Acrogymwereld blikt vooruit naar 2021

Acrogymwereld blikt vooruit naar 2021

GENÈVE – De FIG heeft aangekondigd de 11e editie van de ‘World Age Group Competitions’ (WAGC) en de 27ste editie van de Wereldkampioenschappen acrobatische gymnastiek te verzetten naar respectievelijk 9 tot en met 15 juni en 18 tot en met 20 juni 2021. Een klein bericht op de website van de internationale gymnastiekfederatie met grote gevolgen. Naast de nationale titelstrijd moet acrogym ook de wereldtitelstrijd in de vriezer zetten tot volgend jaar weer. Ook deze gymsport heeft zwaar te lijden onder de lockdown door de corona-crisis, – wellicht het meest van allemaal als contact-, team- en binnensport tegelijk -, maar juist in deze sport weten ze als geen ander, op elk niveau, de grote waarde van samenwerking en teamspirit. Dat alleen al geeft de vaardigheid om elke tegenslag om te buigen in de kracht om te kunnen wachten en blijven doen wat wel kan. Het is gewoon uitkijken naar een nieuw begin met nieuwe mogelijkheden.

Deze diashow vereist JavaScript.

De twee mondiale toernooien waarin de beste senior, junior en jeugd-acroteams uit elk land in vijf verschillende samenstellingen – damespaar, herenpaar, mixed paar, damesgroep met drie gymnastes en herengroep met vier gymnasten – in hun eigen leeftijdsgroep het tegen elkaar zouden opnemen om de wereldtitels, zouden oorspronkelijk respectievelijk van 20 tot en met 26 mei en van 27 tot en met 31 mei 2020 plaatsvinden in Genève, Zwitserland. Op Hemelvaartsdag 21 mei 2020 zouden de eerste WK-medailles uitgereikt zijn: in de finales van de jongste categorie (Jeugd 11-16 jaar), waarna ze een dag later alweer naar huis zouden zijn vertrokken.

Om deel te nemen namens Team Nederland aan de wereldtitelstrijd in Genève hadden zich na de drie kwalificatiewedstrijden begin 2020, zoals GymPOWER al eerder publiceerde, in totaal liefst veertien teams van drie clubs geplaatst:

 • Senior damesgroep Danique van Berkum, Ratna Hulleman & Romy Zwiers van Sportacrobatiek Zwolle;
 • Senior damesgroep Mare Blaam, Robin Hooijenga & Fei Oudhof van Acro Academy Noord-Nederland;
 • Senior damespaar Lotte van Vugt & Femke de Jong van Acro Flik-Flak Den Bosch;
 • Junior 2 damespaar Lola van Zanden & Sequoia Steensma van Sportacrobatiek Zwolle;
 • Junior 2 damesgroep Zola Vorstius Kruijff, Kaya Honders & Mila te Lam van Acro Flik-Flak Den Bosch;
 • Junior 2 damesgroep Nynke Veenma, Emma Heitbrink & Djamilla Wisselink van Sportacrobatiek Zwolle;
 • Junior 1 damesgroep Indy Gjaltema, Nova Houtman & Anna Koster van Acro Academy Noord-Nederland;
 • Junior 1 damesgroep Charissa Delfsma, Kiara Palsma & Yousra Ben Haj Fredj van Sportacrobatiek Zwolle;
 • Junior 1 damespaar Guusje van Vugt & Nikky van Berkom van Acro Flik-Flak Den Bosch;
 • Junior 1 damespaar Esmée de Graaf & Tess Offringa van Acro Academy Noord-Nederland;
 • Junior 1 mixed paar Joep Sauvé & Lars van Hilten van Acro Flik-Flak Den Bosch;
 • Jeugd damesgroep Inge Speerstra, Lisanne Hulder & Xiao Mei Harms van Acro Academy Noord-Nederland;
 • Jeugd damesgroep Inge Stienstra, Marieke Hulder & Chanel Dewnarain van Acro Academy Noord-Nederland; en
 • Jeugd damespaar Vera van Geenen & Vicky Smits van Acro Flik-Flak Den Bosch.

Door het verzetten van het WK naar 2021 zullen sommige van deze teams c.q. acrosporters alsdan niet meer in dezelfde leeftijdscategorie en samenstelling uit kunnen komen. Dat ze uiteindelijk niet zullen kunnen proberen een finaleplaats en medaille te behalen, maakt de prestatie van het veroveren van een plekje in de sterke Nederlandse delegatie er  niet minder knap om! Daarom deze speciale vermelding op GymPOWER met een huldebetoon aan alle veertien teams, hun trainers/coaches en clubgenoten. Samen sta je sterk en blijf je sterk!

Meer over de WK acrogym 2020/2021 is te vinden op de website van de FIG.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credit artikel en foto’s © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beeldcitaten: © Organisatie WK Acrogym Génève 2020-2021 (cover); © Facebook-nieuwspagina’s acroteams (zie vermelding onder de foto in bovenstaande diashow); en screenshot livestream © AcrogymTV

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.