FIG-solidariteitsfonds voor de gymsport

FIG-solidariteitsfonds voor de gymsport
Beeldcitaat © FIG: President Morinari Watanabe

LAUSANNE – De FIG heeft aangekondigd een speciaal fonds in het leven te roepen met 400.000 Zwitserse Franks om financiële steun te verlenen aan gymsporters en nationale federaties die zwaar getroffen zijn en zullen worden door de economische gevolgen van de COVID19-pandemie. Een bijzonder initiatief van de internationale gymnastiekfederatie om de solidariteit en de vriendschap binnen de gymsporten gestand te doen, welke sportwereld zwaar te lijden heeft door de Corona-crisis.

FIG-voorzitter Morinari Watanabe (coverfoto) zei bij de presentatie ervan: [CITAAT] “Deze ernstige crisis dompelt de wereld in een periode van onzekerheid. We kunnen niet wachten tot de situatie voor sommigen van ons catastrofaal wordt voordat we handelen en onze steun bieden. We weten hoe sterk de geest van solidariteit is in gymnastiek. Meer dan ooit is het door verenigd te zijn dat we deze crisis kunnen overwinnen.” [Einde citaat] Een groots gebaar van één van de rijkste sportfederaties ter wereld die – net als de Europese gymnastiekunie UEG – onlangs weer een exclusieve deal heeft kunnen sluiten met Eurovision Sport over de uitzendrechten voor alle WK’s van haar vier Olympische sporten – turnen dames en heren, ritmische gymnastiek en trampolinespringen – in de komende Olympische cyclus (2021-2024).

Het nieuwe fonds wordt beheerd door de ‘FIG Foundation for Solidarity’. Sinds haar oprichting in 2002 heeft de Stichting al honderden atleten en federaties in nood ondersteund door middel van beurzen, financiële steun na een ongeval en donaties voor apparatuur. De procedures voor het aanvragen van een subsidie en de subsidiabiliteitscriteria zullen zeer binnenkort nauwkeurig worden vastgesteld. Het is de bedoeling dat er onverwijld hulp wordt geboden aan degenen die die het het hardst nodig hebben. Daarnaast heeft de FIG besloten om een ander financieel gebaar te maken naar al haar aangesloten federaties. Zij zullen worden vrijgesteld van het betalen van hun jaarlijkse lidmaatschapskosten voor 2020. Dit kost de FIG een totaalbedrag van 120.000 Zwitserse Franks.

Dat is voor de gymnastiekunie KNGU/DG, die zo’n dertien sporten en disciplines onder de vleugels heeft, goed nieuws. Door de Corona-lockdown sinds 15 maart 2020 is de Nederlandse gymsportwereld in grote crisis. Marieke van der Plas, directeur van de KNGU/DG meldt in diverse media dat de gymnastiekunie in het eerste kwartaal van 2020 al zesduizend leden kwijt raakte en een veelvoud van dat aantal wordt verwacht in het tweede kwartaal. Turnen buiten op een grasveld is en blijft voor de meeste clubs, trainers en sporters behelpen, zeker omdat je vanwege de de verzekering, het gemeentelijk beleid, de veiligheid en het gewicht de toestellen niet mee naar buiten kan en mag slepen.

Er is toekomstperspectief nodig voor de gymsporten. Van der Plas tegenover Trouw.nl: “Ik heb niet de illusie dat de einddatum van 1 september nu al verandert in 1 juni. Maar als deze situatie nog lang duurt, zullen de gevolgen voor het turnen heel groot zijn. Er wordt te gemakkelijk gedacht dat binnensporten in de zomer niet worden beoefend. Het is nu heel belangrijk dat we perspectief krijgen.” Met de steun van de FIG in gedachten is er lucht voor de onderhandelingen in eigen land. De hoop van de KNGU/DG is gevestigd op de lobby van de sportkoepel van de NOC*NSF namens zo’n 300.000 binnensporters om de einddatum van de lockdown op een verantwoorde en veilige manier te vervroegen. Daarvoor zijn er protocollen en voorstellen geschreven en advies gegeven. Het wachten is op het definitieve besluit van de regering en dat wordt komende week verwacht, vòòr 1 juni 2020.

De directeur van de KNGU/DG heeft GymPOWER een interview toegezegd om dan de visie en het beleid van de gymnastiekunie voor al haar sporten in deze Corona-crisistijd toe te lichten. Meer over het solidariteitsfonds is te vinden op de website van de FIG.

Artikel © GymPOWER | Credit beeldcitaat (cover) en persbericht: website © FIG | Credit Nederlandse vertaling © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.