrijft ze de bijzondere ervaring en hoe belangrijk die ervaring is voor je ontwikkeling als turnster.

Zo keek ze alstoen ook met veel plezier naar de senioren die na hen op het EK ten tonele kwamen. Haar viel het teamgevoel op, dat nu ook bij de selectie van haar club zo sterk leeft. Met lichte ironie vertelt ze dat ze door de Corona-crisis nog langer Nederlands kampioen blijft op sprong, maar het liefst zou ze haar titel eind juni hebben verdedigd op het NK in Rotterdam Ahoy. Of dat ze, indien de testkwalificatie in april voor het EK in Parijs zou zijn doorgegaan, deze maand daarnaar toe zou zijn afgereisd. Het voornaamste voor haar, omdat ze nu nog geen NOC*NSF-status heeft, is dat ze snel weer kan aantreden voor de TON-trainingen in de IISPA-hal in Almelo.

Interview met Astrid de Zeeuw

Collega Astrid de Zeeuw blijft ondanks alles positief. Ze had van haar eerste jaar als senior meer verwacht en heeft het laatste jaar tot en met nu benut om mentaal sterker te worden en nieuwe elementen te leren. Ze vindt het belangrijk, dat er contact en solidariteit is in deze Corona-tijd, omdat dat het gene is dat elkaar staande houdt. Ook De Zeeuw wiens specialiteit kracht is, vertelt hoeveel baat zij heeft aan haar lenigheidstrainingen. “Ik zal nooit de lenigste van Nederland worden, maar ik zit nu wel op dertig centimeter hoogte in spagaat en kan die techniek op mijn favoriete toestel brug heel goed gebruiken.”

De Zeeuw vindt dat de online lessen die ze van veel anderen zag, maar bij TON ook zelf kon geven, een enorme stimulans zijn voor turnsters in deze tijd. Iedereen gunt ze om zo’n bijzondere ervaring als EYOF of Jeugd-EK te hebben, want zoals zij kan genieten van haar favoriete toestel brug, wil ze als de turnhal weer open gaat zich graag, als het lukt, in december 2020 meten met al die andere talentvolle turnsters die Nederland rijk is. Het interview met De Zeeuw toont de spontaniteit van de turnster en haar positieve instelling die inspireert.

Eén van de vele reacties op de online trainingen van de topturnsters van Klaverblad TON Almelo die turnliefhebbers met GymPOWER deelden: “Die meiden geven leuk training! Ze komen zelfverzekerd over. Ze zijn op hun gemak met wat ze zelf en samen doen in deze trainingen. Ze stralen positiviteit uit, kunnen goed uitleggen en maken duidelijk waarom ze zelf die oefeningen doen. Ze gaan ook de interactie aan met degenen die met ze meetrainen en enige zelfspot is aanwezig. Gaaf, leuk en inspirerend in deze tijd!”

Meer over Klaverblad TON Almelo en de online trainingen van de selectie topturnsters is te vinden op het Instagram-account en het YouTube-kanaal van de club.

Online petitie om openingsdatum sporthallen te vervroegen

Een ander bijzonder en hoopgevend initiatief wat de gymsport betreft, is die van Nicolette Knol-Renes, moeder van twee turnsters – Jette van twaalf die bij Turn4u Utrecht traint en Stella van acht die bij Virto Breukelen traint. Op 7 mei 2020 begon ze een online petitie op Petities.com: “Wij vragen dringend een herziening van de openingsdatum van de binnensportaccommodaties van de gymnastiek clubs van 1 september naar 1 juni 2020.”

Inmiddels hebben meer dan 5.000 mensen de petitie ondertekend en heeft Nicolette Knol-Renes een interviews gegeven de media om de motivatie en visie voor deze petitie uit te leggen en de schrijnende situatie van alle gymsporters te schetsen. Het artikel met Trouw.nl kun je via deze link lezen. De petitie kun je bekijken en ondertekenen via deze link

Meer over de acties van de KNGU/DG voor haar clubs, trainers/coaches en sporters is te vinden op de interne media van de gymnastiekunie. Deze zijn alleen te volgen als je je digitaal aanmeldt.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst, interviews en edit © Casper Beijn | Credit beelden: fotografie en videoregistratie onder persaccreditatie van © GymPOWER op het NK Turnen Dames 2019 in Rotterdam Ahoy: © Mariska Werring, © Yoshida Rosenboom, © Therry da Silva en © Casper Beijn | Credit beeldcitaten: zie aftiteling ingesloten You-Tube-video’s

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.