Wereldrecord ‘Longest Rope Skipped’

Wereldrecord ‘Longest Rope Skipped’
Persfoto © ProJump | Fotograaf © René van der Koelen FizEye.nl: Familie Herber viert geslaagde wereldrecordpoging

NAARDEN – Goed nieuws voor de Nederlandse sport in corona-tijd. Familie Herber uit Naarden heeft het Guinness’ Wereldrecord ‘rope skipping met het langste touw ooit’ liefst met tien meter verbroken. Het oude record met 44,97 meter stamde uit april 2011 en werd kennelijk behaald in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bij de nieuwe recordpoging die op 26 mei 2020 is geaccepteerd door GWR was het touw 55,14 meter lang en werden er vijfentwintig sprongen gemaakt.

Persfoto © ProJump | Fotograaf © René van der Koelen FizEye.nl: Eric Herber viert 25 jaar in de sport met geslaagde wereldrecordpoging

Het moet nog officieel bevestigd worden, maar Eric Herber die met echtgenote Anke Herber, dochters Puck en Manon Herber en volle nicht Anouk van der Mark de wereldrecordpoging deed, heeft geen twijfels over de validiteit: “We zijn ervan overtuigd dat dit het eerste goed gedocumenteerde Guinness World Record ‘Longest Rope Skipped’ is. Nu de aanvraag is aanvaard door de GWR  is het een kwestie van de documenten en video uploaden en twee tot vijfentwintig weken wachten op de officiële erkenning. Die moet er komen: we hebben het immers echt gedaan, de video is het bewijs!”

Eric Herber, sportdocent en rope-instructor van Pro Jump, vertelde aan GymPOWER over de poging: “Het was super leuk om te doen! Supertrots! Vandaag was mijn vijfentwintigste jaar in Rope Skipping. En ik wilde het in stijl vieren. Corona heeft er een unieke twist aan toegevoegd. Dus ik kon het vieren met slechts een beperkt aantal mensen die ik graag om me heen heb.” 

De derde dochter van Eric en Anke, Eline Herber, ook een fanatieke en succesvolle rope skipper, zou in Nieuw-Zeeland zijn nu en is door de Corona-crisis ook daar gebleven, vandaar dat Anouk van der Mark gevraagd is. Zodoende bleef de wereldrecordpoging in de familie. Van der Mark maakte net als de zussen Herber deel uit van Team Nederland die in 2018 brons won op de Europese kampioenschappen Rope Skipping voor showteams.

De Nederlands pionier in deze sport voegt toe: “En nu is de race hopen we begonnen!” De vijf leden van familie Herber, –  die overigens allemaal al jaren een grote bijdrage aan de sport in Nederland hebben geleverd c.q. nog steeds leveren en diverse internationale prijzen hebben veroverd met Team Nederland -, hopen dat het nieuwe record een impuls geeft aan andere teams om hen snel zal verslaan, zodat ze het record bij herhaling opnieuw kunnen verbreken.

Het idee voor de wereldrecordpoging ontstond toen eind december 2019 de Japanse rope-skipper Sadatoshi Watanabe die al zo’n twintig jaar de sport beoefent en zelf diverse Guinness Wereldrecords op zijn naam heeft, navraag deed bij Eric Herber of hij meer kon vinden over het oude wereldrecord dat op 9 april 2011 werd gevestigd in Enkhuizen. Op de website van de GWR staat dat er tien sprongen gemaakt werden, zoals voorgeschreven, door drie meisjes, maar er is geen video bijgevoegd.

Een nadere toelichting op deze informatie wilde de GWR niet geven aan Eric Herber, maar ook in Enkhuizen zelf kon hij geen info of bewijs van het officiële Nederlandse wereldrecord vinden. “Niet in het Zuiderzeemuseum, niet bij de mensen die ik ken die er wonen, en ook niet in het archieven van de lokale en provinciale kranten. In de vijf maanden erna heb ik geen recordpoging van Sada gehoord of gezien. Dus vandaag hebben we het gedaan en sloegen we het oude record in stijl, met een tien meter langer touw en vijfentwintig sprongen in het kader van mijn vijfentwintigjarig jubileum.” Het is nu afwachten welk team de handschoen oppakt en familie Herber uitdaagt de grenzen van de rope te verleggen.

De wereldrecordpoging van familie Herber is te zien op het YouTube-kanaal van ProJump via de link bovenaan dit artikel. Meer over wereldrecords rope skipping is te vinden op de website van de Guinness World Records. Meer over de clinics rope skipping van Eric Herber is te vinden op de website van ProJump.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit door © Eric Herber verstrekte persfoto’s © ProJump: fotograaf © René van der Koelen van FizEye.nl:  Familie Herber viert geslaagde wereldrecordpoging

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.